Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / Op stap met de hele reutemeteut Stadswandeling Lommel

Op stap met de hele reutemeteut Stadswandeling Lommel

“Op stap met de hele reutemeteut” is een interactieve wandeling door het stadscentrum van Lommel. De wandeling is buggyproof en is ongeveer 3 km lang. Voor deze route kun je een gratis opdrachtenblad ophalen bij Toerisme Lommel, waar ook vlakbij de route daadwerkelijk start en eindigt. Naast het opdrachtblad krijg je tevens een stukje stoepkrijt mee om één van de opdrachten te kunnen uitvoeren.

De letterlijke uitleg van “Op stap met de hele reutemeteut” is dat je op stap gaat met alles en iedereen. Maar hier in Lommel is er een dubbele betekenis. De Lommelse teuten waren namelijk handelaren die van stad naar stad trokken om daar hun waren te verkopen.

Op stap met de hele Reute-me-teut

Op stap met de hele reutemeteut

Zodra we ons informatieblad hebben opgehaald, starten we gelijk bij het teutenbeeldje dat we op weg naar Toerisme Lommel al tegenkwamen. In het blad vinden we een plattegrond, de opdrachten en enkele kleine foto’s die bij de opdrachten horen en zelfs nog een kleurplaat voor na de wandeling.

Bij elke opdracht staat een stukje tekst met wat achtergrondinformatie. Zo wordt bij de eerste opdracht uitgelegd dat de teuten uit Lommel er in de lente op uit trokken om hun spullen in andere landen te verkopen, om vervolgens na maanden terug te keren. Een reis die niet altijd probleemloos verliep, want als je met veel spullen op pad gaat, zijn struikrovers altijd een gevaar. Om te vieren dat de teuten na maanden weer terugkeerden, werd er door de dorpsbewoners een feest georganiseerd: de teutenteernis.

Op stap met de hele Reute-me-teut

De wandelroute is erg duidelijk aangegeven en de teksten maken het een leuke route die je door het hele centrum van Lommel leiden. De opdrachten zijn afwisselend: zo ga je voor een opdracht letters verzamelen om achter de naam van een teut te komen en word je uitgedaagd om een liedje te maken met teutenwoorden, zoals dabberen (praten) en beboele (ruziemaken).

Op stap met de hele Reute-me-teut

Wat ons betreft, is het een leuke manier om de stad te ontdekken op een speelse en afwisselende manier voor kinderen vanaf ongeveer 5 jaar. Jongere broertjes en zusjes kunnen uiteraard de route ook prima lopen, alleen zullen een aantal opdrachten nog te moeilijk zijn.

Op stap met de hele Reute-me-teut

Aangezien de wandelroute dwars door het centrum van Lommel loopt, is er genoeg mogelijkheid om onderweg of na de route ergens een hapje en/of drankje te doen.

Zo vind je iets van de route af Coffee Time met heerlijke koffie, maar ook warme soepen en simpele, maar smakelijke broodjes. Liever een broodje on the go tijdens het wandelen? Dan is Panos altijd een aanrader, met vers belegde broodjes tot de heerlijkste koeken en croissantjes. Er is ook een klein terras aanwezig dat, vooral zodra de scholieren uit school komen, snel volstroomt.

Op stap met de hele Reute-me-teut

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

Loop zeker even Toerisme Lommel binnen. Naast dat je daar heengaat voor de plattegrond van deze route vind je hier nog veel meer wandelroutes (zowel betaald als gratis). Wij gingen naar huis met een tas vol informatie met wat er allemaal in de omgeving te doen is, zoals verschillende schatzoektochten en een wandelroute over de Lommelse Sahara. Lees ook de uitgebreide blog over de Schattenzoektocht Het Verloren Kabouterdorp, Heuvelse Heide bij Lommel.

Op stap met de hele Reute-me-teut

Tussen de straatjes is nog een leuke houten speeltuin te vinden. Helaas staat deze op Google Maps niet aangegeven, wellicht omdat hij er nog heel nieuw uitzag, maar hij is gelegen bij Kerkstraat Lommel tussen de winkel Boekenvoordeel en de ice cream shop.

Op stap met de hele Reute-me-teut

Lees ook onze andere blogs over bestemmingen in België met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top