Home / Nederland / Zuid-Holland / Madurodam, zoveel meer dan Nederland in het klein

Madurodam, zoveel meer dan Nederland in het klein

Wie kent het niet? Madurodam! Het miniatuurpark in Den Haag bestaat al sinds 1952 en de kans is dan ook groot dat je hier zelf als kind bent geweest. Ik tenminste wel. Nederland in miniatuur is er nog steeds, maar het Madurodam van tegenwoordig is zoveel meer. Zo zijn er een aantal indoor familieattracties waardoor het een bestemming is die je het hele jaar door kan bezoeken. Bovendien is er ook meer te doen voor wat oudere kinderen.

Ik bezocht het park mijn mijn dochter van tien en twee van haar vriendinnen. Die vonden het echt ontzettend leuk, de grote hit bij de dames was de nieuwste indoor familieattractie van Madurodam: De Hollandse Meesters.

Madurodam met kinderen

De Indoor familieattracties van Madurodam

De Hollandse Meesters

Bij binnenkomst lopen we direct naar De Hollandse Meesters, de nieuwe indoor familieattractie van Madurodam. Ik schat in dat het hier later vandaag wel eens druk kan worden. Dat klopt, want wanneer we aan het einde van de middag nog eens terug gaan, is het een stuk drukker.

De Hollandse Meesters madurodam

Leef je uit in de wereld van De Hollandse Meesters: spring, klim en klauter dwars door de schilderijen en doe alles wat je niet laten kunt. Ren van de ene verwondering naar de andere. Of kruip door het verborgen klimpad. De Hollandse Meesters is dé plek waar kunst tot leven komt. Dompel jezelf onder in de kleurrijke wereld van Vincent van Gogh, Piet Mondriaan, Johannes Vermeer, Judith Leyster en Rembrandt van Rijn. Een palet aan avonturen wacht op je, dat moet je meemaken!

Madurodam: De Hollandse Meesters
De Hollandse Meesters madurodam

Dat klinkt goed. We lopen naar binnen en komen in een ruimte waar we met kleuren kunnen verven. Daarna wordt het echt spannend, via een Vortrex tunnel gaan we verder. In zo’n tunnel voelt het net alsof je zelf draait en is het moeilijk om recht te lopen, terwijl in feite de omgeving om je heen draait. Je hersenen worden gewoon voor de gek gehouden.

De Hollandse Meesters madurodam

We komen verschillende spelmogelijkheden tegen, zoals “Wie ben ik?” maar dan met schilders. En we kunnen grappige foto’s maken met bekende kunst, het “Melkmeisje” maar dan anders. Ik vraag de dames net “Wil je mij doorknippen?” maar hoor alleen nog maar “Yeah, een ballenbak”, en weg zijn ze. Een ballenbak met Vincent van Gogh’s Sterrennacht als thema. Dat is natuurlijk geweldig. Verstoppen onder alle ballen en keihard ‘BOE’ roepen! Via een klimparcours kom je uit bij de glijbaan die de ballenbak ingaat.

De Hollandse Meesters madurodam

De ballenbak is trouwens voor kinderen tot en met tien jaar en schoenen moeten uit. We gaan er zelf maar even bij zitten en laten de meiden spelen.

madurodam hollandse meesters

Wanneer ze eindelijk klaar zijn, lopen we een stukje terug langs alles waar we voorbij gerend zijn. Hier zijn verschillende plekken om grappige foto’s te maken. Onze favoriet is een Amis-kamer, die ken je misschien wel. Door een optische illusie lijken mensen aan de ene kant van de kamer veel kleiner dan die aan de andere kant van de kamer. Perfect voor een leuke foto voor op Instagram of in de vriendenapp.

De Hollandse Meesters madurodam

Al dansend via een ruimte als een Mondriaan schilderij verlaten we deze attractie, waar we bijna vijfenveertig minuten hebben doorgebracht.

Het Hof van Nederland

We zijn nu natuurlijk ook benieuwd naar de andere binnen attracties van Madurodam. In hetzelfde clustertje van gebouwen vinden we ook Het Hof van Nederland. Dit is een attractie op tijd, wat inhoud dat we even een paar minuten moeten wachten. We schuiven aan de tafel van de Eerste Vrije Staatsvergadering in 1572 en krijgen best een spannend verhaal te horen over Nederland in die tijd.

Madurodam met kinderen hof van nederland

Nieuw Amsterdam

Het naastgelegen Nieuw Amsterdam is ook een attractie op tijd. Deze indoor familieattractie van Madurodam is weer lekker interactief. We mogen proberen de Engelsen te verslaan die met hun schepen Nieuw Amsterdam aanvallen. We gaan flink aan de slag met onze kanonnen. Helaas, het moet natuurlijk wel historisch correct zijn, we verliezen toch. Nieuw Amsterdam is tegenwoordig New York.

Nieuw Amsterdam Madurodam

The Flying Dutchman

De andere drie binnen activiteiten bevinden zich verspreid over het terrein. In het park vol miniaturen viel het grote vliegtuig de dames natuurlijk gelijk op. Dit is een van de laatste Dakota-vliegtuigen van Nederland, die hier is omgebouwd in een attractie. Hier moeten we even wachten voordat we kunnen boarden.

