Home / Reisinformatie / Latijns Amerika / Mexico / De 3 leukste dagtrips vanaf Merida Mexico

De 3 leukste dagtrips vanaf Merida Mexico

Dagtrips vanuit Merida: bezoek de flamingo’s van Celestun en de grotten van Calcehtok, de ruïnes van Uxmal of de cenotes en hacienda van Cuzama. Vanaf Merida in Mexico maak je makkelijk een dagtrip naar enkele pareltjes op the Yucutan schiereiland, plekken in dit toeristische gedeelte van Mexico waar je weinig andere toeristen tegen komt. Wij vertellen je onze drie leukste dagtrips met een (huur)auto die ook geschikt zijn met het gezin.

De flamingo’s van Celestun en de grotten van Calcehtok

In het plaatsje Celestun kan je een boottocht door het nationaal park maken met honderden flamingo’s en vele andere (water)vogels.

Vanaf de rivier begeleiden dikke pelikanen ons bootje op de weg naar de kust. We zien de vele sierlijke pelikanen waar Celestun bekend om is. Na een tijdje duiken we de mangroven in een aparte wereld om doorheen te varen. Het lijkt alsof we verdwaald zijn maar uiteraard weten onze kapitein prima de weg. We komen aan bij de zoetwaterbronnen die hun eigen ecosysteem hebben binnen de mangrove. Een heerlijke plekje om te zwemmen in de schaduw. Op de terugweg stoppen we nog bij het  “versteende bos” waar een boel dode bomen staan die door de plotselinge instroom van zoutwater dood zijn gegaan.

Na onze boottocht gaan we naar het strand van Celestun niet direct een droomstrand maar wel een prima plek om te lunchen met lekkere verse vis direct uit de zee.

Een andere plek in Yucutan om flamingo’s te zien zijn de Los Colorados. Extra bijzonder omdat de meren hier een roze kleur hebben. Dit kan je bijvoorbeeld ondernemen vanuit Vallodolid.

celustun

In de middag bezoeken we grotten van Calcehtok. Ter plekke regel je een gids die je meeneemt naar beneden. Wij dwalen af door een 30 meter groot gat in een wereld die uit een een avonturenfilm lijkt te komen.

Op de bodem van de grot groeien zelfs volledige bomen waarvan de toppen het licht niet bereiken. De lichtbundels die naar binnen vallen en de vochtige warmte en geuren versterken dit gevoel van een geheime plek. De gids vertelde ons in het Spaans over de verschillende Maya-oorlogen en de mensen die deze grotten als schuilplaats gebruikten.

Calcehtok
merida04

Praktische tip en route dagtrip Celestun en Calcehtok

Deze route is een lange dagtrip. Met kinderen is het beter om deze route te splitsen en alleen Celestun te bezoeken en dan extra tijd aan het strand te besteden. Heb je geen huurauto dan kan je eventueel Celestun ook bezoeken met het openbaar vervoer. De grotten van Calcehtok zijn lastig bereikbaar met het openbaar vervoer. Een boottocht kan je regelen  bij de brug in het dorpje Celestun voor een korte (1 uur) of langere (2 uur) durende tocht.


Dagtrip Uxmal

Uxmal is een grote Maya-site die op de UNESCO-werelderfgoed lijst staat. Ondanks de enorme piramides wordt deze locatie minder bezocht wordt als een aantal andere Maya-steden zoals Chitzen Itza en Tulum.

Uxmal had op haar hoogtepunt maar liefst 25.000 bewoners. Het bekendste gebouw is de piramide van de tovenaar met een ongebruikelijke ovale vorm. Verder zijn er veel andere gebouwen zoals een paleis met een lange versierde muur. In Uxmal struikelden we ook over leguanen die overal in de zon lagen te luieren.

Uxmal Merida Mexico
Uxmal

Praktisch tip en route dagtrip Uxmal

Voor een bezoek aan de site op je gemak heb je ongeveer 3 uur nodig. Dit is dan ook een relatieve korte dagtrip. Mocht je eerder niet naar de grotten van Calcehtok zijn geweest dan kan je deze makkelijk combineren. Andere opties zijn enkele kleinere Maya-sites zoals Labna toevoegen of doe zoals wij en slaap een keer lekker uit.

De cenotes en hacienda van Cuzama en de ruïnes van Izamal

Dit was onze laatste en favoriete dagtrip vanaf Merida Mexico. Het schiereiland Yucutan heeft vele cenotes (ondergrondse poelen met water) die dankzij het broze kalksteen zijn ontstaan. Bij Cuzama is een hacienda waar op op het terrein maar liefst drie cenotes te vinden, de één nog mooier dan de ander.  Een paard met daarachter een wagentje trekt je over de ruim 7 km rails die over het boerenbedrijf heen loopt. Na een fijne ochtend waar we bijna elke cenote als onze prive magische zwemplek hadden aten we een lekkere lunch bij de hacienda.

cuzuma cenote
merida mexico

We komen in Izamal, ooit de lokatie van een belangrijk Maya pelgrimsoord nu een typisch Mexicaans dorpje. Kinderen die op hun fietsjes rondrijden, een schurftige hond die ligt te slapen en de helado (ijs)verkoper die op zoek is naar klanten. Wat er ook is, is een knalgeel klooster. Deze is gebouwd op de basis van wat vroeger een enorme piramide was. Misschien juist wel vanwege dit feit of omdat ze zoveel bouwmateriaal voorhanden hadden, deden de fransiscanen alle moeite om het klooster zo groot en mooi mogelijk te maken. Hoeveel moeite de Spanjaarden ook deden het af te breken, de basis van wat ooit één van grootste piramides was (Kinich Kak Moo) is ook nog te zien. Het verhaal is trouwens interessanter dan de locatie zelf.

Izamal
Izamal

Route en tips Cuzama en Izamal

Het klooster is open in de ochtend, iets om bij het plannen van je dagtrip rekening mee te houden.

Ook naar Latijns-Amerika op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dan scheelt gedoe met verzekeren. Voor accommodaties kijken we vaak op booking.com.

Geen zin of tijd om het zelf te regelen? Bij Local Hero Travel en 333Travel kunnen ze je helpen. Je boekt via deze Nederlandse reisorganisatie rechtstreeks bij een lokale reisspecialist. Die ook weet wat gezinnen belangrijk vinden. Terwijl TUI en ANWB ook voor veel verre bestemmingen goede opties hebben van vlucht plus hotel.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top