Home / Nederland / Apeldoorn met kinderen – een echte gezinsstad
julianatoren

Apeldoorn met kinderen – een echte gezinsstad

Ga naar Apeldoorn met kinderen, want er is superveel te doen voor alle leeftijden. In Apeldoorn heb je het pretpark Julianatoren, de Apenheul en het paleis het Loo om maar wat te noemen.

Vanuit Apeldoorn zit je zo op de Veluwe maar op fietsafstand zit ook al enorm veel natuur. Met bijvoorbeeld de hoogste waterval van Nederland, de heidegebieden van Loenen, Uddel en Hoog Buurlo, het historische gebouw van Radio Kootwijk en het recreatiegebied Bussloo.

Bezienswaardigheden Apeldoorn met kinderen

Julianatoren

Julianatoren (tot 2014 Koningin Julianatoren) is een pretpark speciaal voor jonge kinderen. In mijn eigen jeugd fotoboeken heb ik nog foto’s van uitjes hiernaar toe met opa en oma.

Bijzonder dus om nu onze eigen dochter (van op dat moment 3 jaar) mee te nemen. Dit is de eerste keer dat ze bij zo iets komt en het is voor haar duidelijk wennen. In eerste instantie wil ze nergens in behalve dan natuurlijk de trampoline en het klauterparadijs, die zijn altijd goed. Niet helemaal hoe ik het verwacht had.

julianatoren apeldoorn
julianatoren apeldoorn
julianatoren apeldoorn

Dit geeft ons wel de kans om rustig rond te kijken. We konden al vlak bij de ingang parkeren en het park is compact genoeg om snel te zien wat er allemaal te doen is. Het is tijdens ons bezoek volgens de website sowieso een rustige dag. Dit betekent dat we nergens hoeven te wachten maar ook dat sommige attracties niet de hele tijd open zijn. Wat we ook merken is dat dit echt een park is voor kinderen. Kindermuziek schalt uit de speakers, hele families met opa en oma op pad, en ja gillende kinderen.

Er worden meerdere keren per dag shows gegeven door de muizen Jul en Julia. Deze mascotte’s van het park spelen de hoofdrol in een aantal shows zoals “Dansles met Julia” en “Het Spannende Safari Avontuur”. Dit vinden wij echt wel een pluspunt van Julianatoren. Een rustmoment in de dag en de kindjes doen enthousiast mee. Behalve dan onze dochter, die stokstijf zit te kijken. De week erop heeft ze het nog regelmatig over de muizen en het liedje en dat ze nog een keer wil gaan kijken. Het heeft dus indruk gemaakt.

juliantoren pretpark

Wanneer mevrouwtje eindelijk een beetje loskomt maken we verschillende ritjes. Bijna altijd heb je als ouder de mogelijkheid om ook mee te gaan (al is het soms wel proppen in de kleine karretjes). Voor de oudere kinderen zijn er de wat stoerdere activiteiten als een achtbaan en het schip maar met een peuter laten we die voorbij gaan.

juliantoren pretpark
juliantoren pretpark
juliantoren pretpark

In pretpark de Julianatoren zijn meerdere eetgelegenheden. Zoals een poffertjeskraam en Aziatische toko. Niet alleen fastfood dus je kunt ook een gewoon broodje krijgen.

Na de lunch kwam onze dame eindelijk los en ging ze in attracties waarvan we nooit gedacht hadden dat ze het zou durven. Riep ze aan het begin nog dat ze echt NIET in de helikopters wilde, nu stapte ze stoer naar binnen. En nu wil ze overal wel in, en niet één keer maar twee, drie, vier keer. Nog even met papa van de stoere glijbaan en zelfs in de zweefmolens.

Aan het einde moesten we haar uit het park slepen, en nog geen minuut in de auto viel ze vermoeid in slaap. We moeten haar beloven dat we snel weer terug gaan en dat gaan we ook zeker doen. Af en toe een kinderdagje of middagje hoort er ook bij!

Als je even een paar uurtjes wilt gaan of de Julianatoren wilt combineren met met de andere attracties in Apeldoorn met kinderen koop dan vooral je kaartjes online, een stuk goedkoper dan bij de kassa.

