Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / Luik met kinderen, historisch stadshart, interessante musea én leuke uitstapjes voor het gezin

Luik met kinderen, historisch stadshart, interessante musea én leuke uitstapjes voor het gezin

Overweeg je een stedentrip Luik met kinderen? De Belgische stad Luik heeft alles voor een succesvolle stedentrip: een historisch stadshart, bourgondische restaurants, interessante musea én leuke uitstapjes voor kinderen. Stiekem werden wij tijdens ons bezoek met onze driejarige zoon verliefd op deze stad. En dat terwijl Luik (nog) niet direct een goed imago heeft. Lees waarom wij deze ‘opkomende hippe stad’ zo leuk vonden!

luik met kinderen

Wist je dat Luik ook goed bereikbaar is met de trein? Je komt dan aan op het hypermoderne treinstation. Bekijk hier de aanbiedingen van NS Internationaal.

Luik treinstation

Luik met kinderen

Citadel Luik

Wij begonnen onze stedentrip met een wandeling over de ‘hellingen van de citadel’. Vanaf de heuvels rond het oude stadscentrum kregen we zo een prachtig uitzicht over Luik. Er zijn verschillende wandelingen uitgezet, die elk tussen de 45 minuten en 1 uur en 45 minuten duren.

Luik trappen

Onderweg loop je letterlijk door de geschiedenis van de stad, langs 60 beschermde monumenten, oude muren, opgravingen, de bekende trappen van ‘Montagne de Bueren’, binnenplaatsen en steegjes. De wandelingen zijn populair onder Luikenaren, volkomen begrijpelijk met zo’n groot stuk groen middenin de stad!

Citadel Luik

De wandelingen zijn erg verschillend en niet altijd even geschikt voor zeer jonge kinderen. De oranje route is mooi omdat je langs de top van de beroemde ‘Montagne de Bueren’ komt, maar bleek te te ver dalen en stijgen voor onze peuter van drie jaar. Voor ons bleek de rode route juist weer ontzettend leuk. Lekker banjeren in het bos, eekhoorns spotten, dwalen langs stukken oude stadsmuur en stampen in de modder (wandelschoenen aanbevolen).

Citadel Luik

De groene route leidt je langs de voet van de bekende trappen richting de overblijfselen van de Miniemenkerk. Het is een kruip-door-sluip-door-route met allerlei trappen, smalle stegen en doodlopende straten. Een ontzettend leuke route, maar niet overal geschikt voor kinderen die nog niet zelf kunnen lopen. Een kinderwagen is zeker geen optie.

Citadel Luik

Onderweg bleek de speeltuin bij Favechamps, op het kruispunt van de blauwe en bruine route, een grote verrassing. Voor kinderen vanaf 5 jaar is ook het avonturenterrein van Peri een gave plek om te ravotten. Deze bijzondere plek zonder vaste regels bestaat al sinds 1977 en is vrij toegankelijk. Je vindt het terrein van 8.000m2 naast het uitzichtpunt op de blauwe route.

Citadel Luik

Fietsen in Luik

Wat een goed idee om de stad te verkennen op de fiets! Alhoewel er weinig Luikenaren überhaupt fietsen en de fietspaden beperkt zijn, vonden wij het een ideale manier om de stad te ontdekken. Een stadswandeling door Luik is met jonge kinderen wat te ver. Je kunt fietsen huren bij het Bureau voor Toerisme op de Quai de Goffe (in het oude vleeshuis).

Fietsen in luik

De stevige fietsen met versnellingen worden wekelijks nagelopen, indien gewenst krijg je een helm en verkeershesje mee. Er zijn ook veilige en comfortabele kinderzitjes beschikbaar.Wij kozen voor een gegidste tour. Deze twee uur durende tour werd voor onze peuter ingekort naar 90 minuten, voor ons ideaal.

fietsen in luik

We fietsten dwars door de binnenstad, en zagen o.a. het Paleis van de Prins-bisschoppen, de opera en het nieuwe station. Natuurlijk werden ook de bruggen over de Maas en de stadsparken niet overgeslagen. Echt een aanrader om de stad te verkennen!

