Home / Reisinformatie / Europa / Italie / Napels met kinderen, het echte Italië

Napels met kinderen, het echte Italië

Napels is de derde stad van Italië, een mooie bestemming voor een kleine stedentrip. Er valt genoeg te beleven in Napels met kinderen. De graffiti en viezigheid zal je als kunst en sfeer moeten kunnen zien. En je zal het een uitdaging te moeten vinden om de gehaaste Napolitanen te laten lachen. Ons is dat gelukt!

Reizen naar en in Napels

Vanuit Amsterdam vlieg je in nog geen twee uur naar Napels. En mocht je een uitstapje vanuit Rome willen maken kost je dat een uurtje met de bus. Er zijn hotels, maar ook genoeg huurwoningen te vinden op Airbnb.

Met een jong kind reizen in Napels doe je vooral met de metro. Er zijn twee metrolijnen, een blauwe lijn een rode lijn. Je kaartje voor de metro koop je bij een loket, €1,10 voor een volwassene enkele reis. Hier kun je ook een gratis map van Napels vragen. Als je je kaartje hebt ga je door een poortje. Het zijn een beetje enge poortjes die hard dicht knallen. Op het station Gibraldi moet je 3 etages naar beneden. De lift is in de kerstperiode geen aanrader, want het is ontzettend druk met reizigers met koffers die vinden dat ze voorrang hebben op jou als ouder met baby in de buggy. Als je dan wel een keer met de lift gaat val je bijna flauw van de urine lucht.

Wij namen daarom de 3 roltrappen met buggy. Beetje oppassen geblazen omdat mensen zich toch nog langs je proberen te wringen op de roltrap. Ik stond altijd extra breed achter de buggy zodat Ramon tijd had om veilig de roltrap op en af te komen. Wij hebben gekozen voor losse metrokaartjes, maar uiteraard kun je ook een weekpas kopen.

napels met kinderen
napels met kinderen

Een buggy is in Napels voor ons sowieso tweede keus. De straten in Napels zijn oneffen, stoepranden zijn soms erg hoog, na een flinke regenbui zijn de straten glad door het vuil en zijn de plassen soms erg diep zonder dat je dat in de gaten hebt. Daarbij is het druk met voetgangers en bieden ze je geen voorrang als jij staat te klungelen met de buggy. Zeker wanneer je loopt door bijvoorbeeld de Quartieri Spagnoli, de oudste volksbuurt van Napels.

Bezienswaardigheden Napels

Wij waren in Napels tussen Kerst en Oud en Nieuw. Het weer was goed, zo’n 15 graden, en af en toe een flinke regenbui. We waren er al achter gekomen dat reizen met een klein kind trager gaat en we daarom een keuzes moesten maken in uitstapjes voor de korte periode dat we er waren. We hebben gekozen voor een museum, een uitzichtpunt op Castel Sant’Elmo en een dagje Capri.

napels met kinderen

Museo Archeologico Nazionale di Napoli

Na een regenachtige dag door te hebben gebracht in ons Airbnb appartement vonden we het aan de eind van de middag tijd om naar buiten te gaan.

We hadden van onze hostess gehoord dat alle mooi bewaarde stukken uit Pompeï in het Museo Archeologico Nazionale di Napoli liggen. Dat maakte voor ons de keuze makkelijker om niet naar Pompeï zelf te gaan, is toch een lange rit met de trein, maar in ieder geval iets van Pompeï te zien in het museum. Er ligt een metrostation onder het museum dus dichtbij uitstappen is geen probleem. Het was wel druk, een flinke rij zelfs om 18:00 uur.

Een klein half uurtje wachten in de regen, Ramon stond met Olivia tegen het gebouw aan, leverde ons twee kaartjes op. Net voor het betalen liggen aan de linkerkant plattegronden in verschillende talen, handig. Je kan pinnen en contant betalen. Vanaf 18 jaar betaal je € 12.- voor een kaartje. Je laat je tas achter in een kluis waarvan je de sleutel zelf bijhoudt. Olivia zat in de buggy dus daar hebben we nog wat water en koekjes voor haar in gelegd. Daar controleren ze niet op.

