Home / Reisinformatie / Azie / Thailand / Do-it-yourself dagtrip: Nakhon Pathom

Do-it-yourself dagtrip: Nakhon Pathom

Nakhon Pathom is maar een uur van Bangkok en een leuke dagtrip ook voor ouders met kinderen. Bovendien is het als je het goed aanpakt ook nog eens een erg budgetvriendelijke uitje.

Praktische tips Nakhon Pathom

Trein Bangkok naar Nakhon Pathom

Nakhon Pathom is bereikbaar met de bus en met de trein. De trein is een stuk leuker en met kinderen en daarnaast ook makkelijker. De treinen gaan zowel vanaf het Hualamphong treinstation als vanaf het Thonburi treinstation. Treinen richting Zuid-Thailand en de treinen naar Kanchanaburi stoppen op Nakhon Pathom. Actuele vertrektijden kan je vinden op sites zoals seat61.

Trein Nakhon Pathom

Let op dat er toeristentreinen en zijn en gewone treinen. De toeristentrein is voor dit kleine stukje extreem duur met 347 bath en de gewone trein is juist extreem goedkoop, namelijk maar 14 bath (minder dan 50 cent). Op het station zal iedereen je dan ook wijs proberen te maken dat je alleen de toeristentrein kunt nemen. Zelfs het officieel uitziende tourism information point op Hualamphong deed hieraan mee door de gewone derdeklas trein te omschrijven als een trein met alleen staplaatsen. Dit is niet waar, derdeklas treinen in Thailand hebben gewoon bankjes. Oké, het is hard plastic en er is geen airco maar wel een fan en de ramen kunnen open. Voor zo’n korte afstand is een derde klasse echt geen enkel bezwaar.

Nakon Pathom kaart

Eenmaal aangekomen in Nakhon Pathom zie je recht voor je de grote attractie al liggen: de 127 meter hoge pagode.

Wil je niet te veel lopen dan  adviseren wij je om vanaf het treinstation eerst een motortaxi te nemen naar de verder weg gelegen attracties en dan terug te lopen. Taxi’s en motortaxi’s zijn namelijk lastig te vinden in Nakhon Pathom maar staan wel bij het treinstation.

Bezienswaardigheden Nakhon Pathom

Wat Phra Pathom Chedi

Met 127 meter hoog is  Wat Phra Pathom Chedi de hoogste stoepa ter wereld. Het is een stoepa die ook claimt één van de oudste ter wereld te zijn.

Wat Phra Pathom Chedi

De stoepa is volop in gebruik en het is erg interessant om de Thai te zien die hier komen bidden. Ook worden hier goudpapiertjes verkocht die vervolgens op boeddha’s geplakt worden. Als genoeg mensen dit doen krijg het beeld vanzelf een gouden uitstraling.

Wat Phra Pathom Chedi

Je kunt rondom de stoepa lopen en ook hier vele boeddha beelden zien. Er is ook een ondergrondse tunnel met boeddha beelden. Verder zit er op het terrein nog een klein museum. Hier zijn enkele mooie stukken te ontdekken tussen verder heel veel zooi. Maar je kunt je kinderen er wel laten zien hoe een gulden of Duitse mark er ooit uitzag.

Wat Phra Pathom Chedi
Wat Phra Pathom Chedi
Wat Phra Pathom Chedi

Wat Phra Ngam

Wil je nog een tempel bezoeken dan kan je te voet naar Wat Phra Ngam. Deze tempel staat bekend als de ’tempel met prachtige Boeddhabeelden’. De meeste beelden die hier ooit stonden zijn nu te zien in het National Museum in Bangkok

Sanam Chan Palace park

De leukste attractie van Nakhon Pathom vonden wij het Sanam Chan Palace park. Het is onbekend (staat niet in de Lonely Planet) maar absoluut de moeite waard. Er zijn diverse paleizen in een fijne parkachtige setting.

Sanam Chan Palace park
Sanam Chan Palace park

Sanam Chandra Palace park laat je veel paleizen zien op een terrein in Thailands,Nakhom Pathom. Op slechts een uur vanaf Bangkok heb je een combinatie van park en openluchtmuseum. Om alles op het terrein te zien, heb je wel een paar uur nodig. Je kunt bij de ingang eventueel fietsen of een golfkarretje huren. Het park waarin alle paleizen staan is zoals je mag verwachten van een Koninklijk park. Veelwater, bloemen en bomen allemaal onderdeel van de charmante setting waarin de gebouwen staan. Kijk goed rond want er wonen ook veel dieren zoals diverse grote varanen en bijzondere vogels zoals de hop.

