Home / Reisinformatie / Azie / Laos / Luang Prabang met kinderen

Luang Prabang met kinderen

Luang Prabang is de leukste stad van Laos! Je kunt tijdens je reis door Laos met kinderen hier gemakkelijk een kleine week verblijven zonder je te vervelen. Het stadje is gebouwd rondom een hoge rots en de plek waar de rivieren Nam Khan en de indrukwekkende Mekong elkaar ontmoeten. De gehele binnenstad staat met z’n vele koloniale gebouwen op de lijst van UNESCO Werelderfgoed en er zijn genoeg dagtrips te ondernemen in de omgeving van Luang Prabang met kinderen. In deze blog neem ik je graag mee naar deze voormalige hoofdstad van Laos.

The Living Land Farm

Wat te doen in Luang Prabang met kinderen?

Beklim Mount Phousi voor een waanzinnig uitzicht

Als je Luang Prabang met kinderen bezoekt, is Mount Phousi absoluut een van de must-see attracties. Deze 100 meter hoge heuvel biedt een geweldig uitzicht over de stad, die aan de ene kant wordt omringd door de Mekong rivier en aan de andere kant door de Nam Khan rivier. Aan de top prijkt een imposante gouden stupa van maar liefst 20 meter hoog. Mount Phousi is vooral tijdens de zonsondergang een populaire trekpleister, maar wees gewaarschuwd: verwacht tientallen, zo niet honderden, toeristen die strijden om het perfecte fotomoment. Wij hebben Mount Phousi zowel overdag als ’s avonds bezocht, een wereld van verschil qua drukte. We adviseren je dan ook om op tijd je plek te bemachtigen voor de populaire zonsondergang.

Mount Phousi Luang Prabang met kinderen

Er zijn twee manieren om Mount Phousi te beklimmen. De steile en meest bekende route begint aan de Sisavongvang weg (tegenover het Koninklijk Paleis) en telt 328 treden. Wij raden voor de klim echter de andere route met 356 treden aan. Via deze kant kom je namelijk langs twee interessante tussenstops: de Wat Siphoutthabath-tempel en de Wat Tham Phousi-tempel. Bij laatstgenoemde kun je zelfs een vermeende voetafdruk van Boeddha vinden – zo groot dat het de indruk wekt dat Boeddha een reus moet zijn geweest.

Mount Phousi Luang Prabang met kinderen

Sunset Cruise over de Mekong rivier

Een boottocht op de beroemde Mekong rivier is een onmisbare ervaring tijdens je bezoek aan Luang Prabang met kinderen. Afhankelijk van het seizoen kun je dagelijks tussen 17.30 en 18.30 uur een boottrip maken. Wij kozen vrij willekeurig voor de organisatie Sa Sa Sunset en kochten eerder op de dag alvast een kaartje bij hun ticketoffice aan de rivier. Dat bleek een goede ingeving te zijn geweest, want enkele andere toeristen kwamen vlak voor vertrek en hadden pech omdat er geen kaartjes meer beschikbaar waren.

Sunset Cruise over de Mekong rivier

Sa Sa Sunset beschikt over mooie dubbeldeks boten met voldoende zit- en ligplaatsen. Aan boord vind je ook een bar en een kleine keuken waar je tegen zeer redelijke prijzen heerlijk, maar eenvoudig, kunt eten. Voor een bord patat en twee vegetarische rijstgerechten betaalden we in totaal slechts 5 euro. Bij de ticketprijs is één drankje per persoon inbegrepen.

Sunset Cruise over de Mekong rivier

Tijdens de vaartocht leggen we geen lange route af, dat hoeft ook helemaal niet vanwege de prachtige uit- en vergezichten. Bijzonder aan deze cruise was het uitdelen van twee bamboeblaadjes per persoon, waarop je een mooie wens mocht schrijven én iets negatiefs dat je wilde loslaten.