Woon je dichterbij en heb je een groot gezin en/of opa’s en oma’s die graag met de kinderen op pad gaan ook dan is het gezinsabonnement een aantrekkelijk aanbod. Het abonnement biedt namelijk naast de ouders ook aan 4 opa’s en oma’s de mogelijkheid tot onbeperkt entree. Bovendien krijg je kortingsvouchers (gratis of 50% korting) bij een flink aantal andere pretparken en dierentuinen zoals Ouwehands dierentuin in Rheden en pretpark Hellendoorn.

juliantoren
juliantoren

Apenheul

De Apenheul is een dierentuin met alleen maar apen. Je komt hier dan ook bijzondere soorten tegen zoals de neusapen en een grote groep gorilla’s die je elders in Nederland niet snel ziet. Mijn persoonlijke favoriet zijn de gibbons die met hun lange armen megasnel door de bomen slingeren en prachtig kunnen zingen. De meeste apen hebben ruime leefgebieden maar er is ook een gedeelte waar apen en mensen door elkaar heen lopen.

De Apenheul is vooral een geweldig uitje in Apeldoorn met kinderen tijdens een mooie zonnige dag.

Apenheul

Als je niet alleen naar apen wilt kijken maar zelf door de bomen wilt slingeren, dan kan dat. Naast de Apenheul ligt namelijk het klimbos hier kan je door de bomen klauteren en ziplijnen. Een andere plek om fijn te spelen is kinderparadijs Malkenschoten.

Stadspark Berg en Bos

Stadspark Berg en Bos naast de Apenheul heeft een klimbos en je kunt hier ook goed wandelen met kinderen. Zo is er het IVN natuurpad met informatiebordjes onderweg. Een speelweide en kan je zwijnen en herten spotten.

berg en bos wilde zwijnen

Wildpark het Aardhuis in Apeldoorn

Niet zo bekend, wel heel leuk het aardhuis in Apeldoorn. Een oude jachtloge op een historische stukje Veluwe. In het natuurgebiedje hier wonen heel veel reeën waardoor de kans enorm groot is dat je deze gaat zien Dit maakt dit wandelgebied in Apeldoorn extra leuk met kinderen. In de oude lodge zit nu een restaurant en een klein museum waar ook een aantal spelactiviteiten staan voor kinderen. Het is vooral leuk voor peuters zoals onze dochter die lekker willen kruipen door de tunnel of voor kinderen in de eerste klassen van de basisschool die zich wel zullen vermaken met de behendigheidsspelletjes.

aardhuis Apeldoorn
aardhuis Apeldoorn

Meerdere keren per jaar is er op het grote grasveld bij het Aardhuis een roofvogelshow. Toevallig ook tijdens ons bezoek. Het was een show met humor (vooral vanwege een brutale vogel die echt niet meer uit de boom kwam) en het publiek wordt actief betrokken om mee te doen.

Paleis het Loo met kinderen

Misschien denk je niet direct aan Paleis het Loo met kinderen maar wij vonden het erg de moeite waard. Zeker als je kinderen wat ouder zijn en ze niet meer zoals onze dochter onder alle afzettingen door wil gaan om alles eens goed te bekijken.

Vanaf 6 jaar is er een kinder-audio tour en ook een speelpaleis (buitenspeeltuin) is aanwezig. Bij regenachtig weer kan je binnen de vele kamers bekijken waarvan de kinderkamers natuurlijk het interessants zijn. Ook de stallen met veel koetsen zijn boeiend om te zien. Als het weer meewerkt dan zijn de tuinen van Paleis het Loo heerlijk om te wandelen, rennen en in bomen te klauteren. Naast de gemanicuurde tuin is er namelijk ook een mooi wandelgebied rondom de vijver.

Ook leuk bezoek het paleis tijdens de jaarlijkse prinsen en prinsessendagen op Paleis het Loo.

Paleis het loo met kinderen
Paleis het loo met kinderen
Paleis het loo met kinderen

Apeldoorn centrum en CODA Apeldoorn

Er is super veel te doen in Apeldoorn voor het hele gezin, en als je alle bovenstaande opties daadwerkelijk wilt bezoeken dan heb je aan een weekend echt niet voldoende. Het enigste wat wij jammer vinden aan Apeldoorn is dat het centrum zo weinig sfeervol is. Ja, er is een lange winkelstraat met alle grote ketens en er staan ook nog wel wat mooie gebouwen maar verder is het veel lelijke bebouwing. Voor echt sfeervol en kleine onafhankelijke winkeltjes en een mooi oud centrum kan je de beter naar de 2 andere steden in de zogenaamde Stedendriehoek gaan, namelijk Deventer of Zutphen.

