Home / Reisinformatie / Azie / Maleisie / Genieten van strand én natuur bij Shangri La’s Rasa Ria Resort

Genieten van strand én natuur bij Shangri La’s Rasa Ria Resort

Zoek je een strandbestemming op Maleisisch Borneo voor het hele gezin? Denk dan eens aan de kust rondom Kota Kinabalu. Dit gebied is malariavrij (in tegenstelling tot Noordoost Borneo) en al jaren veilig om heen te reizen volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Wij verbleven in het Shangri La’s Rasa Ria Resort & Spa. Het hotel heeft 3 kilometer aan privéstranden en grenst aan een natuurgebied. Hoe is het om tijdens een backpack-vakantie met kinderen op dit resort te verblijven? In dit blog vertel ik je hier graag meer over.

Borneo-Maleisie-met-kinderen-Kota-Kinabalu-Shangri-Las-Rasa-Ria-sunset

Praktische zaken Shangri La Rasa Ria

Kota Kinabalu is de hoofdstad van de provincie Sabah. Vanaf het vliegveld vertrekken hier dagelijkse vluchten naar vele Maleisische bestemmingen (en zelfs internationale bestemmingen). Het Shangri La Rasa Ria ligt op zo’n 30 kilometer van de luchthaven (en het centrum) van Kota Kinabalu. Met de taxi duurt het gemiddeld 30 tot 40 minuten voordat je het resort bereikt.

De eilanden rondom Kota Kinabalu, genaamd Tunku Abdul Rahman National Park, worden overspoeld door (veelal Chinese) dagtoeristen. Wij vonden het daarom een verademing om bij het Shangri La Rasa Ria te komen, wat een rustige stranden!

Het Shangri La Rasa Ria grenst aan het natuurgebied genaamd Rasa Ria Reserve. Het wordt dus niet alleen omringd door een uitgerekt zandstrand, maar ook door maar liefst 400 hectare jungle.

Shangri-La’s Rasa Ria Resort ria ria
Shangri-La’s Rasa Ria Resort ria ria

Het strand van Shangri La Rasa Ria

De grootste troef van dit hotel is absoluut het ongerepte brede zandstrand. Het is maar liefst 3 kilometer lang en ontzettend breed. Het was een van de mooiste stranden die we tegenkwamen tijdens onze vakantie in Maleisië met kind. Ook bij een volledige bezetting van het hotel, merkten wij dat het strand een oase is van rust. Aan de zijkanten van het strand zie je de jungle van Rasa Ria Reserve, wat een plaatje!

De zee loopt langzaam af, het is dus ideaal om hier met kinderen in de golven te spelen. Overdag is er bovendien een strandwacht aanwezig die de zwemmers in de gaten houdt. Aan het strand liggen vele strandbedjes, gelukkig met rieten parasols die de nodige schaduw verschaffen.

Shangri La Rasa Ria Strand

Hoe ziet de kamer eruit?

Het Shangri La Rasa Ria bestaat uit twee delen: in de Ocean Wing bevinden zich 150 hotelkamers en in de Garden Wing bevinden zich 350 hotelkamers. Het hotel is zo groot dat beide delen een eigen check-in en ontvangst hanteren. Wij verbleven drie nachten in de Ocean Wing in een Deluxe tweepersoonskamer. Bij de check-in werden we ontvangen met verfrissende doekjes en een koud glas sap.

Shangri La Rasa Ria kamer

Als eerste komen we in de gang van de kamer met een onwijs grote inloopkast. We stallen al onze spullen uit in de handige lades en kasten, die genoeg ruimte bieden om eindelijk eens alles uit de backpack te halen. Vervolgens lopen we de kamer binnen waar een megagroot kingsize bed op ons staat te wachten. We hebben in tijden niet zo lekker geslapen als in dit bed! Voor onze vierjarige kleuter is er aan het voeteneind voldoende plek voor zijn eigen éénpersoonsbed. Onze zoon vindt het ‘een geluk’ dat hij in dezelfde kamer slaapt!

Shangri La Rasa Ria kamer

In de kamer is een handige raambank tegen de grote raampartij aangezet. Het wordt Jonah z’n favoriete plek en hij stalt hier al zijn speelgoedauto’s en dinosaurussen uit. Verder is er ook nog ruimte voor een groot bureau inclusief gratis minibar (die dagelijks bijgevuld wordt) en een kleine ronde eettafel waar allerlei gedroogd én vers fruit op ons ligt te wachten.