Alle positieve blaadjes werden verzameld in een aquarium en samen met levende vissen vrijgelaten in de rivier. De negatieve boodschappen werden aan een steen gebonden en zonken naar de rivierbodem. Voor ons als ouders erg leuk om te zien welke wensen onze zoon opschrijft. De totale duur van de tour bedroeg ongeveer twee uur.

Sunset Cruise over de Mekong rivier

Overige tempels en het Koninklijk Paleis Luang Prabang

De belangrijkste tempel van Laos bevindt zich in de punt van het schiereiland en wordt Wat Xieng Thong (Tempel van de gouden stad) genoemd. Het is gebouwd in 1559 op de plek waar twee enorme naga’s, een soort draken, de rivier zouden bewaken. De tempel is van grote symbolische waarde en enorm belangrijk geweest in de geschiedenis van het land. Het complex was namelijk in bezit van de Koninklijke familie, daarom werden hier onder andere de koningen gekroond. Inmiddels is het, tegen betaling, toegankelijk voor toeristen. Op het terrein vind je onder andere een liggende Boeddha en een begrafeniskoets.

Wat-Xieng-Thong

Nog zo’n bijzondere plek is het Koninklijke Paleis midden in het centrum. Let goed op de openingstijden van het paleis, aangezien het ‘s middags enkele uren gesloten is. Het paleis stamt uit 1904 en is destijds gebouwd als residentie voor koning King Sisavang Vong.

Koninklijke Paleis Luang Prabang

Inmiddels is het een museum, je kunt hier middels een vaste route langs de kamers dwalen waar diverse spullen zijn tentoongesteld zoals kleding, meubels en muziekinstrumenten. Het is hier ten strengste verboden om (binnen) foto’s te maken. Een toerist voor ons werd aangesproken op een stiekeme foto en moest de foto direct van zijn toestel verwijderen. Ook qua kleding zijn ze hier strikt. Zorg dat je kleding draagt die je schouders, borst en benen bedekken (er is tegen betaling ook kleding te huur).

Kom in contact met de lokale kinderen bij Big Brother Mouse

De organisatie Big Brother Mouse werd opgericht in 2006 met als doel het bevorderen van leesplezier in verschillende dorpen in Laos. Ze hebben al meer dan 400 boeken gepubliceerd en werken samen met tal van scholen, wat een enorme impact heeft. In Luang Prabang is er een klein leercentrum waar kinderen uit de regio samenkomen om te studeren en Engelse boeken te lezen. Elke ochtend kun je aanschuiven om met deze nieuwsgierige kinderen te oefenen met lezen, spelletjes te doen of simpelweg een praatje te maken.

Big Brother Mouse laos

Zo spraken we met een jongetje dat vastberaden was om zo snel mogelijk Engels te leren omdat hij later een zakenman wilde worden. Een ander kind koesterde de droom van het openen van een eigen winkel en wilde daarom Engels leren. Wat een bijzondere ontmoetingen waren dit! Ter plekke kun je ook boeken aanschaffen die dan worden uitgedeeld in de dorpen in de regio.

Bij de plaatselijke bibliotheek een paar straten verderop vind je een vergelijkbaar initiatief: hier kun je tweedehands boeken kopen of juist doneren, met de opbrengst worden lokale leesbevorderingsprojecten ondersteund.

UXO Visitors Centre

Tijdens de Vietnamoorlog werd in het naburige Laos een schaduwoorlog uitgevochten. Officieel waren de Amerikanen niet ‘op de grond’ aanwezig, maar des te meer in de lucht: Laos is het zwaarst gebombardeerde land ter wereld. Van de 270 miljoen(!) bommen die over het land zijn uitgestort is 30 procent nooit ontploft. Naar schatting liggen er nu nog zo’n 80 miljoen blindgangers in de grond. Deze UXO’s (Unexploded Ordnance) of ‘bombies’ zoals ze worden genoemd, vormen nog steeds een groot risico voor de lokale bevolking. 

