Home / Reisinformatie / Europa / Bulgarije / 7 Rila Lakes wandeling Bulgarije

7 Rila Lakes wandeling Bulgarije

Ga je op vakantie naar Bulgarije en wil je een bijzonder mooie wandeling maken, dan kan ik je de 7 Rila Lakes (zeven Rila meren) wandeling echt aanraden! Jammer genoeg is het niet te doen om de meren vanaf Sofia te bezoeken met het openbaar vervoer, tenzij je blijft overnachten.

Maar er zijn wel diverse reisorganisaties in Sofia die in het seizoen dagtrips aanbieden. Soms in combinatie met het Rila klooster. Omdat we het klooster al bezocht hadden en omdat we op reis waren met onze kleuter dochter kozen we voor een optie waarbij we een hele dag hadden bij de meren. Check hier de actuele prijs van een dagtrip naar de Rila meren.

Heb je een huurauto, dan kun je hier natuurlijk ook heen rijden maar het aantal parkeerplekken is zeer beperkt en we zagen zelfs meerdere kilometers vanaf de lift nog auto’s in de berm staan. Dat kan ook komen doordat wij in onze onwetendheid het allerdrukste weekend van het jaar hadden uitgezocht. De dag voor de jaarlijkse bijeenkomst van de White Brotherhood.

De zeven meren liggen in het Rila national park. Er zijn twee hotels om te slapen, maar kamperen wordt maar een paar dagen per jaar toegestaan. Op 19 augustus viert de White Brotherhood, een religieuze organisatie, de start van hun nieuwe jaar met een begroeting van de zonsopkomst tussen de meren die volgens hun speciale energie hebben.

7 Rila Lakes wandeling Bulgarije

7 Rila Meren

De zeven Rila meren zijn een zevental Gletsjer meren in het Rila National Park. Er zijn meerdere wandelroutes in het gebied, maar de standaard optie is dat je de lift omhoog neemt en dan een ronde wandeling maakt van een kleine tien kilometer. Tijdens deze wandeling beklim je ook het uitkijkpunt waarvandaan alle meren te zien zijn. Maar eerst moet je nog naar boven met de hele langzame lift. Wachttijden kunnen hier in de zomer oplopen tot meer dan een uur. Wij pakten het slim aan. Marcel ging in de rij staan om kaartjes te kopen en mijn dochter en ik in de rij van de lift zelf waardoor we na ongeveer een half uur aan de beurt waren.

7 Rila Lakes wandeling Bulgarije

Een bezoek aan de 7 Rila lakes is niet zonder controversie. De meren zijn al heel lang bekend, maar vroeger was de enige manier om hier te komen te voet. De stoeltjeslift die in 2009 open ging heeft ervoor gezorgd dat het gebied nu voor veel meer mensen toegankelijk is geworden. De lift is illegaal gebouwd. Omdat de lift het aantal bezoekers niet aan kan, rijden er ook jeeps naar boven en beneden.

Dit is verboden, maar gezien de vele jeeps die we zagen doet de overheid er niks tegen. Volgens natuurbeschermers kunnen de meren de huidige populariteit niet aan en wordt de fragiele natuur verstoort door mensen die niet op de paden blijven. Ook zou het water verontreinigd raken en daardoor haar blauwe kleur kunnen verliezen. Persoonlijk denk ik dat het nog steeds een schitterend gebied is, maar veel te druk. Een beperking van bezoekers door bijvoorbeeld betaalde permits en de extra inkomsten te gebruiken om de paden duidelijk te markeren, zou een optie zijn.

7 Rila Lakes wandeling Bulgarije
7 Rila Lakes wandeling Bulgarije

Eenmaal boven gaat vrijwel iedereen gaat direct naar rechts en begint daar hun wandeling. Als je maar beperkte tijd hebt is dit de snelste route om naar het uitkijkpunt te gaan. Wij hebben de hele dag en maken een rondje.  Reden voor ons om het juist andersom te doen met de klok mee. We zijn al snel bij het eerste meer wat een stukje lager dan de weg ligt en klimmen daarna omhoog naar het tweede meer voor ons. De meren hebben allemaal namen die vaak passen bij hun vorm.