Wil je lekker eten dan is er een pleintje wat we aanbevelen. Bij het stadhuis aan het Raadhuisplein zitten verschillende goede lunch locaties.

apeldoorn met kind

In het centrum vind je nog wel het CODA, het kunstmuseum in Apeldoorn. Ze hebben hier wisselende tentoonstellingen die afhankelijk van je interesses in meer of mindere mate de moeite van het bezoeken waard zijn. Er is ook CODA Junior waar specifiek kindertentoonstellingen worden georganiseerd. Dit zijn ook tijdelijke tentoonstellingen dus het is slim om van te voren op de website te kijken of dit voor jouw kind interessant is. Tijdens onze laatste bezoek ging het namelijk eigenlijk om niet meer dan een tekentafel.

coda apeldoorn
coda apeldoorn

Ga dan liever naar de naastgelegen CODA-bibliotheek, of zoals we een kindje hoorde zeggen “de gaafste bibliotheek waar ik ooit geweest ben”.  Met een glijbaan die je van de begane grond naar de kinderkelder brengt. Hoe tof is dat.

bibliotheek apeldoorn
bibliotheek apeldoorn

Rondom Apeldoorn

Je kunt Apeldoorn makkelijk gebruiken als de basis voor een meerweekse vakantie. Niet alleen in de stad zelf maar in de omgeving is enorm veel te doen. Ga naar Park de Hoge veluwe. Bezoek de oude Hanzesteden in de omgeving zoals, Zutphen, Deventer met het Speelgoedmuseum of Hattem met een heel leuk kindvriendelijk bakkerijmuseum.

Wil je gezellig ergens eten en ondertussen kijken naar parachutisten en opstijgende vliegtuigjes ga dan naar vliegveld Teuge.

Loenen direct naast Apeldoorn heeft de eer de hoogste waterval in Nederland te hebben. Ik had er meer van verwacht en was zo teleurgesteld dat ik niet eens een foto heb gemaakt (sorry) maar het is dus een trappetje waarbij het water in stukjes in totaal 15 meter omlaag valt. Op de nabijgelegen parkeerplaats staat meestal een ijsco kraam en op een zonnige dag kunnen kinderen met hun voeten in het water spelen.

Apeldoorn

Interessanter is het dorpje Radio Kootwijk. Hier heb je een erg mooi heidegebied en het historisch interessante Radiogebouw.

Wil je niet met de auto maar liever wat spannender vervoer kiezen? Tussen Apeldoorn, Beekbergen en Dieren rijdt er regelmatig een ouderwetse stroomtrein. Super leuk natuurlijk om een keer te doen met kinderen. Check voor de dagen en tijden de website van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij.

Kindvriendelijk overnachten Apeldoorn

Je kunt op zoek gaan naar een kindvriendelijk hotel in Apeldoorn. Je hebt familiekamers bij StayOkay Apeldoorn

,wat aan de bosrand ligt en erg betaalbaar is. Een ander kindvriendelijk hotel in Apeldoorn is het van der Valk hotel aan de snelweg. Ook hier hebben ze familiekamers en veel extra faciliteiten zoals een spa en paardenstallen. Wil je liever in de stad zitten, Het Heertje is een huis dat verhuurd wordt met meerdere slaapkamers.

Apeldoorn

Naast hotels is er ook een enorme keuze aan vakantieparken rondom Apeldoorn. Zo heeft Landal zelfs 4 opties, een ander bungalowpark bij Apeldoorn is Droomparken Beekbergen. Hoenderloo heeft een aantal leuke vakantieparken bij elkaar op loopafstand van het centrum van Hoenderloo met het lekkerste ijs van de Veluwe (Ijs van Co) en allerlei goede restaurantjes.

Ook leuk: Buitenlevenvakanties (van Natuurmonumenten) heeft voormalige boswachterijwoningen die worden verhuurd. Midden in het bos en van buiten de charmante uitstraling, van binnen helemaal opgeknapt en heerlijk voor gezinnen.

kinderbungalo landal miggelenburg

Meer tips lees ook

1 reactie op “Apeldoorn met kinderen – een echte gezinsstad”

  1. Wat ook een leuke tip is met jonge kids; kinderparadijs Malkenschoten. Een grote kinderboerderij met speeltuintjes, waterfietsen, een bus, bouwblokken, kabelbaan en mascotte Binky!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top