In het UXO Lao Visitors Centre in Luang Prabang kom je meer te weten over dit onderwerp. Je vindt hier informatie over de schaduwoorlog, de vele bombardementen, de gevolgen voor de bevolking en de opruimwerkzaamheden. Het informatiecentrum is klein maar volledig. Trek een half uur tot een uur uit om de tentoongestelde projectielen, de opruimapparatuur, de verhalen van slachtoffers en de korte film te bekijken. Na je bezoek aan dit gratis museum heb je een veel completer beeld van het huidige Laos. 

Luang prabang met kinderen tuk tuk

Midgetgolfen en bowlen in Luang Prabang

Onze dagen in Luang Prabang vulden zich met bezoeken aan tempels en het ontdekken van lokaal erfgoed. Onze zoon mocht de middagactiviteiten kiezen en zodoende kwamen we terecht bij de lokale midgetgolfbaan. Crazy Golf bestaat uit 13 verschillende banen en bevindt zich in de tuin van een kinderdagverblijf. Tijdens ons bezoek waren wij de enige spelers. Je krijgt elk een club en een balletje mee, alsook een scoreformulier. We hebben ons hier met gemak een uurtje vermaakt. In de tuin staan verder nog leuke speeltoestellen (voornamelijk leuk voor jonge kinderen) en je kunt er een drankje bestellen.

Midgetgolfen en bowlen in Luang Prabang

De bowlingbaan van Luang Prabang staat onder backpackers bekend als dé spot waar je heen gaat als alle cafés sluiten en je nog niet genoeg goedkope drank hebt gehad. Ook overdag kun je er echter gewoon een potje bowlen, een ervaring op zich.

Het personeel lag te slapen in de hoek, de banen zijn erg oud, de tel-apparatuur werkt soms in je voordeel (meer kegels om dan daadwerkelijk omgegooid) en je kunt er geen bowlingschoenen krijgen. Bowlen op je slippers dus. Desondanks, of misschien wel juist om deze redenen, een onvergetelijke en hilarische activiteit om te ondernemen in Luang Prabang met kinderen. Zorg wel dat je tuktuk of taxi op je blijft wachten, de bowlingbaan bevindt zich namelijk een stukje uit het centrum aan een weg waar weinig tuktuks rijden.

Midgetgolfen en bowlen in Luang Prabang

Dagtrips vanuit Luang Prabang

Tat Kuang Si waterval

Een absolute must-do vanuit Luang Prabang met het hele gezin is een bezoek aan de indrukwekkende Tat Kuang Si Waterval. Deze waterval bevindt zich op slechts zo’n 30 kilometer ten zuiden van Luang Prabang en het regelen van vervoer is eenvoudig. Vrijwel elke tuktukchauffeur biedt graag aan om je naar de waterval te brengen, zonder dat je van tevoren hoeft te plannen of reserveren. Bovendien wacht de chauffeur geduldig op je tijdens je bezoek, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over de terugreis.

Tat Kuang Si waterval

Eenmaal bij de waterval aangekomen, koop je een toegangskaartje voor het park. Vervolgens word je met een elektrisch karretje de heuvel op gebracht, wat vooral tijdens warm weer zeer welkom is. Vanaf daar volgt een korte wandeling van ongeveer tien minuten. Dit is absoluut geen straf, want onderweg kom je langs het Bear Rescue Centre. In Laos worden nog steeds beren in gevangenschap gehouden om te dansen of voor hun gal, dat wordt gebruikt in traditionele medicijnen.

Tat Kuang Si waterval

Het Bear Rescue Center redt deze dieren en geeft ze een waardig leven. Waar mogelijk zetten ze de geredde beren terug uit in de natuur. Logischerwijs wonen deze beren in een gebied waar je als bezoeker niet kunt komen. De dieren die je wel kunt zien luieren heerlijk rond en zien er bijzonder gezond uit. Langs het pad vind je informatieborden over het werk van het berencentrum. Ook kun je er merchandise kopen om hun missie te ondersteunen (de toegang is namelijk gratis).

