Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Verbluft door Puy du Fou attractiepark, waarom je dit park wil bezoeken!

Verbluft door Puy du Fou attractiepark, waarom je dit park wil bezoeken!

“Je moet echt naar Puy Du Fou attractiepark in Frankrijk. Het is er geweldig en anders dan in alle andere pretparken waar je ooit bent geweest.” Ik snap het hoor, de eerste keer dat ik mensen sprak met lyrische verhalen over Puy du Fou was ik ook sceptisch. Ik bedoel, we hebben het over een attractiepark… Meer dan vijf jaar geleden was ik hier al eens en nu ging ik terug met mijn man en dochter.

Die waarschuwden mij nog: “Je moet ophouden met erover praten, want na al jouw enthousiaste verhalen kan het alleen maar tegenvallen”. Na onze eerste dag in het park en na de avondshow was hij er stil van. We liepen terug naar het hotel en zei toen: “Wow, ik weet niet wat ik moet zeggen, dit was echt, wow, oké fantastisch… Je had helemaal gelijk.” Ook onze dochter vond het geweldig.

Dit park heeft niet voor niets de ene na de andere internationale prijs gewonnen en een bezoek aan Puy du Fou is echt een geweldige ervaring.

Puy du fou

Puy du Fou, een attractiepark als geen ander

Puy du Fou is een origineel pretpark, omdat het eigenlijk nauwelijks vergelijkbaar is met wat je normaal gesproken verwacht bij een attractiepark. Het is dan ook ruim 40 jaar geleden ontstaan door een aantal vrijwilligers die in hun dorpje een opvoering gaven over de historie van de streek.

Ook nu zijn historische shows de belangrijkste attractie van het park. De grootste show, die in het hoogseizoen op vrijdag- en zaterdagavond wordt uitgevoerd, is “Cinéscenie”. Een gigantische productie met ruim 4000 deelnemers, waarvan het grootste deel vrijwilligers. De eerste keer dat ik hier was, was het een donderdag en nu was ik er in het naseizoen. Een goede reden om nog een keer terug te gaan.

Naast de shows zijn er de afgelopen jaren ook verschillende interactieve tentoonstellingen toegevoegd. Het verschil is dat je nu niet op je stoel zit, maar zelf door een aantal ruimtes loopt en meegenomen wordt in het verhaal. Ook hier kom je acteurs tegen, maar er wordt ook slim gebruik gemaakt van speciale effecten.

Puy du fou

De voorstellingen van Puy du Fou

Le Secret de la Lance

De eerste show die ik ooit zag was de riddershow “Le Secret de la Lance”, oftewel “Het geheim van de lans” en ik wist niet waar te kijken. Zoveel stunts en zoveel acties over het hele podium. Paarden, gevechten, zang en dans, allemaal rondom een echte kasteelruïne. Voordat ik het wilde, was het voorbij. Ook nu was dit een van de favoriete shows van ons gezin.

 Le Secret de la Lance

Onze dochter vindt de stunts bijzonder interessant. Dat wil ze ook wel kunnen. Later oefent ze (gelukkig op de draaimolen) alvast met het hangen aan een paard. Het zijn ook vooral de verrassingen die deze shows zo tof maken. Het decor waar je mee eindigt, is heel wat anders dan waar je mee begint.

 Le Secret de la Lance

Le Signe du Triomphe

Een andere hele bijzondere show, “Le Signe du Triomphe”, vind plaats in het amfitheater. Terwijl ik dit schrijf, besef ik nogmaals hoe vreemd dat klinkt. Maar er staat dus een heel amfitheater in Frankrijk en hier kun je de opwinding voelen die de Romeinen vroeger gevoeld moeten hebben als ze naar een gevecht gingen.

 Le Signe du Triomphe

Er hangt een sfeertje zoals voorafgaand aan een voetbalwedstrijd. De wave wordt gedaan en we oefenen met klappen en we wachten op wat komen gaat. Een parade met kamelen en heel veel ganzen. Dan zijn er de gevangengenomen christenen die een symbool van een vis in het zand getekend hebben. De dader blijkt echter een Romeinse officier te zijn, die verliefd is geworden op een van de meisjes. Hij moet zijn waarde bewijzen door steeds moeilijkere opdrachten. Wat volgt zijn paardenraces en een viertal wagens. Door sabotage vliegen er twee letterlijk uit de race. Maar het is nog niet genoeg, want er volgen gevechten en als de officier en zijn geliefden gevangen zitten, lopen er zelf leeuwen de arena in.

