Home / Reisinformatie / Europa / Italie / Napels met kinderen, Pompeï en de Vesuvius zien

Napels met kinderen, Pompeï en de Vesuvius zien

Napels is de derde stad van Italië, een mooie bestemming voor een kleine stedentrip. Of kies voor een langere reis en maak een combinatie met archeologische bezienswaardigheden Pompeï en Herculaneum of de schilderachtige stadjes aan de Amalfikust. Er valt genoeg te beleven in Napels met kinderen, al is het zeker niet de meest toegankelijke bestemming voor een vakantie met kinderen in Italië. Er is veel graffiti en viezigheid, het is druk en mensen hebben haast. Heel anders dan veel andere Italiaanse steden.

Blogger Amoy bezocht Napels met een peuter, terwijl blogger Tikva op zoek ging naar wat je in Napels kunt doen met oudere kinderen.

Napels

Napels is bij uitstek een stad om te verkennen in het voor- of najaar. In de zomer is het heet en druk in de regio. Blogger Amoy was in Napels tussen kerst en eindejaar. Het weer was goed, zo’n 15 graden en af en toe een flinke regenbui. Ook blogger Tikva ging in het najaar, maar dan wat eerder, met veel zon en temperaturen rond de 20 graden. Napels is echt een prima bestemming voor de herfstvakantie.

Napels met kinderen

Hoeveel dagen heb je nodig voor Napels? Voor enkel de stad zijn twee dagen prima om je een idee te geven van het centrum. Wil je ook naar de kindvriendelijke attracties die verder buiten de stad liggen, dan kun je er een dag bij optellen. Je hebt extra dagen nodig voor uitstapjes naar bijvoorbeeld Vesuvius, Pompeï, Capri en de Amalfikust. Je kunt hier dan ook prima een week vullen, hoewel ik dan persoonlijk mijn tijd zou verdelen over twee verschillende hotels. Een paar dagen in het drukke Napels en een paar nachten op een rustigere bestemming.

Napels spaanse wijk

In Napels wordt minder Engels gesproken dan we verwacht hadden. Daaraan merk je ook dat het niet zo’n toeristische bestemming is. Zorg dat je altijd wat cash geld bij de hand hebt. In sommige winkels en bezienswaardigheden, zoals bij een van de kloosters die we bezochten, kun je niet met pin betalen. Tip: Er is ook een Napels Pass en een Regio Pass. Afhankelijk van wat je allemaal wil bezoeken, kan dit voordeliger zijn. Bekijk hier de Napels Pass.

Napels kerken

Reizen naar en in Napels

Vanuit Amsterdam vlieg je in nog geen twee uur naar Napels. Binnen Italië kun je prima reizen dankzij het hoge snelheidsnetwerk. Zo ben je binnen anderhalf uur in Rome met de trein.

Er zijn hotels, maar ook genoeg huurwoningen te vinden op Airbnb. Omdat de stad vrij uitgestrekt is, maakt het echt wel uit waar je verblijft. Vlakbij het treinstation is bijvoorbeeld handig als je veel uitstapjes wil maken. Echter is het hier ’s avonds niet echt gezellig. Wil je juist gezelligheid, heb je oudere kinderen en wil je ’s avonds nog lekker op een terrasje zitten? Dan is de ‘Spaanse wijk’ een betere optie. Hier heb je levendige straten vol met terrasjes en zelfs in de winter zitten mensen nog (dik aangekleed) tot laat te tafelen op straat.

napels met kinderen

Jammer genoeg is het openbaar vervoer in Napels niet heel gebruiksvriendelijk. Daardoor hebben we uiteindelijk vooral heel veel gelopen, dat is dan toch sneller.

Er zijn twee metrolijnen, een blauwe lijn een rode lijn. Daarmee kun je op veel plekken komen. Je moet echter vaak best lang wachten (tot wel 15 minuten) voordat er een metro komt. Bovendien stopt deze in de avond ook vrij vroeg. Let ook heel goed op je spullen in de metro, helaas weten we uit persoonlijke ervaring dat er zakkenrollers zijn.

