Home / Reisinformatie / Europa / Portugal / Porto met kinderen: historie, cultuur en strand

Porto met kinderen: historie, cultuur en strand

Op zoek naar een bestemming vol met historie en cultuur aan de kust, waar genoeg te doen en zien is samen met kids? Wij vinden Porto met kinderen top, omdat het precies zo’n stad is! Met onze kinderen van 7 en 4 jaar oud bezochten we vijf dagen lang Porto. Porto ligt aan de Costa Verde, in het noordwesten van Portugal en is na hoofdstad Lissabon de grootste stad van het land. Wellicht ken je Porto als stad waar de portwijn vandaan komt, maar uiteraard is er veel meer historie te vinden in deze stad.

Porto kaart

Een gedeelte van ons verblijf hebben we gebruikgemaakt van de Porto kaart van Visit Porto. Je kunt bij deze kaart kiezen uit een een geldigheidsduur van 24, 48, 72 of 96 uur (respectievelijk €6, €10, €13 en €15, prijspeil 2023) en met een meerprijs van respectievelijk €7, €10, €12 en €18 (prijspeil 2023) is je Porto kaart inclusief gratis openbaar vervoer in de stad (de metro, bus en trein).

Porto met kinderen

De Porto kaart geeft gratis toegang tot 7 musea en kortingen op meer dan 150 toeristische bezienswaardigheden en activiteiten. Je kunt de kaart bij de toeristenbureaus kopen of vooraf online kopen, al moet je deze dan alsnog ophalen bij een officieel toeristenbureau, zoals op het vliegveld van Porto of bij de Middeleeuwse toren in het historische centrum.

Toeristenbureau in Middeleeuwse toren

Tijdens onze citytrip hadden wij twee dagen lang een Porto kaart inclusief gratis openbaar vervoer voor €20 per persoon (prijspeil 2023). Ook voor onze kinderen hadden wij een kaart; dit bleek met name voor het openbaar vervoer handig, omdat kinderen vanaf 4 jaar in Porto evenveel betalen als volwassenen in het openbaar vervoer.

Porto met kinderen

Het openbaar vervoer is überhaupt niet duur en de kortingen van de kaart zijn niet heel hoog. Of de Porto kaart rendabel is voor jouw gezin zal dus afhangen van je plannen. Een overzicht van alle kortingen vind je hier.

Wat te doen in Porto met kinderen?

Ontdek het historische stadscentrum van Porto

Het historische stadscentrum van Porto staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is zeker de moeite waard om tijdens je verblijf te ontdekken. Er rijdt een hop on hop off bus door de stad, maar leuker is het natuurlijk om zelf door de stad te wandelen.

Porto met kinderen centrum

Vooral omdat een deel van de bezienswaardigheden zich in een voetgangersgebied bevindt en omdat je te voet kunt dwalen door de straten met kleurrijke panden en huizen versierd met azulejos (Portugese tegeltjes).

Porto met kinderen centrum

Op internet zijn verschillende voorbeelden van wandelroutes langs de highlights te vinden, maar wij kozen ervoor om zelf te wandelen langs bezienswaardigheden die ons interessant leken met kinderen.

Porto met kinderen centrum

De volgende bezienswaardigheden zijn gratis en vonden wij de moeite waard om te bezoeken en een beter beeld te krijgen van de historie van de stad:

 • De immense letters van PORTO op het plein voor het oude stadhuis aan de Avenida dos Aliados. Hier sluiten we aan bij een kleine rij van toeristen om een foto te nemen op en met de letters.
 • Zowel de kerk van Sint-Ildefonsus als de Capela das Almas is met blauw-wit azulejos versierd. Wij nemen een gratis kijkje binnen in de Capela das Almas.
 • In de gerenoveerde oude markthal Mercado do Bolhão zijn allerlei lekkernijen en souvenirs te koop.
 • In de oude gevangenis bevindt zich momenteel een fotomuseum. Met uitzondering van een gedeelte met een tijdelijke foto expositie, is dit gebouw gratis te bezoeken en vind je er een kleine tentoonstelling over fotografie met oude camera’s en foto’s..
 • Neem een kijkje in de hal van het treinstation Porto Săo Bento, dat bekend staat om het Portugese tegelwerk wat onder andere de geschiedenis van de stad uitbeeldt.
 • Op het hogere gedeelte van de stad vind je een groot plein met de kathedraal Sé (met de Porto kaart krijg je korting op de entreeprijs) en hier bevindt zich in de Middeleeuwse toren ook het toerismebureau.
Porto met kinderen

Vermoeide (kinder)benen gekregen? Buslijn 500 is een dubbeldekker, die je met een Porto kaart met openbaar vervoer gratis kunt nemen en hierdoor een goedkoop alternatief is voor de betaalde hop on hop off bus.

