Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / Nationaal Park Bosland met kinderen

Nationaal Park Bosland met kinderen

Net over de grens in Belgisch Limburg ligt Nationaal Park Bosland. In dit uitgestrekte bosrijke gebied vind je talloze avontuurlijke kinderwandelingen en speelbossen. Hier wil je naartoe als je een of meerdere dagen met je kinderen in de natuur wilt zijn!

Bosland is een vrij nieuw nationaal park, het is een van de nieuwe nationale parken sinds 2023. Je merkt dat alles met veel oog voor duurzaamheid en de natuur gemaakt is. Het heeft heel veel gratis en leuk aanbod specifiek voor kinderen en gezinnen. De natuur is afwisselend en uitgestrekt en het is goed bereikbaar dankzij de ligging net over de grens in België (het is zo’n anderhalf uur rijden vanaf Utrecht).

Bosland met kinderen

Nationaal Park Bosland

Bosland ligt in het noordoosten van België en bestaat uit de natuurgebieden van de gemeenten Lommel, Pelt en Hechtel-Eksel. Bosland is pas in oktober 2023 erkend als nationaal park en heeft als missie om het grootste en het meest kindvriendelijke bos van Vlaanderen te worden, waarbij veel oog is voor duurzaam bosbeheer.

NP Bosland met kinderen

Samen met onze kinderen van 8 en 5 jaar oud verblijven wij drie dagen in Nationaal Park Bosland. We merken al snel dat kinderen voor Bosland een belangrijke doelgroep zijn. Zo hebben ze meer dan 10 avontuurlijke gezinswandelingen op hun website staan. Er zijn diverse wandelingen voor verschillende leeftijden en er zijn zelfs buggyproof wandelingen.

Tijdens onze dagen in Belgisch-Limburg hebben we meerdere van deze wandelingen gedaan. De opzet van de wandelingen is afwisselend en ook de natuur is divers. Zo lopen we tussen naaldbossen, even later weer door een zandverstuiving of langs vlaktes met heide en vennetjes.

Bosland met kinderen

Duurzaam bosbeheer staat bij Bosland centraal en dat betekent onder meer dat er veel aandacht is voor de flora en fauna. Dit heeft er zelfs voor gezorgd dat Nationaal Park Bosland zijn eigen Big 5 heeft met daarin de wolf, de ree, het everzwijn, de oehoe en de vos. Daarnaast is er extra aandacht voor zeven zeldzame dierensoorten, zoals de knoflookpad, de veldparelmoervlinder en de gladde slang. Lees hier meer over deze ‘Magnificent 7’.

In dit blog geven we je tips voor je bezoek aan Nationaal Park Bosland met kinderen.

De Bosbewonersroute in het Pijnven

In natuurgebied het Pijnven lopen wij de Bosbewonersroute. We parkeren onze auto bij Parking Pijnven in Hechtel-Eksel, van waaruit deze wandeling start.

De Bosbewonersroute in het Pijnven

Aan het begin van de route zijn een kleine speeltuin, informatieve borden en spelletjes en vind je een openbaar toilet. De Bosbewonersroute begint even verderop en is 2,4 kilometer lang. Onderweg kom je tien houten dieren tegen, waaronder een eekhoorn, een buizerd en een everzwijn. Al deze dieren wonen in dit bos. Bij elk dier vind je informatie en kunnen de kinderen een opdracht doen, die te maken heeft met een eigenschap van het dier, bijvoorbeeld het verzamelen van materialen in het bos, zoals een everzwijn zijn eten zoekt.

De Bosbewonersroute in het Pijnven

Onze kinderen vinden het niet alleen leuk om elke keer op zoek te gaan naar een nieuw dier, want die zijn vaak goed verstopt, maar ze worden ook heel enthousiast van de speeltoestellen die we een paar keer onderweg tegenkomen. Zoals een enorme glijbaan in de vorm van een eikel en een uitdagend klimrek.

Onderweg zijn er regelmatig banken en picknickplekken. De wandeling is te doen met een stevige buggy, al is het na veel regen waarschijnlijk niet aan te raden. Bosland geeft aan dat de wandeling geschikt is voor kinderen van drie tot zeven jaar.

