Home / Reisinformatie / Europa / Bulgarije / Wat te doen in culturele hoofdstad Plovdiv met kinderen

Wat te doen in culturele hoofdstad Plovdiv met kinderen

De Bulgaarse stad Plovdiv is, net zoals Rome, gebouwd rond de zeven heuvels van de stad. Plovdiv heeft meer dan 8.000 jaar geschiedenis en daarom is dit met recht één van de oudste Europese steden te noemen (ja, nog ouder dan Rome!). In Plovdiv gaan historie en moderniteit hand-in-hand, sla deze leuke stad daarom zeker niet over tijdens je rondreis door Bulgarije met kinderen.

Plovidv met kinderen

Praktisch zaken rondom Plovdiv met kinderen

Plovdiv is de op één na grootste stad van Bulgarije en is uitstekend bereikbaar vanuit Sofia met zowel de trein (ongeveer 3,5 uur) als met de (huur)auto (ongeveer 150 kilometer). In de zomer kan de stad enorm heet worden, een buitentemperatuur van minimaal 40 graden is de normaalste zaak van de wereld. Ik raad je daarom aan om in deze tijd van het jaar de stadsbezoeken te beperken tot in de ochtend en ’s middags verkoeling te zoeken aan het zwembad, in het stadspark of bij een binnen activiteit. Een hotel met airco én parkeergelegenheid is bovendien aan te raden, aangezien er in de oude stad weinig toegankelijke parkeerplaatsen zijn.

Plovdiv met kinderen

Oude stad Plovdiv

Het centrum van Plovdiv voelt klein aan, helemaal niet als de op één na grootste stad van het land. Overal waar ik kijk zie ik cafeetjes, muurschilderingen, kerkjes, kunstgalerijen, mansions en ruïnes.

Nebet Tepe

Eén van de oudste plekken van de stad is Nebet Tepe. Op deze heuvel zijn nederzettingen uit 4.000 voor Christus gevonden. Later bouwde men hier de citadel en de Acropolis van de stad. Inmiddels is daar nog weinig van over, toch ademt deze plek historie en geeft het je een prachtig uitzicht over de stad.

Plovdiv met kinderen

Romeins amfitheater

Op één van de andere heuvels is een oud Romeins amfitheater (gebouwd rond het jaar 116) te bezichtigen. Dit bijzondere gebouw werd pas in 1970 gevonden toen er een aardverschuiving plaatsvond. In de jaren daarna is het gerestaureerd.

Het theater was enorm groot, het bood plaats aan maar liefst 7.000 bezoekers. Waarschijnlijk is het amfitheater gebruikt voor theatervoorstellingen, maar ook voor gladiatorgevechten. Achter het podium zijn nog twee verdiepingen met zuilen te bewonderen. In de zomer worden hier in de avonden soms concerten en opera’s georganiseerd.

Plovdiv met kinderen

Romeins stadion

Midden in de huidige winkelstraat loop je tegen het Romeinse stadion (2e eeuw) aan. Een klein deel hiervan is gerestaureerd en kun je tegenwoordig bezoeken (de rest van het monument ligt onder de winkelstraat verscholen). Via een 3D-film kun je je een voorstelling maken hoe groot dit stadion was: 30.000 bezoekers konden hier kijken naar gladiatorgevechten in een arena van 240 meter lang en 50 meter breed. De 3D-film begint met wat algemene informatie over de plek, maar al snel bevinden we ons midden in een gevecht uit de tweede eeuw. De film maakt enorm veel indruk op onze zoon, nog weken later horen we over kogelstoten en strijdwagens.

Plovdiv met kinderen

Djumaya Moskee

Tegenover het Romeinse stadion vind je de moskee van de stad. Alhoewel je slechts een klein deel van de moskee mag bezoeken, is het zeker de moeite waard om de muurschilderingen uit de late 18e tot begin 19e eeuw te bekijken. Voor vrouwen hangen er bij de entree eventueel lange jassen om aan te trekken.

Saints Konstantin en Elena kerk

Onderweg naar Nebet Tebe passer je deze zeer oude kerk, herkenbaar aan de witte toren. De huidige kerk (al vanaf de vierde eeuw zijn hier heiligdommen gebouwd) is in 1810 op de oude vestingmuren van de stad gebouwd. De kerk heeft bijzonder mooie fresco’s op de buitenmuren en binnen heeft het enorm rijk interieur. Een indrukwekkende kerk om te bezichtigen!

Plovdiv met kinderen

Sveta Marina Church

Nog zo’n mooie kerk vind je tussen de winkelstraat en het amfitheater. Deze orthodoxe kerk is gebouwd in zestiende eeuw en bevat wederom indrukwekkende muurschilderingen en een ommuurde binnentuin. Ook staat hier een 17 meter hoge klokkentoren uit 1870.

