Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / Schattenzoektocht Het Verloren Kabouterdorp, Heuvelse Heide bij Lommel

Schattenzoektocht Het Verloren Kabouterdorp, Heuvelse Heide bij Lommel

Verspreid in de omgeving van Lommel vind je meerdere kindvriendelijke wandeltochten en zelfs een schattenzoektocht. Bij Toerisme Lommel kun je meerdere gratis wandeltochten ophalen, waaronder deze tocht naar het verloren kabouterdorp door de Heuvelse Heide. Er zijn 2 verschillende wandelroutes over de Heuvelse Heide: de blauwe buggyvriendelijke route van 2,3 km en de langere avonturentocht van 6.2 km. Wij kozen voor de buggyvriendelijke route van 2,3 km, die ook goed te doen is voor peuters en kleuters die nog niet zo lang kunnen lopen. 

Het Verloren Kabouterdorp

Op zoek naar het verloren kabouterdorp

Bij een bezoek aan Toerisme Lommel werd direct deze route aangeraden, al is het wel even zoeken waar we moeten parkeren. Uiteindelijk parkeren wij zelf bij Jachthaven De Meerpaal, wat ook de startplek is, maar het is niet helemaal duidelijk of we hier wel mogen parkeren. Gelukkig is het buiten het seizoen en is het in de jachthaven rustig en staan er maar een handjevol auto’s. 

Het Verloren Kabouterdorp

Direct naast de parkeerplaats doemt gelijk het informatiebord op met een uitgebreid achtergrondverhaal. Volgens het verhaal leefden de kabouters uit de Lommelse bossen in vrede met de grote mensen. Maar er was een boze tovenaar die jaloers was op de kabouters, omdat de mensen hem niet meer nodig hadden en de kabouters al hun werk lieten opknappen. Op een dag was de tovenaar hier zo boos over dat hij een vloek over de kabouters uitsprak, waardoor ze werden opgesloten in hun kabouterdorp en waarna niemand nog iets van ze vernam. Om het verloren dorp te vinden, moet een code ontrafeld worden. Voor de korte route volg je de blauwe kaboutermutsjes en voor de langere avonturenroute de rode kaboutermutsjes. Zodra je een gouden kaboutermutsje tegenkomt, is het tijd om te zoeken naar de opdracht. 

Het Verloren Kabouterdorp

Na het voorlezen van het verhaal gaan we vol goede moed op pad. Via een klein bospad komen we aan bij het kanaal en volgen we de blauwe mutsjes de brug over. Daarna lopen we helaas fout, want we zien één van de mutsjes over het oog. Gelukkig komen we bij opdracht twee erachter dat er iets niet klopt. We vonden het al vreemd dat we over het fietspad liepen in plaats van door het bos en lopen snel terug naar de brug. Als we aankomen, zien we waar het mis is gegaan. Aan het einde van de brug zijn twee kleine mutsjes te vinden die direct het bos in leiden.

Het Verloren Kabouterdorp

Nu zitten we wel op de goede weg en komen direct een gouden kaboutermutsje tegen en zien daarna een waterputje. Onze dochter vind het maar wat interessant om te zien wat er in de put verstopt zit en haalt wel tien keer het touw omhoog terwijl wij de opdracht lezen en uitvoeren. Via het bos lopen we zo weer verder naar de tweede opdracht die we snel gevonden hebben, maar helaas niet kunnen uitvoeren omdat we de verstopte code niet kunnen vinden, hoe lang we ook zoeken. Dit hebben we aangegeven bij Toerisme Lommel en kregen de reactie dat de route nagelopen en gerepareerd gaat worden.

Het Verloren Kabouterdorp

De route loopt door het bos en geheel buggyvriendelijk is hij niet, bij de meeste gouden kaboutermutsjes kun je beter de buggy even laten staan terwijl je zoekt. Gelukkig hebben wij de buggy thuis gelaten en de draagzak mee, maar dit is dus dit is wel iets om rekening te houden. De opdrachten zijn heel leuk verstopt in kabouterhuisjes die in bomen te vinden zijn. Maar ook de opdrachten zelf zijn leuk en afwisselend en laat de speurneus in kinderen naar boven komen. Want wat spreekt er nou meer tot de verbeelding van voornamelijk kleuters dan echte kabouters? Bij verschillende opdrachten zie je kabouterbeelden die het hele verhaaltje afmaken. 

Het Verloren Kabouterdorp

De wandeling zelf is ook afwisselend. Het ene moment sta je in het bos en het andere moment in de heide of aan het water. En na een wandeling van ongeveer een uur en een aantal opdrachten waarbij hulp van papa en/of mama zeker van pas kan komen, kwamen we aan bij het verloren kabouterdorp. Best wel spannend om te zien of de code klopt en het dorp gevonden wordt. Onze dochter grijnsde van oor tot oor toen het cijferslot los was en het verloren kabouterdorp te voorschijn kwam. We hebben zeker een paar minuten staan kijken en wat was ze trots dat ze het gevonden had. 

Het Verloren Kabouterdorp

Extra leuk is dat je een klein aandenken aan de tocht krijgt voor 0,50 cent waarmee je kunt bewijzen dat je het kabouterdorp hebt gevonden. Een aanrader voor de hele familie, ondanks dat we een opdracht niet konden vinden en sommige aan vervanging toe zijn. Mocht je meerdere opdrachten niet kunnen vinden, dan is Google Review je beste vriend, want hier heeft iemand anders de code gepost zodat er geen teleurgestelde kinderen zijn die het dorp niet kunnen openen. 

Het Verloren Kabouterdorp

Nog wat praktische tips

Het ook mogelijk deze route te geocachen, zie voor meer informatie de website. Niet bekend met geocachen? Je leest er alles over in ons blog geocachen met kinderen.

Neem het opdrachtenblad en een pen mee om de uitkomsten van de opdrachten te noteren en het verloren kabouterdorp te vinden. Neem 0,50 cent en 0,20 cent per kind mee voor een aandenken aan het einde van de route. 

Bij de ingang van het bos staat een bord die wijst voor de gevaren van teken. Het is dan ook handig om je, wanneer het warm genoeg is, te beschermen tegen teken want de route leidt door hoog gras, bos en heide. Dit kan bijvoorbeeld met anti-tekenspray van Careplus.

Het Verloren Kabouterdorp

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

In het lente en het zomerseizoen kun je terecht voor een sanitaire stop bij De Meerpal en hier kun je tevens een hapje of drankje nuttigen. In de omgeving van Lommel zijn nog meer leuke wandelroutes voor het hele gezin. Lees onze blogs over de route “Op stap met de hele reutemeteut” door het centrum van Lommel en over de wandelroutes over de Lommelse Sahara.

Lees ook onze andere blogs over België met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top