De Duursche Waarden bij Olst is een gebied waar je eigenlijk het hele jaar door mooi kunt wandelen. Wij komen er regelmatig in de zomer maar ook in de winter. Zwemmen kan natuurlijk alleen bij mooi weer.
Het is een prachtige warme meidag, waarop ik bedenk dat we wel eens kunnen gaan zwemmen en wandelen bij de Duursche Waarden. Een natuurgebied in Overijssel aan de N337 tussen Deventer en Zwolle, ten hoogte van Den Nul. Mijn dochter heeft er gelijk zin in, maar wel als we eerst gaan zwemmen.
We starten onze wandeling door de Duursche Waarden en naar de uitkijktoren vanuit Infocentrum IJssel Den Nul. Volg je grotendeels dezelfde route heen als terug, dan is dit een wandeling van 4,8 kilometer. Er is ook een groene route: de ruige route van ongeveer 8 kilometer. Bij hoog water is de trekpont op deze route niet in gebruik.
Tenslotte is er nog een rode route die niet naar het uitkijkpunt gaat, maar alleen naar vogelkijkhut. Deze route is 3,5 kilometer. Het is ook mogelijk de lus uit de rode route te combineren met de rechtstreekse route waardoor je een route hebt van ongeveer 6 kilometer. Bij Infocentrum IJssel Den Nul zijn een aantal parkeerplaatsen.
Mocht je echt alleen naar de de uitkijktoren willen lopen, dan is er aan de Fortmonderweg ook nog een kleine parkeerplaats en een korte wandeling van iets meer dan 1 km voor peuters en kleuters. De groene route die dan iets meer dan 5km is, start hier ook.
De Lange Kolk Zwemplas
Maar eerst zwemmen dus, bij de Lange Kolk, een zwemplas direct naast het bezoekerscentrum. Bij de zwemplas is een grasveldje met een aantal prullenbakken. Het eerste deel, de Lange Kolk, is afgezet voor jonge kinderen en het water is hier niet dieper dan een meter.
Dit gedeelte van de zwemplas was toen wij er waren niet heel schoon. Best wel veel groene afzetting op het water. Van 1 mei tot 1 oktober wordt de kwaliteit van het zwemwater gecontroleerd.
Het mooiste deel van zwemplas de Lange Kolk is het diepere gedeelte. Hier is een zwemgedeelte afgezet met twee trapjes. Dit water is ook superhelder, ik kan mijn voeten zien.
Het is wel natuurwater en onderdeel van een grotere plas en dus redelijk diep en koud. Zo begin mei is zwemmen hier wel voor echte bikkels. Daarna snel weer opdrogen en opwarmen in de zon.
Bezoekerscentrum IJssel Den Nul
In het bezoekerscentrum IJssel Den Nul kun je informatie krijgen over wandelingen in de omgeving. Er is een tentoonstelling over de natuur in het natuurgebied Duursche Waarden.
In het bezoekerscentrum zit ook brasserie “Op Duur”. In de brasserie werken ook mensen een verstandelijk beperking. Er is een fijn groot terras. Achter het bezoekerscentrum is een waterspeelplek, maar die was tijdens ons bezoek in 2020 wel toe aan een opknapbeurt.
Rondom het bezoekerscentrum staan een aantal fruitbomen met informatieve borden.
Wandelen door de Duursche Waarden
Vanaf het bezoekerscentrum nemen we eerst de drijvende brug naar de overkant van de Lange Kolk. Zowel de rode, paarse als groene route starten hier. We lopen door een hekje het weidegebied in. Hier kunnen koeien aan het grazen zijn. Na ongeveer 600 meter splitst de route zich.
Ik besluit om voor de meest rechtstreekse optie naar de uitkijktoren te kiezen, oftewel rechtdoor. Wil je liever een lange wandeling maken, dan kun je rechtsaf slaan en de rode route volgen. Je maakt dan een extra lus (in totaal loop je ongeveer 1,2 kilometer extra) langs de Barlosche Kolk en komt op een later punt weer op de reguliere route terecht.
Wij vervolgen ons pad door het veld vol bloeiende voorjaarsbloemen. Wat een plaatje!
Na een tijdje wandelen verlaten we het veld en komen op een T-splitsing. Mocht je eerdere de rode lus hebben genomen, dan kom je hier weer op het pad. We lopen hier een klein stukje over het fietspad, maar al snel is er een wandelpad dat synchroon aan de fietsroute blijft lopen. Nu geen velden meer, maar bos en een beekje.
Na een tijdje komen we toch weer samen met het fietspad en zelfs een klein stukje autoweg. Hier gaan we water over met een fiets- en voetgangersbrug en we lopen langs enkele huizen van het dorpje Fortmond. Hier is ook nog een parkeerplek. Mochten je kinderen te klein zijn om 5 kilometer te lopen, start dan hier je rondje van iets meer dan 1 kilometer.
Aan de horizon zien we de toren van de oude steenfabriek en de uitkijktoren. Deze toren heeft twee trappen. Lekker makkelijk. “Ik neem deze”, roept mijn dochter, om vervolgens elke keer als we elkaar zien “Boe” te roepen. Wat een mooi uitzicht van bovenaf!
Een apart paadje gaat naar een klein strandje aan de IJssel. Ook gaat hier het Kozakkenveer naar de overkant. Dit veerpontje vaart van 1 april tot 1 oktober en komt wanneer je ze belt. De overtocht van Fortmond naar Veessen kost 1 euro.
Daarna lopen we naar de resten van de oude steenfabriek. De toren en delen van het gebouw staan nog. Er zijn allemaal plekken waar je erin kunt kijken, maar daar ligt wel afval. Een informatie bord vertelt meer over de historie van de steenfabriek van Fortmond.
Een van de twee gebouwen is ook van binnen toegankelijk. In de winter troffen we hier eens een groep paardjes die lekker warm tegen elkaar aan stronden.
Mocht je niet helemaal dezelfde weg terug willen lopen, dan kun je nu de groene route volgen langs de IJssel. Je hebt hier ook kans om schotse hooglanders te zien. Let alleen op: bij hoogwater is de trekpont op deze route niet bruikbaar. Wij vinden 8 kilometer voor vandaag een beetje ver, onze maagjes knorren al, dus ik besluit dezelfde weg weer terug te nemen. Er is op de route genoeg afwisseling, waardoor dit zeker niet storend is.
Wat is er nog meer te doen in de omgeving?
Een wandeling door natuurgebied Duursche Waarden kun je combineren met een bezoek aan de gezellige steden Zwolle en Deventer.
Meer wandelen in de omgeving kan ook. Vlakbij heb je Kasteel De Haere, met op het terrein ook veel interessante bunkers en militaire bouwwerken van de IJssellinie. Ook vlakbij is Landgoed Nieuwe Rande, waar een leuke route is met sporttoestellen.
Lees ook onze blog: