Home / Nederland / Overijssel / Wat te doen in Overijssel met kinderen? Uitjes en kinderactiviteiten

Wat te doen in Overijssel met kinderen? Uitjes en kinderactiviteiten

Op zoek naar iets leuks om te doen in Overijssel met kinderen? Ik woon zelf in de provincie maar zelfs dan is het onmogelijk om overal geweest te zijn. Overijssel is best een uitgestrekte provincie. Mensen die hier wonen, voelen zich ook geen “Overijsselaar” maar identificeren zich met een deelgebied zoals Twente of Salland, of juist met de stad waar ze wonen, bijvoorbeeld Zwolle of Deventer.

Overijssel heeft relatief veel pretparken, er is veel natuur en groen in de regio en er zijn een aantal mooie oude Hanzesteden.

In Overijssel is een ruim aanbod van vakantieparken, vooral rondom de Sallandse Heuvelrug en in de buurt van de pretparken Slagharen en Hellendoorn. Zoals het luxe Landal Park Hof van Salland, een attractie op zichzelf met een van de beste waterparken van Nederland. Er zijn ook diverse andere Landal Parken in Overijssel. Andere goede opties zijn de Beerze Bulten en het Mölke.

Kampeerders (of glamping) accommodaties kan je vinden op bij o.a. Kampeerdorp de Zandstuve.

Uitjes Overijssel met kinderen

Attractieparken in Overijssel

Slagharen – Slagharen

Slagharen is een superleuk vakantiepark, pretpark en waterpark in Overijssel. Er zijn zo’n dertig verschillende attracties en in mijn optiek is het park het leukst met kinderen vanaf 110cm, hoewel er ook voor de kleintjes een aantal attracties zijn. Ook kunnen die diverse shows bijwonen.

Wat wij zelf minder vinden is dat er naast alle achtbanen, botsauto’s, bootjes er ook nog best veel betaalde kermisattracties zijn zoals ballen gooien en schieten. We moeten onze dochter altijd duidelijk vertellen dat we echt voor het pretpark komen. Slagharen heeft ook echt een tof binnen- en buitenwaterpark. Een van de betere waterparken in Nederland!

Je kunt hier voor een dagje heen gaan, maar nog beter: blijf slapen in het bijbehorende vakantiepark. In een luxe bungalow of een simpele tipitent. Check hier de verschillende type accommodaties of kijk hier voor dagtickets.

Avonturenpark Hellendoorn – Hellendoorn

Hellendoorn is ons favoriete attractiepark in Overijssel. Vooral omdat het veel te doen heeft voor het hele gezin. Zo gaan wij ook graag in de wildwaterbaan en de Sungai Kalimantan.

Dit pretpark in Overijssel is bovendien ruim opgezet in een mooie omgeving met veel natuur en bomen. Je kunt ook peuters en kleuters prima meenemen naar Hellendoorn en is genoeg voor ze te doen, terwijl ook voor oudere kids er een aantal goede adrenaline attracties zijn.

In de zomer kan je ook nog het slidepark van Hellendoorn bezoeken. Een apart gedeelte met 11 verschillende glijbanen speciaal voor kinderen vanaf 100cm. Hellendoorn is geen pretpark waar je kunt overnachten, maar er zijn genoeg campings en vakantieparken vlakbij.

De Waarbeek – Hengelo

De Waarbeek in Hengelo kleinschalig pretpark, vooral leuk voor wie een goedkoop familiepark zoekt om met jonge kinderen heen te gaan. Voor volwassenen is er minder te doen.

Dinoland – Zwolle

Een aanwinst voor het aanbod kinderactiviteiten in Overijssel is het Dinopark aan de rand van Zwolle. Er is een groot buitengedeelte met veel bewegende dino’s. Maar ook binnen is het tof. Ruimtes vol interactieve tentoonstellingen en de mogelijkheid om zelf een dino op te graven.