Van schilderingen, mozaïek stukken, naar Hercules (beeld) tot de bewaarde stukken uit Pompei. Het is een enorm gebouw met drie verdiepingen en vele kleinere en grotere kamers, die plattegrond komt van pas. Gelukkig waren er ook liften en konden we alle drie de verdiepingen bezoeken. Voor kinderen is er niets speciaals, maar de imposante beeldwerken houden kinderen wel even zoet. En gillen in de grote hal waar je stem heerlijk echoot vond Olivia super leuk! Tip: Je kunt tickets van te voren hier online kopen.

napels met kinderen
napels met kinderen

Castel Sant’Elmo

Op Google had ik een geweldig uitzicht gezien over de stad. Daar wilde ik dus ook heen: Castel Sant’Elmo. Een ticket voor volwassenen vanaf 18 jaar kost € 5.- dit geeft toegang tot het kasteelwaar je door de koude gangen met dikke muren kan wandelen en her en der al van het uitzicht kan genieten. Uiteraard geeft dit ticket je ook toegang tot het 360 graden uitzicht bovenop het kasteel.

Je kan Napels zien liggen, dicht bebouwd, de Vesuvius in zijn natuurlijke kracht en verderop in de zee ligt het eiland Capri. Wij waren en rond 15:00 uur. Met de metro naar het station Montesanto om vervolgens met een kabelbaanlift op de heuvel uit te stappen.

napels met kinderen

Voor de kabelbaanlift betaal je ook weer een kaartje. Er zijn maar twee stops in de kabelbaanlift, de tweede stop is Castel Sant’Elmo. Een draagzak is voor een bezoek aan het kasteel makkelijker omdat de straten omhooglopen en vooral in het kasteel niet makkelijk doorkomen is met een buggy. Je mag zo lang rondlopen als je wilt. Wij vonden de Napolitanen nogal stug en soms zelfs onvriendelijk. Doordat we Napels nu van bovenaf zagen liggen besefte we ons dat het wel heel erg op elkaar gebouwd is en we beter begrepen dat de cultuur in Napels is: ‘voor je eigen hachje zorgen anders krijg je het niet’.

napels met kinderen

Dagje Capri met kinderen

Met de ferry naar Capri met kinderen is een leuke tocht vanuit Napels. Je stapt uit bij station ‘Universitá’, een mooi en redelijk schoon station met een gave roze muur om even een foto te maken voor op Instagram. Om bij de kaartverkoop van de ferry’s te komen steek je een drukke weg over en ga je naar links. Daar loop je over de weg naar het kantoor toe.

Je kan kiezen tussen drie ferry’s, het comfort en de vaartijd zijn hierin de verschillen. De Slow Ferry, zoals de naam al zegt, doet er een half uur langer over. De reguliere ferry doet er één uur over en de High Speed doet er 50 minuten over. Wij kozen voor de High Speed omdat ik snel misselijk word op het water en later bleek Olivia ook geen zeebeentjes te hebben. Kinderen tot 5 jaar betalen niets voor geen van de ferry’s.

Vanaf 5 tot 12 jaar betalen ze een gereduceerd tarief wat verschilt van € 9,40 tot €10,40 enkele reis! Volwassenen betalen van € 12,30 tot €20,00 enkele reis afhankelijk van de soort ferry die je kiest. Je kan een retourticket kopen, maar dan moet je wel meteen een tijd kiezen. Wij wilden daar eerst even over nadenken.

napels met kinderen

Voor je de ferry betreedt is het handig dat kleine kinderen uit hun buggy worden gehaald. Het is namelijk best een getrek en geduw om de trap op te gaan naar het hoger gelegen passagiers gedeelte. En de Napolitanen en andere toeristen vinden niet dat je voorrang hebt met een baby of klein kind, want iedereen wil in het passagiersgedeelte bij het raam zitten en die plaatsen zijn beperkter dan een stoel in het midden. Op de ferry zijn toiletten aanwezig evenals een klein barretje waar ze vooral frisdrank en snoep en chips verkopen. Natuurlijk kun je ook buiten staan om van het uitzicht te genieten. Wij zijn rond 16:00 teruggegaan om zo de zon een hele tijd te zien zakken in de zee. Dat levert prachtige plaatjes op.

