Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / De Lommelse Sahara met kinderen, leuke wandelroutes (inclusief buggyvriendelijk)

De Lommelse Sahara met kinderen, leuke wandelroutes (inclusief buggyvriendelijk)

Vlakbij Center Parcs Vossemeren vind je een prachtig stukje natuur met bossen, zandvlakte en meren, genaamd de Lommelse Sahara. Tel daarbij een uitkijktoren, voetgangersbrug en speelelementen op en je begrijpt dat het de ideale omgeving is voor een wandeling.

Onze blogger Elke bezocht ook de Lommelse Sahara maar dan juist in de lente. Dat geeft weer een heel ander beeld van de omgeving.

Lommelse Sahara
Lommelse Sahara

Zelf deden wij deze wandeling vanaf Center Parcs Vossemeren. In zone 3 van het park vind je een wandelpoort waardoor je gemakkelijk naar de Lommelse Sahara loopt. Vanaf de wandelpoort volg je de bruine of oranje route onder de brug door om bij de Lommelse Sahara te komen. Natuurlijk is er ook een parkeerplaats voor als je met de auto gaat, dat kan bij Sportcentrum De Soeverein.

Lommelse Sahara

Er starten hier drie wandelingen. Een blauwe route van 3 km (grotendeels buggyvriendelijk), de oranje route van 6 km en een rode route van 12 km. Wij kozen een variatie op de oranje route, omdat deze letterlijk langs de wandelpoort van Center Parcs komt. Deze deden we ondanks dat deze niet buggyvriendelijk is wel met de buggy, maar dat was soms wel even pittig. 

Lommelse Sahara

Bewegwijzerde wandelingen Lommelse Sahara

Zodra we de wandelpoort uitlopen, vinden we gelukkig snel de oranje routebordjes die ons richting het kanaal wijzen. Van tevoren hebben we gezien dat je de oranje wandeling over de Lommelse Sahara allebei de kanten op kan lopen. Wij kiezen er voor om starten met over de brug te lopen. Precies op dat moment komt er een vrachtschip langs waar onze dochter vol verwondering naar kijkt. 

Lommelse Sahara

Op de parkeerplaats waar we vervolgens langskomen is het bedrijvig, maar ondanks dat komen we vrijwel niemand tegen tijdens onze wandeling over de Lommelse Sahara. De route loopt vervolgens snel het bos in en elke keer als we een bocht maken, zien we de grote uitkijktoren opdoemen. Vanaf een afstandje is al duidelijk dat je geen hoogtevrees moet hebben als je die wilt beklimmen. 

Lommelse Sahara

Na ongeveer een kilometer te hebben gelopen vanaf de parkeerplaats komen we aan bij een speelbos. De speelelementen hier bestaan uit wilgenbomen en zijn gemaakt door kunstenaar Wil Beckers. Hier komen we dan ook voor het eerst mensen tegen. Kinderen maken druk gebruik van het speelgebied.

Lommelse Sahara

We besluiten de oranje route in te korten en gaan vanaf hier tot de uitkijktoren de blauwe route volgen. Dit scheelt ongeveer 1,5 kilometer. 

De blauwe route leidt ons ook langs de Sahara en is iets fijner met de buggy. Ondanks het winterweer is het het witte zand in combinatie met één van de meertjes een mooi gezicht. Voor de vogelaars onder ons vind je op dit stuk ook een vogelkijkwand. Vanwege de drukte en de 1,5 meter regel sloegen wij deze over en vervolgden we onze weg naar de reusachtige uitkijktoren.

Lommelse Sahara

Aangekomen bij de Lommelse Sahara uitkijktoren moeten we toch wel even slikken hoe hoog deze toren is. Toch gaan we om en om naar boven, want om nou een buggy naar boven te slepen met een inmiddels slapende dreumes is niet zo handig. Na enkele minuten komt mijn vriend al terug met de mededeling dat hij maar tot de helft gaat en niet hoger. Het zijn maar liefst 144 traptreden om naar de top op 30 meter te komen en het uitzicht boven is dan ook indrukwekkend. Op het hoogste platform is met behulp van bordjes aangegeven wat je in de omgeving ziet liggen, zoals Lommel en Leopoldsburg. Vanaf hier kun je zelfs de Aqua Mundo van Center Parcs te zien. 

Eenmaal weer terug beneden moet er wel even gebruikgemaakt worden van het kabelbaantje aan de voet van de toren. Dit kabelbaantje in de vorm van een boomleeuwerik zorgt voor een fijne stop na de traptreden van de toren en de wandeling. Voor de papa’s en mama’s vind je hier ook een picknicktafel met perfect uitzicht op de speelplek. 

Lommelse Sahara

Na een korte stop lopen we weer verder en vanaf de voetgangersbrug volgen we weer de oranje route. Deze route gaat over de voetgangersbrug naar de andere kant van het kanaal. De brug zelf is het al waard om deze route te lopen of om even van de blauwe route af te wijken. Omdat de oranje route vanaf hier grotendeels over een oneffen bospad loopt, kiezen we er wel voor om het fietspad te volgen dat parallel loopt aan het wandelpad. Met een buggy een aanrader, maar met loslopende peuters en kleuters wellicht wat minder geschikt omdat deze langs het kanaal loopt. 

Na ruim 6 km in de benen en ruim 1,5 uur later komen we weer aan bij de wandelpoort en is het hoog tijd voor een welverdiende warme chocomel met slagroom. 

Lommelse Sahara

Horeca tip!

Als je met de auto komt, kom je langs fiets- en wandelcafé Den Engel. Ook tijdens de oranje wandelroute kom je langs dit gezellige plekje waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. Verder vind je langs alle drie de routes bankjes en picknicktafels. 

Vlakbij de parkeerplaats Soeverein zijn de leuke speeltuin Dol-fijn en een skatepark gelegen. Handig is dat je bij het sportcentrum naar de wc kunt en ze ook een eigen cafetaria hebben. 

Dolfijn Lommelse Sahara

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

Zoek je meer leuke wandelingen in Lommel en omgeving? Lees dan ook ons blog over de wandeling Op stap met de hele Reute-me-teut.

In het Sportcentrum Soeverein is ook een zwembad te vinden waar je op verschillende momenten van de dag kunt vrij zwemmen. Zie de website voor de actuele informatie. Naast het zwembad van Sportcentrum Soeverein is ook het zwembad van Center Parcs Vossemeren dichtbij, gelegen op 2,5 km. Ook vind je op het park meerdere speeltuinen, eetgelegenheden in het Market Dome en een kinderboerderij. Voor meer informatie over dagrecreatie kun je de website bekijken. Ben je gek op schatten zoeken? Lees dan ook het artikel over de Schattenzoektocht Het Verloren Kabouterdorp, Heuvelse Heide bij Lommel.

Meer tips? Lees ook onze andere blogs over België met kinderen zoals over Nationaal Park Bosland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top