Er is ook een restaurant en binnenspeeltuin en een lasergame gedeelte. Ook leuk dus om heen te gaan met het hele gezin. Vorm een team tegen andere bezoekers en ga de strijd aan. Het dinopark is een uitje van een halve dag.

Kindvriendelijke musea in Overijssel

Oyfo Techniekmuseum – Hengelo

Het Oyfo Techniekmuseum is een leuk interactief museum voor kinderen. In dit museum leer je op een speelse manier over duurzame energie. Je kunt zelf ontdekken hoe een stoommachine werkt. Er zijn regelmatige speciale dagen waarop kinderen proefjes kunnen doen.

Oyfo Techniekmuseum

Natura Docet Wonderryck Twente – Denekamp

Natura Docet Wonderryck Twente is een museum voor het hele gezin. Er zijn een aantal kamers die nog ingericht zijn als je zou verwachten van het het oudste natuurhistorische museum van Nederland maar ook moderne interactieve tentoonstellingen. Bekijk de opgezette dieren en skeletten en ga op ontdekking in het digitale bos “Funky Forest”. Lees hier het uitgebreide blog over Natura Docet Wonderryck Twente.

Natura Docet Wonderryck Twente

Speelgoedmuseum – Deventer

Het speelgoedmuseum in Deventer is sinds de verbouwing en hernieuwde opening eind 2021 echt een een toffe toevoeging aan de kindvriendelijk musea in Overijssel. Het museum is verspreid over meerdere oude panden. Het is een mix van dingen om mee te spelen en oud speelgoed om naar te kijken. Laat je kinderen zien welke games er vroeger gespeeld werden zoals pacman en snake. Gebruik je fantasie en maak eigen verhaal in het objektentheater. Dit is een camera van boven waar je met afval en fantasie een heel verhaal kan maken.

Speelgoedmuseum Deventer

De Museumfabriek – Enschede

De Museumfabriek in Enschede is een gevestigd in een modern gebouw. De Museumfabriek is een museum voor de hele familie met regelmatig wisselende tentoonstellingen. Er is altijd wel wat leuks te doen voor kinderen, zoals zelfs creatief bezig zijn of juist kijken naar proefjes van de MadScience Show.

Museum de Fundatie in Zwolle en Heino

Museum de Fundatie is een museum met een interessante collectie moderne kunst. Voor kinderen is de Beeldentuin van het Kasteel het Nijenhuis in Heino een prachtige bestemming. Het is een kasteel dat als gebruik is als kunstmuseum, vooral beelden en schilderijen. Voor kinderen is er de mogelijkheid te verkleden als prins of prinses. De tuin is ook fijn voor een langere wandeling. Je vindt hier onder andere een aantal kleurige beelden van Lowlands en een bijzondere spiegel. Ga hier in de zomer naar toe voor grote groepen hommels in de tuinen en in de herfst voor mooie paddenstoelen tussen de boomstronken. In de lente kan je de kuikentjes van de eenden bewonderen.

Dierentuinen, kinderboerderijen en speeltuinen in Overijssel

In Overijssel zijn geen echte dierentuinen. Wil je toch naar een grotere dierentuin of dierenpark dan kan ik je van harte aanraden net wat verder te rijden. Er zijn een aantal goede dierentuinen in Duitsland vlak over de grens.

Ulebelt kinderboerderij – Deventer

De Ulebelt is een kinderboerderij in Deventer waar we graag komen. Naast de geitjes die je kunt aaien is er namenlijk ook een grote natuurspeeltuin. Hier kunnen kinderen met water spelen en lekker klimmen en klauteren.

