Home / Reisinformatie / Latijns Amerika / Mexico / De leukste bezienswaardigheden in en rondom Valladolid

De leukste bezienswaardigheden in en rondom Valladolid

Wanneer je na een paar dagen zee en strand het binnenland van Yucatan wilt verkennen, is Valladolid een interessante stop op de ruta de los cenotes van de kust richting Mérida. Zowel de stad Valladolid als de omgeving hebben veel mooie bezienswaardigheden en leuke activiteiten te bieden voor een vakantie met kinderen in Mexico.

Bezienswaardigheden Valladolid

Zócalo van Valladolid

Zoals veel steden en dorpjes in Mexico, bestaat ook Valladolid veelal uit huisjes van slechts één of twee verdiepingen in allerlei felle kleuren en pasteltinten. En ook daar is midden in de stad het bruisende centrum te vinden: de Zócalo oftewel het centrale plein.

 Valladolid

Elke avond komt het plein tot leven met mensen, eetkraampjes en entertainment. Wat wij ook leuk vinden, is dat je er naast enkele toeristen juist veel Mexicanen ziet die graag hun avonden bij de Zocálo besteden. De ene avond genieten we van een traditionele Yucataanse dansvoorstelling onder het genot van een marquesita (een warme opgerolde krokante wafel met zoet of hartig beleg naar keuze) en de volgende avond zijn we toeschouwer van een spectaculaire show met Maya rituelen, terwijl we smullen van een paleta (een handgemaakt ijsje van fruit).

 Valladolid
 Valladolid

Vergeet ook niet om de kathedraal (Catedral de San Servacio) even binnen te lopen. Aan het marktplein zijn enkele restaurantjes te vinden. Naast de boekwinkel vind je daar ook een kleine food hall met verschillende eettentjes met lokale maar bijvoorbeeld ook Aziatische specialiteiten. Je kunt hier in de hal eten of ervoor kiezen om het eten mee te nemen.

 Valladolid

Mercado van Valladolid

Heb je een hotel zonder ontbijt inbegrepen? Kies dan voor een typisch Mexicaans ontbijtje van panuchos en salbutes (soort gefrituurde, belegde tortilla’s) op de lokale markt: de Mercado Municipal de Valladolid. Verwacht echter niet dat je rustig kan zitten, want de halve stad loopt uit voor deze heerlijke antojitos (de verzamelnaam voor Mexicaanse snacks).

Naast de eetkraampjes is de kleurrijke markt sowieso een bezoekje waard. Je vindt er onder meer groentekramen en slagers, textiel met Mexicaanse (bloemen)borduursels en uiteraard piñatas. Er loopt zelfs een clown rond om ballonfiguren te knutselen. En mocht je net als wij van Latin muziek houden dan is dit dé plek om CD’s te scoren om te draaien in je huurauto. De muziekverkoper is gemakkelijk te vinden, want hij heeft zijn stereotoren veelal op maximaal volume staan.

 Valladolid

Letters van Valladolid

Als je op vakantie bent in Mexico, ontdek je al snel dat in elke stad diens naam in gigantische, kleurrijke letters te vinden zijn. Het is dan natuurlijk leuk is om deze op te zoeken, om alle foto’s te verzamelen en om te beklimmen! In Valladolid liggen de letters net iets buiten het centrum, bij het klooster van San Bernardino.

De kerk van dit klooster is ook zeker een bezoek waard. Op een aantal avonden in de week wordt er bij het vallen van de avond een historische show door middel van video mapping geprojecteerd op het klooster. Dit schijnt spectaculair te zijn, maar helaas werd het voor onze kinderen te laat om te bezoeken.

Vervoer binnen Valladolid

Hoewel bovenstaande bezienswaardigheden redelijk op loopafstand liggen, merkten wij dat een wandeling terug naar het hotel in de Mexicaanse hitte soms te pittig was voor onze kinderen. Voor kleine afstanden ontdekten wij dat een taxi een goed alternatief is. Er is namelijk genoeg aanbod en de prijzen zijn erg laag. Zo betaalden wij voor ritjes van 5 of 10 minuten meestal niet meer dan één euro. 

Bezienswaardigheden rondom Valladolid

Chichén Itzá

Op een reisafstand van 45 minuten vanuit Valladolid ligt het bekende Maya tempelcomplex Chichén Itzá. Als echte tempel liefhebber mag je Chichén Itzá niet missen; het staat op de lijst van de zeven wereldwonderen en heeft een aantal unieke features die je op andere plekken niet tegenkomt.

