Home / Nederland / Overijssel / Paleis het Loo bezoeken met kinderen

Paleis het Loo bezoeken met kinderen

Paleis Het Loo met kinderen bezoeken, is dat leuk? Wij vinden van wel! Goed nieuws, want vanaf 2023 gaat Paleis het Loo nog leuker worden met een speciaal kinderpaleis. Het juniorpaleis wordt dan geopend. Tijdens ons laatste bezoek eind 2022 was de ondergrondse uitbreiding dan ook nog niet geopend, maar we konden wel het oorspronkelijke paleis bewonderen. Na een verbouwing van vier jaar ging deze weer open. We hadden Paleis het Loo ook daarvoor al eens bezocht, toen was onze dochter echter nog te jong om er echt een mening over te hebben.

Een van onze bloggers ging eerder naar de Prinsen en Prinsessendagen op Paleis het Loo. Wil je in de zomervakantie Paleis het Loo bezoeken, dan zijn deze themadagen echt een aanrader vanwege de vele extra activiteiten voor kinderen.

Paleis het loo

Paleis het Loo, wat is er allemaal te zien?

Nieuw in Paleis het Loo is dat er twee duidelijke Paleisroutes zijn. Die zijn wel zo opgezet dat je ze makkelijk na elkaar kunt lopen. Ga je naar Paleis het Loo met kinderen, dan is het goed om te weten dat alleen de Route Oost een audioguide heeft voor gezinnen.

Paleis het loo

Ik begin tijdens mijn bezoek met onze dochter en haar vriendinnetje daarom bewust met de Route West, dan bewaren we het leukste voor het laatste. Het Paleis werd in 1684 gebouwd door stadhouder Willem III. Hij woonde hier met zijn vrouw Mary. Paleis het Loo was voor het echtpaar een zomerverblijf waar ze konden jagen. Willem en Mary werden ook nog koning van Engeland, Schotland en Ierland. Dat leverde veel geld op om Paleis het Loo in te richten en uit te breiden. Verder klonk het nou niet als een heel gelukkig paar en Mary overleed al op 32-jarige leeftijd.

Paleis het loo

Tijdens de westelijke route door Paleis het Loo bezoeken we de ruimtes waar Willem en Mary woonden. In een periode dat er nog geen stromend water was, werden er toch echte droomkamers gebouwd. De meiden zien het wel zitten om hier te wonen. Ze spelen hun prinsessenfantasie uit op de trap en in de kamers vol met antieke en vaak uitbundige meubels.

De oostelijke route heeft weer een heel andere sfeer. We gaan dan ook een paar honderd jaar vooruit in de tijd. De laatste leden van het koninklijk huis die op Paleis het Loo woonden, waren Prinses Margriet en Prof. mr. Pieter van Vollenhoven met hun vier zonen. Ook hun moeder Koningin Wilhelmina en haar moeder Koningin Emma woonden op het paleis.

Paleis het loo

We kiezen voor de audiotour “Op bezoek bij de Oranjes”, je kunt deze gewoon gratis op je eigen telefoon beluisteren. Je kunt ook een audiotour met koptelefoon huren. Wij hebben geluk dat we het paleis tijdens een studiedag bezoeken en er is dan ook niemand die klaagt als ik de audiotour gewoon via de luidspreker van mijn telefoon opzet. Van vorige bezoeken aan Paleis het Loo weten we alleen dat het ook flink druk en zelfs file lopen kan zijn. Dus misschien is het wel slim om oordopjes mee te nemen.

Paleis het loo

De prinsessenfantasie van de dames wordt flink verstoort als we via de audiotour kennis maken met koningin Emma. Toen ze tien was, ging haar vader dood en stond alles in het teken van koningin worden. Zo leuk vond ze dat helemaal niet. Ik was aangenaam verrast door hoe zo’n serieus onderwerp besproken werd.

Het zet ook gelijk de toon voor de rest van de audiotour voor kinderen in Paleis het Loo. Ik denk dat mijn dochter van negen er echt net aan toe is. Voor kinderen jonger dan acht zal het allemaal te ingewikkeld zijn. Voor tieners is het juist wel weer interessant.