Het Dondertman – Heeten

Het Dondertman in Holten is een kleinschalige kinderboerderij met speeltuin, vooral erg leuk voor kleuters en peuters. Onze dochter vond het als kleuter erg leuk om de dieren hier te aaien, in de speeltuin en zandbak te spelen. Er is ook een klein binnengedeelte met klimtoestellen en speeltuin.

dondertman

Flierefluiter – Raalte

De Flierefluiter in Raalte is een van de favoriete uitjes in Overijssel van onze dochter. Het is een hele grote speeltuin met ook een aantal dieren zoals ezeltjes, kippen en konijnen. De speeltuin heeft zowel een binnen- als buitengedeelte. Je kunt er dus het hele jaar door heen. Buiten zijn er o.a. trampolines, glijbanen en zelfs een zwembad. Binnen zijn er klimtoestellen en springkussen. De Flierefluiter is een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld een dagje Ballorig en wij vinden het ook leuker.

flierefluiter raalte

Klein Afrika – Oldenzaal

Klein Afrika is een restaurant in Oldenzaal met een klein dierenpark. Ze hebben hier onder andere wasberen, wallaby’s, alpaca’s en struisvogels.

Taman Indonesia – Kallenkote

Taman Indonesia is een klein dierenpark in Kallenkote. In dit park kom je een aantal dieren tegen uit Indonesië. Zo zijn er veel vogels maar ook een Bengaalse tijgerkat en een loewak.

Doepark Nooterhof – Zwolle

Doepark Nooterhof is een speel en belevingstuin in Zwolle. Een grote waterspeeltuin en veel klimtoestellen maken dit een leuke speelplek met jonge kinderen.

Ballorig – Wijhe en Nijverdal

Ballorig heeft een tweetal vestigingen in Overijssel, in Wijhe en in Nijverdal

JumpXL en Jumpsquare – Overijssel

JumpXL en Jumpsquare zijn fantastische bestemmingen voor gezinnen met kinderen die op zoek zijn naar een dag vol avontuur en plezier. Van verschillende soorten trampolines tot uitdagende ninja parcours, er is voor ieder wat wils. Het vriendelijke personeel zorgt ervoor dat jullie je meteen thuis voelen en een onvergetelijke ervaring beleven.

Jumpsquare Nederland

Met de mogelijkheid om te dodgeballen, freestylen en dunkend springen, is trampoline springen bij JumpXL en Jumpsquare een sensationele ervaring. Terwijl de kinderen zich vermaken op de trampolines, kunnen de ouders ontspannen in de lounge en genieten van een hapje en drankje.

Jumpsquare JumpXL

Het is een geweldige manier om qualitytime door te brengen als gezin en herinneringen te maken die een leven lang meegaan. Kijk op de website van Jump XL en Jumpsquare voor meer informatie over hun vestigingen en maak je klaar voor een dag vol plezier en avontuur in Overijssel!

Actief in de natuur in Overijssel

Varen in de Nationaal Park Weerribben-Wieden

Helemaal in het puntje van Overijssel nog boven Zwolle heb je Nationaal Park Weerribben-Wieden. Een bijzonder Nationaal park waar wij zeker in de zomer graag komen. Je kunt hier met een fluisterbootje varen tussen het metershoge riet. Misschien zie je wel een otter of een ringslang. In ieder geval vind je veel vogels. Er zijn ook plekken waar je uit kunt stappen en een stukje kunt lopen op het verende riet. Bij dit Nationaal Park is ook een goed bezoekerscentrum en een kabouterwandeling voor kinderen.

weerribben

Sallandse Heuvelrug Nationaal Park

Ook bij de Sallandse Heuvelrug komen we met regelmaat. Dit is weer een heel ander soort nationaal park. Veel bossen, heide en voor Nederlandse begrippen best veel hoogteverschil. Het is daarom ook een geliefde plek bij mountainbikers en wandelaars.

Voor gezinnen zijn er meerdere wandelroutes, zoals een kabouterwandeling, een familiewandeling waarbij je de eekhoornpaaltjes moet volgen, de Viggo de Vos route of de hulpboswachter speurroute. Bij al deze wandelingen kom je ook langs het speelbos. Ook in het bezoekerscentra is het een en ander te ontdekken voor kinderen.

