Home / Reisinformatie / Europa / Bulgarije / Wat te doen in Sofia met kinderen

Wat te doen in Sofia met kinderen

Wel eens gedacht aan Sofia met kinderen? De hoofdstad van Bulgarije is een fijne, ontspannen bestemming met mooie gebouwen, grote parken en levendige terrassen. Er is een leuk kindermusea, veel historie en geen enkele andere grote Europese hoofdstad heeft zoveel natuurgebied (en in de winter skigebied) zo dichtbij. Sofia is zowel geschikt als originele stedentrip met kinderen of als begin- of eindpunt van een vakantie in Bulgarije met kinderen. Je kunt er zelfs voor kiezen om Sofia te gebruiken als basis om vanuit hier dagtrips te ondernemen. Dagtrips naar onder andere het Rila Klooster (op de Unesco werelderfgoedlijst) en Plovdiv worden volop aangeboden. Hoewel ik er zelf toch voor zou kiezen bij die laatste minimaal een nachtje te blijven.

Wij bezochten Sofia met onze dochter en verbleven er vijf dagen. Dit was al ons tweede bezoek aan Sofia want in 2006 maakten we een rondreis door Bulgarije. Dat waren nog eens andere tijden toen je bij mensen thuis sliep, omdat er nog geen betaalbare hotels waren. Hier hoef je tegenwoordig echt geen zorgen meer over te maken. Er zijn genoeg fijne hotels in Sofia en je kunt hier ook goed eten. Een ding is niet veranderd; nog steeds is Sofia een hele betaalbare bestemming. Hoewel wel wat duurder maar ook westerser dan de hoofdsteden van de buurlanden zoals Skopje, Belgrado en Boekarest.

Sofia Bulgarije bezienswaardigheden

De meeste bekende bezienswaardigheden in Sofia bevinden zich in het oude centrum op loopafstand van elkaar. Terwijl de plekken die voor kinderen het leukste zijn, juist wat verder weg zijn.  Start bij de Alexander Nevski Kathedraal en vanaf daar loop je langs de andere plekken en zo zie je in een dag veel.

Sofia bezienswaardigheden Alexander Nevski Kathedraal

Alexander Nevski Kathedraal

De bekendste bezienswaardigheid van Sofia is de Alexander Nevski Kathedraal. Dankzij het gouden glimmende dak een opvallende verschijning. Rondom de kerk rijden gewoon auto’s, dus kijk uit als je staat te fotograferen. De Alexander Nevski Kathedraal is ook de grootste van de kerken om te bezoeken. Toegang is gratis maar je betaalt wel om te mogen fotograferen. Ik vind het echt een prachtig gebouw, met vele kleurrijke fresco’s en de geur van wierook. Hier kan je gaan zitten op een bankje en telkens wat nieuws ontdekken.

Sofia bezienswaardigheden Alexander Nevski Kathedraal
Sofia bezienswaardigheden Alexander Nevski Kathedraal

Om de hoek van de kathedraal is een klein marktje waar je fresco’s met iconen kunt kopen. Tijdens ons eerste bezoek aan Sofia kocht ik een klein houten schilderijtje voor mijn oma en die heeft tot haar dood een plekje gehad in haar huis.

Sofia bezienswaardigheden Alexander Nevski Kathedraal

Botanische Tuin Sofia

Er zijn twee Botanische Tuinen in Sofia, maar deze is de best onderhouden. Je vindt de tuin om de hoek van de Alexander Nevski Kathedraal en de Sveti Sofia kerk. Het is een fijne plek voor als je wat afwisseling en rust zoekt.

botanische tuin sofia

Sveti Sofia kerk

De Sveti Sofia kerk is een kerk die nog steeds dagelijks in gebruik is voor begrafenissen, trouwerijen en doopdiensten. De kans is dus groot dat je weinig van de kerk zelf kunt zien. Die is, in vergelijking tot diverse andere kerken in Sofia, ook vrij simpel is. De grote attractie hier bevindt zich onder de grond. De Sveti Sofia kerk is gebouwd op veel oudere kerken en deze zijn nu te bezichtigen in het museum onder de kerk.