Bezoek de onderwaterwereld van SeaLife

Deze locatie van SeaLife in Porto bevindt zich dicht bij zee en is vanuit het centrum goed bereikbaar met de bus. Met een Porto kaart krijg je hier korting. Het is net als de meeste SeaLife vestigingen compact opgezet, maar desalniettemin een leuk aquarium.

Porto Sealife

Er is aandacht voor het lokale Portugese zeeleven, maar naast de vissen, kwallen en octopussen die voor de Portugese kust zwemmen, zijn er ook bassins met tropische vissen en is er een groot aquarium met haaien, roggen en een zeeschildpad.

Porto Sealife

Ook is er een interactief bassin waar onze zoon, onder begeleiding van een medewerker, een zeekomkommer mocht aanraken. Dit was voor ons de eerste SeaLife waar ook een buitengedeelte was. Hier waren een mooie speeltuin, een snackbar voor een ijsje of kleine maaltijd en een verblijf voor Humboldt pinguïns, waar wij het voedermoment van hebben meegemaakt.

Porto Sealife

Gedurende de dag zijn er bij verschillende dierenverblijven voedermomenten die wij als bezoekers konden bijwonen. Tijdens ons bezoek hebben onze kinderen ook meegedaan aan de gratis speurtocht met quizvragen en hiervoor konden ze aan het einde in het winkeltje een kleine verrassing ophalen.

Porto Sealife

Omdat SeaLife gelegen is aan de kust, is een bezoekje uiteraard goed te combineren met het strand van Porto. Na ons bezoek aan SeaLife steken we dan ook de weg over om even uit te waaien op het Praia Nacional. Even verderop is wat horeca aan het strand, maar wij ploffen op een paar grote rotsblokken neer en laten de kinderen pootje baden en op zoek gaan naar mooie schelpen en stenen. Je kunt hier eventueel ook het nabij gelegen fort Castelo do Queijo bezoeken. Het is ook mogelijk combinatie tickets te kopen met Sealife en andere attracties, dat geeft vaak een aantrekkelijk korting, bekijk hier het aanbod.

Ga naar het strand van Porto

Er zijn genoeg gratis activiteiten in Porto. Na ons bezoek aan SeaLife bezochten we al het strand Praia Nacional, maar deze kuststad aan de Atlantische Oceaan biedt verschillende openbare stranden aan.

Porto strand

Zo heb je bijvoorbeeld het strand Praia do Homem do Leme, waar een grote speelplaats met een boot te vinden is, en op het iets chiquere stadsstrand De Foz is meer horeca te vinden. Door de ligging aan de Atlantische Oceaan is de zee niet altijd geschikt om in te zwemmen.

Stap in de voetsporen van de Portugese ontdekkingsreizigers

Een aantal bekende ontdekkingsreizigers, zoals Vasco da Gama, komen uit Portugal en het interactieve museum World of Discoveries laat je meer zien over dit verleden.

Porto World of discoveries

Het museum begint met informatie over de ontdekkingsreizen aan de hand van oude wereldkaarten, schepen en door te laten zien hoe het er op een schip aan toe ging. Vervolgens word je naar een rij geleid waar je in een bootje stapt en een route vaart van ongeveer 20 minuten langs scènes in verschillende landen en werelddelen waar Portugal een rol heeft gespeeld.

Porto World of discoveries

Voor onze kinderen was de Afrikaanse jungle met allerlei opgezette dieren ook een hoogtepunt. Er is een speurtocht voor kinderen (in het Engels of Portugees), waarbij de kinderen bij het goed beantwoorden van alle vragen een ‘magisch steentje’ kunnen verdienen.