De Bosbewonersroute in het Pijnven

Fietsen door de Bomen

Wanneer je tijdens de wandeling van de Bosbewonersroute een kleine extra lus loopt, kun je het project ‘Fietsen door de Bomen’ zien. Hoewel het Fietsen door de Bomen heet, mag je op deze route van in totaal 700 meter lang ook wandelen. Om hier te komen, nemen wij bij knooppunt 287 een afslag naar 174 en dit stukje lopen we even later weer terug om vanaf knooppunt 287 de Bosbewonersroute te kunnen vervolgen.

Fietsen door de Bomen

We wandelen naar Fietsen door de Bomen en nemen het pad omhoog, waarmee je geleidelijk op een hoogte van tien meter komt en we de boomtoppen om ons heen kunnen zien. Het pad is een soort spiraal met een dubbele cirkel, want als je verder blijft lopen, daal je even later weer af naar de grond. Een bijzondere beleving in de bossen. Let wel op met kinderen: hoewel voetgangers ook welkom zijn op dit fietspad, komen wij enkele fietsers en wielrenners tegen die weinig rekening houden met wandelaars op het fietspad.

Fietsen door de Bomen

Het Klankenbos in Pelt

Het Klankenbos noemt zichzelf een openluchtmuseum en is gratis te bezoeken. Je vindt dit bos in provinciaal domein Dommelhof in Pelt. In het Klankenbos staan achttien installaties die allemaal met geluid te maken hebben. Zo zien we een grote buis waarin je kunt lopen en de trillingen van het geluid telkens anders voelen afhankelijk van waar je je in de buis bevindt. Even verder op een heuveltje zien we een aantal deuren staan en wanneer je luistert met je oor tegen de deuren, hoor je gesprekken, gezang of discussies in andere talen: dit blijken de “Afluisterdeuren” te zijn.

Het Klankenbos in Pelt

Bij een groot bouwwerk met kistjes op spiralen ontdekken onze kinderen welk geluid zij kunnen veroorzaken door op de grond te springen en de spiralen te laten schudden. Wat een tof bos met bijzondere kunstwerken, dit is leuk voor jong en oud. Daarnaast loopt er ook nog een beweegroute door het bos, dus er kan ondertussen ook volop geklommen en gespeeld worden.

Het Klankenbos in Pelt

Er zijn betaalde groepswandelingen met gids mogelijk, maar het is ook mogelijk om het Klankenbos vrij te bezoeken. Of kies voor een gratis speurtocht voor kinderen vanaf vijf jaar, waarbij je op zoek gaat naar het geheim van Tandroor in Klankenbos. Bij het informatiepunt van het Klankenbos, Radio Forest, kun je een Klankkaart ophalen of print vooraf je kaart al uit via de website.

Het Klankenbos is goed te combineren met het tegenover gelegen restaurant de Rally; een restaurant met een grote speeltuin. Verderop in dit blog lees je meer over ons bezoek aan de Rally.

Het Klankenbos in Pelt

Ezelwandeling met picknick

Bij het Ezelsbrugske in Pelt kun je een Ezelwandeling maken en dat gaan wij samen met onze kinderen doen. Na een hartelijk, gastvrij ontvangst krijgen we allereerst uitleg over ezels, zodat we straks zelfstandig met een ezel op pad kunnen gaan. Vervolgens mogen we kennismaken met de drie ezels die bij het Ezelsbrugske wonen en onderzoeken we met wie de klik het grootst lijkt. De jongste ezel Donkey lijkt zin te hebben om met ons te gaan wandelen en die zin is wederzijds. Samen met de kinderen borstelen we de ezel en daarna wordt Donkey klaargemaakt voor vertrek met het zadel en de tassen met de picknick, die we later nodig zullen hebben.

Ezelwandeling np bosland

Wanneer we vertrekken, wil onze dochter meteen op de ezel rijden en dat blijft ze bijna de hele wandeling leuk vinden. Onze zoon vindt het leuker om af en toe de ezel te leiden en om dan weer gras voor hem te plukken.

Ezelwandeling np bosland

Af en toe laat de ezel wat koppig gedrag zien, maar we hebben geleerd hoe hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Het koppige gedrag blijkt eigenlijk eerder te komen doordat de ezel voorzichtig is en niet zomaar een risico neemt, doordat het echt gewoontedieren zijn en doordat ze onderdeel willen zijn van een kudde. Al snel voelt het heel gezellig om samen met Donkey op pad te zijn.