Waterplas Zwarte Dennen – Boswachterij Staphorst

Lekker zwemmen kan in de zomer bij de recreatieplas Zwarte Dennen in de boswachterij Staphorst. Dit kleine natuurgebied is erg diverse met heide, vennen, bossen en zelf een zandverstuiving. Voor kinderen is er ook een belevingspad. In het midden van het gebied is er het zwemmeer, met fijn strandje, faciliteiten zoals toiletten en zelfs een kiosk. Allemaal gratis toegankelijk.

zwemplas staphorst

Speelvijver De Oldemeijer – Boswachterij Hardenberg

Ook bij boswachterij Hardenberg in het Vechtdal heb je de mogelijkheid om te zwemmen. Bij speelvijver De Oldemeijer. Er zijn ook meerdere wandel- en fietsroutes in het Vechtdal.

Speelbos De Lemelerberg – De Lemerlerberg

De Lemelerberg is een stuwwal van 78 meter hoog. Een opvallend stukje natuur in het verder vlakke landschap in dit deel van Overijssel. Er zijn zandvlaktes en heide gebieden. Wat het voor ons ook een leuk uitje met kinderen maakt is het speelbos. Er is ook een speciale kinderspeurtocht wandeling met een app te maken.

Lemelerberg speelbos

Belevingsroute -Luttenberg

De belevingsroute in Luttenberg is ook een toffe wandeling van 3 kilometer onderweg kom je allerlei speeltoestellen tegen.

Wandelen luttenberg

Mountainbiken, kanoën, activiteitenpark – Ommen

Of je nou wil kanoën, mountainbiken of een hindernisparcours wil doen het kan allemaal bij outdoor Ommen. Prijzen zijn bovendien heel redelijk.

Outdoor Ommen

Kabouterbos Krikkenhaar – Bornerbroek

De kabouterwandeling in Bornerbroek moet je wel even reserveren. Deze wandeling in Bornerbroek start vanuit Natuurvriendenhuis Krikkenhaar. Lees ook onze tips met andere kabouterwandelingen in Nederland.

Varen in Giethoorn

Giethoorn is zo’n plek in Nederland waar je gewoon een keer geweest moet zijn. Je vergapen aan de huisjes en een kijkje nemen in de musea waar mensen in klederdracht oude ambachten laten zien. Dat doe je zeker niet alleen, in Giethoorn is het altijd druk. De rust kan je vinden wanneer je gaat varen met een fluisterbootje. Wuivend gras, veel vogels, en mooie velden. Dit is een heel mooi stukje Nederland. Lees ook ons uitgebreide blog over Giethoorn met kinderen.

varen in giethoorn
varen in giethoorn

Klimbos Avatarz – Deurningen

Klimbos Avatarz in Deurningen is een klimbos met naast een aantal routes voor volwassenen en oudere kinderen ook een optie voor jonge kinderen. Voor kinderen van 6 tot 9 jaar is er een route op 2 tot 4 meter hoogte met 30 hindernissen en maar liefst vier ziplines. Hier kan je je met het hele gezin vermaken.

Klimbos Paasloo – Paasloo

Klimbos Paasloo is een kleinschalig klimbos in de buurt van national park Wierribben-Wieden. Er zijn een viertal routes die ook toegankelijk zijn voor kinderen vanaf 130cm. Meer klimbossen? Lees ons blog met de leukste klimbossen voor kinderen in Nederland.