fietsen in luik
fietsen in luik

Archéoforum Luik

Dat Luik een eeuwenoude stad is, wordt pas echt goed duidelijk bij het Archéoforum. Dit ondergrondse archeologiemuseum middenin het centrum leidt je langs de resten van de oude kathedraal én langs de restanten van een Romeinse villa.

luik archeoforum

Bij binnenkomst kregen we een vriendelijk onthaal en uitleg over de rondleiding via de tablet (ook verkrijgbaar met Nederlands gesproken programma). Er bestaat zelfs een heus kinderprogramma, bij elke ‘stop’ kun je kiezen voor de algemene informatie of de kinderversie. Onderweg hoor je leuke wetenswaardigheden, krijg je raadsels voorgelegd,, stellen diverse historische personages je vragen en zijn er digitale én echte puzzels op te lossen.

luik archeoforum

 Je wordt ook praktisch aan het werk gezet: hijs met een tredmolen stenen omhoog of ontdek al bouwend het verschil tussen gotische en romaanse bogen. Wij vonden het Archéoforum één van de hoogtepunten van Luik. Wat een indrukwekkende opgravingen en wat ontzettend speels gepresenteerd!

luik archeoforum

Aquarium Luik

Met onze driejarige peuter bezochten we het aquarium van Luik. Je vindt hier 46 aquaria met ruim 2.500 vissen van over de hele wereld. Jonah vond de zeepaardjes en de roggen, die zich telkens onder het zand verstopten, fantastisch. Uiteindelijk bleken Nemo en Dory favoriet, want die wonen er ook!

Luik belgie aquarium

Ook andere kinderen bleven maar wijzen naar deze twee bekende filmsterren. Het aquarium bestaat uit twee zalen, een donkere zaal met diverse mooi uitgelichte bakken en een kleinere lichte zaal met een groot bassin dat tot een halve meter diep met water is gevuld.

Zo kunnen de kinderen zowel onder water als boven water kijken. Achterin deze zaal vind je het grootste aquarium, vol meterslange haaien!Al met al waren wij er in een klein uurtje doorheen. Daarom is het een aanrader om je bezoek te combineren met het verrassend leuke wetenschapsmuseum, dat zich in hetzelfde gebouw bevindt. Je kunt bij de kassa al een combiticket kopen (de VisitLuik- pas geeft toegang tot beide musea).

Luik belgie aquarium

Het Huis van de Wetenschap Luik

Het klein opgezette wetenschapsmuseum leek in eerste instantie gedateerd, maar bleek een aangename verrassing! Verwacht geen Luikse variant van NEMO, maar ga mee op ontdekkingsreis door het uitvoeren en ondergaan van allerlei experimenten. Probeer een balletje door een groot doolhof naar de andere kant te leiden, ontdek hoe het menselijk oog werkt of leidt de bibberspiraal langs de draad zonder deze aan te raken. Kijk hoe licht breekt door een glazen bol, ontdek de magie van statische elektriciteit of doe gek voor de lachspiegels.

Een aantal keer per dag worden er ook proefjes door wetenschappers getoond, waarbij de kleine bezoekers uiteraard mogen assisteren. Wij zagen vloeistof in korrels veranderen, een bol waarbij je haren overeind gingen staan en een spectaculaire kooi met elektrische lichtflitsen eromheen, terwijl er kinderen in zaten!

wetenschapsmuseum luik

Het enige nadeel van het museum is dat veel in het Frans is omschreven en dat ook de wetenschappelijke proeven in het Frans worden verteld. Veel spreekt gelukkig voor zich, de makers van de tentoonstelling hebben zichtbaar plezier gehad in het ontwikkelen van de opstellingen en het museum is een terechte aanrader.

 Lees ook onze blogs over andere leuke musea in België met kids.

Enorme markt langs de Maas

Elke zondagochtend is er een twee kilometer lange markt langs de Maas in Luik. Vanaf ’s ochtends vroeg zijn de lokale marktkooplui al actief. Op de plek waar normaal de auto’s razen vind je nu een andere prettige chaos: groentestalletjes, de lokale dierenwinkel met kippen, konijnen en muizen, wafelkraampjes, koffiebarretjes en heel veel kleding en huishoudelijke noodzakelijkheden.