Porto World of discoveries

Al met al duurt het museumbezoek niet erg lang en ligt de entreeprijs wat aan de hoge kant, maar onze kinderen vinden het heel interessant en met vlagen ook wat spannend. Door de boottocht inclusief actiefoto onderweg is het zeker niet een standaard museum. Met de Porto kaart krijg je korting op de entreeprijs.

Porto World of discoveries

Loop over de Louis-I brug

Zodra je vanaf Porto rivier de Douro ziet, kun je er bijna niet omheen: de hoge imposante Louis-I brug die Porto met Vila Nova de Gaia verbindt. Het bouwwerk staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en de ontwerpers hebben ook gewerkt voor de Eiffeltoren, dat is wel terug te zien in de vormgeving.

Porto Louis brug

Naast voetgangers rijdt op deze hoogte alleen de metro op de brug, auto’s rijden veel lager. Wanneer we op onze eerste dag vanuit Porto naar Vila Nova de Gaia per metro reizen en vanuit de donkere metrotunnels ineens op deze brug op een hoogte van ruim 60 meter rijden, zijn we heel verrast over het mooie uitzicht op Porto en de Douro.

Porto Louis brug

We besluiten om later tijdens onze vakantie terug te komen om de brug ook nog te voet over te steken. We nemen de gele metrolijn naar de halte General Torres, zodat we vanaf deze eerste halte in Vila Nova de Gaia terug kunnen lopen naar Porto via de bijna 400 meter lange brug en kunnen genieten van het prachtige uitzicht op Porto, wat tijdens de wandeling telkens verandert. 

Bezoek een museum in de culturele wijk WOW

Aan de andere oeverzijde van rivier de Douro vind je in Vila Nova de Gaia de culturele wijk WOW. In deze wijk vind je 7 musea die allemaal een link hebben met de historie van Porto. Wij bezochten ze allemaal met onze kinderen.

WOW Kurk museum

De drie leukste musea vonden onze kinderen het Chocolademuseum, het Kurkmuseum en Pink Palace (een soort Instagram museum). Dit zijn musea waar je dingen kunt doen en uitproberen en natuurlijk leuke foto’s maken.

WOW pink palace

Lees hier ons uitgebreide blog over WOW Porto, want dit is echt een dag vullende activiteit.

Bezoek één van de stadsparken in Porto

Wanneer wij met onze kinderen van 7 en 4 jaar een stad bezoeken, vinden we het fijn om af en toe een park te bezoeken, zodat we even kunnen uitrusten of juist kunnen uitrazen. Porto heeft een goed aanbod aan grotere en kleinere stadsparken, zoals Jardim do Passeio Alegre (een park met mini golfbanen), Parque de Săo Roque (met speeltuinen een doolhof) en Jardins do Palácio de Cristal (met hoogteverschillen en kleine uitkijktorens).

Porto met kinderen

Het leukste park, volgens onze kinderen, is Quinta do Covelo, wat vanuit het oude stadscentrum wel even reizen is met het openbaar vervoer en vanaf zowel de bus- als de metrohalte nog een stukje lopen is. In dit park vind je een gratis toegankelijke speeltuin met verschillende speeltoestellen. Ook is er een klein koffietentje.

Porto Covelo

Hoewel het er die dag in augustus behoorlijk druk is met allerlei gezinnen, wat waarschijnlijk komt door de feestdag Maria Hemelvaart, vermaakt mijn zoon zich volop op het voetbalveld samen met andere kinderen en mijn dochter bij het kabelbaantje en de glijbaan.

Porto covelo

In het historische centrum hebben we even gepauzeerd in het schaduwrijke parkje tegenover de gevangenis en vlakbij Torre dos Clérigos: Jardim de João Chagas. Hier is een klein speeltoestel te vinden en verschillende banken met grappige beelden.

Porto Jadim do morro

Aan de zijde van Vila Nova de Gaia vanaf de Louis-I brug begint het park Jardim do Morro met een aantal prachtige palmbomen, grote letters om mee op de foto te gaan, een speeltuin, een oude ruïne en mooi uitzicht over de stad.

Porto Jadim do morro

Tijdens ons bezoek was er toevallig een openbare zumbales en waagde ik me samen met mijn kinderen aan een dansje met de locals. Dit park komt na zonsondergang tot leven bij jongeren en wordt dan een soort openbaar festivalterrein met muziek.

