Home / Reisinformatie / Europa / Groot Brittannië / Wales met kinderen, bergen, kastelen en hele vette activiteiten

Wales met kinderen, bergen, kastelen en hele vette activiteiten

Benieuwd wat er te doen is in Wales met kinderen? Ik bezocht Wales en was echt super onder de indruk van deze bestemming. Je hoort iedereen altijd over hoe mooi Schotland is en ook over Noord-Ierland (lees hier mijn tips voor Noord-Ierland), maar Wales is minstens zo mooi. Zelfs de ruige bergen van het Snowdonia National Park hebben een zachte en lieflijke uitstraling. Slingerende wegen, de enorm groene heuvels, kleine stenen muurtjes, schapen en heel veel bloemen. En ook kastelen, kleurige stadjes, lange gele stranden en de blauwe zee.

Vaak is een vakantie een compromis van verschillende wensen maar in Wales vind je zowel avontuur als romantiek. Er is echt een overvloed aan sportieve activiteiten en de meeste zijn ook geschikt voor gezinnen. Dan heb ik het niet alleen over wandelen en mountainbiken, de standaard opties, maar surfen op een Surf Lagoon, de snelste zipline ter wereld, klimparken en een geheel nieuwe sport genaamd Coasteering. Lees met mij mee en ontdek waarom Wales zo gaaf is!

Tip!  Schaf van de voren de Cadw Overseas Visitor Explorer Pass aan. Deze pass (voor 3 of 7 dagen) speciaal voor internationale bezoekers aan Wales geeft gratis toegang tot meer dan honderd kastelen en musea in Wales. Waaronder diverse plekken die in dit blog genoemd worden.

Dit blog gaat over de bestemmingen in Noord-Wales die ik zelf bezocht heb. Zuid-Wales en de hoofdstad van Wales, Cardiff, staan nog op de wensenlijst.

Wales rode huis

Tips voor een vakantie in Wales met kids

Snowdonia National Park in Wales

Het Snowdonia National Park is één van de grootste nationale parken van Groot-Brittannië en met een oppervlakte van 2.170 km2 neemt het een groot deel van Wales in beslag. Het is genoemd naar mt Snowdon; met 1.085 meter de hoogste berg van Wales. Je kunt deze berg beklimmen maar wat ook mogelijk is, en wat veel gezinnen doen, is de Snowdon Mountain Railway omhoog nemen en dan naar beneden wandelen. Dit is één van de meer dan tien historische stoomtrein routes in Wales, op de website The Great Little Trains of Wales zijn alle routes te vinden.

wales stoomtrein

Het Snowdonia National Park in Wales is heel bergachtig en hier rijden is echt ontzettend mooi. Jammer genoeg hadden we een druk programma en niet de tijd te stoppen om te fotograferen, behalve op de laatste dag toen het regende. Je kunt hier dagen doorbrengen met wandelen, fietsen en de treinroutes.

Wales snowdonia nationaal park

Snowdonia is een bewoond National Park. Er zijn dus wel verschillende dorpjes in het gebied, maar daar gelden wel strenge regels. Het is heel handig om een dorpje te gebruiken als uitvalsbasis voor de activiteiten in het park. Ik sliep zelf in Betws-y-coed en in een apart blog vertel ik je meer over dit dorpje.

Wales snowdonia national park
Wales snowdonia national park

Fforest Adventures

In en aan de rand van het Snowdonia park zijn allerlei activiteiten te doen. Een plek die ik je zeker aan kan raden, ook wanneer je Wales met een kleuter, bezoekt is Fforest Adventures. Gelegen in het nationaal park zijn er hier vlakbij elkaar twee klimparken. Eentje voor kinderen vanaf 5 jaar en een moeilijkere met veel ziplines voor kinderen en volwassenen vanaf 9 jaar.

Wales klimpark
Wales klimpark

Voor kinderen vanaf drie jaar zijn er de three tops nets, een parcours helemaal bestaande uit netten tussen de bomen. Als je het parcours volgt kom je vanzelf bij een zwevende trampoline. Ook is er een kleine glijbaan om met een band vanaf te gaan. Super leuk om te doen en toch een beetje spannend met jonge kinderen.

Wales springen tussen bomen
Wales rodelbaan

Ook de rodelbaan in het bos mag je niet missen. Eerst ga ik helemaal naar boven en daarna weer zo snel mogelijk naar beneden. Op verschillende punten moet ik remmen maar dat is goed te doen. Dit is echt een goede mix van spannend, maar nog wel binnen mijn comfortzone. Alle kinderen komen er lachend uit en gaan heel graag nog een keer. Bekijk het filmpje voor een impressie.