Luik belgie markt

Ook in de winter gaat de markt gewoon door, maar de warme chocomel smaakt in de vrieskou des te beter. Deze markt biedt je een sfeervol kijkje in het dagelijkse Luikse leven en een gezellige besteding voor de zondagochtend, aangezien veel musea in Luik toch pas vanaf 14.00 uur geopend zijn.

Luik belgie markt

Luik in de winter

Luik is ook verrassend leuk in de winter! Veel historische gebouwen zijn extra verlicht, er zijn kerststallen in de kerken en bovendien zijn er twee grote kerstdorpen in de stad die samen jaarlijks ruim 2 miljoen bezoekers trekken. Het kerstdorp bij de Kathedraal blijft bovendien nog in de eerste week van januari staan. Hier vind je een overdekte schaatsbaan en eettentjes zoals het een echte kerstmarkt betaamt: gezellig druk, vol met lokale bezoekers en met traditionele catering zoals kaasfondue, zuurkool en gluhwein. Natuurlijk aangevuld met lokale specialiteiten zoals de Luikse wafel, lacquemants en bouketes.

Luik belgie in de winter

Zin in nog meer winterse activiteiten? Naast het station is ook nog een overdekt ijssculpturenfestival met reusachtige ijssculpturen tot wel 6 meter hoog. Het is er constant -6°C, dus kleed je goed aan!

Luik Visit Pas

Ben je van plan om minimaal drie musea in Luik te bezoeken? Overweeg dan de Luik Visit Pas. Je koopt een boekje voor 18 euro. De bonnen daarin geven je toegang tot 13 musea, je kunt een boottochtje maken (niet toegankelijk in de winter) en je kunt gratis meelopen met een gegidste stadstour (dagelijks om 14.00 uur). Een goede koop! De pas is 48 uur geldig en te koop bij ‘Maison du Tourisme du Pays de Liège’ op de Quai de la Goffe 13.

Bijzondere uitjes met kinderen net buiten de stad Luik

In de regio Luik zijn ook tal van andere interessante activiteiten te doen. Wij waren zeer onder de indruk van Fort Loncin en de Blegny-mijn, beide op nog geen 15 minuten rijden vanaf het centrum. Qua route zijn deze plekken bijvoorbeeld goed te combineren met de heen- of terugreis naar Nederland.

Fort de Loncin

Rondom de stad Luik werd aan het begin van de Eerste Wereldoorlog met spoed een fortengordel voltooid en bestaande forten werden versterkt. Deze 12 forten moest de stad beschermen tegen de Duitsers die, via België, Frankrijk wilden veroveren. Het Fort de Loncin kent een bijzondere maar macabere geschiedenis. Omdat de opmars van de Duitsers hen niet snel genoeg ging, hebben ze tegen dit fort hun beruchte kanon de Dikke Bertha ingezet.

Een van de kogels kwam precies terecht op de kruitkamer, waarna het fort ontplofte en 350 soldaten op slag de dood vonden. Een treurig verhaal, toch is een bezoek aan dit fort zó bijzonder dat het zeker de moeite waard is om een bezoek te brengen. Een groot deel van het fort staat nog overeind en is gerestaureerd. Zo kun je via de oude ophaalbrug door de gangen dwalen en in sommige kamers is het leven van toen gereconstrueerd.

Luik Belgie Fort Lonci

Zo zie je bijvoorbeeld de ziekenhuiskamer, de kamer van de luitenant, de gevangenis, de bakkerij, de telefoonruimte, de keuken en de wasruimtes. Buiten de gangen is het fort nog steeds een ravage, overal liggen enorme blokken losgeslagen beton. De oude kruitkamer ligt inmiddels vele meters lager en vormt een kleine krater. Dit is ook de plek waar de lichamen van de soldaten nog altijd onder het puin liggen. De lichamen opgraven is namelijk te gevaarlijk vanwege de explosieven die onder de grond liggen. Zodoende is het fort verworden tot één respectvol graf voor alle daar gevallen soldaten.

