Home / Reisinformatie / Afrika / Senegal / Slapen in de woestijn in Senegal
Lampoul

Slapen in de woestijn in Senegal

De Lompoul woestijn is een uniek stukje natuur in Senegal. Het lijkt alsof er een plukje Sahara verdwaald is en hier in Senegal terecht is gekomen. Het is de enige plek in het land waar je echte metershoge zandduinen kunt vinden. Er zijn verschillende tentenkampen die je de mogelijkheid geven om een nachtje in de woestijn te verblijven.

lampoul woestijn

Jammer genoeg is er in het gebied zirkonia gevonden. Het is dan ook onduidelijk hoe de toekomst van dit gebied eruitziet.

De Lompoul woestijn

De Lompoul woestijn is zo’n 20km2 groot en ligt zo’n 3 uur rijden ten noorden van de badplaatsen in Senegal en zo’n 2 uur rijden ten zuiden van Saint-Louis. Er zijn in de woestijn een drietal kampementen. Ik sliep zelf bij Ecolodge de Lompoul als onderdeel van een door TUI aangeboden hotel. Je kunt deze boeken vanuit alle door TUI aangeboden hotels in Senegal. We laten de tourbus achter in het dorpje Lompoul en worden opgehaald door een jeep die het laatste stuk van de route kan afleggen.

lampoul

In het dorpje zijn natuurlijk een aantal winkeltjes ontstaan. Over het algemeen vond ik de mensen in Senegal niet opdringerig, maar enkele dames in dit dorpje zijn de vervelende uitzondering. Ze trekken aan je arm en accepteren geen nee.

lampul woestijn

Ik heb geen zin om boos te worden. Weglopen kan niet, want we moeten wachten op de jeep, dus ik besluit om gewoon wat anders te gaan doen. Een beetje spelen met de kinderen, we zingen “deze vuist op deze vuist” en maken high fives. Ik merk gewoon direct dat de sfeer om me heen verandert en de meest vasthoudende dames richten hun pijlen op iemand anders. Uiteindelijk mag ik zelfs nog helpen een emmer water uit de enorm diepe put te halen en bekijk ik een trouwalbum. Zo valt het achteraf allemaal best wel mee.

lampul woestijn

Ben je zelfstandig op reis in Senegal? Je kunt ook slapen in Lompoul sur Mer, waar enkele accommodatie opties met simpele huisjes zijn. Je slaapt dan aan zee en kunt vanuit daar trips maken de duinen in.

Overnachten in de Lompoul woestijn

Na een ritje van vijf à tien minuten komt de jeep aan bij het tentenkamp. Ik zie een aantal witte tenten met op de achtergrond de hoge zandduinen. Echt een heel mooi plekje dat nog meer afgelegen voelt dan het echt is.

lampul woestijn

De naam ecolodge lijkt mij vooral als leuke naam gekozen en niet zozeer omdat het echt ecovriendelijk is. Er zijn immers water toiletten in plaats van compost toiletten, zoals je zou verwachten op een plek als dit, en er worden ook activiteiten aangeboden zoals quad rijden en kameel rijden. Op kamelen die er behoorlijk sjofel uitzien.

Lampul

In de tenten zijn ook koud water douches. De inrichting is simpel, maar echt helemaal prima voor een nachtje. Met een groot tweepersoonsbed en daarnaast een eenpersoonsbed. Beide bedden hebben een muggennet. Airco is hier niet nodig, want in de woestijn koelt het ’s nachts altijd lekker af. Check ook ons tips voor kindvriendelijk hotels in Senegal.

lampul

Er is een barretje en hier kun je bier en frisje halen. Bij het avondeten heb je de keuze uit vis, kip of vegetarisch. Het is een prima maaltijd met rijst en uiensaus, iets wat ze in Senegal veel eten. Daarna is het tijd voor de optredens. Gelukkig geen ongemakkelijke toestanden, maar gewoon een groep mannen die goed kunnen trommelen en daarin het publiek meenemen. Daarna gaat het kampvuur aan en die liefhebbers kunnen nog uren met een drankje naar de sterren kijken.

lampul

Ik besluit mijn bed op te zoeken, want ik ben best wel moe. De volgende ochtend word ik dan ook vroeg wakker. De zonsopkomst heb ik gemist, maar voor het ontbijt is er nog wel tijd voor een lange wandeling door de duinen.

lampoul

Tijdens mijn hele bezoek blijft het jammer genoeg bewolkt, maar zo in de vroege ochtend zijn de duinen wel op haar allermooist. Het is ook gewoon lekker om het koele zachte zand tussen je voeten te voelen.

Lampoul

Weer terug bij het kamp besluit ik me nog op een surfboard te wagen. Je kunt hier namelijk sandboarden. Met andere woorden: surfen vanaf een duin. Het is jaren geleden dat ik dit in Peru heb gedaan. Daar liep het niet goed af, want ik gleed van mijn bord en had een enorme schaafwond op mijn arm. Nu kies ik dus voor de voorzichtige optie en blijf ik zitten. Stoer zat! Je moet zelf het surfboard weer omhoog brengen, wat nog best een work-out is.

Lampoul

Na het ontbijt is het weer tijd om de woestijn te verlaten. Meer tips? Lees ook mijn andere blogs over Senegal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top