Home / Reisinformatie / Europa / Zweden / Bjursås Berg, actief in de Zweedse natuur

Bjursås Berg, actief in de Zweedse natuur

Tijdens onze vakantie in de regio Dalarna verblijven we enkele dagen bij Bjursås Berg & Sjö in Bjursås. Het gebied rondom Bjursås heeft de bijnaam ‘de Zwitserse Alpen’. Wanneer we de omgeving verkennen en de prachtige ligging van Bjursås Berg & Sjö aan het meer omgeven door een bergachtige, groene omgeving beter leren kennen, begrijpen we wel waar die naam vandaan komt.

Bjursås ligt dichtbij Werelderfgoed Falun met de Falun-kopermijn en bij waterpark Leksand’s Sommerland. Verder kun je vanuit hier makkelijk naar Dalhalla een openluchttheater in een voormalige kalksteengroeve. Ook kun je diverse mooie kindvriendelijke wandelingen maken in de omgeving.

Bjursås meer

Wat te doen in Bjursås?

Op en rond het meer zijn allerlei activiteiten mogelijk. Zo kun je spullen huren om te waterfietsen, kanoën of kajakken, supboarden of te vissen op het meer. Ook wij gaan het water op. De kinderen hebben de smaak te pakken gekregen van het kano varen en willen ook hier een kanotocht maken. De reddingsvesten en peddels halen we bij de receptie en de kano ligt bij een steiger aan het meer.

Bjursås kano

We varen een klein stukje en de kinderen zijn heel trots als ze ook allebei even mogen peddelen. We stoppen al snel bij een steiger met een klein zandstrand. Terwijl de kinderen spelen in het ondiepe water, nemen wij een verkoelende duik.

Bjursås kano varen

Op de camping heb je de mogelijkheid tot allerlei sporten en spellen, zoals padel, frisbeegolf, tafelvoetbal, Kubb, tafeltennis, jeu de boules en natuurlijk minigolf. Daarnaast is er ook een speeltuintje te vinden. Verder vind je bij de receptie een klein binnenzwembad en een restaurant, die veelal met lokale leveranciers werkt.

Bjursås wandeling

Bjursås Berg & Sjö ligt aan een piste en hier kun je in de zomer heerlijk wandelen. Bjursås wordt niet voor niks het Zwitserland van Dalarna genoemd. Voor gezinnen is er een familiewandeling uitgezet van zo’n 2 kilometer, die start onder de brug op een avontuurlijk pad naast de rivier en via de bossen daal je uiteindelijk de piste af. Deze wandeling heet ‘Bjurrestigen’. Bjurre is de mascotte van het resort, een bever. Deze komen voor in de meren en rivieren in Dalarna. Onderweg zoeken we naar pijlen voor de route en komen we quizvragen tegen over de lokale natuur.

Bjursås mountainbike

Onderaan de piste is ook hier een mountainbike oefenparcours te vinden en rondom het meer zijn een aantal mountainbikeroutes uitgezet. Dapper stapt ons zoontje van 6 jaar op de mountainbike voor een klein rondje samen met zijn vader.

Overnachten bij Bjursås Berg & Sjö

Bjursås Berg & Sjö vakantiepark is een camping met een handjevol bungalows. Net zoals bij andere vakantieparken in deze regio is ook op deze plek de winter het hoogseizoen en de zomer het laagseizoen. En ook in de winter wordt hier het meest gekampeerd.

Bjursås Bungalow receptie

Tegen de kou in de winter is iets handigs bedacht; bijna elke caravanplek heeft hier geen voortent, maar een soort aangebouwd houten tuinhuisje, zodat ze een verwarmde kamer met muren hebben in de winter. De camping is veelal bezet door seizoensplekken, maar in de winter zijn er enkele plekken te boeken voor een kort verblijf en in de zomer zijn er veel kampeerplekken beschikbaar. Op de camping zijn drie gemeenschappelijke gebouwen aanwezig met toiletten, douches en ook keukens.

Bjursås Bungalow

Met ons gezin hebben we overnacht in één van de onlangs gerenoveerde bungalows, op een steenworp afstand van zowel het hoofdgebouw met receptie als het meer. Wij hadden een 4-persoonsbungalow met 2 slaapkamers, een gezellige ingerichte woonkeuken met een zithoek, eettafel en keukenblok. De badkamer was wat gedateerd. De knusse houten huisjes zaten in een blokje van vier appartementen en met vlagen was het wat gehorig. Voor de deur stonden wat picknicktafels.

Liever een hotel kamer? Er komt een nieuw gebouw met twaalf hotelkamers naast het hoofdgebouw. Meer informatie vind je op de website.

Bjursås Bungalow
Bjursås Bungalow binnenkant

Uitstapjes vanuit Bjursås

Rondom Bjursås is van alles te beleven. Zo bezochten we het zandstrand van het het Siljanmeer in Rättvik, een heerlijk plekje om een paar uurtjes te zwemmen en te chillen. Ook gingen we naar de kopermijn van Falun. De kopermijn van Falun was in de 17e eeuw de grootste mijn ter wereld en is inmiddels UNESCO werelderfgoed.

Dalarna Falun mijn

Tenslotte gingen we naar het restaurant Dössberget. Dat is niet zomaar een restaurant, maar ligt op het terrein van een meer dan honderd jaar oude boerderij. Op het terrein worden regelmatig evenementen georganiseerd en maken je kinderen kennis met het Zweedse sprookje “Peter en de 4 geiten” en kunnen ze een leuk kort belevingspad lopen. Over al deze bestemmingen lees je uitgebreider in ons blog over Dalarna met kinderen.

Bjursas, Dossberget restaurant (3) oud typisch Zweeds huisje

Onze reis werd mede mogelijk gemaakt door Visit Dalarna. Heb je meer tips nodig voor de regio, bezoek dan vooral de websites voor handige informatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top