Reisverslag: Montenegro

0

Na Kroatië ga ik door naar Montenegro, het land van deze balkan trip waar ik het meeste naar uit heb gekeken. Kotor in Montenegro een soort mini Dubrovnik met gebouwen in de zelfde stijl. Het is alleen veel kleinschaliger en ook een stuk rustiger wat ik erg prettig vind. Er zijn wel wat kleine musea en een kerk die je kan bekijken en dat doe ik dan ook. Ook kom ik Paul weer tegen een Schot met wie ik in Sarajevo ook al even ben opgetrokken. Zijn Engels is wat lastig te verstaan maar tijdens het beklimmen van een fort heb je toch weinig adem over. In de hitte is het een pittige klim omhoog maar hiervandaan heb je wel een super mooi uitzicht over Kotor en de fjord waaraan de stad ligt. Daarna is het tijd voor het lokale strand wat op deze doordeweekse dag vooral populair is bij bejaarden. Als je alleen op reis bent dan is het wel prettig als je een reismaatje tegen komt die op je tas kan passen bij het zwemmen.

Na twee nachten in Kotor reis ik door naar Budva. Ook hier weer de zelfde stijl gebouwen als in Kotor en Dubrovnik maar Budva is vooral een party en strand bestemming. De stranden naast de stad zijn echt tjokvol met bedjes en de hele dag wordt er behoorlijk harde muziek gedraaid. Blijkbaar is de stad erg populair bij Russische toeristen en de dresscode bij mannen is ongeacht leeftijd of gewicht een speedo. Niet echt mijn favoriete scene. Europese toeristen hebben de stad nog niet echt ontdekt maar dit begint zeker te komen. Mijn hostel zit helemaal vol en er worden zelf uitklapbedden in de dorms bijgezet en mensen slapen in de gezamenlijke ruimte om maar plek te hebben. Mijn eigen dormroom zit vol met een groep Engelsen, maar gelukkig van het rustige soort. Ik ben moe, vooral ook door de hitte en natuurlijk ben ik ook nog zwanger wat niet helpt.  Als je met lokale mensen praat dan geven die ook aan dat 39 graden echt wel extreem is voor hier. Ook gaat de muziek in de oude stad pas om 1:00 uur zachter dus voor die tijd is slapen lastig. Ik doe dus even rustig aan en besteed veel tijd met in de schaduw op terrasjes zitten. Het eten is hier echt super lekker. Vooral goede pasta gerechten maar ook veel verse ham en verse vruchtendrankjes. Het is ook nog eens erg goedkoop voor een drie gangen maaltijd incl. drankjes minder dan €10.

In plaats van een dag aan het strand liggen besluit ik Cetinje de oude hoofdstad van Montenegro te bezoeken. Het is maar een kort stukje met de bus maar je klimt gelijk de bergen in waar een stuk meer bomen en schaduw is. Onderweg heb je een prachtig uitzicht over de kust en de daar gelegen stadjes. Cetinje heeft de meeste musea van het land zoals het koninklijk paleis en die zijn zeker leuk om te zien. Het is allemaal een beetje kneuterig maar dat heeft juist zijn charme.

Uiteindelijk zit mijn Balkanreisje er bijna op maar eerst steek ik nog heel Montenegro door met de bus waarbij ik nog een paar uur stop in Podgorica de hoofdstad van het land. Tijdens de busrit weer heel veel ongerepte natuur en de weg naar de grens met Bosnië & Herzegovina is zelfs onverhard. Hier bevinden zich veel raftcentra’s en dat was ook mijn reden hierheen te gaan. Het raftcenter is echt een verademing na de drukte van Budva, lekker een eigen hutje, mooi in de natuur en gezellige mensen. De volgende ochtend een hele dag raften door de tara canyon. Het water staat niet zo hoog dus echt spannend is het niet maar de natuur is weer erg mooi vooral het eerste gedeelte waar je in de canyon bent. Aan het einde van de dag wordt ik op de bus gezet naar Sarajevo. Ik heb ongeveer de hele busrit geslapen van dat raften wordt je wel moe. Nog een kort nachtje in Sarajevo en dan om 4:00 alweer in de taxi naar het vliegveld terug naar huis.

Een mooie reis en een prachtig stukje Europa gezien. Zowel mooie steden als natuur en een interessante geschiedenis.

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.