Home / Reisinformatie / Latijns Amerika / Peru / Cusco met kinderen

Cusco met kinderen

We bezoeken Cusco met onze dochter en ontdekten dat Cusco met kinderen ook een hele leuke stad is. Er is gewoon iets met Cusco (ook geschreven als Cuzco of Qusqo). Ooit was het de hoofdstad van het Inca-rijk, nu is het de hoofdstad van het toerisme in Peru. Te veel mensen racen door de stad heen op weg naar Machu Picchu of zien het alleen als start van het Inca Trail maar dit is echt een bestemming op zichzelf.

cusco met kinderen
cusco met kinderen

Hoeveel dagen in Cusco

In 2004 was ik voor het eerst in de hoofdstad van het Inca-rijk en toen verbleef ik bijna 2 weken in Cusco bij een gastgezin terwijl ik doordeweeks Spaanse les volgende. In 2017 bezochten we de stad met onze dochter en verbleven vijf dagen in Cusco en daarnaast nog een aantal dagen in Ollaytaytambo in de Heilige Vallei. De meeste georganiseerde rondreizen door Peru verblijven maar 2 dagen in Cusco maar dat is niet eens genoeg om de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad te zien.

Bovendien ligt Cusco op 3400 meter hoogte. Als je niet geacclimatiseerd bent zul je dit merken door kortademigheid en wellicht lichte hoofdpijn. Het beste advies is veel drinken (geen alchohol), voldoende slaap en rustig lopen. Coco thee helpt maar ik geloof niet in het gebruik van pillen tegen hoogteziekte die markeren alleen de symptomen waardoor je juist te veel vraagt van je lichaam. Lees ook ons blog over hoogteziekte bij kinderen.

cusco met kinderen

Cusco bezienswaardigheden die je niet mag missen

Er is in Cusco enorm veel te doen en het beste wat je kunt doen is gewoon lekker ronddwalen en dan af en toe ergens binnen kijken. Natuurlijk ga je naar het Plaza de Armas en loop je een rondje door de leuke wijk San Blas. Voor wie maar weinig tijd heeft, zijn dit de bezienswaardigheden in Cusco die je echt niet mag missen.

Qorikancha

Cusco was de hoofdstad van het Inca-rijk. Nadat de Spanjaarden de Inca’s versloegen werden veel gebouwen afgebroken en de stenen hergebruikt voor de nieuwe bouwwerken van de Spanjaarden. Dit herken je heel goed doordat de Inca’s bouwden zonder voegsel: hun stenen pasten perfect op elkaar.

De Spanjaarden gebruikten dezelfde stenen maar voegen ze wel. Op geen plek kan je dit beter zien dan in Qorikancha, eens de belangrijkste zonnetempel in de stad waar bovenop de Santo Domingo Kerk werd gebouwd. Grote delen van de tempel zijn nog in originele staat en je ziet hoe prachtig de Inca’s konden bouwen.

cusco met kinderen
cusco met kinderen

De Kathedraal

Er zijn in Cusco vele kerken en helaas mag je binnen nergens fotograferen. De mooiste is zonder twijfel de kathedraal. Ook leuk om te doen met kinderen is het schilderij van het laatste avondmaal vinden waar Jezus en de discipelen het typische Peruaanse maal gebraden cavia (guy) eten.

Een kaartje voor de Kathedraal kost 25 soles maar voor 5 sol meer krijg je een combikaartjes met de kerkjes van San Blas, San Cristobal en het religieus museum (in een heel mooi huis).

12-hoekige steen

Cusco is een wirwar van kleine sfeervolle straatje. Het stratenplan uit de Incatijd is niet meer passend voor de noden van deze tijd. Vaak is het dus veel sneller om te lopen dan om een taxi te nemen. Een van de straatjes die je niet mag missen is die met de 12-hoekige steen. Oftewel een steen die zo perfect is uitgehakt dat het met 12 hoeken perfect past op de omliggende stenen.

cusco met kinderen

Wandeling langs vier (of meer) Inca ruïnes rondom Cusco

Een absolute must-do is om een wandeling te maken langs diverse Inca sites boven Cusco. Je kunt dit prima op eigen gelegenheid doen. Neem een bus naar Pisac en laat je afzetten bij Tambomachay. Voor Tambomachay, Puca Pucara, Qenqo, Sacsayhuaman heb je een entree ticket nodig. Dit ticket, het boleto turistico, geeft ook toegang tot andere plekken in Cusco en in de Heilige Vallei zoals Moray en Ollaytaytambo. Wat weinig mensen weten is dat er naast deze 4 plekken ook nog een aantal andere gratis te bezoeken ruïnes zijn. In een apart blog vertel ik meer over deze wandeling.