  • The Tear – het hoogste meer
  • The Eye
  • The Kidney
  • The Twin – het grootste meer
  • The Trefoil
  • The Fish Lake
  • The Lower Lake – het laagste meer

Wij hebben zelf broodjes meegenomen en dat is op deze wandeling wel nodig. Hoewel er twee hutten zijn is het veel te druk om hier wat te bestellen. Alleen om naar de wc te gaan moeten we al twintig minuten in de rij staan. Er zijn langs het pad meer dan voldoende plekken voor een mooie picknick. Je kunt niks kopen dus ook water moet je voldoende meenemen. Daarnaast natuurlijk zonnebrand en laagjes kleding. We zien genoeg mensen op sneakers en zelfs een dame op hakjes die nauwelijks vooruit komt. Dit is wat mij betreft terrein waar goede wandelschoenen een must zijn. Wandelschoenen voor kinderen zijn helemaal niet zo duur en je gaat er echt plezier van hebben.

7 Rila Lakes wandeling Bulgarije
7 Rila Lakes wandeling Bulgarije

Na het Fish Lake (het tweede meer als je onze route neemt en vlakbij een van de hutten) is er de mogelijkheid een afslag omhoog te nemen. Wij zijn op het gewone pad gebleven maar als je geen bezwaar hebt tegen wat extra kilometers en pittige klim in ruil voor een het uitzicht en rustig wandelen, is dit zeker een optie.

7 Rila Lakes wandeling Bulgarije
7 Rila Lakes wandeling Bulgarije
7 Rila Lakes wandeling Bulgarije

Hoewel we klimmen en dalen is dit heel goed te doen voor onze kleuter van vijf. We kijken onze ogen uit het is hier echt ontzettend mooi. Ook al is het al half augustus, op sommige plekken ligt nog steeds sneeuw. Als de zon achter de wolken verdwijnt, is het wel wat fris. We zijn immers ruim boven de 2000m maar van het wandelen krijgen we het warm genoeg.

7 Rila Lakes wandeling Bulgarije

“Ik ben moe”, we zijn bij het punt gekomen waar de wegen bij elkaar komen en hier begint de klim omhoog naar het uitzichtpunt. Onze kleuter heeft er geen zin in en het is ook wel echt steil en hoog. Het helpt niet dat het hier ook ontzettend druk is. Het is net als lopen in een drukke winkelstraat. “Een klein stukje dan tot het volgende meer”, we moedigen haar en gaan een stukje omhoog naar alweer een prachtig meer. Het pad is hier echt heel slecht, los zand, grind en veel te veel mensen. Dat maakt op je eigen tempo lopen voor een kleuter ook niet te doen. Marcel tilt haar op zijn nek en de laatste pittige klim draagt hij haar. Het uitzicht bovenop is fenomenaal en ik blij dat we gegaan zijn!

7 rila meren wandeling
7 Rila Lakes wandeling Bulgarije

Nadat we de afdaling waarbij we goed moeten uitkijken hebben voltooid, is de resterende wandeling daarna relatief makkelijk. Met wel weer meerdere uitkijkpunten op de verschillende meren. We zien hier ook diverse waaghalzen op de rotsen klimmen voor een zo mooi mogelijke foto.

7 Rila Lakes wandeling Bulgarije
7 Rila Lakes wandeling Bulgarije

We zijn rond drie uur weer terug bij de lift. Ondanks dat ons vervoer pas rond vijf uur terug gaat, besluiten we toch naar beneden te gaan omdat we nu niet in de rij hoeven te staan. We hadden beneden nog een restaurantje gezien maar die blijken weinig aan te bieden en behalve dixies zijn er aan de voet van de berg direct bij de lift geen toiletten. Maar loop je een stukje omlaag dan is er een wel een berghut waar je wat kunt eten en met reguliere wc’s.

7 Rila Lakes wandeling Bulgarije

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top