 Le Signe du Triomphe

Af en toe kijk ik even naar mijn dochter, want ik was vergeten hoe spannend het op sommige momenten kon zijn. Net als in het echte Rome overleven niet alle partijen in de arena het gevecht. Dat ziet er best echt uit, met bloed dat rondspuit. Later vraagt ze nog wel: “Hoe kon dat nou, was dat ketchup?” Dus het heeft toch wel indruk gemaakt. Gelukkig komt deze show, zoals de meeste shows bij Puy du Fou, tot een gelukkig einde voor de held en heldin van het verhaal.

 Le Signe du Triomphe

De Musketiers van Richelieu

Naast de shows die buiten plaatsvinden, zijn er ook een aantal binnen shows, zoals de “De Musketiers van Richelieu” met prachtige dans en muziek. Van de mensen, maar zeker ook van de paarden.

Elke show duurt zo’n 20-35 minuten, maar het voelt alsof je een hele film hebt gekeken. De voorstellingen zijn allemaal zo anders. Hoewel ze wel een bepaalde rustige opbouw hebben met een spectaculair eind vol stunts en verrassingen.

Le Dernier Panache

Een andere binnen voorstelling is “Le Dernier Panache”. Hiervoor is een compleet gebouw met draaiend podium neergezet. Wellicht komt het je bekend voor als je de musical Soldaat van Oranje hebt gezien.

Hier wordt de historische opstand in de Vendée nagebootst. Elke voorstelling zuigt je mee in het verhaal. De acrobatiek, de stunts, de kostuums, de muziek, alles klopt en dat is zo knap. In veel van de voorstellingen zijn het namelijk niet alleen de mensen, maar ook dieren die een belangrijk rol hebben. Vaak zijn het paarden en hiervoor heeft Puy du Fou een eigen fokkerij en paardenacademie.

Le Dernier Panache

Le Bal des Oiseaux Fantômes

Een voorstelling waarin de dieren zeker de helden van het verhaal zijn, is “De Dans van de Spookvogels”. Ik heb de afgelopen jaren al meerdere roofvogelshows bijgewoond en ben altijd onder de indruk van deze dieren en hun interactie met mensen. Wist je dat het 2 jaar duurt om een vogel te trainen?

Le Bal des Oiseaux Fantômes

Het begin van de show vind ik wat tam door de grootte van de arena. Het is zelfs wat afstandelijk, maar langzaam aan komen er meer vogels, en meer, en meer en meer. Tijdens het spectaculaire einde vliegen er ruim 200 (roof)vogels rond, over en langs het publiek, waaronder pelikanen, condors en ooievaars. Ik heb er geen woorden voor: wauw, dit moet je meemaken. Dit was de eerste keer en mijn favoriete show, dus het was enorm leuk om te zien dat zowel mijn man als mijn dochter net zo onder de indruk waren.

Le Bal des Oiseaux Fantômes

Les Vikings

Ik zie nu ook voor het eerste de show “les Vikings”. Ook hier is er weer een prachtig decor met een mooi dorpje. Alles begint rustig, maar daar komen de Vikingen. Wat volgt is een explosie van vuur en stunts. Je weet gewoon soms niet waar je moet kijken, er gebeurt zoveel op het toneel. Als je denkt dat het bijna niet specialer kan, komt er opeens een schip uit het water omhoog. “Wow”, zucht mijn dochter daarna en ze wil weten hoe die mensen al die dingen konden doen. Nou, wij vonden het ook allemaal bijzonder knap.

Les Vikings

Andere shows

Naast deze grote shows die allemaal ongeveer rond een half uur duren, zijn er ook een aantal kortere voorstellingen in het park. De “Les chevaliers de la table ronde”, oftewel de Ridders van de ronde tafel, is ook nog een historische show. De voorstelling van de “Automates Musiciens” daarentegen is een voorstelling met poppen, terwijl het bij “Les Grandes Eaux” draait om fonteinen die op de maat van de muziek een show geven.

