Home / Reisinformatie / Latijns Amerika / Peru / 5 redenen om Noord-Peru te bezoeken

5 redenen om Noord-Peru te bezoeken

De meeste reizigers slaan Noord-Peru over. Dan mis je Chachapoyas, Kuelap (een soort Machu Picchu), het mooiste museum van Peru en het fijne strandstadje Huanchacho waar de net gevangen vis elke avond op de barbecue ligt.

Toch snap ik het wel, want Peru is een enorm land en met 3 weken vakantie is het onmogelijk om alles te zien. Bijna niemand die op vakantie naar Peru gaat, wil de bekendste bezienswaardigheid van het land, Machu Picchu, missen en ook de oude Inca-hoofdstad Cusco is meer dan de moeite waar. Daarom doen de meeste toeristen toch het standaard rondje Peru zoals het ook voor een groepsreis Peru wordt aangeboden. Lima-Ica-Nasca-Arequipa-Puno-Cusco-Lima.

Het zuiden van het land dus. Je kunt er echter ook voor kiezen om voor je eerste keer naar Peru een retourtje Lima-Cusco te boeken en daar een week door te brengen. Dan heb je nog 2 weken voor Noord-Peru voldoende tijd om deze 5 hoogtepunten te bezoeken.

Noord-Peru bezienswaardigheden

Kuelap – Het Machu Picchu van Noord-Peru zonder de horde bezoekers

Kuelap is prachtig, een verloren stad op een bergtop. De metershoge muren overgroeid met bomen en bromelia’s. Het voelt echt alsof je zelf een verloren stad hebt ontdekt. Een stad die je maar hoeft te delen met een handjevol anderen toeristen.

Noord-Peru

Huanchaco – Relaxt strand dorpje

Wat Scheveningen is voor Den Haag dat is Huanchaco voor Trujillo. Een relaxt plaatsje waar je naar toe gaat voor een goede verse vismaaltijd (ceviche) of een stuk vlees van de BBQ en waar je de zon in de zee ziet zakken. Hier zie je ook nog de traditionele vissersboten die specifiek zijn voor deze regio. Rieten bootjes die bekend staan als caballitos de Totoras.
Het strand is zoals in vrijwel heel Peru niet heel bijzonder maar de ontspannen sfeer en prima budgetaccommodatie maakt dit een plek om je reis een paar dagen te onderbreken.

Noord-Peru

Museum Realms de Sipan – Het mooiste museum van Peru

Het mooiste museum van Peru kan je vinden in het noorden. Helaas mag je in het museum zelf geen foto’s maken dus je zult me op mijn woord moeten geloven.

In het museum Museo Tumbas Reales del Senor de Sipan ga je bovenin naar binnen en loop je als het ware door het graf. Zo kom je telkens in een nieuwe laag van het graf en krijg je een idee hoe het geweest zou kunnen zijn om dit als archeoloog te ontdekken.

Hier worden de grafgiften en de skeletten tentoongesteld van Peru’s eigen Toetanchamon. Vooral het fijne goudwerk  en de juwelen met minuscule details vond ik echt indrukwekkend.

De grotere stad Chiclayo is een goed uitgangspunt waarvandaan je het museum kunt bezoeken. Als je een idee wil krijgen hoe de piramide waarin dit allemaal gevonden is er uitzag kan je in de buurt ook enkele plekken bezoeken waar nog opgravingen plaats vinden zoals Tucume een vallei met 26 adobe piramides. Hier komt de foto vandaan die vogelmannen (een cultureel belangrijke figuur) op balsa boten moet voorstellen.

Noord-Peru sipan

Chimu en Moche piramides – Weer net even anders

Peru is bekend om de Inca’s maar er waren zoveel meer volken. Zoals de Chachapoya cultuur van Kuelap die ten tijde van de kolonisatie nog in oorlog waren met de Inca en aan de zijde van de Spanjaarden vochten.

Twee andere culturen die je in aan de kust van Noord-Peru veel tegen komt zijn de Chimu en de Moche. De Moche zijn de oudste en het graf van Sipan was waarschijnlijk ook van één van hun leiders. Eén van de beste plekken om te bezoeken is de Piramide van de Maan en de Piramide van de Zon in de buurt van Trujillo. Doordat piramides over elkaar gebouwd werden zijn veel kleurrijke muurschilderingen bewaard gebleven.

De Moche cutuur kwam bij die van de Chimu en hun hoofdstad was Chan Chan, ook in de buurt van Trujillo. Een stad gebouwd van klei die deel gerestaureerd is.

Beide culturen staan bekend om hun uitmuntende keramieken. Vazen in de vorm van levensechte hoofden, dieren en voorwerpen zoals groente en fruit. Bij de souvenirverkopers zijn de seksueel getinte keramieken nagemaakt op basis van voorwerpen uit de musea erg populair.

Noord-Peru moche

Trekking in Noord-Peru

Noord-Peru is een wandelregio bij uitstek om mooie wandelingen te maken. Het meest populair is Huaraz, een plek die ik helaas zelf nog nog niet bezocht heb. Hier kan je tussen de besneeuwde bergtoppen van de Andes wandelen.

Ook in de nevelwouden van het noorden kan je verschillende meerdaagse trekkingen maken. Deze worden dan vaak gecombineerd met een bezoek aan verlaten ruïnes, watervallen of sarcofagen in de bergen.

Noord-Peru trekking
Noord-Peru Chachapoyas

Ook naar Latijns-Amerika op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dan scheelt gedoe met verzekeren. Voor accommodaties kijken we vaak op booking.com.

2 gedachten over “5 redenen om Noord-Peru te bezoeken”

  1. Hey! Hebben jullie het museum bezocht met een tour vanuit Chiclayo? Of zelf met een auto of de bus die kant op gegaan? Wij zijn binnenkort in de buurt en je verhaal heeft ons doen besluiten dat we dit gaan bekijken? We horen het graag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top