We krijgen een wandelroute mee door Bosland Nationaal Park. De heenweg naar de picknickplek is zo’n 5 kilometer lopen en de terugweg 3 kilometer. De natuur is afwisselend, met veel bosgebied, een stuk langs het kanaal en langs bloemenvelden. Een paar keer moeten we een weg oversteken, maar dat gaat goed.

Ezelwandeling np bosland

Wanneer we bij de picknickplek zijn aangekomen, mag Donkey even lekker grazen en pakken wij de tassen uit. Hierin zit alles wat je nodig hebt voor een luxe en uitgebreide picknick. Van tapashapjes tot broodjes tot een pastasalade en we eindigen met een toetje. Wat ons betreft is het echt een meerwaarde om de picknick erbij te boeken.

Wanneer we weer terug zijn bij het Ezelsbrugske en we afscheid genomen hebben van onze trouwe wandelpartner, krijgen de kinderen een heus Ezeldiploma. Wat een leuke ervaring was dit!

Het is nodig om de Ezelwandeling vooraf te reserveren via hun website.

Ezelwandeling np bosland

Op zoek naar de Gouden Tuin van de Farao

In Kattenbos gaan we een speurtocht doen naar de Gouden Tuin van de Farao. Deze speurtocht begint bij de parkeerplaats aan de Zandstraat in Lommel. Bij het informatiebord kun je een gratis speurtocht pakken of je kunt vooraf de speurtocht uitprinten via de website.

Gouden Tuin van de Farao

De speurtocht is in twee verschillende lengtes te lopen: de blauwe tocht (kleuterwandeling en toegankelijk voor stevige buggy’s) van 3,8 kilometer of de rode tocht (avonturentocht) van 7,2 kilometer. Het begin van beide wandelingen is hetzelfde; pas tegen het einde van de blauwe wandeling kom je de splitsing tegen waar je kunt kiezen om de langere lus van de rode tocht te maken of niet.

Gouden Tuin van de Farao

De wandeltocht is gratis, maar het is wel heel leuk om een muntstuk van 50 eurocent mee te nemen voor een aandenken op het einde! En neem ook een pen mee, zodat je de cijfers kunt opschrijven en daarmee de geheime code kunt ontrafelen. Mocht het echt niet lukken om de code te vinden, dan vind je deze ook op de website.

Gouden Tuin van de Farao

Onderweg wijzen bordjes met een piramide je de weg. Bij een gouden piramide moeten we op zoek naar een houten kastje met een farao. Deze zijn soms nog wel goed verstopt, wat maakt dat onze kinderen elke keer hard vooruit rennen in de hoop de eerste te zijn die een nieuwe opdracht hebben gevonden. Het is dan ook niet nodig om ze te motiveren om te blijven wandelen, want daar zorgt deze speurtocht wel voor. In elk houten kastje zit een opdracht, waarvoor je regelmatig  ook een ander houten kastje moet zoeken.

De opdrachten zijn voldoende uitdagend voor kinderen en heel erg afwisselend. Zo moet je bij een schat een bepaald soort diamanten tellen of bijvoorbeeld een doolhof maken en ondertussen kamelen tellen. Op het einde komen we bij de schatkamer waar de Gouden Tuin zal liggen. Fanatiek proberen onze kinderen de gepuzzelde cijfercode uit en… het slot gaat open! We zullen natuurlijk niet alles verklappen van deze schatkamer! Bij deze schatkamer stoppen we een muntstuk van 50 eurocent in de machine en krijgen een leuk aandenken.

Gouden Tuin van de Farao

Vlinderroute in Kattenbos

De Vlinderroute is een wandeling van 2,2 kilometer in Kattenbos die je langs verschillende grote bouwwerken van de cyclus van een vlinder leidt. Sommige zijn ook deels een speeltoestel, zoals een vlinder met een schommel. Tijdens de zoektocht naar de Gouden Tuin van de Farao kom je al langs enkele vlinders. Meer informatie over de hele wandeling vind je hier.

Vlinderroute in Kattenbos

Wandelen bij de Lommelse Sahara

De Lommelse Sahara is een natuurgebied met een grote zandverstuiving en een meer in het midden, wat doet denken aan een oase. Wij gingen naar het speelbos in de Lommelse Sahara. Meer tips over de Lommelse Sahara lees je in dit uitgebreide blog.