De virtuele piloot stelt zich voor. Dit is niet zomaar een vlucht, maar een droomvlucht. Wanneer we opstijgen, vliegen we eerst nog netjes over Nederland maar dan opeens…. een “disco feestje” voordat we gelukkig weer veilig landen.

Flying Dutchman

Versla de Waterwolf

Versla de Waterwolf is gevestigd in wat lijkt op een oud gemaal. De kinderen kunnen samen met de stoommachine de strijd aan gaan tegen het water in Nederland, het is best hard werken! Gelukkig winnen we deze keer wel. Bovendien hebben we ook wat geleerd. Ik wist niet dat het Haarlemmermeer vroeger zo’n probleem was. Diverse van de indoor familieattracties van Madurodam hebben een educatief karakter, maar zonder dat het er dik bovenop ligt.

Madurodam met kinderen waterwolf

Maak kennis met Maduro

De laatste binnen activiteit waar we heen gaan, bevindt zich eigenlijk bij de ingang. Normaal gesproken is het dus logisch om hier te beginnen. We leren hier meer over het verdrietige leven van George Maduro, een Joodse verzetsheld die het einde van de oorlog net niet haalde. Zijn ouders waren betrokken bij de opening van het park en noemden het ‘Madurodam’ naar ‘Maduro’, als herinnering aan hun zoon.

De miniatuurstad Madurodam

Naast de diverse binnen attracties bekijken we natuurlijk ook de miniatuurstad. Voor ons als volwassene is het leuk om de vele bekende gebouwen te zien, zoals Paleis het Loo en het Rijksmuseum. De meiden vinden vooral de kleine poppetjes grappig. Bij de tweede kamer komt net de koets met de koning aan. “Dit is echt knap gemaakt, mama”.

Madurodam met kinderen

Ook het minipretpark met een achtbaan die echt over de kop gaat is gaaf. “Nog even kijken dat die nog een keer gaat”. We zoeken nog of we ook iets zien uit onze eigen stad. Madurodam heeft een handige app waarin je meer informatie kan opzoeken over de miniaturen. Het “Deventer koekhuisje” moeten ze wel hebben, net als “de Waag” maar niet alle huisjes zijn altijd te zien. Op verschillende plekken staan ook nog informatiezuilen waar je meer te weten komt over het gedeelte waar je bij staat van de miniatuurstad.

Madurodam paleis het loo

We worden ook blij van de leuke “doe dingen” die we tegen komen, zoals de draaitafel waar je zelf de DJ kan zijn bij een concert van Armin van Buuren. Ook moeten er containers gestapeld worden in de Rotterdamse haven en een brandje geblust.

Madurodam met kinderen

Horeca en speeltuinen bij Madurodam

Er zijn in Madurodam een tweetal speeltuinen. De Nijntje speeltuin voor de jongste kinderen en een avontuurlijker speeltuin met een schip en veel klimmogelijkheden. Tussen beiden speeltuinen in ligt het panorama restaurant, een van de horecagelegenheden van Madurodam. Op verschillende andere plekken in het park kan je ook wat eten en drinken krijgen. Er staat ook picknicktafels in het park.

Madurodam Speeltuin

Praktische informatie Madurodam

Madurodam vind je in Den Haag tussen het centrum en Scheveningen. Madurodam is per auto goed bereikbaar en naast het park is een betaalde parkeerplaats. Vanuit Den Haag Centraal en vanuit Scheveningen strand is er een prima openbaar vervoersverbinding met Madurodam.

Madurodam met kinderen

Hoeveel tijd heb je nodig voor Madurodam? Een halve dag mag je er zeker voor uit trekken. Wij waren er direct bij opening om 9:00 uur en gingen uiteindelijk om 14:30 weer weg en dat was omdat wij nog even van de mooie nazomerdag wilden genieten op het strand. De meiden hadden nog wel langer kunnen blijven.

Madurodam

Voor welke leeftijd is Madurodam leuk? Dit is echt een uitje voor alle leeftijden, vanaf de peuterleeftijd tot aan opa en oma. Veel jonge kinderen vonden de kleine huisjes en de Nijntje speeltuin fantastisch, terwijl een deel van de indoor familieattracties een adviesleeftijd hebben vanaf 6 jaar. Ook onze meiden van tien jaar vonden deze attracties nog hartstikke leuk. Al zal elke puber een fase hebben dat ze geen zin meer hebben om te spelen en alles, inclusief miniatuurhuisjes, stom zal vinden.

Madurodam hollandse meesters

Madurodam is het hele jaar open, maar de openings- en sluittijden wisselen wel per periode van het jaar.

De museumjaarkaart is in Madurodam niet geldig. Er zijn ongedateerde tickets te koop, maar je kan online ook voor een bepaalde dag reserveren of een familieticket kopen. Vaak is dit voordeliger. Bekijk de website voor actuele informatie over openingstijden en ticketprijzen.

Madurodam met kinderen

Wil je er een weekendje weg van maken en heb je meer tips nodig? Lees ook ons blog over Den Haag met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top