Het Préhistomuseum nabij Luik is een leuk uitje in België voor het het hele gezin. Boogschieten, een bijl maken zoals ze dat in de oertijd deden en een grot bezoeken. Je bent vooral zelf lekker actief bezig in het Préhistomuseum.
Voor ons Nederlanders is dit museum het beste te vergelijken met een archeologisch openluchtmuseum zoals het Archeon of het preHistorisch dorp. Hoewel het Préhistomuseum ook wel een echt museum gedeelte heeft.
Préhistomuseum met kinderen
Je kunt het Préhistomuseum vinden in Flémalle, ten zuiden van Luik. Vanuit Luik is het nog geen half uur rijden en vanuit Eindhoven ben je anderhalf uur onderweg. Het is een groot terrein met hoogteverschil en een modern museum gebouw. Bij aankomst worden we in het Nederlands welkom geheten. Wel zo fijn, want op basis van de website weet ik eigenlijk nog niet precies wat we nu van het Préhistomuseum kunnen verwachten. We zijn onderweg naar de Ardennen en dit leek mij wel een leuke tussenstop.
We kunnen kiezen voor een bezoek aan het museum of een combinatie van het museum en de tijdelijke tentoonstelling. Ze hebben hier vaak hele boeiende tentoonstellingen waarbij archeologie met behulp van moderne technieken zoals VR tot leven komt. Deze keer kies ik echter alleen voor de vaste tentoonstelling. Voor de actuele openingstijden en entree prijzen bekijk je de website.
Begeleide activiteiten
Er wordt ons aangeraden eerst naar buiten te gaan waar een medewerker ons opvangt. Die adviseert ons om ons direct in te schrijven voor een van de begeleide activiteiten, hier is namelijk beperkte beschikbaarheid. Zo is er nog net een plekje over om een prehistorische bijl te maken en kunnen we vuur maken. We kunnen ook nog aan sluiten bij een vertelling, maar die is alleen in het Frans.
Het vuur maken heeft mijn dochter niet zoveel zin in, maar de bijl ziet ze wel zitten. Wanneer het zover is, wordt de groep gesplitst in Nederlands en Franstalig. Hebben wij even geluk, we zijn maar met drie gezinnen, terwijl de Franse groep drie keer zo groot is. Eerst krijgen we diverse prehistorische bijlen te zien, van de hele simpele tot mooi afgewerkte. Dan is het tijd om zelf aan de slag te gaan.
Gelukkig is het voorwerk al gedaan en hoeven we alleen te zorgen voor de scherpe rand op de verder al bewerkte steen. Dat wordt flink schaven met deze zachtere steensoort op een harde steen. Een mix van zand en water moet extra helpen.
Het is een half uur werk, maar dan hebben we ook echt wel een mooie bijlpunt. Natuurlijk moet die ook nog even uitgeprobeerd worden en hij werkt echt prima om bijvoorbeeld een takje af te hakken.
Boogschieten, speerwerpen, een grot bezoeken en huisjes bekijken
Naast de activiteiten onder begeleiding zijn er ook veel activiteiten ondernemen die we zelfstandig kunnen doen. “Ik wil wel boogschieten”, zegt mijn dochter. We halen de pijl en boog op bij het uitleenpunt en gaan op pad.
Ik had verwacht dat we op een plek konden schieten, maar het blijkt een heel uitgebreid parcours te zijn. We komen allemaal verschillende dieren tegen. Van een haas (erg moeilijk om te raken) tot een reuzenhert. “Dit is leuk”, het gaat best goed en mijn dochter is al helemaal blij.
Vervolgens besluiten we een kijkje te nemen in de grot. Ook hiervoor moeten we eerst wat ophalen bij het uitleenpunt, een helm met een lampje. Deze grot van Ramioul is de reden dat hier nu een prehistorisch museum gevestigd is. In de grot van Ramioul werden voorwerpen gewonden van zowel de neanderthalers als de homo sapiens.
We mogen hier nu gewoon zelf rondlopen, waarbij er onderweg informatiebordjes te vinden zijn. Wel zo fijn, want grotten zijn mooi, maar de verplichte rondleidingen duren mijn dochter vaak veel te lang. Na heel wat grotbezoeken kunnen we het verhaal van de stalagmieten en stalactieten wel dromen.
Naast de grot bekijken we ook gelijk een aantal van de prehistorische woningen op het terrein. Hoewel er, wanneer wij er zijn, niet heel veel te zien is binnen. We kunnen ook nog een wandeling maken naar een doolhof en naar het blotevoetenpad, maar daar is het nu in de winter geen weer voor.
Natuurlijk moeten we wel alles uitproberen wat wel kan, dus we ruilen onze helmen in voor een speer. Hierbij krijgen we ook een speciale tool die prehistorische mensen gebruikten om verder te kunnen gooien. Toevallig waren we een paar jaar terug in Archäopark Vogelherd in Duitsland en toen mochten we ook al hiermee oefenen.
Het is echt super moeilijk, maar ik moet zeggen dat het wel beter gaat dan eerder. Je kunt je speer er inderdaad een stuk verder mee gooien, maar het richten wil nog niet echt lukken.
Museumgedeelte
Na het superleuke buitendeel kijken we ook nog even in het binnen museum. In het museum zijn natuurlijk ook een aantal vondsten uit de op het terrein grot van Ramioul te zien. Verder moet ik eerlijk zeggen dat vondsten uit de prehistorie, hoe belangrijk ook, vaak niet echt spectaculair zijn. Wat sieraden gemaakt uit stenen, potscherven en dat soort dingen.
Wanneer je het Préhistomuseum met kinderen bezoekt, dan doe je dit vooral voor het buitendeel. Hoewel er ook hier wel wat kleine dingetjes te doen zijn, zoals een huid schaven om te zien hoe je hier kleding van maakt of figuren krassen in leisteen om hiermee een boodschap achter te laten.
Praktische informatie voor je bezoek aan Préhistomuseum
Dit prehistorisch museum in België is in mijn optiek wel het leukste met kinderen die wat ouder zijn. We zagen ook wel ouders met kleuters, maar daarbij lukte het boogschieten niet en een bijl maken gaat het natuurlijk ook nog niet worden op die leeftijd.
We besteedden zo’n 3 uur in het museum, exclusief een pauze om te lunchen. Omdat we het Préhistomuseum in de winter bezochten, ondernamen we niet alle activiteiten. Zo is er bijvoorbeeld ook nog een blotevoetenpad en zijn er gedurende de dag natuurlijk nog meer workshops. Je kan zeker bij mooi weer hier echt wel een halve dag doorbrengen.
Restaurant met speeltuin bij Préhistomuseum
Buiten het terrein van het Préhistomuseum, maar in dezelfde stijl, vind je restaurant Flint. We lunchten hier met een lekkere tosti en taco’s. Zoals wel vaker in België kun je kiezen voor zowel een broodje als voor een warme maaltijd. Bij het restaurant hoort ook een leuke en vrij grote buitenspeeltuin met klauterroutes, schommels en glijbanen. Ik kan mij voorstellen dat je hier met mooi weer lekker op het terras kunt zitten en de kinderen zich dan uitstekend vermaken.
Meer tips nodig? Lees ook onze andere blogs over België met kinderen, zoals ons blog over Luik met kinderen.