Sveti sofia kerk

Het is een doolhof van muurtjes onder de grond en juist dat maakte dat onze dochter het ook heel interessant vond. Af en toe stuit je op een verrassing zoals een originele mozaïekvloer of een fraai beschilderde crypte. Ook hier is fotograferen alleen toegestaan tegen betaling en aangezien wij de ticket al vrij prijzig vonden hebben wij geen foto’s van het museum.

Russisch Orthodoxe Kerk: Sveti Nikolay Mirlikiiski

Nog zo’n bijzondere kerk in het Sofia is de Russisch Orthodoxe Sveti Nikolay Mirlikiiski Kerk. De gouden koepel en het groene dak blinken ons tegemoet. Ook binnen veel goud en glimmertjes. Helaas, hier mag je helemaal niet fotograferen. Deze kerk heeft ook net weer een andere sfeer dan de andere twee. Achter de kerk zit een fijn parkje met veel beeldhouwwerken.

Russisch orthodoxe kerk Sveti Nikolay Mirlikiiski
Russisch orthodoxe kerk Sveti Nikolay Mirlikiiski
Russisch orthodoxe kerk Sveti Nikolay Mirlikiiski

Natuurhistorisch Museum Sofia

We bezochten het Natuurhistorisch Museum in Sofia, omdat dit een leuke afwisseling was van de verschillende kerken voor onze dochter. Hoewel ik een bezoek niet zou aanraden als je Sofia niet met kinderen bezoekt.

Natuurhistorisch museum Sofia

Dit is namelijk een echt ouderwets Natuurhistorisch Museum met drie verdiepingen vol opgezette dieren achter glas. De enorme hoeveelheid dieren maakt echter wel dat er vast iets tussen zit dat je aanspreekt. Misschien de afdeling met gevaarlijke dieren zoals beren, tijgers en wolven of wat dacht je van de slangen op sterk water?

Natuurhistorisch museum Sofia

Archeologie Museum Sofia

Het Archeologie Museum in Sofia is niet heel groot maar de twee verdiepingen hebben wel veel afwisseling. Vooral de sieraden en gouden voorwerpen vielen bij onze dochter in de smaak. Een echte schat!

Archeologie museum Sofia
Archeologie museum Sofia
Archeologie museum Sofia

Wisseling van de wacht Sofia

Check je horloge wanneer je aankomt bij het presidentiële paleis in Sofia. Vanaf 8:00 vindt elk uur, op het hele uur, de wisseling van de wacht plaats. Een leuk showtje om te bekijken tijdens je bezoek aan Sofia met kids.

Sofia wisseling van de wacht

Serdika, het oude Sofia en de St George Kek

Sofia bestaat al heel lang en voor zover nu bekend woonden op deze plek al mensen 7.000 jaar geleden. Geen wonder dus dat, wanneer je gaat graven in Sofia, bijvoorbeeld voor de bouw van de metro of voor een nieuw winkelcentrum, dat er dan van alles gevonden wordt. Vooral uit de Romeinse tijd toen Sofia, toen Serdika één van de belangrijkste steden in het rijk was. Sommige plekken zoals  de St George Kerk uit de vierde eeuw zijn sinds de Romeinse tijd in gebruik.

St george kerk sofia

Maar veel van de rest van de stad van de Romeinen ligt onder de grond en is niet te zien. Maar daar is nu sinds een paar jaar verandering in gekomen en delen van Sofia, vooral rondom het Serdika Metro station, zijn nu een gratis toegankelijk openluchtmusea te vinden. Het is bijzonder om te zien; de plavuizen van nu gaan opeens over in een oude Romeinse weg. Muren die half bestaan uit materialen uit de Romeinse tijd.

Sofia Serdika

Banya Bashi Moskee

De belangrijkste Moskee van Sofia is te bezoeken. Voor vrouwen hangen er speciale jassen met capuchon om te lenen zodat je er netjes bedekt bij loopt. De moskee is van binnen niet heel bijzonder, maar als je er toch bent kan je net zo goed een kijkje nemen.