Blogger Amoy, die met een jong kindje en met buggy in Napels was, vond de metro ook niet heel handig met een buggy. “Het zijn een beetje enge poortjes die hard dicht knallen. Er zijn weinig liften en die zijn ontzettend druk met reizigers met koffers die vinden dat ze voorrang hebben op jou als ouder met baby in de buggy. Als je dan wel een keer met de lift gaat, val je bijna flauw van de urine lucht. De roltrap kan wel, maar op sommige stations zit je heel diep. Zo namen we daarom drie roltrappen met buggy, mensen proberen zich er dan toch langs te wringen”.

napels met kinderen

Een buggy is in Napels voor ons sowieso tweede keus. De straten in Napels zijn ongelijk, stoepranden zijn soms erg hoog, na een flinke regenbui zijn de straten glad door het vuil en zijn de plassen soms erg diep zonder dat je dat in de gaten hebt. Daarbij is het druk met voetgangers en bieden ze je geen voorrang als jij staat te klungelen met de buggy. Zeker wanneer door bijvoorbeeld de Quartieri Spagnoli loopt, de oudste volksbuurt van Napels.

napels met kinderen

Wat te doen in Napels met kinderen?

Museo Archeologico Nazionale di Napoli

Dit museum in Napels is een van de populairste bezienswaardigheden van de stad, omdat hier alle mooi bewaarde stukken uit Pompeï liggen. Er ligt een metrostation onder het Museo Archeologico Nazionale di Napolidus, dichtbij uitstappen is geen probleem. Net voor het betalen liggen aan de linkerkant plattegronden in verschillende talen, handig. Je kunt zowel pinnen als contant betalen en kinderen zijn gratis.

Van schilderingen, mozaïek stukken, naar Hercules (beeld) tot de bewaarde stukken uit Pompeï. Het is een enorm gebouw met drie verdiepingen en vele kleinere en grotere kamers, die plattegrond komt goed van pas. Gelukkig waren er ook liften en konden we alle drie de verdiepingen bezoeken. Voor kinderen is er niets speciaals, maar de imposante beeldwerken houden kinderen wel even zoet. Tip: je kunt tickets van tevoren hier online kopen.

napels met kinderen

Castel Sant’Elmo

Voor een geweldig uitzicht over de stad moet je naar Castel Sant’Elmo. Dit is ook een leuke activiteit om te doen in Napels met kinderen, omdat je er kunt komen met een funiculaire. Voor wie niet weet wat dit is: het is een bergbaan treintje. Er zijn twee stops op de route, de bovenste is het kasteel. Het is leuk om vanaf het kasteel terug te lopen via veel trappen naar het midden station en vanaf daar dan weer terug te gaan de stad in.

napels met kinderen

Naast het ticket voor de funiculaire in Napels heb je ook een ticket nodig voor het kasteel. Helaas kun je niet bij het uitkijkpunt komen zonder kaartje. Een kaartje geeft toegang tot het kasteel en het 360 graden uitzicht bovenop het kasteel. Voor kinderen is toegang gratis.

In het kasteel zelf is niet veel te zien. Je loopt door de koude gangen met dikke muren en her en der staat nog een kanon. Dit was duidelijk vooral een militair fort en eentje die enorm lastig aan te vallen was.

Eenmaal op het uitzichtpunt is er van alles te zien. Je kunt Napels zien liggen, dicht bebouwd, de Vesuvius in zijn natuurlijke kracht en verderop in de zee ligt het eiland Capri. Doordat je Napels nu van bovenaf ziet liggen, snap je ook direct meer van de Napolitanen. Alles is wel heel erg op elkaar gebouwd met nauwelijks ruimte en groen. Dat maakt dat de cultuur hier ook meer ‘voor je eigen hachje zorgen, anders krijg je het niet’ is. Ook zie je een van de andere forten van de stad goed liggen, het Castel Nuovo, waar je een rondleiding doorheen kunt volgen.

napels met kinderen

Napoli Sotterranea en nog meer ondergronds Napels

Een van de populairste activiteiten in Napels is een bezoek brengen aan de ondergrondse gangenstelsels onder de stad. Je moet hierbij onderscheid maken tussen de catacomben die gebruikt werden als begraafplek en de tunnels die gebruikt werden voor wateropslag en als schuilkelder.

De bekendste catacomben zijn die van San Gennaro en die van San Gaudioso. Beide bevinden zich buiten het centrum van Napels.

De bekendste tunnels die je kunt bezoeken, zijn Napoli Sotterrane, Galleria Borbonica en het Lapis museum, allemaal in het centrum van Napels. Wij kiezen voor een tour door de Napoli Sotterrane tunnels. In het hoogseizoen moet je dit echt een paar dagen van tevoren reserveren. In het laagseizoen kun je waarschijnlijk aan de deur wel kaartjes kopen. Op de website kun je vinden op welke tijdstippen er een Engelstalige tour is. Bestel jouw tickets via Tiqets, dan kun je ook nog annuleren, mocht je toch liever op een ander moment gaan. Bekijk hier de kaartjes.

