Home / Voorbereiding / Tips / Opa en oma mee op vakantie, droomvakantie of nachtmerrie?

Opa en oma mee op vakantie, droomvakantie of nachtmerrie?

Met je (schoon)ouders op vakantie? Voor de één een jaarlijks terugkerende traditie waar het hele gezin naar uitkijkt, terwijl de ander er niet aan moet denken. Toch winnen de zogenaamde multigeneratiereizen aan populariteit. Blogger Esmeralda legt uit waarom zij al twee keer op pad gingen met opa en oma en deelt haar tips om zo’n reis tot een succes te maken! 

Toen ik een jaar of 16 was kon ik niet wachten om de eerste keer zonder ouders op vakantie te gaan. Het werd een busreis naar een camping in Zuid-Frankrijk met een groepje vrienden en mijn toenmalige vriendje. Tien dagen uitslapen, stappen en ongezond eten. Heerlijk vond ik het, zo zonder de bemoeienis van pa en ma en ik was vastbesloten het nooit meer anders te doen.

Toch stapte ik ruim twintig jaar later het vliegtuig in met mijn schoonouders voor een weekje zon in Griekenland. En een paar jaar later deden we dat nog eens dunnetjes over toen we vertrokken naar Zuid-Afrika voor een roadtrip van drie weken met opa en oma. Op reis met drie generaties: waarom en hoe doen we dat?

multigeneratie vakantie

Vier redenen voor een multigeneratie vakantie

Onbetaalbare herinneringen maken 

Ons zoontje is gek op zijn oma’s en opa en andersom geldt dat minstens net zo. Helaas was één opa al overleden toen hij geboren was. Hierdoor zijn wij ons misschien wel extra bewust ervan dat je moet genieten nu het kan. Voor ons is een vakantie met opa en oma dus vooral quality time met onze dierbaren.

Twee jaar later genieten we nog altijd van de ervaring en wordt er nog vaak gepraat over onze gezamenlijke safari’s, het wijnproeven en ons avontuurlijke dagje ziplinen. Het klinkt wellicht wat sentimenteel, maar dat pakken ze ons nooit meer af!

multigeneratie vakantie

Kennismaken met elkaars vakantie 

Mijn schoonouders zijn actief, vitaal en prima in staat om zelf op vakantie te gaan. Ze zijn dol op Griekenland en het plaatsje Parga in het bijzonder. Ieder jaar brengen ze hier minstens twee weken door. Zelf hadden wij dit nooit als bestemming gekozen, maar het was voor ons superleuk een weekje met ze mee te gaan en alle leuke restaurantjes, fijne strandjes en mooie bezienswaardigheden mee te beleven. 

Andersom gold dat ook: onze enthousiaste verhalen over Zuid-Afrika zorgden ervoor dat ze nieuwsgierig werden naar het land. Maar met zijn tweetjes een auto huren en daar rondreizen durfden ze niet aan. Toen we voorstelden om met zijn allen te gaan hoefden ze letterlijk nog geen drie tellen na te denken en zo maakten we met zijn vijven een prachtige rondreis door Zuid-Afrika.

multigeneratie vakantie

Met zijn allen kan voordeliger zijn

Het zal niet voor alle vakanties gelden, maar sommige reizen zijn absoluut voordeliger als je ze met meerdere mensen maakt. Tijdens onze laatste reis boekten we ruime familieaccommodaties in Zuid-Afrika die per persoon voordeliger waren dan hotelkamers.

Ga je naar de zon in bijvoorbeeld Spanje of Italië, dan is het met meer personen vaak zelfs betaalbaar om een villa met privézwembad te boeken. Ook een weekendje weg, bijvoorbeeld naar de Ardennen of een bungalowpark op de Veluwe is een stuk voordeliger met z’n allen.  

multigeneratie vakantie

We-time voor papa en mama 

Wanneer je met je gezin op vakantie bent, schiet de “we-time” als stel er vaak bij in. Hoewel iedereen de keuze voor zichzelf moet maken, ben ik persoonlijk geen fan van oppasservice in hotels of resorts. Ook uit eten gaan met de babyfoon op tafel, terwijl ons zoontje in het appartement of de hotelkamer lag, hebben we nooit gedaan.

Met opa en oma erbij behoorde dit wel tot de mogelijkheden. Vanzelfsprekend zaten we de meeste avonden gezellig met z’n vijven aan tafel en ondernamen we de meeste excursies samen. Maar een avondje met z’n tweetjes uit eten of een middagje duiken is een stuk makkelijker te plannen met de liefste oppas in de buurt. En opa, oma en ons zoontje vonden die tijd exclusief met hun kleinkind maar wat leuk, een win-win situatie dus! 

multigeneratie vakantie

Tips voor het plannen van een multigeneratiereis

Zitten er dan alleen maar voordelen aan een multigeneratiereis? Voor ons wel, maar het is wel belangrijk aan een aantal dingen te denken voor en tijdens de reis.  

Kies een bestemming voor iedereen 

Het lijkt heel logisch, maar je vakantie valt of staat met de keuze van de bestemming. Kies daarom voor een bestemming waar voor ieder wat wils is.

