Home / Nederland / Drenthe / Monumentendorp Orvelte met kinderen, Zoo Bizar en kinderwandeling pad van Theodoor
houten pad van theo

Monumentendorp Orvelte met kinderen, Zoo Bizar en kinderwandeling pad van Theodoor

Orvelte in Drenthe noemt zichzelf een monumentendorp. Het is geen openluchtmuseum zoals je dan misschien zou verwachten maar wel een dorpje met typische Drentse huisje. In het dorpje zijn veel kleine musea en knusse winkeltjes. Een bezoek aan Orvelte met kinderen is wellicht niet het eerste waar je aan denkt wanneer je een weekendje Drenthe plant. Ook wij hadden er al weekendjes in Drenthe met kinderen opzitten voor we besloten eens een kijkje te nemen in Orvelte.

Monumentendorp Orvelte

Wat te doen in Orvelte met kinderen

Monumentendorp Orvelte

Wij vinden het wel een mooi dorpje met al die historische boerderijen en woningen. Onze dochter heeft meer oog voor de speeltuin op het centrale plein en de historische snoepwinkel waar we langs lopen. In Monumentendorp Orvelte zitten diverse winkeltjes waaronder een pannenkoekenwinkel waar ze van alles verkopen wat je nodig hebt om pannenkoeken te maken maar helaas geen verse pannenkoeken.

Monumentendorp Orvelte

Tijdens ons bezoek waren de restaurants gesloten maar er zijn wel een paar plekken waar je kunt afhalen. Bij De Gulden Stoet halen we stroopwafels en een warme chocomelk. Later lopen we ook nog langs het wat weggestopte kraampje Lunchcafé De Schenkerij waar ze ook broodjes hebben.

Monumentendorp Orvelte

Zoo Bizar

Wanneer je naar Orvelte met kinderen gaat dan moet je sowieso naar Zoo Bizar. De kleinste dierentuin van Nederland. Hoewel dierentuin je wellicht een verkeerd beeld geeft. We hebben van te voren kaartjes gekocht.Wanneer we binnen komen in de enige binnenruimte denk ik dat we met vijf minuten wel weer buiten zullen staan.

Zoo Bizar

Helemaal fout…. ‘wat is dat’ opeens komt er een gordeldier voorbij gerend. Het dier krijgt van onze dochter al snel een naam “Gordi kom hier”. Je mag hem (of is het een haar) aaien maar wel als die er zelf zin in heeft. Stilzitten dus en dan komt die vanzelf een keer voorbij gelopen.

Zoo Bizar

Boven onze hoofden rent een eekhoorn voorbij. Niet helemaal los, de eekhoorns hebben een metalen constructie die door de hele ruimte. De dieren die we hier zien zijn zeker geen typische dierentuin dieren. Ook insecten en reptielen hebben hier hun huizen. In een boom hangt een vleermuis, ik schrik er gewoon van als die opeens beweegt. De naam Bizar zoo is niet zo raar gekozen.

Zoo Bizar

We lopen naar buiten en hier scharrelt Theodoor het huisvarken. We kijken ook vergeefs naar de konijnen die hier zouden rondlopen. Buiten op het erf staan nog een tweede gebouw. De konijnen hebben het blijkbaar koud want ze zijn allemaal lekker binnen gaan zitten.

Zoo Bizar

Bij een bezoek aan Zoo Bizar hoort ook een demonstratie. Wat volgt is een leerzaam en leuke presentatie van een ruim half uur. We krijgen uitleg over diverse dieren en sommige mogen daarna door de kinderen geaaid worden. Ook is er ruimte om zelf vragen te stellen. Na de demonstratie zien we dat onze tijd er al bijna opzit. Wat een leuk uitje in Orvelte!

Zoo Bizar

Het houten pad van Theodoor & de schaapskooi van Orvelte

Vlak buiten Orvelte is er ook een korte wandeling voor kinderen. Het houten pad van Theodoor. Theodoor het varken uit Zoo Bizar heeft namelijk besloten dat hij wel eens wil ontdekken hoe het leven is als wild zwijn. Het is maar een korte route van een paar honderd meter maar omdat je er vanuit het dorp heen en terug loop kom je dan toch op een kleine twee kilometer.

Onderweg kom je ook langs de schaapskooi van Orvelte. Leuk om even binnen te kijken als de schaapjes op stal staan.

Het houten pad van Theodoor

Het pad was tijdens ons bezoek (eind 2020) in slechte staat. Wat ik wel fijn vond is dat er bij de ingang al een bordje was met waarschuwing en de mogelijkheid te doneren om het pad op te knappen. Dat hebben we natuurlijk gedaan en hopelijk kunnen ze in het voorjaar van 2021 aan de slag gaan met restauratie.

Het verhaal zelf en de bordjes met informatie zijn wel leuk om te volgen. Onze zeven jarige dochter vond het vooral leuk om het verhaal te lezen terwijl de speeltoestellen ook bij jongere kinderen in de smaak zullen vallen. Deze wandeling is niet buggyproof, het pad is modderige en soms erg smal.

Het houten pad van Theodoor
Het houten pad van Theodoor

Jan Kruis museum

Ik heb alle Jan Jans en de Kinderen boeken zeker tien keer gelezen. Waar klasgenootjes opgroeien met Donald Duck was bij ons in huis de Jan, Jans en de kinderen favoriet. Elk jaar bracht sinterklaas het nieuwste boek als cadeautje. Deze fictieve familie verhuisde natuurlijk ook naar een boerderijtje in Drenthe. Dus het is wel passend dat in 2019 het een museum over Jan Kruis de inmiddels overleden schrijver en tekenaar opende.

Het museum gaat niet alleen om Jan, Jans en de kinderen maar laat ook andere werken van Jan Kruis zien. Zoals portretten en illustratiewerk. Helaas was het Jan Kruis museum tijdens ons bezoek aan Orvelte gesloten. Om over de teleurstelling heen te komen ben ik maar weer even in de stripboeken gedoken.

Jan kruis museum

Wat kan je nog meer doen in Orvelte met kinderen?

Er is nog meer te doen in Orvelte. Zoals een klompenmakerij en een melkfabriekje. Veel van deze kleine musea en informatiecentrum Orvelte Poort hebben echter beperkte openingstijden. Bekijk de website van Orvelte om te kijken wat wanneer open is. Buiten het dorp kan je ook nog een reconstructie vinden van een ijzertijdboerderij.

Meer tips nodig? Lees ook onze andere blogs over Drenthe met kinderen. Op zoek naar accommodatie lees dan onze review van Landal Orveltermarke.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top