Napoli Sotterranea

Tijdens de rondleiding leer je meer over het ontstaan van de tunnels. Eerst gebruikt door de Grieken om steen te winnen, daarna door de Romeinen als aquaduct en om water op te slaan, vervolgens als afvalberg en tijdens de Tweede Wereldoorlog als schuilplek.

Napoli Sotterranea

Het leuke van een tour door Napoli Sotterranea met kinderen is dat je door hele smalle gangetjes loopt in het pikkedonker. Best spannend, daarom niet geschikt voor mensen met claustrofobie. Ook met jonge kinderen is het misschien net wat te eng. Gelukkig is dit deel van de rondleiding optioneel, de rest van de tijd loop je door verlichte ruimtes.

Uiteindelijk kom je weer boven de grond en ga je ook nog naar ondergrondse resten van een oud theater. Je ziet hoe mensen in Napels wonen, eigenlijk bovenop en gebruikmakende van resten van de Romeinen.  

Napoli Sotterranea

Altijd kerst in Napels

In Napels is het in één straat altijd kerst. Wandel door Via San Gregorio Armeno en waan je direct in de kerststemming. De straat is vol met kerstwinkels, waar kerststalletjes en allerlei versiering wordt verkocht. Ben je echt rond de kerst in Napels, dan wordt er nog extra uitgepakt met kraampjes en versiering.

kerstmarkt napels

Kloosters in Napels

In het oude centrum van Napels zijn meerdere (voormalig) kloosters om te bezoeken. Een van de mooiste is het Santa Chiara kloostercomplex. De tuin is echt een oase van rust in Napels. De gebruikte tegels geeft het geheel een bijzondere sfeer.

Een ander klooster is het Chiostro di San Gregorio Armeno. Ook hier is een mooie binnentuin. Daaromheen zijn enkele ruimtes met historische inrichting te bekijken.

Napels klooster
Napels klooster

Science Centre Napels

Om Napels voor kinderen interessant te houden, is er een interactief museum. In het museum kun je proeven doen en leren hoe het menselijk lichaam werkt, evenals meer leren over insecten en duurzaamheid. Er is ook een planetarium waar je films kunt kijken. Het is vooral gericht op kinderen in de basisschoolleeftijd.

Voor Italië is dit een behoorlijk modern museum, maar het heeft wat achterstallig onderhoud. Vanaf het centraal station ben je met het openbaar vervoer wel een uur onderweg naar het Science Centre. Koop je kaartjes hier vooraf online.

Edenlandia pretpark

In diezelfde hoek vind je ook Edenlandia pretpark. Het is mogelijk om beide te combineren op een dag. Het is vooral een plek met veel nostalgie voor lokale bewoners die hier al kwamen toen ze een kind waren. Na diverse wisselingen van eigenaar en faillissementen is het park nu weer open, maar heeft nog een beperkt aantal attracties. Daarnaast zijn er shows en vaak speciale evenementen. Bekijk vooral de website om een idee te krijgen van wat er te doen is.

Dierentuin van Napels

Nog een derde attractie om te bezoeken in Napels met kinderen, in dit deel van de stad, is de dierentuin. Het is een kleinschalige en wat oudere dierentuin met niet voor alle dieren de grote moderne verblijven die we graag zien. Er leven in de dierentuin vooral veel Afrikaanse dieren, zoals olifanten, nijlpaarden en giraffen.

Kindvriendelijk hotel Napels

Ben je op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Napels? Zoals ik al eerder schreef, maakt het wel echt uit in welk deel van de stad je verblijft. Kies voor een hotel in de buurt van het treinstation als je vooral veel uitstapjes wil maken. Of slaap in de ‘Spaanse wijk’ voor veel levendigheid. Of juist in het oude centrum tussen het station en de Spaanse wijk in voor een mix van beide.

Er worden in Napels ook veel appartementen verhuurd. Dit is met een gezin vaak voordeliger en net zo makkelijk. Enkele goede opties voor hotels en appartementen zijn:

Napels

Uitstapjes vanuit Napels

Napels is zeker niet de meest kindvriendelijke stad van Italië. Wat dan toch maakt dat je wel met kinderen naar Napels wil? De uitstapjes in de omgeving. Pompeï, de Vesuvius, de eilanden voor de kust of juist de schilderachtige Amalfikust.

Herculaneum en/of Pompeï met kinderen bezoeken

Pompeï en Herculaneum zijn twee Romeinse plaatsen die getroffen werden door de uitbarsting van de Vesuvius vulkaan. Daardoor zijn beide steden bijzonder goed bewaard gebleven en als je ruïnes bezoekt. krijg je echt een idee van het Romeinse leven.

