Home / Reisinformatie / Europa / Ierland / Bunratty Kasteel en openluchtmuseum, leuk uitje in de buurt van Limerick

Bunratty Kasteel en openluchtmuseum, leuk uitje in de buurt van Limerick

Ik was van te voren al erg enthousiast over mijn bezoek aan Bunratty Kasteel en openluchtmuseum (Bunratty Castle and Folk Park). Door de verhalen van blogger Margje, die het openluchtmuseum één van de leukste musea voor kinderen vond, die ze in Ierland bezocht. En ik werd aangenaam verrast, want bij binnenkomst kregen we gewoon een Nederlandstalige plattegrond. Bovendien maakt een slogan zoals onderstaande mij ook nieuwsgierig:

BUNRATTY CASTLE & FOLK PARK – IT’S NOT JUST A VISIT, IT’S AN ADVENTURE

Bunratty Castle & Folk Park

Op avontuur dan maar! Maar zoals wel vaker tijdens een vakantie in Ierland begon het te regenen en was het niet direct het beste weer voor een openluchtmuseum. Dus bezocht ik eerst het kasteel in de hoop dat het daarna wat zou opklaren. De deur werd geopend door een echte hofdame, maar de rest van het kasteel uit 1245 viel me iets tegen. Er is moeite gedaan om het kasteel middeleeuws aan te kleden, maar daar mag je in de meeste gevallen vanachter een draadje naar kijken.Verder is er weinig te doen voor kinderen en mijn dochter zou in dit kasteel snel uitgekeken zijn. Het is niet een kasteel zoals Slot Loevenstein in Nederland of kasteel Hoensbroek. .

Bunratty Kasteel
Bunratty Kasteel

Bovendien zijn de trappen naar de torens heel erg krap waardoor het dringen geblazen is. In het hoogseizoen of in het weekend zal dat nog erger zijn. Maar nadat ik eigenlijk wel klaar was naar buiten te gaan vond ik de laatste toren toch nog een sprookjesachtig aangeklede kamer.

bunratty kasteel
bunratty kasteel

Het openluchtmuseum, dat is een ander verhaal. Hier staan vele huisje uit verschillende periode’s in Ierland. Sommige huisjes zijn origineel en in zijn geheel verplaats terwijl andere replica’s zijn. In alle huisjes kijk je zo naar binnen en veel ruimtes zijn vrij toegankelijk. Bij sommige boerderijtjes lopen ook boerderijdieren. Schapen, kippen, varkens, ganzen en paarden wonen allemaal op het park.

bunratty castle folk village actor
bunratty castle folk village actor
bunratty castle folk village actor

Wat dit openluchtmuseum in Ierland ook leuk maakt, is de aanwezigheid van acteurs. En in de zomer wordt er nog meer georganiseerd, speciale activiteiten zoals een riddersfestijn. Als je zeker wilt weten dat je middeleeuws vermaak te zien krijgt, boek dan het middeleeuwse banket. De optie om 17:30 is een geschikt tijdstip om te gaan eten met kinderen.

bunratty castle folk village actor
bunratty castle folk village actor
bunratty castle folk village actor

Back to school

Een groepjes huisje vormt een klein stadje uit de 19e eeuw. Met een echte school uit deze tijd. Hier trof ik de meester van de school aan. En wist je dat jongens en meisjes vroeger gescheiden van elkaar naar school gingen? In het stadje was, zoals het een echt Iers dorpje betaamd, voorzien van een pub op een prominente plaats. En verder zit er ook een drukkerij, postkantoor, kruideniers- en ijzerwaren winkel. In sommige van de winkeltjes vind je ook daadwerkelijk items die gekocht kunnen worden, waaronder je wol, ansichtkaarten of snoep. Even verderop is een bakkerij waar brood op de ouderwetse manier gebakken wordt. Trek gekregen? Het naastgelegen restaurantje is erg aan te raden. Hier serveren ze heerlijke taarten en andere versgebakken lekkernijen.

bunratty castle folk village actor
bunratty castle folk village actor
bunratty castle folk village actor

The Fairy Village

Een special vermelding verdient The Fairy Village. Een apart stukje van het Bunratty Castle & Folk Park met allemaal ini-mini huisjes en gebouwtjes voor de elfen. Te schattig en heel erg leuk om te bezoeken met jonge kinderen die hier niet snel uitgekeken zullen raken. Ze hebben hier ook stukje om te spelen speciaal voor peuters. En soms wordt er hier ook voorgelezen uit sprookjesboeken. Daarnaast is er ook nog een grote speeltuin in het Bunratty openluchtmuseum.

bunratty fairytail forrest
bunratty fairytail forrest
bunratty fairytail forrest

Bunratty Kasteel en openluchtmuseum is een stuk groter dan het op het eerste gezicht lijkt en voor een bezoek met kinderen kan je zeker 2 à 3 uur uitrekken. Het is ongeveer 15 minuten rijden vanaf Limerick. Entreekaarten zijn online goedkoper dan aan de deur en  koop je hier van te voren online.

Ik bezocht Ierland op eigen gelegenheid en kosten. Entree voor Bunratty Kasteel met openluchtmuseum en kasteel Limerick werd mij aangeboden door Shannon Toerism. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top