Shangri La Rasa Ria badkamer

Het balkon is echter het állermooist van onze kamer. Alle hotelkamers in de Ocean Wing beschikken namelijk over een tweepersoons buitenbad, wat gaaf! Het bad loopt snel vol en er is voldoende heet water aanwezig om de dag af te sluiten met een lekker warm bad. Wow, dit heb ik nog nooit meegemaakt. En natuurlijk heb je zicht op het stand vanuit het bad! Het balkon is zo groot dat er ook nog plek is voor een ronde loungebank, een zitje en een handig uitklapbaar wasrekje voor natte zwemspullen. Wat een luxe!

Shangri La Rasa Ria badkamer
Shangri La Rasa Ria badkamer

Natuurlijk heeft de kamer, naast het grote balkonbad, ook een luxe badkamer. Het is een grote ruimte met daarin een aparte douche. Er zijn twee douchekoppen aanwezig, ik prefereerde natuurlijk de regendouche! Na een zweterige wandeling door de jungle doe ik me tegoed aan de keur van heerlijk ruikende veganistische doucheproducten.

Niet één, maar twee enorme zwembaden!

Het Shangri La Rasa Ria beschikt over twee enorme zwembaden: in de Garden Wing een zwembad met glijbanen en in de Ocean Wing een rustiger zwembad. Onze kleuter wil uiteraard eerst het zwembad bij de Garden Wing uitproberen.

Direct valt een groene buitenglijbaan op. Bovenin staat een medewerker die de kinderen precies vertelt wanneer ze mogen glijden. Onze zoon gaat wel 20 keer van deze glijbaan af voordat we de rest mogen verkennen. Er is ook nog een kleine glijbaan aanwezig die uitkomt in een kikkerbadje. Een schaduwdoek zorgt hier voor de nodige schaduw voor de allerkleinsten. Het zwembad is afgezet met meerdere lijnen en boeien die telkens de waterdiepte aangeven. Zo weten kinderen zonder zwemdiploma precies waar ze wel en niet mogen komen.

Shangri La Rasa Ria zwembad

Ook in de Ocean Wing vermaken we ons prima in het zwembad. Het is hier beduidend rustiger, waarschijnlijk vanwege de ontbrekende glijbanen en het veelal diepe water (wat ook hier netjes met touwen en boeien staat aangegeven). Omdat onze kleuter geen watervrees kent, plonst hij er ook hier op los. Ik relax nog even in het bubbelbad met uitzicht op zee.

Bij beide zwembaden zijn toezichthouders aanwezig. Er zijn veel banken en zitjes rondom de zwembaden en ook is er een uitgiftepunt voor handdoeken zodat je geen eigen spullen hoeft mee te sjouwen. Meerdere keren per dag lopen medewerkers met gratis fruithapjes rond (spiesjes meloen met gember bijvoorbeeld). Bij het zwembad met de glijbanen is ook een ijswinkel en een pannenkoekenkraam aanwezig. Beide hebben we natuurlijk uitgetest en goedgekeurd!

Shangri La Rasa Ria zwembad

Aandacht voor duurzaamheid

Het valt op Shangri-La’s Rasa Ria veel aandacht besteedt aan het verduurzamen van het resort. Zo staan er overal watertanks waar je je flesje gratis kunt bijvullen. Ze verkopen ook opvouwbare waterflessen mocht je zelf niet over een fles beschikken.

In het gehele resort denken ze na over zo min mogelijk gebruik van single use plastic. Zo worden er bijvoorbeeld geen plastic rietjes uitgegeven en organiseren ze meerdere keren per week een Beach Clean Up. Gasten van het resort kunnen aansluiten om hierbij te helpen. Mede door dit soort initiatieven is het strand brandschoon, het is zelfs het schoonste strand wat we in geheel Maleisië hebben gezien!

Shangri La Rasa

Activiteiten

In en rondom Shangri-La’s Rasa Ria is van alles te doen. De meeste activiteiten starten bij het strand, het Discovery Centre aan de rand van de jungle of bij de Kids Zone. Wij hebben een aantal activiteiten ondernomen, ik vertel je er graag meer over.

Ontdek de jungle in het Discovery Centre

Het resort grenst aan het natuurgebied Rasa Ria. Het is dus ideaal om vanuit hier de jungle te gaan verkennen. Bij het Discovery Centre kun je allerlei informatie krijgen over de activiteiten. In dit centrum kun je tevens informatie vinden over de jungle. Ze hebben zelfs allemaal opgezette dieren die in het gebied leven zodat je je kunt voorbereiden op de tocht.

natuurgebied Rasa Ria

Al op de allereerste dag wilde onze kleuter graag meedoen met het ranger-programma. Ervaren Ranger Thim vertelde de kinderen in het Engels wat ze te doen stonden: helpen met de dieren en het behouden van de jungle. En dan kun je natuurlijk niet op pad zonder geschikte outfit! Alle kinderen kregen een groen Ranger t-shirt, een stoere beige pet en een eigen opvouwbare waterfles. Ook was er aandacht voor het insmeren van de kinderen met antimuggenspul (het Shangri-La’s Rasa Ria Resort maakt hun eigen spray). Alhoewel onze zoon nog geen Engels spreekt, begreep hij prima wat hem te doen stond. Jawel, de kinderen gaan zonder ouders op pad!