Napels met kinderen pompei
Napels met kinderen pompei

Pompeï is het meest bekend, vooral ook vanwege de vele lichamen die hier gevonden zijn. De bewoners werden bedolven onder vulkanisch as en daardoor als het ware in steen veranderd. De meeste lichamen zie je trouwens in het museum ter plekke en in het museum in Napels.

Napels met kinderen pompei

Pompeï is behoorlijk uitgestrekt en je kunt hier wel een halve dag doorbrengen Zeker wanneer je kiest voor de entree optie die ook toegang geeft tot enkele villa’s buiten de stadsmuren. Villa’s die trouwens wel de moeite waard zijn als je graag muurschilderingen en mozaïeken wil bekijken.

Napels met kinderen pompei

Daarnaast zijn er heel veel gewone huizen, winkeltjes en ook een aantal gemeenschapsgebouwen, zoals het amfitheater en het theater, te bekijken.

Napels met kinderen pompei

Soms heb je wel zelf wat fantasie nodig, omdat op bepaalde plekken vooral het stratenplan of slechts een meter van de gebouwen bewaard is gebleven. Een gids kan je daar eventueel bij helpen of je kunt een audioguide huren. Er zijn diverse plekken binnen de muren van Pompeï om een hapje te eten en te drinken. Een deel van het gebied is rolstoel (en dus ook buggy) vriendelijk gemaakt. Ik liep hier zo’n tien kilometer en de Romeinse wegen zijn natuurlijk niet altijd even recht. Goede wandelschoenen, ook voor je kinderen, zijn wel zo handig.

Mocht je geen tijd hebben om beide te bezoeken of gewoon twijfelen of Herculaneum of Pompeï met kinderen de betere optie is? Ik zou je dan aanraden te kiezen voor Herculaneum met kinderen.

Napels met kinderen herculaneum

Herculaneum is een stuk kleiner, het was dan ook meer een dorpje dan een Romeinse stad. Hierdoor missen bepaalde gemeenschapsgebouwen, maar het betekent wel dat je in twee uur alles kunt zien en een stuk minder hoeft te lopen.

Daarbij is Herculaneum beter bewaard gebleven dan Pompeï. In sommige huizen mist eigenlijk alleen het dak. Daardoor zijn hier ook meer muurschilderingen te vinden en heb je nog meer het gevoel bij hoe het leven hier vroeger was.

Napels met kinderen herculaneum

Ook bij Herculaneum kun je weer een gids huren of met een audioguide een rondje lopen. Dat is wel handig, omdat je dan echt een stuk meer informatie krijgt over de gebouwen die je ziet. Binnen de muren van Herculaneum zijn alleen wat automaten om drinken of een snack te kopen. Ga dus vooral niet met hongerige kinderen naar binnen.

Zowel Pompeï als Herculaneum zijn vanuit Napels goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Je neemt hiervoor de Circumvesuviana treinlijn, die vertrekt vanuit de onderste verdieping van het Garibaldi treinstation. Hier vind je tevens ticketautomaten en een loket. Kies niet die op de begane grond, want die is voor Trenitalia treinen. Bij Pompeï ligt het treinstation tegenover de ingang van het archeologisch park. Voor Herculaneum moet je nog een kleine tien minuten lopen. Dit is ook het treinstation vanwaar shuttle bussen de Vesuvius opgaan. Je kunt daardoor Herculaneum en de Vesuvius prima combineren. Vesuvius combineren met Pompeï zou ik alleen doen met een echt vroege start en in de zomer wanneer Pompeï langer open is, anders voelt het te gehaast.

Napels met kinderen herculaneum

Vesuvius beklimmen

De Vesuvius is een nog actieve vulkaan, het is mogelijk om het laatste stukje naar de top te wandelen en dan in de krater te kijken. Mits de Vesuvius niet in de mist zit of om een of andere reden gesloten is.

Wij kwamen er helaas achter dat de officiële website niet erg actueel is. Pas op de top werd verteld dat het wandelpad vanwege werkzaamheden gesloten is. Waardoor we wel een stuk konden wandelen, maar niet in de krater konden kijken, jammer. Voor de wandeling naar de krater en weer terug moet je rekenen op 1 tot 2 uur.

Vesuvius beklimmen

Naar de Vesuvius met kinderen? Trek wat warms aan, want het kan op de top flink waaien en in de winter ligt er soms zelfs sneeuw.