Puy du fou

Deze kleinere shows zien we zelf meer als rustpuntjes in de dag, die we hebben bekeken als er toevallig tijd voor is. We hadden van tevoren flink gepuzzeld met het programma, maar dan nog komt het soms zo uit dat er wat tijd zit tussen een voorstelling en voor je weer naar een volgende show kunt gaan.  

Andere shows

Avondshow Les Noces de Feu

’s Avonds na gegeten te hebben, wanneer de zon al langzaam ondergaat, is het tijd voor nog een laatste voorstelling van de dag. “Les Noces de Feu” heeft ook weer een enorme wow factor. Dit is een licht- en muziekshow op het water die je gewoon moet zien om te geloven dat zoiets echt bestaat. Uit het water komen dansers en complete muziekinstrumenten. De avondshow is echt een geweldige afsluiter van je dag in Puy du Fou. Ook al is het laat, het is wel echt de moeite om je kind hiervoor op de laten blijven.

Les Noces de Feu

Belevingswerelden in Puy du Fou

Tussen de shows door of als je hoofd even helemaal vol zit, kun je op je gemak rondslenteren door de bossen, de rozentuin of de damhertenweide. Nog meer zien en doen? Ga dan naar de speeltuin of loop een rondje lopen door de verschillende belevingswerelden. De meeste zijn vergelijkbaar met een openluchtmuseum in Nederland. Oude huisjes en ambachtslieden die aan het werk zijn.

Fabelachtige w

Een verschil is dat de ambachtslieden die hier werken ook echte kunstenaars zijn. Ze kunnen hiervoor een werkruimte huren en de producten die ze maken ook ter plekke verkopen aan de bezoekers.

Fabelachtige w

Voor jonge kinderen is er ook een speeltuintje te vinden in Puy du Fou. Nieuw sinds 2021 is de “Fabelachtige wereld van La Fontaine”. Een soort sprookjestuin met verschillende bijzondere effecten. In het bos staan veel borden met daarop gedichten en een verhaal. We konden in de app alleen nog niet de vertaling hiervoor vinden. We kregen daardoor niet alle verhalen helemaal mee, maar opeens een pratende boom tegen komen is natuurlijk altijd bijzonder, ook als je niet helemaal snapt wat deze vertelt.

Belevingswerelden in Puy du Fou

Interactieve tentoonstellingen

Naast de shows en de belevingswerelden zijn er in Puy du Fou ook nog een viertal interactieve tentoonstellingen. Toen ik meer dan vijf jaar terug voor het eerst in dit park was, hadden ze er maar eentje. De meeste interactieve tentoonstellingen zijn dan ook hartstikke nieuw. Je mag hier binnen niet fotograferen.

Puy du fou

Les Amoureux de Verdun

Een bijzonder interactieve tentoonstelling is “Les Amoureux de Verdun”. Hier wandel je door de loopgraven van WOI. Onder de grond met nauwelijks daglicht, altijd kil, nat en vies en het nooit stoppende gedreun van de bommen boven de grond.

Voor kinderen is dit wel een heftige tentoonstelling en wij liepen snel verder, terwijl Marcel de tijd nam om het verhaal op zich in te laten werken.

©PuyduFou

Le Premier Royaume

Een andere interactieve tentoonstelling is “Le Premier Royaume”, ofwel het Eerste Koninkrijk. We gaan op pad met de koning van de Franken “Clovis”, in de 5e eeuw, net na de val van het Romeinse rijk. Hier merken we wel een nadeel van deze tentoonstellingen. We zijn er vrijwel direct nadat deze is opgestart en we zijn lang niet de enige. Hierdoor schuifelen we in een lange rij van ruimte naar ruimte. Dit doet toch helaas echt wel af aan de ervaring. Dus mijn tip, ga niet direct bij opening en ga ook niet naar binnen als er al een enorme rij staat.