Lommelse Sahara

Ontdek de schatten van Bosland

Houden jouw kinderen ook zo van schatten zoeken? Overweeg dan om bij één van de toerismebureaus van Bosland voor 6 euro (prijspeil 2024) een boek te kopen met vier schatzoektochten, een kompas en een potlood. Hiermee kun je vier verschillende schatzoektochten lopen die plaatsvinden op vier locaties en proberen de schatten van Bosland te ontdekken. Wanneer je deze vier tochten gewandeld en opgelost hebt, krijg je een beloning.

Lommelse Sahara

In de Lommelse Sahara kun je Kapitein Korrel tijdens een wandeltocht van 4,3 kilometer helpen bij het vinden van de verdwenen schat. Vanaf startplaats In den Brand kun je tijdens een wandeling van 3,5 kilometer Tommy Twijgman tussen de bossen en duinen helpen bij het vinden van zijn verloren superkrachten en van alles te weten komen over bijzondere planten. Bij het vergeten familiegeheim van Wenke Wortel duik je tijdens een tocht van 3,2 kilometer vanaf startpunt Dommelvallei Heesakkerpark in het verleden van Pelt en omstreken. En in Resterheide in Peer kun je Bostrol Bobl in een tocht van zo’n 4 kilometer helpen bij het vinden van de regenboog.

Staat jouw foto ook binnenkort bij de online eregalerij omdat je een schat gevonden hebt?

Kunst in het bos

Leuk is het dat je in dit nationaal park regelmatig kunst tegenkomt. Her en der in Bosland is kunst van kunstenaar Will Beckers te vinden. Een aantal keer zien we speelse, organische vormen gemaakt van natuurlijk materiaal, zoals wilgentakken, die langzaam onderdeel worden van de omgeving. Zo worden de kunstwerken woningen voor insecten, bouwen vogels er nesten in en groeien bomen om en door de kunstwerken heen. 

Kunst in het bos bosland

Nog meer tips met kinderen

Het leuke aan Bosland is dat er echt veel aanbod is aan wandelingen met kinderen in dit nationale park. Wij kwamen echt tijd tekort in drie dagen Bosland, maar hebben hier onze extra tips verzameld.

  • Bezoek één van de in totaal acht speelbossen van NP Bosland
  • Ga geocachen in NP Bosland. Er liggen meer dan 45 schatten verstopt en er zijn een paar schatzoektochten met geocache speciaal voor kinderen, zoals de zoektocht naar Het Verloren Kabouterdorp in de Heuvelse Heide.
  • Ga op Sahara Expeditie in de Lommelse Sahara. Omdat je tijdens deze wandeling op pad gaat met een gids, is het nodig om dit vooraf te reserveren. Reserveren is mogelijk voor een groep van minimaal vier tot maximaal tien personen en kost € 5 per persoon (prijspeil 2024). Deze zogenaamde beleveniswandeling, waarin Zeno de Zandloopkever centraal staat, is het meest geschikt voor kinderen van 6 tot 10 jaar oud. Tijdens de Sahara Expeditie loop je een afstand van 3,4 kilometer en de expeditie duurt zo’n 2,5 tot 3 uur.
  • Ga in de Lommelse Sahara en Blekerheide op zoek naar de Schat van Koning Leeuw. De blauwe tocht is 3,5 kilometer lang en geschikt voor stevige buggy’s en de rode avonturentocht is 7,8 kilometer.
  • Beklim de Reus van Bosland: een uitkijktoren van 30 meter hoog in de Lommelse Sahara.
  • Ga tijdens een wandeling van 1,3 kilometer in de duinen van In den Brand op zoek naar vier reuzeninsecten.
  • Nog meer inspiratie nodig voor een avontuurlijke kinderwandeling? Bekijk dan eens deze opties in Holven en in Resterheide.
  • Even toe aan ontspanning na al dat wandelen en spelen in de bossen? Leen dan tussen 15 maart en 15 oktober bij één van de 20 uitleenpunten een gratis hangmat voor een halve of hele dag. Wanneer je zeker wilt zijn van een hangmat, maak dan vooraf een reservering.
  • Doe het Mini Disc Golf parcours in het Pijnven.
Bosland met kinderen

Eten met kinderen in NP Bosland

In Pelt vlakbij het Klankenbos vind je de Rally, oftewel Eetcafé Scoutsrally, gelegen aan een veld met een grote speeltuin en een kleine kinderboerderij. De Rally is een kindvriendelijke plek om met je kinderen een hapje te eten of een drankje te doen op het terras. Onze kinderen kunnen bijna geen genoeg krijgen van de hoge glijbaan en het klimparcours. Voor en na het eten zijn zij in de speeltuin te vinden.