Bij aankomst op Capri hebben we meteen een ticket voor de reis terug naar Napels gekocht. Om zo teleurstelling te voorkomen dat de ferry vol zou zitten. Zeker in de zomer is het kopen van een retourticket handig. Het nadeel is dan wel dat je je aan een tijd moet houden. De ferry’s gaan eens in de 1,5 uur.

napels met kinderen
napels met kinderen

Je kan daar ook een ticket per boot naar de ‘Blue Grotto’ boeken. Een bekende grot met ontzettend mooi blauw water doordat het zonlicht erin weerkaatst. Met Olivia (1 jaar) vonden we de grot geen goed uitstapje. Met een grotere boot kom je aan bij de grot, waar je overstapt in een kleiner bootje waar je, naar zeggen, plat moet gaan liggen om de grot in te worden gevoerd.

Meteen bij de haven vind je een kabelbaan naar boven. Een ticket koop je bij het loket wat ernaast staan. Binnen 10 minuten ben je boven. Je hoeft nooit lang te wachten op het vertrek van een kabelbaan. Omdat ik misselijk was en Olivia ook een beetje witjes zag besloten we naar boven te lopen. Er is één weg naar boven dus dat was geen probleem. Op Capri is er bijna geen gemotoriseerd verkeer dus dat er geen trottoir is was geen probleem. Ramon duwde de buggy, na een klein half uurtje flink doorstappen waren we boven. Leuk om onderweg eens een hotelletje of huisje binnen te kijken, of om het adembenemende uitzicht over zee te zien.

Bovenaan kun je ook over de andere kant van het eiland kijken, er is een klein centrum met prachtige kerkjes en fijne restaurantjes.

Andere uitstapjes vanuit Napels

Activiteiten die je ook zeker kunt doen in Napels met kinderen is zijn o.a. het bezoeken van de Vesuvius of Pompeï en Herculaneum. Je kunt ook Procida een prachtig klein Italiaans eilandje in de golf van Napels bezoeken. Je leest hier meer over Procida.

napels met kinderen

De Vesuvius is een nog actieve vulkaan. Er gaat een trein vanuit Napels naar de Vesuvius. Een kaartje koop je bij een automaat op de begane grond, je moet je kaartje laten stempelen door een apparaat wat ernaast staat. De trein vertrekt een verdieping lager. Opstappen doe je op station Garibaldi en uitstappen bij station Ercolano-Scavi. De reis duurt een klein uurtje. Daar aangekomen kun je met een bus omhoog, duurt zo’n 20 minuten. Het laatste gedeelte loop je naar de top. Wij zagen dat er sneeuw op de top lag. Raadzaam om iets warmers mee te nemen als je naar de top gaat.

napels met kinderen

Pompei en Herculaneum zijn plaatsen waar de lava tijdens de uitbarsting van de vulkaan zijn sporen heeft achtergelaten, De ruïnes zijn nog deels te zien, ik heb me laten vertellen dat er in Herculaneum meer te zien is, omdat alle stukken uit Pompei in het museum liggen, en het daar ook rustiger is. Leuk om kinderen een stuk geschiedenis te laten zien.

napels met kinderen

Om Napels voor kinderen interessant te houden is er een museum wat ook een ‘Science Centre’ heeft. In het museum kun je proeven doen en leren hoe het menselijk lichaam werkt evenals een kijkje nemen onder water en bij de insecten.

Heb je een huurauto of heb je kinderen die langer kunnen opblijven dan is een ritje langs de Amalfi kust een aanrader. De gekleurde gebouwen aan de zee geven een prachtig plaatje. Vanuit Napels is het best een lange reis, eerste met de trein dan met de bus en dan te voet verder.

Lees ook onze andere blogs over bestemmingen in Italië, zoals over Sardinië, Sicilië, Florence of Lucca.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top