Home / Reisinformatie / Europa / Slovenie / Wat te doen in Maribor met kinderen

Wat te doen in Maribor met kinderen

Op vakantie naar Slovenië met kinderen? Maribor is na Ljubljana de grootste stad van het land met net iets meer dan 100.000 inwoners. Het is er niet zo mooi als Ljubljana of als Celje maar toch vond ik het een fijne bestemming. We gingen naar een leuk klimbos en deden het voor ons doen rustig aan tijdens onze anderhalve dag in Maribor.

Maribor bezienswaardigheden
Maribor bezienswaardigheden

Wat te doen in Maribor

De oude stad van Maribor

Maribor ligt aan de rivier de Drau met het oudste gedeelte van de stad gelegen aan de noord-oever. Hier kun je de meeste historische gebouwen vinden. In dit deel van de stad zitten ook veel restaurantjes en cafe’s, vaak met een groot terras. Maribor is een stad met best wat hoogteverschil. Zo moet je bijvoorbeeld een aantal trappen naar beneden om bij de rivier te komen.

Hier kun je ook de oudste wijnstok ter wereld bekijken. Deze wijnstok is rond de 400 jaar oud. De wijnstok geef nog steeds wijn, maar die is niet te koop en wordt alleen weggegeven aan belangrijke personen als relatiegeschenk. Je kunt wel andere wijnen kopen en proeven in het wijnhuis dat zich hier bevindt.

Regionaal museum Maribor
Maribor bezienswaardigheden

Kasteel en regionaal museum Maribor

Wanneer je vanaf de rivier richting het stadspark loopt, kom je vanzelf langs enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden in Maribor, zoals het voormalig kasteel waar nu het regionaal museum Maribor in zit.

Dit museum is een mix van allerlei onderwerpen van de prehistorie tot de riddertijd. Er zijn hier oude kasteelkamers om te bekijken terwijl er elders weer uitleg gegeven wordt over bijenhouden in Slovenië. De entree is niet al te hoog, dus wanneer je in Maribor bent zou ik zeker even een kijkje nemen.

Regionaal museum Maribor
Regionaal museum Maribor

Mestni Park Maribor

Het grootste park in Maribor is het Mestni Park. Veel bomen, mooie bloemenperkjes en wandelpaden. Zoek je een speeltuin in Maribor dan kun je hier een vrij grote vinden. Zin om een wandeling te maken? Vanuit het park kun je naar een tweetal uitkijkpunten lopen: “Piramida” en “Kalvariji”

Maribor met kinderen

Aquarium-Terrarium Maribor

Aan het begin van het Mestni park zit het aquarium-terrarium van Maribor. Er is niet heel veel te doen in Maribor met kinderen dus natuurlijk besloten we hier een kijkje te nemen. Mijn dochter vond het hier hartstikke leuk, vooral vanwege de grote collectie slangen. “Kijk mama, ik zie zijn tong!” Er zijn hier tientallen slangen te zien van boa constrictors tot gifslangen. Ook hebben ze er schilpadden en reptielen naast een ruimte met tropische vissen.

Mijn dochter vond het geweldig en bleef bij elke terrarium hangen. Zelf vond ik het wel een beetje zielig. Het voelt een beetje als een een uit de hand gelopen hobby en het zijn wel heel veel dieren in kleine bakjes.

maribor met kinderen aquarium
maribor met kinderen aquarium

Papagayo Bar

We kwamen bij toeval dit restaurant tegen en liepen naar binnen omdat we vanaf buiten de speelhoek al zagen. Binnen een paar minuten was ik verkocht. Het leek alsof iemand in mijn hoofd was gekropen en met die informatie het beste concept ooit had bedacht.

Maribor met kinderen restaurant

Papagayo Bar is een cocktailbar met dito uitstraling en relaxte Latin muziek op de achtergrond, maar ook met een uitgebreide Mexicaanse menukaart. Plus, ze zijn expert in chocolade en er staan allerlei heerlijke dingen op de kaart zoals chocoladefondue, een chocoladeburger, lavataart, wafels en voor de kids ook nog poffertjes en pannenkoeken. Verder is er dus ook nog een leuke speelhoek voor kinderen. Mijn dochter smulde snel haar poffertjes op en verdween daarna in de speelhoek, terwijl ik eerst een portie fajitas at en daarna bedacht hoeveel cocktails en toetjes ik met goed fatsoen naar binnen kon werken.

Uiteraard deden we deze geweldige ontdekking pas op de laatste avond. Toen het echt al voorbij mijn dochters bedtijd was, namen we met pijn in ons hart afscheid.