cusco met kinderen
cusco met kinderen

Leuk in Cusco met kinderen

Het chocolademuseum

Wij vonden dit kleine museum met chocoladewinkel niet zo bijzonder maar onze dochter vond het geweldig. We moesten meerdere keren terug om het filmpje te kijken hoe ze chocolade maken. Gelukkig duurt het maar 2:20min en na een paar keer ging onze dochter ons vertellen wat ze allemaal gingen doen. De andere reden om hier te komen is natuurlijk voor een fijne zelf te mixen chocomelk of de losse chocolaatjes. Die met M&M’s voor onze dochter, die met peper voor onszelf. Met kinderen vanaf 5 jaar kan je ook meedoen aan een workshop chocolade maken.

chocolademuseum
chocolademuseum

De mummies in het Inca Museum

Als je nog niet lang in Peru bent is het zeker interessant om mummies te zien. Ook voor kinderen. Hoewel onze dochter in dit museum vooral ook veel plezier had om de verschillende dierenfiguren te ontdekken op de potten die tentoongesteld staan. Het is bovendien een mooi oud huis en van de verschillende musea in Cuzco vonden we deze het leukst voor het hele gezin.

Knuffelen met een lama

Ja het is megatoeristisch maar toch een leuke souvenir: op de foto met een lama. Geen zorgen deze dames kom je overal tegen in de stad.

Chiquity Club Speeltuin

Lekker makkelijk in het centrum en maar twee blokken van de Plaza de Armas. Weggestopt in een oud huis zit de Chiquity club met indoor speeltuin en veel doe-activiteiten. Voor als je even wat anders zoekt en geschikt voor kinderen tot ongeveer een jaar of 10. Onze dochter vond vooral de trampoline en de klimwand erg leuk. Maar let op voor je te veel belooft aan je kinderen: soms zijn er besloten kinderfeestjes.

cusco met kinderen

Speeltuinen in Cusco

Er zijn in Cusco veel speeltuinen maar we hebben niet eens tijd gehad om ernaar toe te gaan. De speeltuinen bevinden zich namelijk niet in het oude centrum dus je moet er een taxi naar toe nemen. Een optie is bijvoorbeeld Parque Urpicha.

Een bonustip is de glijbaan bij Sacsayhuaman. Volg bij dit oude Incafort de bordjes Rodadero en opeens sta je bij een Inca glijbaan. Een goede afsluiting van een wandeling langs de diverse Inca sites boven Cusco.

cusco met kinderen

Praktische tips Cusco met kinderen

Cusco is een grote stad en een belangrijke toeristenstad. Je zou dus ook goede supermarkten verwachten maar dit valt tegen. Rondom het centrum zijn vooral veel kleine winkeltjes. Heb je luiers of babyvoeding nodig, neem dan een taxi naar één van de grotere supermarkten aan de rand van de stad.

Veel restaurantjes hebben kinderstoelen beschikbaar. Sowieso kan je in Cusco goed Peruaans eten vinden dat ook bij kinderen in de smaak valt. Aardappels, rijst en vlees in standaard. Wil je even wat anders dan de Peruaanse keuken dan zijn er genoeg pizzeria’s te vinden. Voor de broodnodige vitaminen zijn er diverse vegetarische restaurantjes. Voor het budget maakt het wel enorm uit of je rondom de Plaza de Armas gaat eten of een paar blokken verder.

cusco met kinderen

Kindvriendelijke hotels in Cusco Peru

Een van de meest populaire hotels bij Nederlandse gezinnen die Peru met kinderen bezoeken is het Ninos hotel. Inmiddels zijn er zelfs twee locaties het Ninos Meloc en het Ninos Fierro. Deze hotels zijn zo populair omdat ze gerund worden door een Nederlandse dame. De inkomsten komen ten bate van de Ninos-stichting die meerdere kinderrestaurants runt waar straatkinderen eten krijgen. Ga je naar Peru in de zomervakantie dan moet je deze hotels echt tijdig reserveren.

Omdat we zelf wat langer in Cusco bleven hebben we via Airbnb een appartementje gehuurd. Dit beviel ook erg goed en het was superfijn voor een paar dagen weer een volledige keuken en eigen slaapkamers te hebben.

airbnb cusco

Ook naar Latijns-Amerika op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dan scheelt gedoe met verzekeren. Voor accommodaties kijken we vaak op booking.com.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top