©PuyduFou

Le Mystère de La Pérouse

De leukste van deze tentoonstellingen vinden wij “Le Mystère de La Pérouse”. Hier gaan we op pad met een schip. In een van de eerste ruimtes kijken we onze ogen al uit. We zien planten, maar ook een enorme hagedis. Zou het er zo echt hebben uitgezien op bijvoorbeeld de Beagle van Darwin? Dankzij de special effecten voelen we ook echt alsof we aan boort zijn van een schip dat vaart op de wereldzeeën. Helaas voor ons loopt het alleen niet goed af en eindigen we op de bodem van de oceaan.

©PuyduFou

La Renaissance du Château

Tenslotte is er nog “La Renaissance du Château” in het kasteel van Puy du Fou. Ook hier is het enorm druk, maar we worden in groepen naar binnen gelaten, wat wel helpt om de drukte te reguleren. Puy du Fou mag dan een historisch attractiepark zijn, bij veel shows is het historische verhaal maar een dun laagje waaraan spectaculaire stunts zijn opgehangen. Tenminste, wij geloven nou niet echt dat de magische lansen hebben geholpen aanvallende ridders te verslaan.

©PuyduFou

In dit kasteel ligt echter wel een heel bijzonder historisch voorwerp. Met alles wat erom je heen gebeurt, zou je er bijna voorbij lopen, maar hier kun je de ring van Jeanne d’Arc bekijken. De ring werd door haar aan een Engelse kardinaal gegeven voordat ze op de brandstapel werd terechtgesteld. Puy du Fou kocht deze ring een paar jaar geleden voor meer dan vierhonderdduizend euro op een veiling.

 Les Amoureux de Verdun

Eten en drinken bij Puy du Fou

In Puy du Fou is een groot aanbod van restaurants en eetmogelijkheden. Uiteraard hebben we ze niet allemaal zelf kunnen uitproberen. Zelfs in de maaltijden blijft het park in thema. Dus geen fastfoods en snacks, maar historische gerechten of gezonde Franse cuisine. 

La Madelon

In je de Puy du Fou app kan zien welke restaurants op welk moment open zijn. Wat wij heel handig vonden, is dat je kon kiezen uit restaurants met meeneemservice en restaurants waar je aan tafel geserveerd krijgt. Heb je weinig tijd en wil je vooral veel shows zien, dan is de meeneemservice ideaal, vervolgens zoek je een tafel of bankje op. Wil je vooral een rustmoment van het eten maken, kies dan voor een regulier restaurant.

La Madelon

Daarnaast zijn er ook nog een tweetal opties voor restaurants met een show. Deze moet je wel van tevoren reserveren. Ik raad je zeker aan om dit te doen. Wij aten zelf bij “La Madelon” en vooral onze dochter lachte zich helemaal rot. In dit grappige verhaal gaat een bruiloft helemaal mis en moet er daarna gezocht worden naar een nieuwe bruidegom. Verwacht vooral heel veel dans en grapjes. Het eten werd ondertussen vlot geserveerd en smaakt ook prima. Er is een standaard menu waar je niet van kunt afwijken. Dus heb je een moeilijke eter, check dit even van tevoren.

La Madelon

Praktische tips en informatie voor een bezoek aan Puy du Fou met kinderen

Vanaf welke leeftijd naar Puy du Foumet kinderen?

Puy du Fou is voor alle leeftijden en van de meeste shows zoals “De Musketiers van Richelieu” en de “Dans van de Spookvogels” zullen jonge kinderen enorm genieten. Net als van de “Fabelachtige Wereld van La Fontaine”.

Puy du fou

Sommige shows vond ik echt wat (te) heftig voor kleine kinderen. Zeker met kinderen jonger dan zes jaar of met oudere kinderen die gevoelig zijn voor spannende situaties kun je niet alles bezoeken.

Vooral de show Le Dernier Panache was wel erg bloedig, met vrijheidsstrijders die op een groot scherm neergeschoten worden. Ook de “Les Amoureux de Verdun” is best wel een enge ervaring.

Puy du fou

Harde knallen komen sowieso regelmatig voor bij veel shows. Mijn dochter van acht heeft alle shows gezien, maar een paar keer wel met haar handen voor haar oren, omdat ze vond dat ze anders te vaak schrok.