Houden opa en oma van cultuur, terwijl je zelf liever op het strand ligt? Ga dan naar een badplaats waar ook historische stadjes in de buurt zijn. Zijn je (schoon)ouders wandelaars, maar ga je zelf liever fietsen? Zorg voor een bestemming waar het beiden kan.  

Maken jij en je kinderen graag een roadtrip, terwijl opa en oma de voorkeur geven aan één bestemming? Boek dan accommodatie op een centrale plek, zodat je er vanuit daar op uit kan of blijf wat langer op een bestemming tijdens je rondreis.

Natuurlijk geldt ook hier: overleg en houd rekening met elkaar. Ben je niet bereid concessies te doen? Dan is een multigeneratiereis wellicht geen goed idee! Tip: met de bouwstenen van Riksja Kids stel je gemakkelijk een rondreis samen voor iedereen! 

multigeneratie vakantie

Beleef samen voorpret 

Voor alle reizen geldt: voorpret hoort erbij en gedeelde voorpret is nog leuker. Tel samen af, wissel je reisgidsen uit, maak plannen en proef samen alvast van de lokale keuken.

In ons geval maakte ik zelf steeds een voorstel voor een deel van de reis en kwamen we dan bij elkaar om het te bespreken. Zo gaat het steeds meer leven én weet je zeker dat de reis voor iedereen voldoet aan de wensen.

Maak duidelijke afspraken over financiën 

Op vakantie gaan kost sowieso geld. In praktijk blijkt het financiële plaatje van een gezamenlijke reis nog wel eens voor onenigheid te zorgen. Het is echt aan te raden hierover vooraf goede afspraken te maken.

Spreek uit wie wat betaalt, ook als je uitgenodigd wordt mee te gaan. Ligt jullie uitgavenpatroon te ver uit elkaar of lukt het niet vooraf dingen te af te spreken? Ga dan niet samen op reis!  

In ons geval was dit geen enkel probleem. Voor onze reis naar Griekenland boekten we zelf onze tickets en verbleven we in aparte accommodaties (wel naast elkaar). Daarnaast maakten we een pot waaruit alle etentjes, drankjes en uitstapjes betaald werden.Hier legden we pro rato geld in en als het op was vulden we de pot bij.

Onze reis naar Zuid-Afrika heb ik zelf samengesteld en geboekt, maar steeds in overleg over de kosten. Ter plekke werkten we weer met een pot en na afloop maakten we een “eindafrekening” om te checken of alles klopte.  

multigeneratie vakantie

Spreek vooraf je verwachtingen uit

Niets zo vervelend als op reis gaan en erachter komen dat jullie verwachtingen heel anders zijn dan die van opa en oma. Misschien willen je (schoon)ouders iedere dag met zijn allen eten, maar jullie niet.

Of wellicht verwacht je van ze dat ze oppassen tijdens de vakantie, terwijl ze dat zelf niet zien zitten. Je voorkomt een ongemakkelijke situatie door deze verwachtingen vooraf te delen.

Maak duidelijk wat je zelf fijn vindt op vakantie en wat je van de ander verwacht. Vergeet niet dat je met verschillende personen op reis gaat en dat niet iedereen hetzelfde wil. Een beetje water bij de wijn doen is ongetwijfeld nodig.

Probeer ook af te spreken dat irritaties uitgesproken worden, niemand heeft er tenslotte iets aan dat je je ergernis opkropt en na afloop alles eruit gooit.

multigeneratie vakantie

Doe ook eens wat apart 

Samen hoeft niet altijd bij elkaar te zijn. Neem ook de tijd om apart dingen te doen en nog belangrijker: gun elkaar dat ook, want smaken verschillen nu eenmaal.

Wat juist zo leuk is aan op reis gaan met verschillende mensen, is dat er altijd wel iemand is die een interesse met je deelt.  Zo houd ik helemaal niet van mountainbiken, terwijl Sjoerd dat juist heel graag doet. Tijdens onze reis naar Zuid-Afrika kon hij dus heerlijk op de fiets stappen met zijn vader, daar net zoveel van geniet.  

Ook hier geldt overigens: spreek je verwachtingen van tevoren uit, zodat je geen scheve gezichten krijgt als je iets apart wil doen of ergens geen zin in hebt.

Denk ook goed na over je accommodatie. In Griekenland boekten wij twee appartementen naast elkaar. Cas kon zo makkelijk even naar opa en oma, ‘s avonds dronken we op de balkons samen een drankje, maar we hadden wél onze eigen badkamer.

In Zuid-Afrika verbleven we in zulke ruime accommodaties dat er ook voldoende privacy en ruimte om even alleen te zijn was. Tip: bij Booking.com kan je gemakkelijk zoeken op meerdere appartementen of familieaccommodaties

multigeneratie vakantie

Deel je herinneringen 

Tot slot nog een extra tip: maak online een fotoalbum van jullie gezamenlijke vakantie! De perfecte verrassing voor moeder- of vaderdag of een mooi bedankje als je de reis cadeau hebt gekregen! 

Onze multigeneratiereizen waren een groot succes en zeker voor herhaling vatbaar. We zijn blij dat we de ervaring met opa en oma hebben kunnen delen en denken er met plezier aan terug. Ben jij ook wel eens met je gezin en je (schoon)ouders op reis geweest en hoe is dat bevallen? 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top