Home / Reisinformatie / Europa / Portugal / Wandelen in Serra d’Arga, Portugal
Wandelen Serra D’Arga

Wandelen in Serra d’Arga, Portugal

Voor actieve gezinnen die houden van stevige wandelingen in ongerepte en onontdekte gebieden heeft het natuurgebied Serra d’Arga veel te bieden. Het natuurgebied Serra d’Arga ligt in het noordwesten van Portugal, in het district Viana do Castelo, vlakbij de Spaanse grens. Het gebied Serra d’Arga is ongeveer 4493 ha groot en bestaat uit heuvels van graniet. De hoogste berg is ongeveer 825 m hoog. De omgeving biedt prachtige vergezichten.

Wandelen in Serra d’Arga

In Serra d’Arga leven “garranos”, ofwel wilde paarden. Grote kans dat je ze ziet tijdens je wandeling. Ook ik zag in de verte deze prachtige wilde paarden grazen tijdens mijn wandeling in dit gebied. Serra d’Arga is ook het leefgebied van de Iberische wolf. Voor kinderen (en ouders!) erg spannend maar misschien ook wel een eng idee dat je oog in oog kunt komen te staan met een echte wolf. Maar wees gerust: de kans is zeer klein dat je de wilde wolven ook daadwerkelijk tegenkomt tijdens je wandeltocht. Als je goed oplet kun je onderweg wel sporen vinden die de wolven hebben achtergelaten.

Wandelen Serra D’Arga

Je kunt in Serra d’Arga kiezen uit verschillende korte en lange wandelroutes. Een aantal van de routes zijn gemarkeerd. Wij lopen de “Lobo Atlântico trail” met onze enthousiaste gids, Hugo, van A2Z Adventures. De Lobo Atlântico trail is een gemarkeerde wandelroute en is 8 km lang. Het wandelpad bestaat uit grote en kleine stenen en gaat soms behoorlijk steil omhoog en omlaag.

Stevige schoenen met een goed profiel zijn dan ook zeker nodig als je deze wandeling gaat doen. Op de Lopo Atlântica trail lopen we eigenlijk over een stukje historie. In het verleden werd dit wandelpad intensief gebruikt door reizigers en herders. Onderweg zien we daar letterlijk de sporen van: in de stenen op de grond zie je de karrensporen ingesleten.

De wandeling is af en toe best pittig, we moeten veel klimmen en dalen, maar de omgeving is erg mooi. Overal om ons heen zien we bloemen in bloei staan. Onze fysieke inspanning wordt dubbel en dwars beloond met een prachtig uitzicht.

Wandelen Serra D’Arga

We passeren tijdens onze wandeling een kleine waterval. Het water is heerlijk koel en kraakhelder. Onze gids vertelt dat het dorpje Arga de Cima met deze waterbron grotendeels wordt voorzien van water. We zien verderop dat het water in een put wordt verzameld en dat het water door middel van een handmatig verdeelsysteem eerlijk wordt verdeeld onder de inwoners.

Wandelen Serra D’Arga

In Arga de Cima lessen we onze dorst met dit lekkere, frisse water uit de dorpskraan.

Arga de Cima is een klein, traditioneel dorp, de sfeer is er gemoedelijk en de tijd lijkt hier te hebben stilgestaan. In dit dorp leven de inwoners, net als in veel andere dorpen in het gebied van Serra d’Arga, van de veeteelt en landbouw. Het dorp bestaat dan ook uit een paar kleine boerderijen en stallen.

Wandelen Serra D’Arga
Wandelen Serra D’Arga

Het laatste gedeelte van de wandelroute lopen we voornamelijk naar beneden. Het is wel goed opletten waar je je voeten neerzet want er liggen veel losse stenen op het wandelpad. Na een paar uur wandelen komen we weer aan bij de plaats waar onze wandeltocht begon. De wandelroute van de Lobo Atlântico trail loopt in een cirkel. Het is niet mogelijk om af te snijden, je moet de hele route afleggen.

Mijn benen zijn na afloop moe van het lopen maar mijn hoofd (en fotocamera!) zitten vol met mooie plaatjes van dit bijzonder mooie gebied in Portugal.

Wandelen Serra D’Arga

Praktische tips wandelen in Serra d’Arga

  • Wandelen met het gezin in Serra d’Arga kun je het beste met een lokale gids doen. Een gids kan veel interessante dingen vertellen over de omgeving, historie, flora en fauna. Ook kent de gids de zwaarte van de verschillende wandelroutes en zal je de mooiste plekjes kunnen laten zien. Een gids kan vaak ook beter inschatten welke wandeling past bij de leeftijd van je kinderen.
  • Mocht je wel op eigen houtje met je gezin willen gaan wandelen, dan kun je kiezen voor een gemarkeerde wandelroute. De markering is echter niet overal even duidelijk. Het is dan ook verstandig om altijd een GPS mee te nemen tijdens de wandeling.
  • Zorg voor stevige schoenen met een goed profiel. En neem voldoende water, eten, een verrekijker, zonnebrand, een hoed en een dun, winddicht jasje mee.
  • Ga je op vakantie naar Portugal met kinderen? De beste periode om te wandelen in Serra d’Arga is het voor- of najaar. In het voorjaar is de omgeving heel kleurrijk, er staan dan veel verschillende bloemen in bloei. De meivakantie is dan ook een ideale periode om wandelingen te gaan maken met het gezin. In de zomerperiode is het vaak te warm om te wandelen. De temperatuur kan in Serra d’Arga oplopen tot boven 40 graden Celsius. Lees ook ons blog over Nationaal Park Peneda-Gerês.
  • TAP Portugal heeft een rechtstreekse vliegverbinding vanuit Amsterdam op Porto. Vanuit Porto is Serra d’Arga goed te bereiken met een huurauto. De autorit duurt ongeveer 1,5 a 2 uur. Je kunt eventueel ook kiezen voor het openbaar vervoer. Over het algemeen is het openbaar vervoer in Portugal goed geregeld. Bij een georganiseerde wandeling met een gids of complete wandelreis is een transfer naar Serra d’Arga vaak ingegrepen.
Wandelen Serra D’Arga

Gezinopreis bezocht Serra d’Arga in samenwerking met Porto and Northern Portugal Tourism Board en visitportugal waar je nog meer tips kunt vinden over Portugal.

Over de auteur

1 gedachte over “Wandelen in Serra d’Arga, Portugal”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top