Maribor met kinderen restaurant

Klimbos Maribor

Het leukste om te doen in Maribor met kinderen is het klimbos. Niet in de oude stad zelf, maar wel bereikbaar met de bus. Dit is echt een tof en afwisselend klimbos en kinderen vanaf 4 jaar kunnen al meedoen. Voor deze leeftijd is er een laag parcours op 2 m waar je dan als ouder mee kunt helpen. Voor mijn dochter van 6 jaar en net wat langer dan 110 cm waren er een drietal parcoursen die ze zelfstandig kon doen. Daarnaast zijn er nog een drietal andere routes, maar daarvoor moet je 140, 150 of 160 cm groot zijn.

Maribor met kinderen klimbos
Maribor met kinderen klimbos

Het was even oefenen met het openen en sluiten van de karabijnhaken, want meestal gaat Marcel mee en doet hij dat voor haar. Na even oefenen had ze het door en daar ging ze. Hoger dan ze tot nu toe geweest was. De laatste route zelfs op 4 m hoog in de bomen. Daardoor voelde ze zich alleen nog maar extra stoer. Af en toe moest ik van beneden wat tips geven maar meestal kon ze het makkelijk zelf af. Alle parcoursen zijn afwisselend en eindigen met een toffe zipline.

Ze vond het zo gaaf dat ze na de drie parcoursen gedaan te hebben zo weer van voren af aan wilde beginnen. Dat leek mij geen goed idee omdat ze best moe was en we al bijna twee uur bezig waren. Bij het klimbos is een klein gebouwtje met een toilet, drink- en snack-automaat. Ook zijn er wat picknicktafels en bankjes.

Bekijk de website voor de openingstijden.

Maribor met kinderen klimbos

Maribor Pohorje

In de winter is het een skigebied en in de zomer kun je er wandelen of extreme downhill mountainbiken. Maribor Pohorje is meer dan 1500 m hoog en zie je vanuit de stad duidelijk liggen. Wij namen de bus naar de rand van de stad waar de kabelbaan omhoog gaat.

Het was echt een lange rit de berg op. We zien Maribor steeds kleiner en kleiner worden. Boven op de top zijn er verschillende restaurantjes en we zien ook de hotels en resort die vooral in de winter populair zijn. Maribor Pohorje mag dan het grootste skigebied in Slovenië zijn, wij vonden het er niet echt modern uitzien. De gondellift was prima, maar de stoeltjesliften die we zagen waren vrij ouderwets. Ben je in de winter in Slovenië en in de buurt van Maribor dan is het vast leuk voor een dagje of twee, maar ik zie mijzelf hier nog geen wintersportvakantie plannen.

Maribor met kinderen kabelbaan
Maribor met kinderen kabelbaan

Wat we nu in de zomer deden, was kijken naar de mountainbikers die zich met ware doodsverachting naar beneden lieten storten. Het bikepark hier is zeker niet voor beginners. Vrijwel iedereen die we zagen was ook gekleed in beschermende kleding en droeg een full-face helm.

Ik had verwacht dat er op de top wel een bord zou staan met wandelroutes. Dat is niet het geval. Ik had ook geen kaart meegenomen en de enige route die echt duidelijk te herkennen is, was de meer dan 1000 m lange route helemaal terug naar beneden. Wil je hier wandelen, haal dan van tevoren bij het tourism office informatie over de routes.

Praktische tips Maribor

Maribor heeft goede treinverbindingen met de rest van het land. Daarnaast ligt het op een wegen knooppunt. Vanuit Maribor ben je binnen een uur in het Oostenrijkse Graz en binnen twee uur in het Kroatische Zagreb. Naar Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië, is het ook maar anderhalf uur rijden.

Wij kozen in Maribor voor een Airbnb, namelijk een superfijn appartementje met een hele vriendelijke eigenaresse. Liever een kindvriendelijk hotel in Maribor? Het Hotel City heeft een goede locatie, uitstekende beoordelingen en familiekamers. Lees hier meer reviews.

Mocht je overigens niet zulk mooi weer hebben wanneer je in Maribor bent, dan kun je in winkelcentrum Europark ook een grote indoorspeeltuin vinden.

Maribor met kinderen

Lees ook onze andere blogs over Slovenië:

2 gedachten over “Wat te doen in Maribor met kinderen”

  1. Dank voor de tips in Maribor. Park echt n aanrader. Zonder de tip waren we niet bij terrarium uitgekomen en viel in heel goede aarde.
    Papagayo ook topper. Dank

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top