Porto Jardim do morro

Toen wij de bus namen om een bezoek te brengen aan het kleine wetenschapsmuseum Pavilhăo da Áqua, stuitten wij helaas op een dicht museum en ontdekten wij dat de openingstijden op de website niet correct zijn. Er schijnt een andere sluitingsdag te zijn in de zomer dan in de winter, maar de informatie op de website blijkt dus niet actueel! Boek hier voordelig en snel je tickets voor het museum online.

Porto Aqua

Enigszins teleurgesteld, omdat we benieuwd waren naar dit museum, hebben we een rondje gewandeld door het park waarin Pavilhăo da Áqua zich bevindt: Parque da Cidade do Porto. Het is een uitgestrekt park met passages onder wijnranken en met water met ganzen en eenden.

Porto Parque da cidade

Neem een duik in het mooie Piscina das Marés

Dit openluchtzwembad ligt aan de kust net iets buiten het centrum van Porto. Wanneer we arriveren, is het erg mistig en duurt het even voordat dit zwembad aan de kust goed zichtbaar wordt. Door de bijzondere vormgeving van Piscina das Marés wordt het helemaal opgenomen in de rotsachtige omgeving aan het strand en de oceaan.

Porto piscina

We moeten even in de rij wachten en kiezen vervolgens voor het goedkopere tarief van een halve dag ticket, waarbij je voor 14.00 uur weer het zwembad moet verlaten of je pas na 14.00 uur kunt binnenkomen.

Porto piscina

Wat apart is, is dat het een zoutwaterzwembad is. Er is zowel een diep als een ondiep bad. Het water is niet verwarmd, maar voelt aangenamer dan het zeewater, omdat het zich waarschijnlijk wat meer heeft kunnen opwarmen aan de zon. Onze kinderen blijken het water toch wat fris te vinden en vinden het leuker om op het bijbehorende strand en in de branding te spelen.

Porto piscina

Bij Piscina das Marés zijn er kleedkamers, maar geen kluisjes; alle bezoekers hebben hun spullen meegenomen naar een plek bij de rotsen of het strand. Slippers of sandalen zijn een aanrader, omdat je af en toe een rots over moet klimmen en omdat er niet overal wandelpaden zijn aangelegd. Er is een klein restaurant met een beperkte menukaart.

Bezoek het mooie en diverse natuurpark Parque Biológico de Gaia

Dit park vonden wij verrassend leuk door de mooie en afwisselende wandeling langs allerlei dierensoorten. Parque Biológio de Gaia ligt net buiten de stad aan de zijde van Vila Nova de Gaia en de entreeprijzen zijn erg laag. Met ons hele gezin waren wij slechts €7 kwijt! (prijspeil 2023). Wij zijn zelf per huurauto naar Parque Biológico de Gaia gereisd, omdat we na deze dag verder reisden richting het noorden van Portugal. Wanneer je per auto arriveert, kun je door de poort rijden om je auto dichtbij te parkeren.

Porto Parque biologico

Bij de entree valt meteen de gigantische brachiosaurus op en even verder op zien we nog een paar levensgrote dinosaurussen. Het park is zo ingericht dat je een vast rondje loopt van 3 kilometer, die je langs allerlei dieren, natuur en wetenswaardigheden stuurt. Hoewel het slechts 3 kilometer lopen is, heb je er met alle stops en de hoogteverschillen wel minimaal 2 uur voor nodig.

Porto Parque biologico

Toen wij om 16.00 uur onze entreetickets kochten en de receptioniste aangaf dat we om 18.00 uur terug moesten zijn omdat het park dan gaat sluiten, hadden we niet verwacht dat we ons op het einde nog moesten haasten. Dus plan er voldoende tijd voor in! De route is met een buggy of kinderwagen te lopen. Halverwege de route heb je één keer de mogelijkheid om de route in te korten. Onderweg zie je constant bordjes die je vertellen hoe ver je bent op de route.

Porto Parque biologico

De natuur is mooi en afwisselend en de dieren hebben ruime natuurlijke verblijven. Er zijn voornamelijk dieren te zien die in deze omgeving leven, zoals otters, ooievaars, uilen, roofvogels, herten en dassen. In een gebouw onderweg kun je de flora en fauna van verschillende landschapstypen als woestijn, duinen en jungle zien.