Paleis het loo

De tour neemt ons mee door de verschillende kamers, kamers die bij de meiden niet allemaal in de smaak vallen. Zo is de kamer van prins Bernard maar saai en de kamer vol met geweien van geschoten dieren gemeen. Deze twee verschillende routes met beide een andere insteek maken een bezoek aan Paleis het Loo wat mij betreft interessanter dan wanneer je alleen maar pracht en praal had gehad.

Paleis het loo

Klim voordat je het Paleisgebouw verlaat ook zeker even naar het dak. Hier kan je pas echt goed zien hoe de tuinen eruitzien. Behalve het Paleis kun je ook nog de stallen bekijken. Hier staan oude auto’s en natuurlijk ook paarden.

Paleis het loo

Paleistuinen

Het fijne van een bezoek aan Paleis het Loo met kinderen is dat je hier niet alleen een mooi paleis kunt bekijken, maar ook fijn kunt wandelen. Dit kan natuurlijk in de paleistuinen. Deze zijn weer in de stijl van Mary en Willem III met fonteinen, beelden en gemanicuurde planten en struiken.

Paleistuinen het loo

Wat wij zelf leuker vinden, is om een wandeling te maken buiten de muren. Je loopt vanuit het paleis zo het kroondomein op. Bewaar je kaartje en dan kun je via de toegangspoort met draaideur naar buiten en naar binnen. Je komt hier de Oranjeroute tegen, een wandeling van zo’n 2 kilometer langs een mooi meertje. Dit was een park met verschillende gebouwtjes, zoals een boothuis en een plekje om wat te drinken. Je kunt ook naar Hertenweide Het Loo lopen.

paleistuinen

De kroondomeinen zijn super uitgestrekt. Je kunt hier ook een lange wandeling maken, maar wij nemen zelf liever de mountainbike mee om hier te fietsen. De kroondomeinen is een van de weinige plekken in Nederland waar je overal mag mountainbiken en niet alleen op vaste routes. Als je geluk hebt, zie je de Edelherten die hier wonen.

Praktische informatie Paleis het Loo

Paleis het Loo in Apeldoorn is zeker leuk om te bezoeken met kinderen. Het hangt echter wel af van de leeftijd van je kind. De prinsen- en prinsessendagen zijn ook leuke voor peuters en kleuters. Ook zijn er gedurende het jaar nog andere activiteiten die ook prima geschikt zijn voor jonge kinderen. Als er geen bijzonder event is, dan zou ik een bezoek toch vooral aanraden met kinderen in de middenbouw van de basisschool of ouder.

Paleis het loo

Paleis het Loo is het hele jaar door te bezoeken. Ook met minder mooi weer, hoewel juist de wandeling door de tuinen wel een extra toevoeging is aan je bezoek. Trek 3-4 uur uit voor een bezoek aan Paleis het Loo inclusief lunch en wandeling. Voor alleen het paleis is een uur voldoende.

Ben je in de buurt, dan zou ik Paleis het Loo zeker aanraden. Moet je van ver komen, dan is het misschien slimmer om te wachten tot het nieuwe ondergrondse gedeelte open gaat.

Paleis het loo

Er zijn bij Paleis het Loo twee restaurants die beide een vergelijkbare kaart hebben. Het is jammer dat er geen kindermenu is. Ook de reguliere menu opties zijn niet heel kindvriendelijk, al gaat een vegetarisch saucijzenbroodje en een portie frietjes er altijd wel in. Ook zijn er veel verschillende soorten taartjes te krijgen. Naast het restaurant bij de stallen is ook een kleine speeltuin in paleisthema.

paleis het loo speeltuin

Paleis het Loo is een van de duurdere musea in Nederland met een entreeprijs van bijna twintig euro voor iedereen vanaf 13 jaar. Tussen de 4-12 jaar krijg je korting. Voor kinderen tot 4 jaar is een bezoek gratis. Het loont hier dan ook zeker om een museumkaart te hebben. Hiermee is een bezoek gratis. Helaas moet je dan alleen nog steeds de forse parkeerkosten betalen. Voor de actuele openingstijden bekijk de website.

Paleis het loo

Paleis het Loo is maar een van de vele dingen die je kunt doen in Apeldoorn met je gezin. Zo kun je naar de Apenheul, is er een tof klimpark en worden jonge kinderen heel blij van de Julianatoren. Voor meer informatie lees je ons uitgebreide blog over Apeldoorn met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top