Home / Reisinformatie / Europa / Zweden / Lysekil, met aquarium Havets Hus

Lysekil, met aquarium Havets Hus

Lysekil is een bestemming aan de Zweedse Westkust. Er zijn twee goede redenen om naar Lysekil te gaan. Aquarium Havets Hus is een leuke binnen attractie voor tijdens je vakantie in Zweden met kinderen en nature reserve Stångehuvud is heerlijk om te klimmen en klauteren over de rotsen. Lysekil was vooral vanwege alle “leuke klimrotsen” een favoriet van mijn dochter tijdens onze rondreis door West-Zweden en Göteborg.

Lysekil Zweden

Wat te doen in Lysekil

Lysekil is een klein stadje met een historisch wijk, Gamlastan, met houten huizen. Het meest opvallende gebouw in Lysekil is de enorme kerk. Loop erheen en kijk even binnen, dan ben je ook vlakbij de uitkijktoren.

Lysekil is een historische badplaats waar honderd jaar geleden de rijken al kwamen voor de gezonde zeelucht. Dat zie je nog terug aan een aantal hotels en villa’s in het centrum.

Lysekil Zweden

Nature reserve Stångehuvud

Nature reserve Stångehuvud is een prachtig ruig rotsgebied gelegen aan de rand van het stadje en de zee. We hebben geluk dat de zon is gaan schijnen en we getrakteerd worden op vergezichten over het water.

Lysekil

Er is ook een looppad rondom het Nature reserve Stångehuvud, maar dat vindt mijn dochter natuurlijk helemaal niks. Waarom op een pad lopen als je ook kunt klauteren?

Nature reserve Stångehuvud

Er zijn op de rotsen met witte stippen en strepen ook wel een soort routes aangegeven. Hoewel we toch nog regelmatig doodlopen en dus iets niet helemaal goed doen.

Nature reserve Stångehuvud

Zo zien we een klein wit strandhutje op de rotsen, maar om daar te komen, is nog best moeilijk. In de zomer wordt er hier in de zee gezwommen en plassen water tussen de rotsen die zelf opwarmen zijn heerlijk voor jonge kinderen.

Lysekil

De omgeving is schilderachtig met rode rotsen en blauwe zee. Voor mevrouwtje is het een grote speeltuin. “Dit lijkt wel een beetje op freerunning toch”. Waarom zou je de makkelijker route nemen als moeilijk ook kan?

Nature reserve Stångehuvud

Na drie uur wandelen vind ik het wel leuk geweest en moet ik haar met tegenzin dwingen om echt terug te lopen richting het stadje. Onderweg komen we nog langs een haventje met vissersboten.

Nature reserve Stångehuvud
Nature reserve Stångehuvud

Havets Hus Aquarium

Havets Hus is echt een leuke en leerzame plek om te bezoeken. Het is een attractie voor kinderen en volwassen. Het is een kleinschalig aquarium met vissoorten uit de Noordzee. De dieren die je ook zou kunnen zien als je hier onder water gaat.

Havets hus Aquarium

Zo kom je erachter dat ook de Noordzee best kleurrijk is. Met dieren zoals de kleine hondshaai en de langstekelige zeeschorpioen. “Haha hahah hahah, wat is dat?” Mijn dochter heeft de slappe lach vanwege de grappige platvissen.

Havets hut lysekil

Deze vissen worden geboren als normale vis, maar besluiten dan de rest van hun leven op een zij te willen doorbrengen. Een oog beweegt dan langzaam naar het midden van het hoofd van de vis.

Havets hut lysekil

Leven ze eigenlijk wel? De vissen liggen doodstil. Van medewerker Martin horen we dan ze regelmatig geroepen worden, omdat bezoekers denken dat de vissen dood zijn. Gelukkig is dat niet het geval.

Havets Hus aquarium heeft zo’n veertig tanks met vissen, maar tijdens onze bezoek werd er gewerkt aan een uitbreiding. Je zou er dus best snel doorheen kunnen lopen, maar dat is zonde. Wat Havets Hus echt leuk maakt met kinderen zijn de vele workshops en activiteiten waar je met je gezin aan mee kunt doen.

Havets hus Aquarium

Zo mogen wij helpen de vissen te voeren. Dat doe je met een hengel. Jawel een hengel, maar dan natuurlijk zonder scherpe haak en met alleen een stokje waar de vissen de mosselen af kunnen eten.

Haven Hus

Bij een andere activiteit mag je zelf zeesterren bekijken. Wist je dat een zeester zijn mond aan de onderkant heeft en het poepgat aan de bovenkant? Ik ook niet, maar na de boeiende uitleg van Martin hebben we heel wat meer geleerd over de dieren in de Noordzee.

Havets hut lysekil

Andere activiteiten in Lysekil

Zeker in de zomer is er natuurlijk nog meer te beleven in Lysekil. Dan worden er boottochten georganiseerd of kun je zelf een kajak of kano huren. Lysekil is ook een populaire Zweedse duikbestemmingen vanwege het goede zicht en vele zeeleven.

Lysekil Zweden

Hotel in Lysekil

Strandflickornas

Strandflickornas is een bijzonder hotel in Lysekil. Wat betreft inrichting is het nog helemaal in de stijl van het begin van de vorige eeuw. Naast de klassieke kamers hebben ze ook huisjes direct aan het water.

Strandflickornas Havshotell

Het restaurant bij het hotel is uitstekend en in de ochtend is er een uitgebreid buffet met veel verse producten. Check hier de prijs en beschikbaarheid.

Strandflickornas Havshotell

Strandvillan

Strandvillan, van dezelfde eigenaren als Strandflickornas, is ook gevestigd in een historische villa. Deze werd al in 1894 gebouwd en was toen al een luxe hotel. Nu is het juist een heel toegankelijke accommodatie. Je hebt hier namelijk de keuze om zelf te bepalen of je kiest voor de hostel of de hotel standaard.

Strandvillan

Wil je opgemaakte bedden en een ontbijt? Of wil je voor een lagere prijs zelf je beddengoed meenemen en maak je ontbijt in de gezamenlijke keuken? Er is ook een fijne gezamenlijke ruimte met spelletjes voor kinderen. Dit hotel heeft meerdere familiekamers, ook voor grote gezinnen. Check hier de prijs en beschikbaarheid.

Strandvillan

Onze reis werd mede mogelijk gemaakt door de toerisme bureaus van VisitSweden, West-Zweden, Göteborg en door Stenaline. Heb je meer tips nodig voor de regio, bezoek dan vooral de websites voor handige informatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top