Bear rescue laos

De waterval zelf, met een hoogte van maar liefst zestig meter, is prachtig! Hij bestaat uit verschillende niveaus en staat bekend om zijn melkblauwe water. We bezochten de waterval tijdens het regenseizoen, wat de kleur misschien iets minder intens maakte, maar desondanks blijft het een prachtige waterval.

Tat Kuang Si waterval

Nadeel van het regenseizoen is bovendien dat je niet naar de top kunt wandelen, maar er zijn genoeg andere plekken waar je kunt genieten van het schitterende zicht op de waterval. Een verfrissende duik is mogelijk bij de lagere niveaus van de waterval, wat op een hete dag absoluut een welkome verkoeling biedt. Hoe hoger je komt, hoe minder druk het is qua toeristen.

Tat Kuang Si waterval

Vergeet niet aan je tuktukchauffeur te vragen om op de terugweg even te stoppen bij de befaamde Buffalo Farm. Het ijskraampje langs de weg is enorm populair, en terecht. Ze verkopen hier verrukkelijk roomijs!

The Living Land Farm

Een van de meest indrukwekkende uitstapjes die we vanuit Luang Prabang hebben ondernomen, was ons bezoek aan The Living Land Farm. Dit initiatief is een gemeenschapsproject van zeven families die gezamenlijk een stuk land bewerken. Ze werken hier dagelijks samen en bieden toeristen de unieke kans om het volledige rijstverbouwingsproces van dichtbij te ervaren. Wat dit bezoek extra bijzonder maakt, is dat de opbrengsten worden ingezet om diverse projecten in het dorp te ondersteunen, waaronder Engelse lessen voor zowel kinderen als volwassenen.

The Living Land Farm

Wij worden in ons hotel opgehaald door een tuktuk en een half uurtje later staan we bij The Living Land Farm. In een groepje van 8 personen doorlopen we samen met onze gids Den de veertien stappen van het rijstproces. We leren allereerst hoe we de beste zaden kunnen selecteren door middel van ei, water en een bak zout. Zodra het water voldoende gezouten is (als het ei blijft drijven), kun je testen welke zaden geschikt zijn om te planten. In de vliesjes zitten namelijk niet altijd volgroeide zaden. Alleen de zaden die zinken (en dus het zwaarst zijn) groeien uit tot rijstplantjes.

The Living Land Farm

Vervolgens gingen we verder met het proces van het planten van rijstzaailingen, waarbij we ontdekten dat de zaden in modderbedden moesten worden geplant voordat ze na ongeveer een maand in ondergelopen velden werden overgeplant. Vooral onze zoon vond deze stap geweldig; hij stond tot zijn knieën in de donkere modder en hielp enthousiast mee met het planten van de rijstzaailingen. Tijdens dit proces zagen we ook hoe buffel Susan het land omploegen, en we leerden waarom dit zo belangrijk is.

The Living Land Farm

Na het planten van de rijst, maakten we kennis met het oogstproces. We sloegen de rijstkorrels uit het stro en maalden ze fijn om de vliesjes te verwijderen. Alle stappen mochten we zelf uitvoeren en ontdekken. Onze zoon genoot enorm van de fysieke activiteiten.

Ten slotte kregen we een kijkje in ambachten die verband houden met het boerenleven, waaronder smeden (voor het maken van landbouwhandwerktuigen, zoals een zeis) en het vlechten van bamboe. We leerden zelfs onze eigen buffel te vlechten van bamboe en mochten suikerriet malen voor een smaakvol drankje.

The Living Land Farm

We sluiten ons bezoek af met een heerlijke maaltijd met uitzicht over de rijstvelden. Wauw, wat is het hier mooi en wat een gave excursie was dit! Heel waardevol ook om kinderen meer te leren over de oorsprong van ons voedsel.

