Home / Nederland / Overijssel / Zwolle met kinderen, leuk in de zomer en de winter

Zwolle met kinderen, leuk in de zomer en de winter

Benieuwd wat er te doen is in Zwolle met kinderen? De grote attractie is natuurlijk Dinoland Zwolle, maar ik neem je graag mee op ontdekking in deze leuke Hanzestad. Met knusse winkeltjes, diverse torens, musea, standbeelden en veel groen in Zwolle voor kinderen ook echt een belevenis.

zwolle stedentrip

Zwolle met kinderen

Het oude centrum van Zwolle

Zwolle, het is zo’n stad waar ik eigenlijk elk jaar wel een paar keer kom maar eigenlijk nooit de moeite nam om deze beter te leren kennen. Zonde, want toen ik dit eindelijk deed, bleek het een heerlijke zomerse slenterstad en ook nog leuke indooractiviteiten te hebben voor gezinnen in de winter. Dankzij veel groen en water is er een open gevoel en val je niet ten prooi aan de hitte maar is het fijn wandelen. Het is een oude Hanzestad net als ook Deventer en Hattem. Dit betekent dat er veel mooie oude huizen staan. Zwolle is niet heel groot, maar doordat er behoorlijk wat bezienswaardigheden en activiteiten in en rondom het centrum zijn, kan je toch makkelijk een dag hier doorbrengen.

Zwolle met kinderen
Zwolle met kinderen

Het centrum van Zwolle is omgeven door een gracht en wanneer ik hier overheen het oude centrum in loop, valt direct een enorm stuk oude stadsmuur op. Het informatiebordje vertelt me dat ik voor een stuk van het Dieserpoortenbolwerk sta, een verdedigingswerk uit 1606. Ik loop zo de centrale winkelstraat in, het is uitverkoop, maar ik had me voorgenomen niet te shoppen. Dan maar omhoog kijken, ook geen straf want vrijwel elke gevel is een plaatje als je de tijd neemt de details te ontdekken. Mijn dochter ziet twee kranen en wil natuurlijk weten wat dat is. Ik vertel haar dat mensen vroeger geen water in huis hadden maar daarom hier water moesten halen. Ze vind het maar zielig voor de mensen van toen, die waren vast heel arm.

Er zijn in Zwolle verschillende knusse restaurantjes die ook leuk zijn voor kinderen. Bij Lots and More aten we bijvoorbeeld heerlijke wafels en hebben ze yoghurt met fruit en salade’s. Voor de kids is er een klein keukentje. Voor een stevigere hap met sappige burgers ga je naar ingeburgerd Zwolle waar ze ook een kindermenu hebben.

Zwolle met kinderen
Zwolle met kinderen

Twee musea en een toren

Aangekomen op het centrale plein blijkt de grote kerk open te zijn. Binnen wacht een robuust gebouw met grote bogen en beschilderde plafonds. Ik luister nog even mee met een groepje mensen dat bezig is met een stadswandeling en wandel dat snel weer verder. Zo vaak heb ik als mama van een klein meisje niet de luxe om lekker op mijzelf rond te struinen.

Toevallig loop ik langs het Stedelijk Museum in Zwolle. Omdat we een Museumkaart hebben, is het heel makkelijk om even binnen te kijken. Binnen is het een allegaartje van verschillende onderwerpen. Het oude gedeelte is een 16e eeuws ingericht Drostehuis met in de kelder een kleine archeologische collectie. Het nieuwe gedeelte heeft een tentoonstelling “Mannen door vrouwen”. Ik ben er snel doorheen en heb eigenlijk niets gezien dat me echt aansprak.

zwolle stedentrip

Zonder doel lekker verder dwalen, ik ben nu duidelijk in het woongedeelte beland. Oude huizen en mensen die plantenbakken voor de ramen hebben gehangen. Gelukkig is er een herkenningspunt: de Peperbustoren. Ook die blijkt open en ik ben onder de indruk van het interieur. Het is heel kleurrijk en het altaar knalt je tegemoet. Zou het zijn zodat de gelovigen tijdens een saaie kerkdienst toch gefascineerd richting prediker blijven kijken?

zwolle stedentrip

Ik moet iets bekennen: ik heb een tic. Als er iets te beklimmen is dan moet ik omhoog. Ik kan niet rustig langslopen en het uitzicht voor andere mensen laten. Ik word moe, zweet en vloek en soms is er boven helemaal niets te zien dan mist (Omtepe, Nicaragua) maar toch kan ik het niet laten. Nu dus ook de Peperbus, ook al heb ik hakschoentjes aan en is het 236 traptreden. De toren is open, dus moet ik omhoog. Onderweg kijken moeders met kinderen in stevige stappers me bevreemd aan. Haha, maar ik krijg mijn wraak wanneer zij staan uit te hijgen en puffen ga ik door. Slow en steady is een stuk beter dan een enthousiaste start. Op de top wacht een geweldig uitzicht over Zwolle en donkere wolken die een fikse onweersbui beloven.