Luik Belgie Fort Lonci

Met oudere kinderen kun je overwegen om ook de laatste twee ruimtes te bezoeken. De eerste is de crypte waarin een aantal soldaten zijn begraven (in een ander gedeelte van het fort zijn enkele lichamen gevonden en hier naartoe gebracht). Het vormt een kleine militaire begraafplaats. In de laatste ruimte wordt een soundscape getoond. Elk kwartier wordt de ontploffing in licht en geluid nagebootst, je hoort knallen, voetstappen en vallend gruis. Erg indrukwekkend en vooral geschikt voor oudere kinderen. Je kunt dit gedeelte eventueel gemakkelijk overslaan gezien het een eigen ingang heeft.

Luik Belgie Fort Lonci

Fort de Loncin is in de zomer 6 dagen per week geopend, in de winter slechts 2 dagen per maand. Kijk daarom van te voren online of het fort toegankelijk is. Je kunt het fort zelfstandig bezoeken of met een Nederlandstalige gids, vaak familieleden van de soldaten die het fort bemanden.

Luik Belgie Fort Lonci

Blegny-mijn

Nog zo’n bijzondere locatie: de Blegny-mijn. Om je een voorbeeld te geven van de grootte: in de jaren ‘70 produceerden zo’n 680 mijnwerkers hier zo’n 232.000 ton steenkool per jaar. Ongelofelijk toch? De mijn produceert nu geen steenkool meer, maar is toegankelijk voor avontuurlijke bezoekers.

Blegny-mijn

Via één van de twee schachten kun je met een echte liftkooi afdalen naar de ondergrondse galerijen op -30 en -60 meter diep. Daar word je rondgeleid door een oud-mijnwerker, die je in het Nederlands vol bevlogenheid (en sterke verhalen) alles vertelt over het zware werk in de mijn. Je ziet hier niet alleen de mijngangen, maar leert zo ook van alles over de installaties en het transport.

Wil je niet met je jongste kind de mijn in, maar wel met je oudere kinderen? Op het terrein van de Blegny-mijn bevinden zich ook een kinderboerderij en een enorme speeltuin, ideaal!

Blegny-mijn

Kindvriendelijk restaurant Luik

Als je op zoek bent naar de Belgische bourgondische keuken, dan ben je in Luik aan het juiste adres. Je vindt hier talrijke eetcafés waar je heerlijk traditioneel kunt eten. Ook hebben de meeste van deze eetcafés een heater buiten, de Luikenaar zit namelijk ook in de winter het liefst buiten.

Een voorbeeld van zo’n gezellig eetcafe is A Pilori op het Marktplein. Binnen zijn slechts enkele tafeltjes en je zit onder de gewelven van het oude gebouw. Op de kaart staan verschillende vleesgerechten, elk geserveerd met Belgische frieten. Voor ons als vegetariërs aten we pasta met truffel en een rijk gevulde geitenkaas salade. De bediening was uiterst vriendelijk en wist ons van alles te vertellen over het historische gebouw. Een aanrader als je zoekt naar een traditioneel Luiks eetcafé! Overigens ook overdag leuk voor een drankje, tussen de lokale Luikenaren die hier hun dagelijkse krantje komen lezen.

Ook aan biologische en vegetarische tentjes geen gebrek. Het toeristisch bureau heeft zelfs een aparte folder uitgebracht met tips voor vegetariërs en veganisten! Wij lunchten o.a. bij het sfeervolle en piepkleine K-fee en aten een veganistische burger bij de keten Green Burger.

Dat eten en drinken voor de Luikenaar ook belangrijk is, merk je aan de vele typische streekgerechten. De Luikse ‘boulette’ is hier een welbekende traktatie, net zoals natuurlijk de Luikse wafels. Op elke hoek van de straat is er wel een bakker of een speciaal wafeltentje. Un waffel Sapolette is zelfs zo populair (en klein) dat er vaak buiten een rij staat om hier een wafel af te halen! Op zoek naar nog meer streekgerechten? Probeer eens de Café Liégeois of een ‘lacquemant’, een heerlijke wafel met kandijsuikerstroop en oranjebloesemsiroop.

