Home / Nederland / Overijssel / Oyfo Techniekmuseum met kinderen, lekker spelen in dit museum

Oyfo Techniekmuseum met kinderen, lekker spelen in dit museum

Ben je op zoek naar een leuk museum met kinderen in Twente? Het Oyfo Techniekmuseum is een van de meest kindvriendelijke musea in Overijssel. Tenminste, dat vinden kinderen. Ik denk vooral doordat er hier heel veel spelletjes gespeeld kunnen worden. Wel met een semi-leerzaam tintje. Zo moeten we pakjes bezorgen en leren we meer over het menselijk lichaam.

Oyfo Techniekmuseum, vroeger Techniekmuseum HEIM (Hengelo’s Educatief Industrieel Museum), heeft de laatste jaren diverse veranderingen doorgemaakt. Sinds eind 2021 zit het in het nieuwe Hazemeijer-complex. Voorheen vond onze dochter dit museum al erg leuk en ik was dan ook benieuwd naar de nieuwe setting en opstelling. Eerlijk is eerlijk, ik had verwacht dat het museum groter zou worden, maar voor mijn gevoel is het juist kleiner geworden. Ook zijn de computerspelletjes waar we toen de meeste tijd doorbrachten niet meer terug gekomen in het nieuwe museum.

Oyfo Techniekmuseum

Oyfo Techniekmuseum met kinderen

Oyfo Techniekmuseum beslaat twee verdiepingen, waarvan de bovenste verdiepingen het leukste is met kinderen. Deze verdieping is gedeeltelijk open, waardoor je contact blijft houden met de begane grond.

Historische industriële machines

Op de begane grond staan vooral veel historische machines in de machinehal. De Twentse textielindustrie komt aan bod en de werking van stoom. Het ziet er allemaal een beetje uit alsof je door een historische fabriek loopt, met van die groen geverfde machines in plaats van roestvrijstaal. Ik had niet verwacht dat machine- en werktuigbouw voor mijn dochter boeiend zou zijn, maar ze lijkt het best interessant te vinden. Vooral ook omdat je de machines zelf aan kunt zetten.

Oyfo Techniekmuseum

Op deze verdieping is er ook een spel dat je kunt spelen. Op zeven verschillende plekken moet je keuzes maken, zoals: “Wat is de brandstof van de toekomst?”. Kies je voor waterstof, nucleaire energie of voor scheten? Op basis van die keuzes krijg je een persoonlijk profiel. Mijn dochter en haar vriendinnen vonden het maar wat grappig en wilden daarna nog een keer om te kijken wat er nu weer uit zou komen.

Oyfo Techniekmuseum

Bovenste verdieping

De reden dat kinderen Oyfo Techniekmuseum zo leuk vinden, is zeker de variatie aan spellen die je hier kunt spelen. Samen “pakjes bezorgen” of proberen een lopende band bij te houden. Hoewel, eerlijk is eerlijk, het gaat mijn dochter en vriendinnen vooral om het spel en dat leerzame aspect staat echt niet op de voorgrond. Zo snel mogelijk voorwerpen kiezen op een virtuele lopende band klinkt natuurlijk heel mooi, maar mijn dochter wil vooral een betere score halen dan ik.

Oyfo Techniekmuseum

Dat het een interactief museum is, blijkt al direct bij binnenkomst. We kunnen verschillende voorwerpen op een tafel plaatsen en dan krijgen we niet alleen informatie, maar moeten we ook vragen beantwoorden. Hoeveel procent van het zout dat wordt gewonnen, eten wij mensen bijvoorbeeld op? Of hoe lang kon je bellen met de eerste mobiele telefoon? Hint: het antwoord is twintig minuten en daarna moest de telefoon twintig uur opladen. Dat kan een modern kind van nu zich niet meer voorstellen.

Oyfo Techniekmuseum

Misschien ook daarom dat ze de ruimte met historische telefoons zo boeiend vinden. Lekker naar elkaar bellen of oefenen met morsecode.

Ook de “bodyshop” vinden de meiden maar wat interessant. Je eigen lichaam wordt gescand en vervolgens kun je kiezen voor “upgrades”, zoals supersonische oren of een exoskelet. Omdat we het museum op een vrijdagmiddag bezoeken, is het heerlijk rustig en alleen op dit punt moeten we even wachten.

Oyfo Techniekmuseum

Daarna gaan we “de planeet” in, waar we meer leren over het eten van de toekomst, zoals insecten. Ook hier zijn diverse games om te spelen. Deze zijn wel een stuk moeilijker dan de rest van het museum. Zo moeten we uitrekenen hoe we de aarde op zo’n milieuvriendelijk manier van energie kunnen voorzien. Energie die ook nog eens stabiel moet zijn. Elk continent heeft zo haar eigen beste mix. Voor mijn dochter van acht is dit echt nog wat te moeilijk.

Oyfo Techniekmuseum

In de ruimte staan ook nog een aantal voorwerpen met uitleg. Maar als je in een museum spelletjes mag spelen, heb je daar natuurlijk weinig oog voor. Hoewel ik zelf wel blij wordt van de opstelling en informatie die overal bij vermeld staat.

Oyfo Techniekmuseum

Testjes doen

In het oude museum waren er ook wat dingen die je meestal bij een techniekmuseum tegenkomt. Zelf ontdekken door middel van testjes hoe techniek werkt, bijvoorbeeld je eigen gewicht optillen met behulp van katrollen. In het nieuwe museum zie ik nog maar een enkele opstelling terug. Wil je echt naar een techniekmuseum met veel testjes, dan is Oyfo in Hengelo op dit moment dus niet helemaal wat je zoekt.

Praktische informatie Oyfo Techniekmuseum

Wij vonden het Oyfo Techniekmuseum in Hengelo leuk, maar niet heel groot. Aan twee uur heb je echt wel voldoende voor je bezoek. Ik zou persoonlijk niet kiezen voor het Oyfo Techniekmuseum met een kleuter, want daarvoor zijn veel dingen wat te moeilijk. Aan de andere kant is er voor tieners juist weer wat weinig uitdaging. Dit museum is vooral leuk voor kinderen die al kunnen lezen en op de basisschool zitten.

Naast het Oyfo Techniekmuseum zit een sfeervol restaurant, genaamd Lust Bakery & Bistro. Er is ook een connectie binnen het gebouw. Zo kun je makkelijk je jas laten hangen en even wat gaan drinken.

Oyfo Techniekmuseum

Het museum is geopend van maandag t/m zondag van 12:00 uur tot 17.00 uur en doordeweeks zelfs tot 21:00. Tijdens landelijke schoolvakanties en op feestdagen gelden aangepaste openingstijden. Volwassenen betalen meer dan kinderen (bekijk de website voor actuele tarieven), maar met een museumkaart kun je gratis naar binnen.

Naast het museum zijn genoeg gratis parkeerplekken

Meer tips nodig? Lees ook ons blog met leuke uitjes in Overijssel met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top