Porto Parque biologico

Er is een ruïne die is ingericht als verblijf voor uilen en er is een oude boerderij met boerderijdieren waar ook allerlei informatie over het leven op een boerderij te vinden is. Regelmatig zijn er educatieve borden over de natuur en de dieren. De kinderen zijn geïnteresseerd van het begin tot het eind!

Porto Parque biologico

Wil je nog meer dieren zien of op zoek naar een grotere dierentuin? In Avintes, zo’n twintig minuten rijden vanaf het centrum, vind je de dierentuin Santo Inácio Zoo. Met de Porto kaart krijg je hier korting.

Beklim de hoogste kerktoren van de stad

De Torre dos Clérigos is de hoogste kerktoren van de stad en deze kun je in de zomermaanden niet alleen overdag, maar ook in de avond tussen 19.00 en 23.00 uur beklimmen tijdens ‘Clérigos by Night’.

Porto toren clerigos

Wij beklimmen de toren rond 19.30 uur en na 240 traptreden zien we de stad vanaf boven terwijl de zon onder gaat, wat een mooi en wijds uitzicht! Vanwege de capaciteit van de redelijk kleine toren is het aan te raden om vooraf een tijdslot te reserveren.

Porto toren clerigos

Bezoek een multimedia show in de kerk

Na de klim op de Torre dos Clérigos gaan we verder naar de kerk Igreja dos Clérigos, waar we kaarten hebben voor de multimedia show Spiritus. We nemen plaats in de kerkbanken van deze oude, kleine kerk en kijken onze ogen uit wanneer de show met videomapping en lasers en bijpassende muziek begint. We vinden het alle vier erg tof om dit mee te maken! De show, ofwel het spektakel, zoals ze het zelf noemen, duurt ongeveer een half uur. Een aantal keer per avond wordt deze show in de kerk gegeven en het is aan te raden om kaarten vooraf te kopen.

Porto Spiritus show

Fan van videomapping? De makers van deze show hebben ook een ander project in de stad, waarbij je ook overdag een show kunt bezoeken. Deze show, Immersivus Gallery Porto Experience, is een 360 graden projectie en laat het werk zien van kunstenaars, zoals Van Gogh, Monet en Klimt. Deze locatie bevindt zich tegenover World of Discoveries.

Extra tips voor je bezoek aan Porto met kinderen

Wij hadden 5 dagen in Porto te besteden, maar uiteraard zijn er nog veel meer dingen te doen.

 • Maak een boottocht over de Douro rivier. Bij diverse bootmaatschappijen krijg je korting met de Porto kaart.
 • Bezoek het Museo de Carro Elétrico over het oude trammetje (met de Porto kaart krijg je 50 procent korting op de entreeprijs). Uiteraard kun je ook zelf (tegen betaling) een ritje maken in het oude trammetje, dat rijdt langs de Douro rivier.
 • Bezoek het Planetário van Porto: een museum over planeten, het heelal en het zonnestelsel.
 • Bezoek het poppenmuseum Museu Das Marionetas (met de Porto kaart krijg je korting op de entreeprijs).
 • Neem vanaf Porto de trein of maak een cruise door de Douro-vallei buiten de stad.

Bezoek je Porto met tieners? Misschien dat de volgende activiteiten aansluiten bij de interesses van je tieners:

 • Bezoek een traditioneel porthuis en kom meer te weten over de geschiedenis van port en hoe deze drank gemaakt wordt. Mogelijk leuk voor de ouders: veel porthuizen bieden ook een portproeverij aan. Je kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het oudste porthuis van de stad: Kopke.
 • Maak een fietstocht door een e-bike door de stad onder leiding van een Nederlandstalige gids via Baja Bikes.
 • Zijn jouw kinderen (of jullie zelf) fan van Harry Potter? Het verhaal gaat dat JK Rowling tijdens de periode dat zij in Porto woonde regelmatig te vinden was in de oude boekenwinkel Livraria Lello aan de Rua das Carmelitas om inspiratie op te doen. Deze boekwinkel uit 1906 is zo populair dat je vooraf een ticket moet kopen met een tijdslot. Mocht je een boek kopen in dit nationaal monument, dan krijg je de entreeprijs als korting op de prijs van het boek.
 • Voetbalfans kunnen het museum en stadion van FC Porto bezoeken: FC Porto Museu en Estádio do Dragăo.