Het grootste en meest indrukwekkende bouwwerk in Chichén Itzá is de piramide van Kukulcán, ook wel El Castillo genoemd. Op bepaalde dagen in het jaar lijkt het door de lichtinval van de zon alsof er slangen naar beneden kruipen. Iets dat tijdens de sound & light show in de avond wordt nagebootst.

Er is nog veel meer te zien, zoals de sterrenwacht (een van de weinig ronde gebouwen die de Maya’s hebben gebouwd), het grootste speelveld met tribunes waarop de Maya’s hun beroemde balspel speelden, een cenote en diverse andere interessante gebouwen. Je hebt zeker twee a drie uur nodig om alles hier te zien.

chitzen itza

Ben je geen hardcore tempelliefhebber dat kun je overwegen Chichén Itzá over te slaan. Deze archeologische vindplaats is namelijk duurder dan vele andere plekken. In 2019 werd de prijs zelf verdubbeld en nu betaal je 480 pesos (rond de twintig euro). Dat is een stuk meer dan bijvoorbeeld de ruïnes van Tulum (75 pesos), Coba en die van Palenque. Ook voor Uxmal, nog een grote Maya site in Yucutan, betaal je tegenwoordig 413 pesos. Hier heb je echter wel alle rust om alles te bekijken. (prijzen actueel november 2019)

Chichén Itzá is namelijk druk, héél druk. Ga daarom zo vroeg mogelijk of juist aan het einde van de dag en ga vooral niet op zondag. Dan mag de lokale bevolking gratis naar binnen waardoor het extra druk is.

chitzen itza

Bezoek aan een cenote

Hacienda Selva Maya Cenote

De regio van het schiereiland Yucatan staat bekend om zijn cenotes. Cenotes zijn zoetwater poelen die al in de Maya tijd heilig waren. Ze zijn vanzelf in de natuur ontstaan en liggen soms in grotten of dieper onder de grond (een aantal cenotes is zelfs alleen duikend te bereiken), maar ze kunnen er ook uitzien als een meertje. Er schijnen wel 3000 cenotes in dit gebied te zijn! Zelfs in de binnenstad van Valladolid is een cenote te vinden!

Tijdens onze reis van drie weken met kinderen door Yucatan in de zomerperiode, bleek dit een ideaal en prachtig uitstapje te zijn om even te zwemmen en af te koelen. Wij hebben op drie plekken een cenote bezocht. Aangezien wij met een peuter en baby reisden waren we blij dat we vlakbij Valladolid een kindvriendelijke cenote hebben kunnen vinden. De plek heet Hacienda Selva Maya met de cenote Saamal en is in vijftien minuten met de auto vanaf de stad te bereiken.

Hacienda Selva Maya Cenote

Wanneer je een cenote bezoekt, heb je uiteraard je zwemkleding nodig. Zwemschoenen zijn zeer aan te bevelen en een zwemvest is bij veel cenotes verplicht en inbegrepen bij de entreeprijs, maar dikwijls alleen beschikbaar in grote maten. Wanneer je reist met kleine kinderen is het daarom aan te raden om reddingsvesten voor je kinderen mee te nemen. Daarnaast is het vanwege het behoud van de waterkwaliteit niet toegestaan om zonnebrand of anti-insectenspray te gebruiken.

Voor de entreeprijs van omgerekend ongeveer €10 per volwassene (kleine kinderen zijn gratis) heb je toegang tot de cenote en is er ook een maaltijd in het restaurant bij inbegrepen. Hacienda Selva Maya is mooi aangelegd en op het terrein zijn er naast een restaurant, ook winkeltjes, toiletten, douches en kleedkamers met kluisjes te vinden. Bij de kleedkamers is zelfs een baby-verschoontafel te vinden! Op sommige plekken doet het een beetje toeristisch aan (zo kun je er ook op de foto met een Maya indiaan), maar wanneer je de cenote in de ochtend bezoekt is de kans groot dat het er nog erg rustig is, omdat in de middag de bussen met dagtoeristen arriveren.

Hacienda Selva Maya Cenote
Hacienda Selva Maya Cenote

Na het omkleden en het verplicht vooraf douchen, kun je de cenote bezoeken en erin gaan zwemmen. Het is handig om alleen het noodzakelijke mee naar beneden te nemen en de rest achter te laten in een kluisje. De cenote Saamal is diep gelegen. Onze peuter zegt dan ook “zwemmen in een diepe kuil” en dat is eigenlijk wel een goede omschrijving. Je daalt een lange trap af naar beneden, totdat je ongeveer uitkomt op het niveau van het grondwater. De afdaling is ook goed zelf te doen voor onze peuter. De trap eindigt in een brede vlonder met meerdere trapjes naar het water, wat het ideaal maakt voor kleine kinderen om rustig het diepe water in te gaan. Voor oudere kinderen (of ouders) is er ook een plateau om vanaf te springen. Behalve de verplichte reddingsvesten, is er ook een lifeguard aanwezig en zijn er in het water touwen gespannen waar je je aan kunt vasthouden.

