Home / Nederland / Overijssel / Wandelen Luttenberg, de Belevingsroute
Wandelen luttenberg

Wandelen Luttenberg, de Belevingsroute

Ben je in de buurt van het kleine Overijsselse plaatsje Luttenberg en op zoek naar een kindvriendelijke activiteit? Ga dan wandelen met kinderen, want de Beleveniswandeling van 3 kilometer met onderweg veel speeltoestellen is hartstikke leuk om te doen.

Wil je liever een langere wandeling maken, dan is er een ook een 7 km lange route rondom Luttenberg. De wandeling gaat (grotendeels) door natuurgebied de Luttenberg, een geïsoleerd deel van de Sallandse Heuvelrug.

Wandelen luttenberg

Belevingsroute Luttenberg

De Belevingsroute Luttenberg is goed aangegeven met limegroene pijltjes. Onderweg zijn er bovendien ook heel veel informatieborden. Wil je de wandeling nog leuker maken, dan kun je onderweg ook vragen beantwoorden. Download de app “Wandelen in Overijssel” (was vroeger Routemaker app) en kies voor de optie “speurtocht”, dan krijg je de “Speurtocht Luttenberg” te zien.

Wandelen luttenberg

We starten de wandeling vanaf de dagcamping Luttenberg, waar mijn dochter direct al op de eerste speeltoestellen afrent. Ik beloof haar dat we er onderweg nog meer tegen zullen komen.

Wandelen Luttenberg

Onze eerste stop op de route is een stukje weg waar zelfs Napoleon nog overheen is gekomen. Toch weer wat geleerd! Niet veel later komen we bij een uitkijkpunt over de Luttenberg. Hoewel we best dicht in de buurt wonen, ben ik hier niet eerder geweest en ik had me ook niet beseft dat er nog zo’n los stukje Sallandse Heuvelrug was. Pas toen ik op zoek ging naar leuke wandelingen met kinderen in Overijssel ontdekte ik de app en de route.

Wandelen luttenberg
Wandelen luttenberg

Het is echt een mooi stukje natuur waar we doorheen lopen, met een bosgebied en een heide gebied. Er is wat hoogteverschil, maar het is goed te doen voor mijn dochter van zeven. Ik zou alleen geen buggy meenemen, daar is het pad te ongelijk voor.

Wandelen luttenberg

Er zijn plannen voor een 18 meter hoge uitkijktoren die een nog weidser uitzicht moet geven. Volgens de app zou de uitkijktoren in de zomer van 2019 gereed zijn, maar tijdens onze wandeling in de zomer van 2020 staat er nog niks. De bouw zou echter ergens komend jaar moeten beginnen, dus wie weet gaan we in de toekomst nog een keer terug.

Wandelen luttenberg
Wandelen luttenberg

We komen geen andere wandelaars tegen, alleen hardlopers. Het grappige is dat de speeltoestellen op de belevenisroute dubbel dienst doen. Spelen voor kinderen, bewegen en sporten voor volwassen. Bij elk toestel staat een bordje met uitleg welke oefeningen je hier kunt doen.

Wandelen Luttenberg

Tijdens deze Belevingsroute op de Luttenberg zijn het niet alleen de speeltoestellen die de route anders dan anders maken. Er zijn ook regelmatig informatieve borden over de omgeving.

Zo leren we over diverse planten die hier groeien, zoals salomonszegel, jeneverbessen en eikvaren. Oftewel: een leuke afwisselende wandelroute.

Wandelen luttenberg

Wat is er nog meer te doen in Luttenberg en omgeving

Wanneer je toch in Luttenberg bent, kun je ook een bezoekje brengen aan Landbouwmuseum De Laarman. Dit ligt vlak naast de route, dus het is makkelijk om een zijpad te nemen en het museum te bezoeken en daarna de route weer te vervolgen. Het museum is na een uitgebreide verbouwing en vernieuwing in 2020 heropend.

Museum de laarman luttenberg

Luttenberg ligt vlakbij Avonturenpark Hellendoorn en je kunt ook makkelijk naar gezellige steden zoals Deventer en Zwolle.

Wil je juist nog meer wandelen? Zowel de Sallandse Heuvelrug als de Lemelerberg zijn minder dan een kwartier rijden. Hier kun je diverse leuke kindvriendelijke wandelingen vinden.

Voor alle tips lees onze blog over:

Lemelerberg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top