Er zijn verschillende manieren om naar de Vesuvius te gaan met het openbaar vervoer. Je kunt met de trein naar station Ercolano-Scavi. Hier kun je dan een buskaartje kopen of een taxi regelen. Jammer genoeg is er veel gedoe met de partijen die hier buskaartjes verkopen. Ondanks dat we online een ticket hadden gekocht, werd ons doodleuk verteld dat we maar een uur moesten wachten, omdat ze de bus niet lieten gaan.

De andere optie is een reguliere lijnbus vanuit Napels. Deze bus rijdt vanuit Napels naar de Vesuvius en daarna door naar Pompeï. Goedkoper en ook de betere optie. Een groot nadeel is wel dat de bus een flinke slingerroute door de bergen neemt, waardoor veel mensen groen en geel uit de bus komen.

Vesuvius beklimmen

Dagje Capri met kinderen

Met de ferry naar Capri met kinderen is een leuke tocht vanuit Napels. Je stapt uit bij station ‘Universitá’, een mooi en redelijk schoon station met een gave roze muur om even een foto te maken voor op Instagram. Om bij de kaartverkoop van de ferry’s te komen, steek je een drukke weg over en ga je naar links. Daar loop je over de weg naar het kantoor toe.

napels met kinderen

Je kunt kiezen tussen drie ferry’s, het comfort en de vaartijd zijn hierin de verschillen. De Slow Ferry, zoals de naam al zegt, doet er een half uur langer over. De reguliere ferry doet er één uur over en de High Speed doet er 50 minuten over. Kinderen tot 5 jaar betalen niets voor de ferry’s en van 5-12 jaar krijg je korting. Je kunt een enkele reis boeken of een retourticket, als je al weet hoe laat je terug wilt gaan. In de zomer is dit sowieso wel verstandig, omdat de ferries wel eens vol zitten.

Voor je de ferry betreedt, is het handig dat kleine kinderen uit hun buggy worden gehaald. Het is namelijk best een getrek en geduw om de trap op te gaan naar het hoger gelegen passagiers gedeelte. En de Napolitanen en andere toeristen vinden niet dat je voorrang hebt met een baby of klein kind, want iedereen wil in het passagiersgedeelte bij het raam zitten en die plaatsen zijn beperkter dan een stoel in het midden. Op de ferry zijn toiletten aanwezig, evenals een klein barretje waar ze vooral frisdrank en snoep en chips verkopen. Natuurlijk kun je ook buiten staan om van het uitzicht te genieten.

napels met kinderen

Aangekomen op Capri vind je meteen bij de haven een funiculaire naar het centrum van Capri. Bovenaan kun je ook over de andere kant van het eiland kijken, er is een klein centrum met prachtige kerkjes en fijne restaurantjes.

Een andere populaire activiteit om te doen tijdens een dagje Capri met kinderen is de boottocht naar de ‘Blue Grotto’. Dit is een bekende grot met ontzettend mooi blauw water, doordat het zonlicht erin weerkaatst. Met een grotere boot kom je aan bij de grot, waar je overstapt in een kleiner bootje waar je, naar zeggen, plat moet gaan liggen om de grot in te worden gevoerd.

Het is ook mogelijk om vanuit de haven de bus nemen naar Anacapri en vanaf daar de stoeltjeslift naar de top van Monte Solaro voor het meest spectaculaire uitzicht over Capri.

Bovenaan kun je ook over de andere kant van het eiland kijken, er is een klein centrum met prachtige kerkjes en fijne restaurantjes.

napels met kinderen

Sorrento en de Amalfikust ontdekken

Vanuit Napels is het mogelijk een uitstapje te maken naar de Amalfikust. Dit is een schilderachtig stukje Italië met mooie tegen de berg geplakte dorpjes, zoals Positano en Amalfi. Misschien wel de leukste en makkelijkste manier om dit te doen, is met een boottocht.

Sorrento behoort officieel niet tot de Amalfikust, maar wordt er vaak wel in meegenomen. Dit stadje is, in tegenstelling tot de stadjes aan de Amalfikust, ook bereikbaar met de trein.

Van de verschillende uitstapjes die je met kinderen kunt doen rondom Napels is dit mijn minst favoriete optie, maar veel mensen willen nu eenmaal een keer deze regio hebben gezien. Je leest hier meer over in ons blog over Sorrento en de Amalfikust met kinderen.

Positano

Andere uitstapjes vanuit Napels

Activiteiten die je ook zeker kunt doen in Napels met kinderen is met de hogesnelheidstrein een andere Italiaanse stad bezoeken. Je kunt ook Procida bezoeken, een prachtig klein Italiaans eilandje in de golf van Napels. Je leest hier meer over Procida.

Lees ook onze andere blogs over bestemmingen in Italië, zoals Sardinië, Sicilië, Florence of Lucca.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top