Het heldere water is zeer fris, maar door de tropische temperatuur vindt zelfs onze baby het heerlijk om te zwemmen in de cenote. Terwijl mijn baby in zen-toestand in haar reddingsvestje aan mijn arm dobbert, geniet ik van het fenomenale uitzicht vanuit het water op de begroeide rotswanden met waterval, terwijl mijn peuter de vissen bestudeert en ontdekt dat er ook vleermuizen zijn.

Hacienda Selva Maya Cenote

Na deze ontspannende, verfrissende duik gaan we naar het restaurant, waar een verrassend lekker buffet met Mexicaanse gerechten op ons wacht.

Nog een laatste tip voor als je met een huurauto de cenote bezoekt: pas op voor vallende kokosnoten en kleine boompjes op de parkeerplaats! Met een deuk in onze motorkap van een kokosnoot en een afdruk van een boom in onze bumper, waren wij dan ook blij dat we een goed verzekerde huurauto met all risk verzekering via SunnyCars hadden geboekt.

Cenote San Lorenzo Oxmán

Ook blogger Cindy bezocht een cenote in Valladolid. Zij koos voor San Lorenzo Oxmán. En wat een geweldige ervaring was dat! Via een lange trap dalen we af naar het water. Er hangt een serene rust, bijna mystiek, waardoor het een beetje voelt alsof je een andere wereld binnenstapt. Lange boomwortels en groene hangplanten kronkelen langs de wanden van de grot naar beneden, tot in het water. Hoog boven onze hoofden vliegen de mooiste blauwe vogels, vlinders en libellen en een straal zonlicht valt op het water. Het koude water is ontzettend diep en helder en al snorkelend ontdekken we verschillende vissen. Op wat geplons na is het hier muisstil.

Roze meren & flamingo’s van Las Coloradas

Vanuit Valladolid is het mogelijk om een dagtrip te maken naar Las Coloradas, de roze meren, die vlakbij Río Lagartos gelegen zijn. Behalve de bijzondere kleur van de meren (wat ontstaan is door het zoutwingebied waarin de meren zich bevinden), hoopten we ook flamingo’s te spotten. De rit was een kleine twee uur op een redelijke eentonige weg rechtdoor het groene landschap, waar we af en toe een leuk dorpje passeerden.

Las Coloradas

Wanneer we in de buurt komen van de meren moeten we een noodgedwongen luier-stop maken en belanden we per toeval op een prachtige plek: een paradijselijk wit strand aan de heldere zee. Op dit punt blijken er meerdere mooie, verlaten strandjes te zijn, wat ook een goede reden is voor een vrijwillige stop. Wanneer we vervolgens verder rijden, twijfelen we er even aan of we nog op de goede weg zitten want er zijn weinig verkeersborden, maar ons geduld wordt beloond en even later doemt er eerst de nog actieve zoutfabriek op in de verte. Vervolgens rijden we door het kleine dorpje Las Coloradas heen wat tegen de meren aan gebouwd is. Aan de rand van de meren zijn voldoende parkeerplaatsen te vinden.

Las Coloradas
Las Coloradas

Bij aankomst blijkt het in juli en augustus het broedseizoen te zijn van flamingo’s, waardoor de meeste flamingo’s elders een broedplek aan het zoeken zijn. Desondanks zijn er toch nog best wat flamingo’s te zien. Voor de prijs van 50 pesos (ongeveer 2 euro) per volwassene mogen we onder de verplichte begeleiding van een gids de meren van dichterbij bekijken. Formeel zijn de meren eigendom van de zoutfabriek en zo wordt er toch nog wat verdiend aan het toerisme.

Las Coloradas

Zwemmen in de meren is sinds korte tijd niet meer toegestaan vanwege onder andere de extreem hoge temperaturen van het water. Rond en in de middag, wanneer de zon hoog aan de hemel staat, schijnen de meren het mooiste van kleur te zijn. Uiteraard is dit ook het heetste moment van de dag en aangezien er nauwelijks beschutting is, is het natuurlijk belangrijk om goed ingesmeerd te zijn, hoofddeksels te dragen en voldoende te drinken. De Mexicaanse gidsen dragen, ondanks de hitte, zelfs lange mouwen en lange broeken om zich op deze plek tegen de zon te beschermen.

Na het bezoek aan de meren besluiten we te lunchen in het rustige dorpje Las Coloradas, waar volgens onze gids iedereen werkt in de zoutfabriek, de visserij of het toerisme.