zwolle stedentrip
zwolle stedentrip

Museum de Fundatie

Een van de interessantste musea in Zwolle is museum de Fundatie. Museum de Fundatie: de buitenkant lijkt op een oud gebouw dat is ingenomen door een ufo. De vaste tentoonstelling heb ik al eerder gezien maar de huidige wisselende tentoonstelling nog niet. Ik ben hier al meerdere keren geweest en tijdens je bezoek aan Zwolle met kinderen moet je wel even checken welke tentoonstelling er is. We zagen een keer  prachtige exotische (reis)foto’s, een tentoonstelling over vlinders maar ook levensecht lijkende lichamen van gemartelde slaven. Niet alles is dus even geschikt voor alle geschikt voor alle leeftijden.

zwolle stedentrip

Dinopark Zwolle

Een aanwinst voor het aanbod kinderactiviteiten in Zwolle is het Dinopark Zwolle. Ik was van te voren enigszins sceptisch want een dinopark met mechanisch bewegende dino’s, niet echt origineel. Bovendien vond ik de kaartjes ook best aan de prijs. Maar door een bezoek aan winter Dinoland met mijn dochter en een vriendinnetje veranderde ik van gedachten. Om te beginnen kregen we een speurtocht mee en kwamen in een ruimte vol interactieve tentoonstellingen.

zwolle dinoland winter
zwolle dinoland winter

Zo mochten de dametjes zelf een dino inkleuren. Die werd daarna gescand en je kon hem vervolgens over een groot scherm zien lopen. Met een VR bril konden we zelf een opgraving van een dino bijwonen. Mijn dochter wilde de bril eerst niet op want ze was bang dat er dan een dino op haar af zou rennen om haar op te eten. Maar er is in Dinoland Zwolle echt goed rekening gehouden met kinderen van verschillende leeftijden. Voor kleuters is echt niks te eng. De nadruk ligt op wetenschap en niet op Jurrasic-parkachtige taferelen.

Er mag ook zelf geknutseld worden, met strijkkralen maakten we een dino. Ook erg leuk, zelf opgravingen doen. Met een zakje zand, een kwastje en zeef aan de slag. “‘Yeah ik heb een tand gevonden”. Alles wordt helemaal uitgezocht en daarna mag het knutselwerkje en de gevonden tanden mee naar huis.

zwolle dinoland winter
zwolle dinoland winter

Het buitengedeelte van winter Dinoland Zwolle is niet helemaal open in de winter. Maar van wat er te zien is, krijgen we toch een goede indruk. Buiten gaat het wel voornamelijk om de grote bewegende kolossen maar er is ook een leuke speeltuin. In de verte zien we ook nog het klimparcours (vanaf 130cm): reden genoeg om nog een keer terug te komen in de zomer zeker wanneer onze dochter wat groter is.

Dinopark Zwolle heeft ook een redelijk grote binnenspeeltuin, et een apart gedeelte voor peuters, veel games en een groot klauterparcours. Tenslotte kunnen we ook nog een potje lasergamen. Drie dames tegen vijf hele fanatieke jongetjes, maar dankzij een goede beschutting hebben wij gewonnen!

zwolle dinoland winter
zwolle dinoland winter

Speeltuin in Zwolle

Het meeste bekende speelparadijs in Zwolle is Monkeytown. Maar omdat ik niet zo’n fan ben van krijspaleizen zoek ik of er ook nog wat anders te doen is. Zwolle blijkt ook een hele leuk Doepark te hebben. Doepark Nooterhof is het hele jaar door open maar toen we er kwamen, bleken alle hekken dicht. Gelukkig konden we door het naastgelegen pand wel naar binnen want anders had ik twee heel teleurgestelde meiden. Hoewel het Doepark natuurlijk leuker is in de zomer wanneer je ook met de waterspeeltuin kunt spelen was het voor ook in de winter kan je hier lekker spelen.

Doepark Nooterhof
Doepark Nooterhof
zwolle speeltuin Doepark Nooterhof

Kindvriendelijk hotel Zwolle

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Zwolle met familiekamer? Van der Valk in Zwolle is een goede optie. Ruime en nette kamers. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid van Van der Valk Zwolle. Een andere goede optie is Mercure Hotel Zwolle, hier hebben ze familiekamers met een tweepersoonsbed en een slaapbank. Bekijk hier meer informatie over Mercure Hotel Zwolle.

Lees ook onze andere blogs over Overijssel met kinderen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top