Buitenplaats TOF – Zwolle

Tussen eind juni en begin september kan je terecht bij Buitenplaats TOF, een klein kwartiertje buiten het centrum van Zwolle. Een boer heeft hier een gaaf maisdoolhof waar van alles te doen is. Zoals een speurtocht door het doolhof, of speel in een apart gedeelte de maisscape en kraak de code. Een crosscircuitje en een obstakelparcours. Daarna even lekker spelen in de zandbak en wat drinken en een snackje bij de keet. Het is ook nog eens een heel betaalbaar uitje.

buitenplaats tof

Overige kinderactiviteiten Overijssel

Landgoed Nieuw Rande – Diepenveen

Net buiten Deventer vind je het landgoed Nieuw Rande met een hotel en gezellig restaurant. Restaurant Gaia is kleurrijk en kindvriendelijk. Je kunt hier in de omgeving mooi wandelen en daarna wat drinken. Mijn advies is om de “Beweegroute” te volgen. Onderweg zijn er allemaal plekken waar je kunt sporten. Voor kinderen ook gewoon een beetje spelen en over boomstammen springen of balanceren.

landgoede nieuwe rande

Bunkers IJssellinie – Olst

De IJssellinie was een uiterst geheim project. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog werden er langs de IJssel allemaal bunkers gebouwd. Het idee was dat, mochten de Russen komen, de IJssel kon worden afgedamd zodat de IJssel kilometers breed zou worden en de Russen niet verder konden komen.

IJssellinie

Een aantal van deze bunkers in Olst (tussen Zwolle en Deventer) zijn in op bepaalde dagen open voor publiek. Heel interessant ook voor kinderen om te bekijken. De commando-bunkers zijn deels nog net zo ingericht als in die tijd. Check hier de data van de open dagen van de IJssellinie. Daarnaast liggen in de bossen nog allerlei bouwwerken zoals kanonnen, waterwerken de dam zelf. Deze zijn altijd te bezoeken.

IJssellinie

Schaatsen bij de Scheg – Deventer

Schaatsen met kinderen? Van half oktober tot half maart kan je in Deventer schaatsen bij de semi-verdekte ijsbaan de Scheg. Super leuk om te doen met het hele gezin. Er is niet alleen een 400 meter baan maar ook een oefenterrein en een speelland.

Zwembad de Scheg – Deventer

Naast de schaatsbaan zit ook zwembad de Scheg. Een van de betere zwembaden in Overijssel. Met groot speelgedeelte voor kinderen en meerdere glijbanen. Hier kan je je prima een halve dag vermaken.

Op pad met een eendjes tour – Vechtdal

Op een originele manier op pad in het Vechtdal? Dat kan met een tour met de eendjes van Hiawata actief. Echt grappig om te doen eens te ervaren hoe auto rijden vroeger was. Onderweg kan je stoppen op verschillende plekken zoals bij een mooi kasteeltje, de uitkijktoren over de Vecht of gewoon spontaan waar je zin in hebt. Je kunt bij Hiawata actief ook een kajak huren voor een tochtje over de Vecht mocht je liever gaan varen.

Hiawata actief

Dagje Kampen, Zwolle of Deventer

Op zoek naar een sfeervolle stad? Met leuke originele winkeltjes, gezellig pleinen en restaurantjes. De gezelligste steden in Overijssel voor een dagje weg, zijn naar mijn mening Kampen, Zwolle en Deventer. Zwolle is wat groter en heeft bijvoorbeeld ook het Dinopark.

Deventer heeft het kleine Speelgoedmuseum en verder vooral veel evenementen organiseert, zoals het Dickens festival en Deventer op Stelten.

Lees ook ons blog over Deventer met kids.

Kampen is de kleinste van deze steden. Met de oude stadspoorten en verdigingsmuren is het een stoere stad om rond te lopen. Kampen heeft ook een natuurspeeltuin en kinderboerderij Cantecleer.

Kampen

Winkelen in Enschede

Wil je met je kinderen winkelen in Overijssel? Dan is Enschede de stad met de meeste keuze aan grote winkelketens. Dit kan je prima combineren met de verschillende kindervriendelijke activiteiten in de stad.

Lees ook onze blogs over andere gebieden in Nederland:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top