Sanam Chan Palace park
Sanam Chan Palace park

Alles wat met de koning te maken heeft krijgt in Thailand een extra lading, zelfs als het om historische koningen gaat die al lang dood zijn.  Het park is dan ook alleen toegankelijk als je gepast gekleed bent: kleding met mouwtjes en een rok of broek tot over de knie. Entree is 50 bath voor alle gebouwen. Fotograferen is in de gebouwen jammer genoeg verboden en je moet je schoenen uitdoen.

Sanam Chandra & Chali Mongkhon Asana paleis

Het bekendste gebouw op het terrein is het Sanam Chandra Paleis. Dit werd gebouwd voor koning Rama VI (1881-1925) toen hij nog een kroonprins was.

Sanam Chan Palace park

Het gebouw is in een heel andere stijl gebouwd dan traditionele Thaise paleizen. De koning had gestudeerd in Oxford en hij wou de zo geliefde Engelse stijl terug zien in zijn paleisje. Via de loopbrug kan je naar het aan de overkant van het water gelegen Chali Mongkhon Asana huis. Ook hier heeft de koning zich weer laten inspireren door de Europese stijl. Deze keer is een Europees kasteel de inspiratiebron geweest.

Chali Mongkhon Asana palace

Het gebouw is niet heel groot en zijn minder dan 10 kamers. Binnen zijn kamers ingericht met de meubels van de koning. Ook worden diverse kledingstukken tentoongesteld.

Phiman Pathom & Vajariromaya paleis

Het grootste en een van de meeste interessante gebouwen op het terrein is Phiman Pathom. Dit is een groot gebouw en meer in de stijl van een familiepaleis zoals we in Europa gewend zijn. Er diverse voorwerpen tentoongesteld maar het interessantste vonden wij de kamers die nog zijn ingericht met mooie traditionele meubels. Vanaf Phiman Pathom kan je via een loopbrug lopen naar Vajariromaya paleis.

Het Vajariromaya paleis is enige gebouw op het hele terrein dat in de stijl past zoals je ziet bij het Royal Palace in Bangkok, een echt Thais paleis!. Dit traditionele paleis werd gebruik als theater en ontvangstcentrum voor belangrijke gasten.

Vajariromaya paleis

Tab Khwan huis

Het Tab Khwan huis is een luxe traditioneel houten huis. Het is vergelijkbaar met bijvoorbeeld het Jim Thompson huis in Bangkok. Het gebouw op palen bestaat uit een houten binnenplaats waarom heen een aantal half-open gezamenlijke ruimtes en vier afgesloten slaapkamers liggen. De afwerking en houtsnijwerk is prachtig.

Tab Khwan Huis

Overige gebouwen

Op het Sanam Chandra Palace terrein staan nog een aantal andere huizen. De meeste zijn niet bewoond door een koning en daarom worden ze geen paleis genoemd. Wat niet betekend dat ze niet minder leuk zijn om te bekijken. Hier woonde bijvoorbeeld zijn personeel of persoonlijke lijfwacht.  Het Tab Kaeow werd wel bewoon door de kroonprins toen de paleizen nog gebouwd moesten worden. Dit is een bescheiden huis wederom in Engelse stijl. In dit gebouw zit nu een museum dat gewijd is aan voetbal in Thailand.

Sanam Chan Palace park

Elders op het terrein kan worden diverse koninklijke voertuigen tentoongesteld waaronder een oude brandweerwagen. Ook de koninklijke stallen met koetsjes zijn te bekijken. Verder zijn er diverse heilige bomen en standbeelden en monumenten.

Je kunt in het park ook een een basic restaurant met winkel vinden als je wat wilt eten. Er zijn diverse toiletgebouwen verspreid door het park.

Winkelen in Nakhon Pathom

Nakhon Pathom heeft een grote indoormarkt. Leuk om even te kijken: prijzen voor kleding liggen een stuk lager dan in Bangkok.

Je kunt hier ook eten maar wij vonden het eten er hier niet heel vers uitzien. Daarom zochten we de kraampjes buiten op waar alles direct voor je neus klaar wordt gemaakt.

Er is ook een drijvende markt in Nakhon Pathom maar om daar te komen moet je echt vervoer regelen. Je kunt de markt vinden in de kanalen rondom de Lam Phaya temple zo’n 8km buiten het centrum. Er is hier ook een klein museum gevestigd in een teakhouten gebouw.

nakhon pathom eten
nakhon pathom eten

Lees ook onze andere blogs over een vakantie in Thailand. Zoals tips voor Bangkok met kinderen of een bezoek aan Chiang Rai in het noorden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top