De afstanden in Puy du Fou zijn groot en je loopt op een dag best wat kilometers om elke keer op tijd bij een bepaalde voorstelling te zijn. Het park is in de zomer ook best stoffig. Tijdens diverse shows zit je in de volle zon. Zorg dus voor voldoende water, draag goede schoenen en neem een buggy of drager mee voor jonge kinderen.

Puy du fou speeltuin

Waar ligt Puy du Fou?

Helaas ligt Puy du Fou niet om de hoek en met 9 à 10 uur reistijd vanaf Midden-Nederland ga je er waarschijnlijk niet zo snel voor een weekendje naartoe. Tijdens mijn bezoek met man en dochter vlogen we op vrijdagmiddag naar Nantes en op zondagmiddag weer terug. Er is een hele regelmatige en, zeker als je tijdig boekt, een betaalbare vliegverbinding tussen Nantes en Schiphol. Vanaf het vliegveld gaat er drie keer per dag een shuttle van en naar Puy du Fou.

Het is natuurlijk leuker als je wat meer tijd hebt, zoals een herfstvakantie, meivakantie of misschien wel een lang weekend dankzij studiedagen.

De regio Vendée aan de Franse westkust heeft nog veel meer te bieden voor gezinnen, zoals andere leuke pretparken en grote brede stranden. Ideaal dus voor een kortere of langere vakantie in Frankrijk. Maar je kunt Puy du Fou ook gebruiken als tussenstop naar het zuiden. 

Puy du fou

Hoeveel dagen heb je nodig in Puy du Fou?

Het park is inmiddels zo groot geworden dat een dag echt onvoldoende is. Niet voor niets zeggen ze zelf “Regel 1: Je kunt niet alle shows in een dag zien”.

Tijdens mijn eerste bezoek, had ik maar een dagje in het park. Nu hadden we anderhalve dag. Nog steeds erg weinig tijd, maar dankzij de Pass Émotion (waarover later meer) hebben we toch bijna alle shows en voorstellingen kunnen zien. Het was echter veel prettiger geweest als we twee volle dagen hadden gehad voor het park.

Extra leuk, er zijn diverse parkhotels waar je in historische stijl kunt logeren. Dit is een pretpark met overnachting. Zo blijf je dus helemaal in de park beleving.

Puy du fou

Waar overnachten in Puy du Fou?

Er zijn een zestal verschillende overnachtingsplekken waaruit je kunt kiezen, zoals het Camp du Drap d’Or. Best luxe huisjes vermomd als tent uit de tijd van de Renaissance. Van binnen zitten de huisjes vol met leuke details. Hier sliep ik tijdens mijn eerste bezoek aan Puy du Fou een nachtje. Ik herinner mij een fijn groot bed met een goed matras en stevige kussens. Ondanks dat de huisjes niet heel groot zijn, is er toch ruimte voor een best ruime badkamer. Voor kinderen is er een aparte kamer met stapelbed. Door de combinatie van tentdoek en huisjes kan het wel heet worden, maar gelukkig is er een airco.

Samen met mijn man en dochter sliepen we bij La Citadelle. Dit hotel binnenlopen is al een beleving. Van buiten ziet het er namelijk precies uit als een kasteel, met een sfeervolle middeleeuwse binnenplaats. Ze hebben hier familiekamers, maar ook tweepersoonskamers waar eventueel een bed bijgeplaatst kan worden. Wij sliepen in een familiekamer en dat voelde meer als een suite. Met een ruime badkamer en een losse wc. Onze dochter moest hard lachen toen ze die voor het eerste zag, want van buiten ziet die er net uit als een middeleeuwse poepdoos.

overnachten in Puy d

Voor haar was er een kleine kamer met een stapelbed, terwijl wij als ouders een zeer ruime kamer hadden met groot tweepersoonsbed. Hier stond ook nog een bank. Het was bijna jammer dat we zo veel in het park en zo weinig in de kamer waren.

overnachten in Puy d

Bij dit hotel krijg je een prima, maar niet heel bijzonder ontbijtbuffet. Zo zijn er geen warme gerechten, maar wel lekkere Franse kazen en natuurlijk croissants.