Fforest Adventures is één van de drie locaties in Wales van Zipworld. Over de andere locatie, waar ik de snelste zipline ter wereld deed, lees je verderop in dit blog. Hun Slate Caverns Adventures locatie bezocht ik niet zelf, maar hier hebben ze ook nog hele toffe activiteiten zoals een bounce park in een grot.

Surf Snowdonia

Aan de rand van Snowdonia National Park bezocht ik Surf Snowdonia. Ik had nog nooit eerder gesurft en dit is echt een hele toffe en veilig plek om kennis te maken met de sport. Want hoewel er in Wales zee genoeg is, surf je hier op een surflagoon. Een kunstmatig meer dat grotendeels ondiep is zodat je er kunt staan. Een machine zorgt voor de golven en die constant en betrouwbaar zijn. Afhankelijk van je niveau start je op een bepaalde plek in de lagoon met hogere of lagere golven.

wales surfsnowdonia

Wij kregen een surfles inclusief wetsuit en alle benodigdheden. Na omgekleed te zijn kijk ik alvast even bij de pro’s die buiten bezig zijn. Zou het mij ook lukken om te gaan staan? Na de eerste uitleg gaat het echt heel goed en ik surf helemaal tot het randje. Daarna is er genoeg tijd om rustig terug te lopen en klaar te gaan liggen voor de volgende golf.

Af en toe is het wel even uitkijken want met zijn vijven surf je nog wel eens tegen elkaar. Gelukkig is het heel makkelijk om je te laten vallen in het water. Geen zorgen over stenen of onregelmatigheden. Ik ben niet zo gek op zout water in mijn oog en dat het water hier zoet is, is wel echt een bonus. De coach geeft hele handige tips en we hebben super veel lol en het gaat steeds beter. Het lukt mij om met een been te staan maar voor ik die andere erbij heb val ik telkens weer in het water. Ik wil het, maar surfen is echt wel moeilijker dan het eruit ziet. Het is best wel vermoeiend en richting het einde gaat het moeizamer. Zo eind september is de lagoon koud, ondanks de dikke wetsuit is een uur les echt lang genoeg. Daarna lekker een warme douche en in het restaurant nog even napraten en kijken naar wie er nu bezig zijn op de lagoon.

Surfen bij Surf Snowdonia is mogelijk met kinderen vanaf 5 jaar die kunnen zwemmen. Maar tot 7 jaar moet er wel een ouder bij blijven die zelf niet mee doet met de surfles. Vanaf 7 jaar kan je met het hele gezin tegelijk een surfles volgen, of als je het al een beetje kan, alleen materiaal huren en vrij gaan surfen. Mocht je nog wat anders willen doen; er is ook een Crash en Spash parcours (denk aan wipe-out).

wales surfsnowdonia
wales surfsnowdonia

De snelste zipline ter wereld

Nog meer avontuur tijdens je vakantie in Wales? Wat dacht je van de snelste zipline ter wereld! Ik vond het echt heel spannend van tevoren maar gelukkig begin je met een kleinere zipline. Bovendien spring je niet zelf, maar lig je in een harnas. Kortom, het was spannend maar ook echt heel erg gaaf. Zeker een aanrader om te doen! Kinderen vanaf 10 jaar, die minimaal 30 kg wegen en 122 cm of groter zijn, mogen mee. Lees hier ons blog over de snelste zipline.

snelste zipline ter wereld snelste zipline ter wereld wales

Kastelen bekijken in Wales

Aan kastelen in Wales geen gebrek. Vier van deze kastelen staan samen op de Werelderfgoedlijst. Ik bezocht het kasteel van Harlech niet maar zag wel die van Conwy, Beaumaris en Caernarfon. Beaumaris is een heel symmetrisch kasteel aan de rand van het stadje. Wat leuk is voor jonge kinderen is dat er direct naast het kasteel een speeltuin ligt.

Wales beaumaris kasteel

Caernarfon is meer dan een kasteel. Hier is het kasteel onderdeel van een hele ommuurde stad, mooi gelegen aan de zee. Ideaal voor een lunchstop met verse mosselen die hier direct uit de zee komen.