Wij kozen zelf voor een dagtrip vanuit Valladolid naar Las Coloradas, maar blogger Cindy koos tijdens haar reis voor een overnachting in het nabij gelegen Río Lagartos. Bekijk hier haar route voor een autorondreis van twee weken door Yucutan.

Parador Turístico El Cocodrilo

De terugweg van Las Coloradas naar Valladolid is hetzelfde als de heenreis, waardoor wij besloten om na een klein uur rijden te stoppen bij een krokodillenboerderij (Parador Turístico El Cocodrilo) die op de route ligt. De entree is 300 pesos (ongeveer 14 euro) voor een groep met gids. Al snel blijkt waarom een gids noodzakelijk is, want je hebt de mogelijkheid om de krokodillen (van baby tot volwassene) van dichtbij te bekijken, enkele verblijven te betreden en te helpen bij het voeren. Ook zijn er leguanen die gevoerd mogen worden. De Spaanstalige gidsen geven veel informatie over het leven van krokodillen, die in Yucatan ook in het wild leven. Achteraf gezien, was het wat mij betreft niet heel geschikt om te bezoeken met kleine kinderen, maar wellicht wel interessant voor een bezoek met oudere kinderen.

Parador Turístico El Cocodrilo

Temozon

Vervolgens hebben we nog een stop gemaakt bij Temozon, een voorstadje van Valladolid, waar we het geluk hebben dat er op dat moment het jaarlijkse festival gaande was. Als nagenoeg de enige toeristen mengden we ons tussen de feestvierende Mexicanen op een weiland en genoten we van Mexicaanse hapjes, terwijl we samen met onze peuter de kermis verkenden en de gauchos bekeken. Ineens worden we echter geconfronteerd met een stierengevecht, iets wat we niet hadden zien aankomen. Uiteraard zijn we snel vertrokken en beseften we hierdoor dat dit soort activiteiten bij Mexicaanse feesten kunnen plaatsvinden. 

Temozon

Gele stad Izamal

Wanneer je na Valladolid verder reist in de richting van Mérida, is het leuk om een stop te maken in de stad Izamal. De stad heeft als bijnaam “de gele stad”, omdat dat de kleur is die de huizen en gebouwen in de binnenstad dragen.

Izamal

In de stadskern, de Zócalo, vind je de letters van de stad en het eveneens gele klooster van San Antonio de Padua. Loop de trap op voor een mooi uitzicht over Izamal en kijk ook even binnen bij de kerk. Bij de Zócalo staan allerlei paard en wagens in een rij te wachten die je tegen betaling naar de Maya piramide in de stad willen brengen. De piramide ligt een paar blokken van het centrum af en is ook wandelend te bezoeken.

Izamal

Izamal is ook als een dagtrip vanuit Valladolid te bezoeken; de reisafstand is ongeveer anderhalf uur. Je kunt ervoor kiezen om de iets snellere maar betaalde tolweg te nemen of de autoweg. Onze ervaring is dat er niet veel verschil is tussen tolwegen en autowegen, behalve dat het iets rustiger is op de tolwegen. Op de tolweg ben je meestal de enige auto en op autowegen deel je de weg met maar enkele andere auto’s terwijl je ondertussen allerlei dorpjes doorkruist.

izamal klooster

Hotel in Valladolid

Wij verbleven vier nachten in Valladolid met onze peuter en baby in Hotel Peregrina, een super fijn kleinschalig en nieuw hotel (geopend in 2019). Een aantal van de kamers zijn op de begane grond en grenzen aan de receptie of de binnentuin. In deze tropisch ingerichte binnentuin vol met planten zijn een aantal tafels en stoelen, ligstoelen en een zwembad. De binnentuin is klein en erg sfeervol ingericht. Lees hier meer over onze ervaring in hotel Peregrina of bekijk hier direct de actuele prijs.

hotel Peregrina

Liever een wat goedkopere optie? Blogger Cindy verbleef in La Aurora Hotel Colonial, een vriendelijk hotel vlakbij de Zócalo met een leuk zwembad en een dakterras met bubbelbad. Lees hier meer reviews en check de prijs.

Ook naar Latijns-Amerika op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dan scheelt gedoe met verzekeren. Voor accommodaties kijken we vaak op booking.com.

Geen zin of tijd om het zelf te regelen? Bij Local Hero Travel en 333Travel kunnen ze je helpen. Je boekt via deze Nederlandse reisorganisatie rechtstreeks bij een lokale reisspecialist. Die ook weet wat gezinnen belangrijk vinden. Terwijl TUI en ANWB ook voor veel verre bestemmingen goede opties hebben van vlucht plus hotel.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top