Luik Belgie wafels

Préhistomuseum

Hier kan je jouw innerlijke jager ontdekken met boogschieten, leren hoe je een bijl maakt zoals onze prehistorische voorouders dat deden, en zelfs een grot verkennen. Het beste van alles is dat je de hele tijd lekker actief bent, dus verveling is hier niet aan de orde! Natuurlijk zijn er nog veel meer activiteiten om van te genieten in het Préhistomuseum.

Prehistomuseum header Luik

Als je nieuwsgierig bent naar hoe onze prehistorische voorouders leefden, dan is het verkennen van het prehistorische kamp een must-see. Hier kan je leren over de verschillende gereedschappen die werden gebruikt voor de jacht, het verzamelen van voedsel en de bouw van onderkomens. Er zijn ook verschillende demonstraties waarbij je kunt zien hoe deze gereedschappen werden gebruikt in het dagelijks leven van onze prehistorische voorouders.

Prehistomuseum grot

Als je meer een avonturier bent, dan is het ontdekken van de grotten iets voor jou. De grotten in het Préhistomuseum zijn een van de grootste attracties en bieden een unieke kans om de geschiedenis van de mensheid te beleven. Hier kan je deelnemen aan een rondleiding en meer te weten komen over de verschillende soorten grotten die werden gebruikt door onze prehistorische voorouders. Je kan ook deelnemen aan een workshop om te leren hoe je zelf vuur kunt maken. Lees hier ons uitgebreide blog over het Préhistomuseum.

Kindvriendelijk hotel Luik

Penta hotel

Wij verbleven in het Penta Hotel, centraal gelegen in het historisch centrum. Het ligt op loopafstand van alle bezienswaardigheden en was daardoor voor ons een ideale uitvalsbasis, aangezien we Jonah ’s middags vaak nog even lieten rusten op onze kamer.

Kindvriendelijk hotel Luik

Het hotel is ultra-hip ingericht met een luxe badkamer (regendouche en mooie verzorgingsproducten). De grotere kamers hebben een afgeschermde extra ruimte zodat je ’s avonds, als je kind slaapt, gewoon met het licht aan heerlijk kunt lezen, relaxen of gamen: in onze kamer hadden we zelfs een Playstation en een voetbaltafel!

Het ontbijt was één van de beste die we ooit gehad hebben vanwege de enorme keuze! Het bevatte niet alleen uiteenlopende gezonde opties als fruit en ontbijtgranen, maar ook een keur aan Belgische en Luikse zoete specialiteiten. Alleen daarvoor zouden we al graag nog een keer terug willen komen!

Kindvriendelijk hotel Luik

Tijdens een 2e bezoek aan Luik sliepen we bij Van der Valk Hotel Liège Congres een prima vier sterren hotel met de mogelijkheid een extra bed bij te plaatsen. Bovendien is er een ondergrondse parkeergarage en een zwembad. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Luik hotel

Ik hoop dat je, net zoals wij, verliefd wordt op deze bruisende stad vol leven en historie. Ik wens je alvast heel veel plezier in Luik! lees onze andere blogs over ​België met kinderen. Wat dacht je van:

Gezinopreis bezocht Luik in samenwerking met Wallonië België Toerisme. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven. Kijk voor meer informatie op walloniebelgietoerisme en www.visitezliege.be/nl of lees onze andere blogs over ​België met kinderen.

3 gedachten over “Luik met kinderen, historisch stadshart, interessante musea én leuke uitstapjes voor het gezin”

  1. guido martin

    Beste,

    ik sluit me aan bij de mening dat de stad Luik ondergewadeerd wordt…..het is een heerlijke stad om rond te struinen.

    vg G.martin

  2. Gilbert Schiepers

    Schitterend verslag !!! Jullie bezoek aan Luik blijft voor mij ook een heel leuke herinnering. Gids Gilbert.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top