Overnachten in Porto

Tijdens ons verblijf in Porto hebben we gekozen om te verblijven in de buurt van metrohalte Trinidade en logeerden we via Airbnb bij de accommodatie Bonjardim Oporto Stay Loft.

Porto met kinderen airbnb
Porto met kinderen airbnb

Je kunt vanaf deze locatie lopend in zo’n tien minuten lopen naar het historische centrum, de metrohalte Trinidade is in de buurt en zo ook verschillende busverbindingen en andere handige faciliteiten, zoals een supermarkt. Het appartement bevindt zich op de bovenste etage van een oud gebouw en bestaat uit een keuken met woonkamer en een vliering met een tweepersoonsbed en een aparte slaapkamer voor twee personen.

Op zoek naar een accommodatie via Booking met minimaal twee slaapkamers en een fantastische beoordeling? Zowel Musical View als Trindade Apartment zijn centraal gelegen.

Zit je liever aan de kust? Dan zou Apartamento vista Douro e Mar iets voor jullie kunnen zijn.

Proef de Portugese keuken

Een aantal keer tijdens onze vakantie begonnen we heel relaxt onze dag in een restaurantje met een pastel de nata als ontbijt.

Lagos portugal eten en drinken markt

Ook het meest typische gerecht van Porto moest natuurlijk geproefd worden: een Francesinha. Dit is het best te omschrijven als een stapel grote sandwiches met gesmolten kaas, verschillende soorten vlees en een dunne tomatensaus. Dit gerecht is letterlijk een hele boterham! Verder vind je in Porto veel visgerechten op de kaart, zoals bacalhau (gebakken kabeljauw), en staat de regio bekend om zijn sardines uit blik.

Porto met kinderen

Het meest bekende drankje van deze regio is natuurlijk de portwijn en dit kun je overal kopen! Vooraf hadden wij nooit kunnen denken dat we na kinderbedtijd elke avond zouden afsluiten met een glaasje port.

Reizen naar en in Porto

Met veel vliegtuigmaatschappijen vlieg je in 2,5 uur tijd vanaf Nederland rechtstreeks naar Porto. Vanaf het vliegveld in Porto kun je voor een paar euro de paarse metrolijn nemen, die je in een half uur naar het centrum brengt.

In Porto kun je gebruikmaken van openbaar vervoer mogelijkheden zoals de metro, de bus en de trein. Het openbaar vervoer is niet duur in Porto, een enkeltje met de metro kost bijvoorbeeld €1,30 en een dagkaart €7 euro (prijspeil 2023). Tegen betaling kun je in Porto ook gebruikmaken van andere vervoersmiddelen, zoals een kabelbaan, een kabeltrein, een oud trammetje, een boot, huurfietsen, huursteps of een tuktuk.

Porto met kinderen

Het is onze ervaring dat in het historische centrum lopen vaak de snelste optie is, omdat het verkeer vaak vaststaat. Er zijn niet veel metrohaltes in het historische centrum, maar aan een nieuwe metrolijn wordt gewerkt. Houd er wel rekening mee dat er flinke hoogteverschillen kunnen zijn, omdat een deel van de stad op zeeniveau ligt aan de oever van de rivier Douro en andere gedeeltes van de stad juist een stuk hoger liggen. Sommige afdalingen zijn met trappen en daardoor niet buggyproof.

Porto met kinderen

Doordat Porto in het noorden van Portugal ligt, heerst er een mediterraan klimaat waardoor de zomers minder heet en minder droog zijn dan in het zuiden. Dit maakt Porto een goede bestemming voor de zomermaanden, maar ook de lente en herfst zijn qua klimaat nog erg prettig.

Wil je Porto combineren met een rondreis door Portugal? Bekijk hier onze pagina over Portugal met kinderen.

Wij bezochten Porto op eigen initiatief en kosten, Visit Porto heeft ons ten behoeve van dit blog een kaart ter beschikking gesteld.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top