Sofia Moskee

Synagoge Sofia

Vlak om de hoek zit ook een Synagoge maar deze is op het moment van ons bezoek (2018) volgens een briefje op de deur vanwege “technische redenen” niet meer toegankelijk.

Markthal Sofia

Heb je honger of behoefte aan souvenirs, stap dan de markthal in van Sofia. Niet echt een overdekte markt maar wel veel verschillende winkeltjes die hier een vast plekje hebben.

Sofia attracties markthal

South Park

Sofia is een vrij groene stad met meerdere kleinere parkjes in het centrum en een aantal echt grote parken zoals Park Borisova Gradina, West Park en South Park net iets verder weg. Wij bezochten South Park welke genoeg te doen heeft voor gezinnen. Verspreid door het park zijn diverse kleine speeltuintjes, die zijn niet zo heel bijzonder maar er zijn ook meerdere speelarena’s. Tegen een klein bedrag speel je hier lekker lang op de diverse springkussens. Voor kleinere kinderen zijn er ook draaimolens en autootjes.

sofia south park

Omdat het park zo enorm groot is, huurden we één van die leuke familiefietsen. Dit deden we ook al in Rome en is echt een hele leuke manier om als gezin met jonge kinderen een park te ontdekken. South Park is een mix van wilde gedeeltes met hoogteverschil en smalle bospaden en een ruim opgezet middendeel met grasvelden en bloemen. Zeker op een mooie dag is het in het park druk met mountainbikers, hardlopers, gezinnen en stelletjes die komen chillen in het gras.

sofia south park
sofia south park

Dierentuin Sofia

Sofia heeft een dierentuin die een eindje buiten het centrum ligt, maar wel goed te bereiken is met de bus. Aangezien we op deze reis ook al de dierentuin in Belgrado bezocht hadden, lieten we deze even voorbij gaan. Zeker aangezien de meeste reviews erg matig zijn en aangeven wordt dat de dierentuin weliswaar erg goedkoop is maar ook vrij vervallen en dat de dieren vooral in kleine betonnen hokken wonen.

Muzeiko Science Museum

Muzeiko is een modern Science Museum waar kinderen door middel van allerlei testjes spelenderwijs kunnen leren. Het museum is tweetalig, namelijk Engels en Bulgaars, en dat is wel zo handig. Bij binnenkomst krijgen we een route aangereikt en we beginnen beneden in het museum. Hier gaat het over dinosaurussen, de pre-historie en de Romeinen.

sofia science museum muzeiko

Sommige dingen herkent onze dochter direct uit andere soortgelijke musea zoals de bak waar je zelf ‘opgravingen’ kunt doen met een kwastje. Er zijn drie bakken op verschillende hoogtes, handig dat er aan meerdere leeftijden is gedacht. We puzzelen en leren over de dino’s voor ze zich mag verkleden als een Romeinse dame

sofia science museum muzeiko

We gaan langzaam omhoog via het trappenhuis met gave speelboom, die de verschillende verdiepingen verbindt. Op de begane grond staat het heden centraal. “Kom papa, kom” enthousiast wordt er gebouwd en gespeeld. Zoals op de aardbevingstafel waar de toren omvalt. Door hard te bewegen op een schommelpaardje, wordt energie opgewekt en via een computerspel moeten er zoveel mogelijk vogels gevangen worden. Geen idee wat die laatste met wetenschap te maken heeft, maar het is in ieder geval ook leuk voor papa’s en mama’s. Er zijn ook echt een aantal unieke opstellingen die we nog niet kennen. Ondertussen loop ik een rondje door het gebouw en er is restaurantje en een apart deel voor baby’s en peuters waar ze kunnen kruipen en bouwen.