Rally Speeltun

In Lommel hebben we een leuke plek ontdekt om met kinderen te lunchen: Brasserie de Kantine. Neem je zwemspullen mee, want aan het terras ligt een waterspraypark. In tegenstelling tot veel andere watersprayparken, is dit er één met verwarmd water door een verbinding met het water vanuit het binnenzwembad.

Brasserie de Kantine

Na de lunch gaan we spelen in de naastgelegen uitgebreide speeltuin Dol-Fijn. Deze locatie ligt dichtbij de Lommelse Sahara en is daardoor goed te combineren met een bezoek aan dat natuurgebied.

Kantine Speeltuin Dol FIjn

Ook zijn er in Bosland diverse opties om een picknick te reserveren of neem je een eigen picknick mee naar één van de vele picknickplaatsen, zoals de picknickplaats met Zeno de Zandloopkever.

Overnachten in een hotel

Tijdens ons lang weekend in Nationaal Park Bosland logeerden wij in Hotel de Boskar in Pelt. Dit driesterrenhotel is centraal gelegen ten opzichte van het park en ligt tegelijkertijd in een dorpje, in het centrum van Overpelt. Het hotel is gevestigd in een historisch herenhuis en is een kleinschalig hotel met maar tien kamers. Wij logeren in de familiekamer: in de kamer is een tweepersoonsbed en een trap naar een vide met twee slaapplekken. Zo kun je samen met je kinderen op één kamer slapen, maar heb je toch veel privacy.

Hotel de boskar
Hotel de boskar

Beneden in het hotel is een brasserie, waar ook het zeer uitgebreide ontbijtbuffet wordt geserveerd. Op één van onze avonden hebben wij hier genoten van een heerlijk à la carte diner, waarna we vervolgens alleen maar de trap op hoefden te lopen naar onze kamer.

Hotel de Boskar heeft ook locaties in Peer en Houthalen. Boek je verblijf in Hotel de Boskar in Pelt hier via Booking.

Hotel de boskar

Overnachten op een vakantiepark

Middenin Nationaal Park Bosland vind je Center Parcs de Vossemeren. Meer informatie over dit vakantiepark en andere Belgische Center Parcs vind je hier.

Center Parcs de Vossemeren

Zelf bezochten wij Center Parcs de Vossemeren om er te gaan zwemmen in Aqua Mundo. Alleen al de entree van dit zwemparadijs met flamingo’s, papegaaien, schildpadden en vissen is prachtig. In deze Aqua Mundo vind je een golfslagbad en verschillende stroomversnellingen. Het leukste vonden onze kinderen om met een snorkelmasker op te zoeken naar echte vissen in het snorkelbad.

Center Parcs de Vossemeren

Ook zijn er natuurlijk veel glijbanen, die we allemaal hebben uitgeprobeerd. De Monkey Splash is de meest spannende glijbaan; van een hoogte van 15 meter kun je een snelheid van 30 kilometer per uur bereiken. Deze glijbaan eindigt in een trechter.

Buiten vind je een avontuurlijke wildwaterbaan en binnen een brede familieglijbaan en een glijbaan die halverwege donker wordt.

Center Parcs de Vossemeren

Naast het zwembad zijn er genoeg andere dingen te doen voor (dag)gasten bij Center Parcs de Vossemeren. Zo kun je er indoor mini golfen, zijn er knutselruimtes en is er een binnenspeeltuin. Buiten kun je (kijken naar het) waterskiën, een belevingsroute lopen op het park of vanaf hier naar de Lommelse Sahara wandelen.

Center Parcs de Vossemeren

GezinOpReis bezocht Bosland in samenwerking met VisitLIMBURG.be en Toerisme Vlaanderen. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerkingen aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top