Wales kasteel werelderfgoed
Wales kasteel werelderfgoed

Mijn favoriet is Conwy Kasteel. Hoewel er in het kasteel zelf nog weinig te zien is, is het vooral het uitzicht vanaf de toren over de enorm mooie omgeving. Het middeleeuwse stadje Conwy wordt omgeven door een stadsmuur. Binnen de muren zijn verschillende huizen welke nu een museum zijn, waaronder het kleinste huis van Groot-Brittannië. Zo klein dat je bijna niet voor kunt stellen dat er iemand woonde! Conwy is echt een aantrekkelijk stadje waar meer te doen is dan alleen het kasteel bekijken. Je leest erover in een apart blog.

Conwy kasteel wales
De haven van Conwy

Het eiland Anglesey

Het kasteel van Beaumaris ligt op het eiland Anglesey. Dit vrij grote eiland is voor de inwoners van Wales bijzonder omdat het niet zoals de rest van het land bergachtig is. Ze noemen het vlak, maar vergeleken bij Nederland is het nog steeds vrij heuvelachtig. Dit is waar de meeste landbouw plaats vindt. Het is een bijzonder landschap met grote gele graanvelden en groene weiden met in de verte uitzicht op de bergen van het Snowdonia National Park.

Wales natuur

Hoewel ik persoonlijk op vakantie liever juist voor de bergen kies en natuur die minder lijkt op wat we in West-Europa hebben, heeft het eiland zeker een aantal pluspunten voor wie Wales met kinderen bezoekt. Hier heb je lange lege gele stranden en rondom het eiland staan verschillende vuurtorens. Wandelen is hier met een geringer hoogteverschil ook net een stukje makkelijker dan op het vasteland van Wales. Het is zelfs mogelijk om een pad te volgen dat het hele eiland rond gaat, maar dan moet moet je wel een paar weken de tijd hebben.

Coasteering, de nieuwe sport uitgevonden in Wales

Op het eiland maak ik kennis met Coasteering. Coasteering is een jonge sport die uitgevonden is in Wales. Het heeft wel wat weg van Canyoning aan de kust. Het komt er eigenlijk op neer dat je in de zee zwemt, langs de kliffen klimt en er dan gewoon voor de lol weer van afspringt de zee in.

wales coasteering

We krijgen een wetsuit aan, stoppen bij een prachtig strandje en daar gaan we. Eerlijk is eerlijk, de eerste tien minuten vraag ik me echt af wat ik aan het doen ben. De zee is koud en de branding best stevig. Zwemmen met schoenen aan voelt ook niet natuurlijk. Maar zodra we bij de kliffen komen snap ik waarom we schoenen nodig hebben.

wales coasteering
wales coasteering

Het enthousiasme van onze gids Sam van Gaia Adventures werkt aanstekelijk. Na even heb ik ook door op welk moment van de golf ik het beste op de kant kan klimmen en wanneer ik het beste in de zee kan blijven liggen. De zon schijnt en ik ben gewend aan de temperatuur van het water. Dit is echt een manier waarop je de kust anders nooit ziet. De kleine schelpjes en zeedieren die leven in de veranderde getijden, de verschillende soorten stenen in de kliffen. Voor de stoer moeten we natuurlijk ook van een rots af springen. Eerst laag, dan hoger! Super trots op mijzelf en wanneer onze tijd op is vind ik het jammer dat het voorbij is.

Volgens gids Sam is dit ook een hele populaire sport bij gezinnen. Ik snap wel waarom, want klimmen, zwemmen en springen, welk kind vindt dat nou niet geweldig? De aangeraden leeftijd is (afhankelijk van de locatie en tijd van het jaar) 8 á 10 jaar. Dan hebben ze ook genoeg kracht en kunnen ze goed zwemmen. Er zijn verschillende organisaties in Wales die deze sport aanbieden. Sommige werken vanuit een busje anderen hebben een bezoekerscentrum met warme douches.

Langste plaatsnaam Wales

Niet zozeer een attractie als een korte stopover als je toch in de buurt bent; de langste plaatsnaam van Europa. Hij is nogal onuitsprekelijk maar het is wel grappig om het toch te proberen. De populairste plek om een foto te maken is op het treinstation van Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Kindvriendelijk overnachten in Wales

Wales is echt een bestemming waar veel gezinnen komen dus het is vrij makkelijk kindvriendelijke accommodatie te vinden. Wel moet je er rekening mee houden dat in het hoogseizoen plekken vrij snel vol zitten. Wij zijn geen kampeerders maar ben je dat wel dan zijn er genoeg campings in Wales. Ook zag ik vrij veel plekken waar je met een camper kunt overnachten.