sofia science museum muzeiko

De bovenste verdieping gaat over de toekomst. De opstellingen zijn hier wat abstracter en eigenlijk nog net wat te uitdagend voor onze dochter van, op dat moment, vijf. Maar oudere kinderen vermaken zich hier uitstekend, helemaal op het dakterras hier is namelijk ook nog een klimwand. Uiteindelijk zijn we iets meer dan twee uur in Muzeiko geweest, onze dochter had nog wel langer willen blijven maar wij waren toen wel een beetje uitgekeken.

sofia science museum muzeiko

Kindvriendelijk hotel Sofia

Blijf je in Sofia met kinderen dan zijn er genoeg kindvriendelijke hotels in de stad. Zoals Suite Hotel Sofia met ruime drie- en vierpersoonskamers. Ook een babybedje kan hier geregeld worden. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen.  De kamers zijn ook super groot en je zit dichtbij het Science Museum, maar wat verder weg van het centrum. Liever wat meer centraal? Check dan het Central Hotel Sofia. Aangezien de hotels in Sofia al erg goedkoop zijn, is het niet echt nodig naar een hostel te kijken maar blijf je zoals wij drie nachten of langer dan kan een Airbnb ook een goede optie zijn.

Wat kost een stedentrip Sofia

Sofia is een hele betaalbare stedentrip bestemming. Goedkoop vliegen naar Sofia is relatief eenvoudig. Vanuit Nederland vlieg je nu (2018) met Ryanair vanaf Eindhoven en met Transavia of Bulgaria Air vanaf Schiphol. Ook vanuit België heb je keuze genoeg met Wizz Air, Rynair en Bulgaria Air vanaf de diverse vliegvelden rondom Brussel. Buiten de vakantieperiodes is het al mogelijk een enkele reis te boeken met een lowcost airline vanaf ongeveer € 10,- . In de vakantieperiodes is het vooral belangrijk om tijdig te boeken. Check Skyscanner om een idee te krijgen van de prijzen.

Wij kozen tijdens onze laatste reis voor een Airbnb omdat we graag een aparte slaapkamer wilden voor onze dochter. Er is genoeg aanbod van ruime appartementen. Wij verbleven in een super nieuw appartement met twee kamers op loopafstand van de binnenstad voor € 48,-  per nacht.

Voor 4 Lev (€ 2) koop je een metrokaart voor de hele dag. Deze is ook geldig in de bus. Dit is vaak handiger dan losse kaartjes die 1,60 kosten.

De entreegelden voor musea zijn in Sofia wel hoger dan in de omliggende buurlanden. Wil je meerdere musea op een dag zien, dan is dit wel iets om rekening mee te houden. Voor het Archeologie Museum betaalden wij bijvoorbeeld 10 Lev p.p. (€ 5), het kindermuseum is ook vergelijkbaar in prijs.

Eten en drinken is in Sofia heel betaalbaar en van goede kwaliteit. Veel restaurants hebben vaak ook nog lunchspecials. Zo betaalden we voor twee risotto lunch specials, een pasta bolognese, drie drankjes en een grote fles water in een hip restaurant net geen € 20,-

Sofia met kinderen

Dagtrips vanaf Sofia

Vanuit Sofia onderneem je prima één of meerdere dagtrips. De makkelijkste optie, die je helemaal zelf regelt, is een dag wandelen op Mt. Vitosha. Deze berg van 2.290 m ligt direct naast de stad. Je kunt met een kabelbaan omhoog en dan prachtig wandelen. Lees er meer over in ons blog over wandelen op Mt. Vitosha.

Maar er zijn ook een aantal mooie plekken in Bulgarije die niet zo makkelijk bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Bijvoorbeeld het Rila klooster of de 7 Rila lakes. Je kunt natuurlijk een auto huren, maar wij vonden het makkelijker en voordeliger om te kiezen voor een tour vanuit Sofia. Andere bestemmingen zoals Plovdiv zijn wel weer heel goed bereikbaar met de trein en de bus dus check altijd wel even of een tour echt nodig is of dat je net zo goed met het openbaar vervoer kunt gaan.

7 rila meren wandeling

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top