The Living Land Farm

Kindvriendelijke restaurants in Luang Prabang

Nightmarket

In het hart van het centrum begint om 18.00 uur de bruisende avondmarkt, een onmisbaar onderdeel van Luang Prabang. Deze markt bestaat uit twee delen: een gezellig eetgedeelte op het plein en een levendig winkelgedeelte op de straat. Terwijl we de markt verkennen, komen we een overvloed aan gebruikelijke souvenirs tegen, variërend van olifantenbroeken tot sierlijke lampjes en nog veel meer prullaria. 

Op deze markt zagen we voor het eerst handgemaakte sleutelhangers, gemaakt van omgesmolten bommen. Laos heeft helaas de trieste eer het meest gebombardeerde land ter wereld te zijn en deze sleutelhangers dienen als een krachtige herinnering aan de geschiedenis. Later tijdens onze reis door Laos kwamen we deze sleutelhangers opnieuw tegen en ontdekten we dat de opbrengst van de verkoop naar families gaat waarvan de kostwinner slachtoffer is geworden van alsnog ontploffende ‘bombies’.

Wat betreft eten, is de keuze eveneens divers. Dit deel van de Night Market bestaat uit een groot plein vol lange tafels omringd door eetstalletjes. Er is voor ieder wat wils: van Koreaanse sushi tot Thaise roti-pannenkoeken en van pittige curry’s tot ijsrolletjes. We kiezen allemaal onze favoriete gerechten en eten het gezellig op bij één van de vele tafeltjes.

nightmarket luang prabang

Saffron Cafe

Saffron Café bevindt zich aan de oever van de Mekong-rivier. Het café beschikt over een fantastisch terras met uitzicht op de rivier. Je kunt hier overheerlijke koffie bestellen. De koffie van Saffron Café is zo beroemd dat je de kenmerkende pakken koffiebonen zelfs kunt tegenkomen in souvenirwinkeltjes door het hele land, en we hebben ze aan het einde van onze reis zelfs gespot in Thailand. Wat betreft eten, kun je hier genieten van een assortiment westerse (lunch)gerechten. Wij kwamen voor de gezonde falafelbowl zelfs nog een keer terug.

Saffron cafe laos

Pizza Phan Luang

Pizza Phan Luang, vaak aangeprezen als dé beste pizzeria van Luang Prabang, blijkt inderdaad een verborgen juweeltje te zijn. Verscholen achter het English Centre en gelegen buiten het centrum, betreed je een gezellige tuin met slechts enkele tafeltjes. Pizza’s worden bereid in een echte steenoven die op hout wordt gestookt. En dat proef je, we hebben hier heerlijke pizza’s gegeten!

The Living Land Farm

Kindvriendelijk hotel in Luang Prabang

Hotel My Dream Boutique Resort 

Hotel My Dream Boutique Resort is een heerlijke plek om te verblijven tijdens je avontuur in Luang Prabang met kinderen. Dit kleinschalige hotel ligt aan de Nam Khan-rivier en biedt ruime kamers met de mogelijkheid tot plaatsing van een extra bed voor kinderen. De badkamers zijn voorzien van uitstekende douches en de ruime veranda grenst aan de weelderige tuin van het hotel.

Hotel My Dream Boutique Resort 

Het kleine, maar leuke zwembad is perfect voor warme dagen, al moet je wel wachten tot de namiddag voor schaduw. Het hotel heeft ook een restaurant met fantastisch eten en een ruim terras, waar je kunt genieten van smakelijke maaltijden. Ook het ontbijtbuffet is goed en biedt volop keuze.

Hotel My Dream Boutique Resort 

Als je de omgeving wilt verkennen, kun je gratis fietsen gebruiken en ben je in tien minuten in het centrum. Bovendien biedt het hotel een gratis shuttlebusje dat meerdere keren per dag van en naar het centrum rijdt en stopt naast de Night Market, ideaal. In de straat van het hotel vind je kleine winkeltjes voor dagelijkse boodschappen en een wasserij, wat het extra handig maakt voor gezinnen. Een comfortabel en gastvrij verblijf voor jou en je kinderen. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Lees ook onze andere blogs over Laos met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top