Glamping in Wales

Zoek je wat meer comfort maar wel dat gevoel van lekker buiten zijn? Wat dacht je van Glamping in Wales! Ik bezocht Wonderfully Wild op het eiland Anglesey en dan slaap je echt op een fantastisch mooie plek in redelijke comfort.

Wales glamping
Wales glamping

Het terrein is enorm en de verschillende safaritenten staan vrij ver uit elkaar. Er loopt een klein riviertje over het terrein wat natuurlijk hartstikke leuk in om in te spelen. Het is echt een familiebedrijf en de eigenaren wonen zelf ook hier. Ze zijn een paar jaar geleden begonnen en inmiddels zijn er zes lodges waarvan twee als extra een hottub hebben. De lodges zijn geschikt voor zes personen met twee slaapkamers en een bedstee. Bekijk de website voor meer informatie.

Gezellig dorpshotel

In Wales zijn nog veel historische dorpjes en in deze dorpjes zitten vaak fijne dorpshotels. Heel comfortabel en met meestal een goed restaurant. Zeker wanneer je een rondreis door Wales wilt maken, is het het erg makkelijk om op verschillende plekken te overnachten. Je moet er alleen rekening mee houden dat veel van deze hotels geen, of slechts een zeer beperkt aantal, familiekamers beschikbaar hebben. Vroeg boeken is dus het advies.

Wales hotel
Wales hotel

 

Portmeirion Wales

Wat dacht je van overnachten in Italië tijdens je vakantie in Wales? Portmeirion in Wales is tegenwoordig een toeristenresort. Het dorpje, in mediterrane stijl, werd gebouwd tussen 1933 en 1972. De architect moest door geldgebrek creatief zijn en er zijn dan ook allemaal onderdelen van verschillende gebouwen gebruikt. Als je goed kijkt zie je ook dat sommige ramen niet echt zijn.

Overdag is het Portmeirion Wales, na het betalen van de entree, voor iedereen vrij toegankelijk, ’s avonds is het alleen voor wie hier overnacht. De meeste gebouwen zijn nu als vakantiehuis te huur en daarnaast is er een hotel. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen.

portmeirion wales
portmeirion wales
portmeirion wales

Hoe kom je in Wales

Waar ligt Wales? Wales vormt samen met Engeland, Schotland en Noord-Ierland Groot-Britannie. Het is dus een eigen land met een eigen taal en parlement binnen het Verenigd Koninkrijk. Wij Nederlanders hebben nog wel eens de neiging om alles Engeland te noemen, maar dat leer je in Wales snel af. De hoofdstad van Wales is Cardiff.

Op de één of andere manier klinkt een vakantie in Wales verder weg dan een vakantie in Engeland met kinderen. Maar dat valt best mee. Vanuit Nederland zijn er diverse boten die de oversteek maken. Zo maakte blogger Cindy gebruik van de Stenaline met kids en gingen wij al een keer op pad met DFDS Seaways.

In dit geval is die eerste handiger. Vanuit Harwich is het nog 4 á 5 uur rijden naar Wales. Een andere optie is om te vliegen en dan ter plekke een auto te huren. Dit kan naar Cardiff maar er is meer keuze (ook low-cost airlines) wanneer je vliegt naar Liverpool, Manchester of Bristol. Voor een korte vakantie, zoals de herfstvakantie, zouden wij kiezen voor een huurauto. Voor een lange vakantie zouden wij met eigen auto gaan.

Het weer in Wales is altijd een gokje. Het hele jaar door heb je kans op regen. Zo blijft de natuur ook zo mooi groen. Maar net als in Nederland kan je ook hele mooie zonnige dagen hebben.

Je kunt het hele jaar door op vakantie in Wales, maar een groot deel van de door ons bezochte attracties gaat dicht eind oktober of begin november en weer open met het paasweekend. Persoonlijk zou ik dan ook kiezen voor een mei-, zomer- of herfstvakantie in Wales. Zit je nog niet vast aan de schoolvakanties dan zijn juni en september ook hele mooie maanden. Ik bezocht Wales zelf eind september en het voordeel hiervan is dat het zeewater nog relatief warm is, maar er al wel die mooie herfstkleuren tevoorschijn komen.

Ik bezocht Wales in samenwerking met Visit Wales, op hun website kan je nog meer tips vinden voor dit prachtige land.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top