overnachten in Puy d

Andere opties om te overnachten zijn een Gallo-Romeinse Villa, ook dit hotels heeft familiekamers. De Logis de Lescure, is een herberg uit de 18e eeuw met slechts enkele kamers. Le Grans Siecle is het meest luxe hotel van Puy du Fou en geïnspireerd op het luxe kasteel van de Zonnekoning. Verwacht hier dus veel kroonluchters en barokke meubels.

overnachten in Puy d

Tenslotte kun je ook nog slapen bij de Eilanden van Clovis. Hier zijn er aan het water allemaal huisje op palen. Ook hier zijn familiekamers die helemaal bij het thema passen. Met berenvellen op je bed en stevige houten meubels.

overnachten in Puy d

Het gebouw heeft slechts vier suites, dus het is waarschijnlijk dat je kiest voor een van drie thema hotels of het vakantiepark met huisjes aan het water.

Welk ticket moet ik boeken voor Puy du Fou?

Er zijn diverse soorten tickets voor Puy du Fou verkrijgbaar, waaronder interessante combinatietickets met een of meerdere overnachtingen.

Voor €20 per persoon per dag extra kun je een Pass Émotion kopen, welke je kunt gebruiken bij zeven voorstellingen. De Pass Émotion is vergelijkbaar met een fastpass die je wellicht wel kent van andere pretparken. Normaal gesproken moet je dertig minuten voor de start van een voorstelling naar binnen. Nu kun je tot tien minuten van tevoren naar binnen en plaatsnemen op speciaal gereserveerde plekken. De Pass Émotion is vooral een aanrader als je weinig tijd hebt in Puy du Fou en/of in het hoogseizoen het park bezoekt. Hierdoor kun je ook op het laatste moment nog terecht bij voorstellingen en altijd goed zitten op de beste plekken.

In welke taal zijn de shows van Puy du Fou?

De shows zijn in het Frans, maar in de Puy du Fou app kun je live vertalingen luisteren. Zorg dan ook dat je de app download en een koptelefoon meeneemt. Omdat je op deze manier nogal snel door je stroom heengaat, is ook een powerbank een must.

Wij hadden oordopjes voor onze dochter en haar bluetooth koptelefoon meegenomen. Dat laatste is de betere optie. Ik vond het bij een aantal shows erg moeilijk het Nederlands te verstaan, doordat de Franse speaker zo hard stond. Met haar koptelefoon had ze daar minder last van.

Nog steeds was het echter zo dat bij enkele buitenvoorstellingen (misschien door de wind) de verbinding opeens stopte en we weer opnieuw moesten verbinden. Gelukkig is het ook zonder het verhaal prima mogelijk om te genieten van de show. Als ik dan toch een minpuntje moet bedenken aan Puy du Fou, dan is het dat de verhalen met name van de shows best wel dunnetjes zijn.

Is de Puy du Fou app handig?

Zet van tevoren de Puy du Fou app op je telefoon. Die heb je dus nodig voor de Nederlandse vertaling, maar is ook verder enorm handig. In de app zit een interactieve kaart en je kunt direct zien welke show wanneer en waar begint.

Voor actuele prijzen en openingstijden kun je terecht op www.puydufou.com

Benieuwd naar de andere pretparken in Frankrijk? Lees hier meer over de leukste pretparken in Frankrijk voor gezinnen.

GezinopReis bezocht Puy du Fou in samenwerking met het park. Zoals je van ons gewend bent, delen we altijd onze eigen mening en ervaringen. 

Over de auteur

2 gedachten over “Verbluft door Puy du Fou attractiepark, waarom je dit park wil bezoeken!”

  1. HALLO

    Super om je verhaal te lezen over Puy Du Fou.
    Klein vraagje, ik maak me beetje zorgen over de knallen. Is het zo erg? Mn kindje hoort namelijk zeer goed en de knallen komen altijd harder aan bij haar. Is het bij elke show zo? Zou de koptelefoon helpen?
    Het zou super lief zijn mocht ik mailtje terug krijgen. Dan weet ik beetje waaraan ik me kan verwachten want met knallen is het nooit leuk voor Camille. Alvast bedankt voor de moeite.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top