natuurgebied Rasa Ria

Na zo’n anderhalf uur kwam onze kleuter terug met heel veel verhalen. Normaliter is hij niet zo spraakzaam, maar nu had hij woorden te over. Ze hadden fruit geschild en hiermee apen gelokt (en gezien), ze kwamen een slang en schildpadden tegen, hebben vissen gevoerd én over touwbruggen gelopen. Onze zoon is normaliter nogal verlegen in nieuwe groepen, maar door het meedoen aan deze activiteit kwam hij helemaal los.

natuurgebied Rasa Ria

Vanuit het Discovery Centre kun je ook diverse andere activiteiten ondernemen. Zo kun je hier met een Ranger de jungle gaan verkennen. Dat kan zowel in een groep (elke dag op vaste tijden) als met een privégids. Er zijn verschillende routes te belopen, variërend van zo’n 2 tot ongeveer 8 kilometer. Wij kozen voor een gecombineerde route. Onze gids leidde ons zo’n 100 meter de bergen op. Het was een zware klim in de drukkende hitte, maar het uitzicht loonde: we keken uit op de zee en de rivier, indrukwekkend! Op dit punt is een kleine steiger gebouwd. Hier wordt ook ontbijt geserveerd voor de vroege vogels die de wandeling al om 5 uur ’s ochtends maken en daarbij de zon zien opkomen. Onze terugweg leidde via touwbruggen en al snel waren we weer terug bij het bezoekerscentrum.

natuurgebied Rasa Ria

Strandactiviteiten

Aan het strand zijn natuurlijk talloze activiteiten te ondernemen! Wij hadden het plan om catamaran te gaan zeilen, echter werd deze activiteit afgeblazen door te hoge golven. Andere activiteiten die je vanuit hier kunt regelen zijn bijvoorbeeld suppen, golfsurfen, jetski rijden, bananenboot varen, etc. Soms zitten enkele van deze activiteiten ingegrepen in de kamerprijs, check dit dus even!

Shangri-La’s Rasa Ria Resort ria ria

Spelen bij de Kids Zone

Op het resort bevindt zich een Kids Zone: een ruimte waar kinderen begeleid kunnen spelen. Er is volop speelgoed aanwezig, denk bijvoorbeeld aan duplo, houten treinbaanrails, kleurplaten, voorleesboeken, knikkerbanen etc. Buiten is er een heuse rijbaan met loopauto’s en een zandbak (met schaduwdoek erboven). Voor de allerkleinsten is er een aparte ruimte met daarin zelfs een ballenbak! Kinderen tot 3 jaar kunnen hier met hun ouders spelen, kinderen daarboven mogen kiezen of ze met of zonder hun ouders naar binnen willen.

Kids Zone kinabula shangri la

Vanuit hier worden dagelijks gratis activiteiten georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan speurtochten of filmvertoningen. Elke dag worden er zo’n 8 verschillende gratis activiteiten aangeboden. Er zijn ook activiteiten waarvoor je een kleine bijdrage moet geven, denk bijvoorbeeld aan t-shirts beschilderen of de heuse Sunset Ceremonie. Die laatste leek onze kleuter ook wel wat: kinderen verkleden zich in traditionele kostuums en mogen meedoen in een korte show. Natuurlijk mochten de ouders de kinderen pas zien bij de show. Met een draagstoel werden de kinderen binnen gedragen en de acteurs speelden met vuur terwijl ze op de drums sloegen. Wat een spektakel!

Kids Zone kinabula shangri la
Shangri-La’s Rasa Ria Resort

Onze kleuter vond de Kids Zone ontzettend leuk, hij noemde het de ‘kleuterschool’ en wilde allerlei activiteiten ondernemen zónder ons zodat hij met de andere kinderen kon spelen.

Naast de Kids Zone is een grote speeltuin te vinden. Shangri La’s Rasa Ria heeft zich laten inspireren door de omgeving: in de speeltuin kun je allerlei houten speeltoestellen en dieren vinden. Onze kleuter gaat hier helemaal los na vier weken geen buitenspeeltuin gezien te hebben. Dit is echt een van de meest kindvriendelijke hotels in Maleisië.