Stadspark Tsar Simeon

Aan het begin van de winkelstraat vind je een enorm park. ’s Avonds is het hier een drukte van jewelste. Locals zoeken collectief verkoeling en rondom de grote speeltuin in het park zijn enorm veel gezinnen te vinden. In de zomer is er elke avond een lichtshow te zien bij de singing fountains.

Plovdiv met kinderen

Op zoek naar verkoeling in de hete zomer in Plovdiv?

Aquapark Aqualand

Wij kozen voor een appartement in Plovdiv en snakten in de hete zomer naar verkoeling. We twijfelden geen moment om naar waterpark Aqualand te gaan! Met onze huurauto konden we makkelijk parkeren bij het waterpark. Eenmaal binnen waren er ruime (gescheiden) kleedkamers en douches.

Onze zesjarige zoon vloog echter direct het park in; waar te beginnen? Er zijn verschillende zwembaden met verschillende dieptes. Zo is er een golfslagbad, maar zijn er ook ondiepe peuterbaden met kleinere glijbanen. Verder bestaat het complex uit twee grote zones. We verkennen allereerst een stellage waar zo’n 8 glijbanen bevinden die allen in hetzelfde bad uitkomen. Sommige van deze glijbanen kun je met een grote ronde band afgaan, bij een enkele kun je naast elkaar racen en weer anderen zijn compleet donker. Er zijn genoeg banden te leen en de rijen vallen ontzettend mee (op een weekenddag hoefden wij op z’n meest enkele minuten te wachten, vaak stond er echter helemaal geen rij).

waterpark plovidv

Na een uurtje is het tijd om de rest van het park te verkennen. Alhoewel er geen minimale lengtes of leeftijden bij de glijbanen staan, zijn niet alle glijbanen geschikt voor kinderen. Zo kwam mijn man Joris achterstevoren in een band van de prijswinnende Cobra afgegleden; een glijbaan in het donker die je vervolgens lanceert met 70 kilometer per uur om vervolgens 14 meter naar beneden te glijden.

Ook de 14 meter hoge glijbaan waarbij je verticaal glijdt en letterlijk de grond onder je voeten verdwijnt vonden wij niet geschikt voor kinderen onder de 10 jaar. Natuurlijk waren er wel andere spectaculaire glijbanen voor kinderen, bijvoorbeeld een glijbaan waarbij je op een band recht naar beneden glijdt om vervolgens uit te schommelen of een trechterglijbaan waar je zonder band in gaat.

Het waterpark beschikt overigens over een prima restaurant waar je salades, broodjes, sapjes en frietjes kunt bestellen voor een prima prijs. Trek zeker een hele dag uit voor dit spectaculaire waterpark.

Bioscopen, malls en bowlingbanen

Vanwege de enorme hitte besloten wij ’s middags op zoek te gaan naar activiteiten met verkoeling. Zo zagen we de nieuwste Disneyfilm in één van de vele bioscopen in de stad (wel Bulgaars gesproken), hebben we gewinkeld en gegeten in de Plovdiv Mall (met kleine binnenspeeltuin) en hebben we gebowld bij Excalibur Bowlingcentre.

Plovdiv met kinderen

Kindvriendelijke restaurants in Plovdiv

Pavaj

Dit café beschikt over een enorm terras in de oude binnenstad van Plovdiv. Ook binnen, in de airco, zijn tafels beschikbaar. Het is aan te raden om te reserveren, het is een populaire plek voor diners. En zeker de moeite waard! Zowel onze lokale salades als hoofdgerechten waren énorm lekker. Bovendien is er voldoende keus voor vegetariërs. Wij hebben bij Pavaj het lekkerst van heel Bulgarije gegeten.

Gusto Ristorante & Pizza

Gusto bevindt zich in een zijstraat van de winkelstraat en heeft zowel een groot terras als vele tafels binnen (in de airco). Het is een prima pizzeria voor Bulgaarse begrippen.

Plovdiv met kinderen

Bluestone donuts

Op zoek naar een leuk koffietentje? Ga dan naar Bluestone Donuts. Deze vriendelijke Bulgaarse eigenaar heeft in Amerika gestudeerd en verkoopt naast koffie onwijs lekkere donuts. Één van de betere donuts van het hele land!

Foodcourts

In Plovdiv Mall bevindt zich op de bovenste verdieping een foodcourt met volop keuze uit diverse fastfood zoals pizza, sushi en wok. Voor moeilijke eters zit er voor iedereen wat tussen!

Plovdiv met kinderen

Meer tips? Lees ook onze andere blogs over Bulgarije met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top