Kids Zone kinabula shangri la
Kids Zone kinabula shangri la

Kindvriendelijke restaurants bij het Shangri-Las Rasa Ria Resort

Ontbijt

Op zoek naar het beste ontbijt ter wereld? Dan kun je je hart ophalen bij Oceano. Niet alleen de keuze van de gerechten, maar ook het gezellige restaurant maakte dit voor ons een ontbijt om nooit te vergeten. Koks bereiden door middel van live cooking jouw gerecht naar keuze. Zo is er onder andere een hoek met ei-gerechten, een noodle-bar en een fruitbar. Maar pas écht blij werd ik van de mogelijkheid om gezonde muesli’s zelf samen te stellen met onder meer lijnzaad, gezonde muesli, gedroogd en vers fruit, noten en yoghurtopties. Goede cappuccino’s van verse koffiebonen en vers geperste fruitsappen (geen aanlengde sappen) hebben we niet eerder op Borneo bij het ontbijt gezien, wow!

Shangri-La’s Rasa Ria Resort ontbijt

Na het gezonde ontbijt, was er natuurlijk nog ruimte voor zoetigheden; chocoladebroodjes, een heuse donut-bar en allerlei soorten taartjes. ‘Wat een feestontbijt’, zoals onze kleuter de eerste ochtend tijdens ons verblijf blij uitriep!

In het Resort zijn overigens twee ontbijtrestaurants te vinden. Afhankelijk van de hotelvleugel waar je verblijft, word je verwacht in het ene of het andere restaurant zodat je nooit ver hoeft te lopen.

Lunchen en dineren

Natuurlijk zijn er meerdere restaurants te vinden op het Resort van Shangri-La’s Rasa Ria. Onze zoon mocht de eerste dag kiezen en daarom belandden we allereerst bij het Italiaanse restaurant. Verwacht hier een keur aan pizza’s (in de steenoven gemaakt!), pasta’s en vis- en vleesgerechten. Als dochter van een Italiaanse vader kan ik alleen maar toegeven dat de gerechten écht heel goed waren. In het restaurant is ook een speelhoek aanwezig.

Shangri-La’s Rasa Ria Resort restaurant

Andere kindvriendelijke restaurants op het resort zijn Tepi Laut en ‘Coffee Terrace’. Beide bieden een buffet met live cooking stations. Er zijn westerse gerechten verkrijgbaar (zoals pasta’s en frietjes), maar er is ook volop keuze uit Maleische gerechten.

Shangri-La’s Rasa Ria Resort restaurant

Wil je uitgebreid dineren en houden je kinderen van exotisch eten? Op het resort bevindt zich ook nog een Japans restaurant en een prijswinnend Indiaas restaurant.

Vergeet niet tijdens zonsondergang een drankje te drinken bij de Sampan Bar, de mooiste plek om de zon in de zee te zien zakken.

Shangri-La’s Rasa Ria Resort restaurant
Shangri-La’s Rasa Ria Resort restaurant

Wij hebben onwijs genoten van ons verblijf in Shangri-La’s Rasa Ria Resort. De locatie van het resort maakt de plek uniek: omringd door de jungle en brede zandstranden. Alhoewel we nog nooit in zo’n groot resort hadden verbleven en we daarom niet wisten wat we konden verwachten, hebben we hier zo’n fijne tijd gehad! De stranden waren de schoonste die we gezien hebben van heel Maleisië en onze kleuter genoot volop van de Westerse maaltijden en het spelen in de Kids Zone, het strand en het zwembad. Wij willen zeker terugkeren!

Shangri-La’s Rasa Ria

Lees ook onze andere blogs over kindvriendelijk hotels in Maleisië. Of lees over bestemmingen zoals de Perhentians, Manukan eiland of Kuching. We vertellen je ook wat een vakantie in Maleisië kost.

Ook naar Zuidoost-Azië met kinderen op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken, terwijl we voor accommodatie vaak kijken op booking.com. Ook gebruik ik vaak Klook, omdat die entreekaartjes en tours met korting aanbieden en heel actief zijn in Zuidoost-Azië.

Geen zin of tijd om het zelf te regelen? Bij Local Hero Travel kunnen ze je helpen. Je boekt via deze Nederlandse reisorganisatie rechtstreeks bij een lokale reisspecialist. Ook Riksjafamily is een goede organisatie. Net als zuidoost Azie specialist 333travel, die naast standaard reizen ook reizen op maat maakt. Ook zijn er veel organisaties die groepsreizen organiseren waarbij je samen met andere gezinnen op reis bent. Fijn als je kind graag Nederlandse speelmaatjes heeft tijdens de vakantie. Check hiervoor het aanbod van ANWB, Djoser, Sawadee en Koning Aap. Mocht je liever met een groepsreis meegaan, lees dan hier de blog Groepsreizen met kinderen.

Wist je dat je tussen de Thaise en Maleisische eilanden kunt reizen met de boot? Op Directferries vind je een totaal overzicht welke rederijen er actief zijn, hierdoor kun je makkelijk de vertrektijden en prijzen vergelijken. Bekijk hier het gehele aanbod via Directferries.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top