Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Verbluft door Puy du Fou attractiepark
puy du fou

Verbluft door Puy du Fou attractiepark

Je moet echt naar Puy Du Fou attractiepark in Frankrijk. Het is er geweldig en anders dan in alle andere pretparken waar je ooit bent geweest.

Ken je dat? van die mensen die stevige uitspraken doen en waarvan je denkt: eerst zien dan geloven? Zo was ik ook, maar nadat ik er geweest ben, sluit ik me helemaal aan bij alle lyrische verhalen over Puy du Fou. Dit park heeft niet voor niks de ene na de andere internationale prijs gewonnen.

puy-du-fou-romeinen

puy-du-fou-pretpark-riddershowPuy du Fou, een attractiepark als geen ander

Puy du Fou is een origineel pretpark omdat het eigenlijk nauwelijks vergelijkbaar is wat je normaal gesproken verwacht bij een attractiepark. Het is dan ook ruim 40 jaar geleden ontstaan door een aantal vrijwilligers die in hun dorpje een opvoering gaven over de historie van de streek.

Ook nu zijn historische shows de belangrijkste attractie van het park. De grootste show die in het hoogseizoen op vrijdag- en zaterdagavond wordt uitgevoerd is Cinéscenie. Een gigantische productie met naast ruim 4000 deelnemers, het grootste deel vrijwilligers. Ik was er op donderdag dus reden genoeg om nog een keer terug te gaan.

De voorstellingen van Puy du Fou

Ik begon de dag met een riddershow Le Secret de la Lance oftewel het geheim van de Lans en wist niet waar te kijken. Zoveel stunts en zoveel acties over het hele podium. Paarden, gevechten, zang en dans allemaal rondom een echte kasteelruïne. Voor ik het wilde was het voorbij.

puy-du-fou-pretpark-riddershow
puy-du-fou-pretpark-riddershow
puy-du-fou-pretpark-riddershow
paardenshow puy de fou

Voor de volgende voorstelling begaf ik me naar het amfitheater. Terwijl ik dit schrijf, besef ik nogmaals wat ik daar ook al had hoe vreemd dat is. Maar er staat dus een heel amfitheater in Frankrijk en hier kan je de opwinding voelen die de Romeinen vroeger gevoeld moeten hebben als ze naar een gevecht gingen.

Ik kom laat binnen en er hangt een sfeertje zoals voorafgaand aan een voetbalwedstrijd. De wave wordt gedaan en we wachten op wat komen gaat. Wat volgt zijn paardenraces, gevechten, leeuwen en een gelukkig einde voor de held en heldin van het verhaal.

amfiteather pretpark puy du fu
gladiator puy du fou frankrijk
Puy du fou gladiatoren

Nog vol adrenaline stort ik me alweer in de volgende voorstelling. Een binnenshow deze keer: De Musketiers van Richelieu met prachtige dans en muziek. Van mensen maar zeker ook van de  de paarden.

Elke show duurt zo’n 20-35 minuten maar het voelt alsof ik op een dag al drie enorm goede films heb gezien. De voorstellingen zijn allemaal zo anders. Zo is er voor de nieuwste voorstelling Le Dernier Panache een compleet gebouw met draaiend podium neergezet.

Hier wordt de historische opstand in de Vendée nagebootst. Elke voorstelling zuigt je mee. De acrobatiek, de stunts, de kostuums, de muziek alles klopt en dat is zo knap. In veel van de voorstellingen zijn het namelijk niet alleen de mensen maar ook dieren die een belangrijk rol hebben. Vaak zijn het paarden en hiervoor heeft Puy du Fou een eigen fokkerij en paardenacademie.

puy du fou vogeslhow

Een voorstelling waarin de dieren zeker de helden van het verhaal zijn is de Dans van de Spookvogels. Ik heb de afgelopen twee jaar al meerdere roofvogelshows bijgewoond en ben altijd onder de indruk van deze dieren en hun interactie met mensen. Wist je dat het 2 jaar duurt om een vogel te trainen?

Het begin van de show vind ik wat tam door de grootte van de arena. Het is zelfs wat afstandelijk maar langzaam aan komen er meer vogels, en meer, en meer en meer. Tijdens het spectaculaire einde vliegen er ruim 200 (roof)vogels waaronder pelikanen, condors, ooievaars en meer over langs en door het publiek. Geen woorden voor anders dan: wauw, dit moet je meemaken.

puy du fou vogeslhow
vogels puy de fou

‘s Avonds na gegeten te hebben wanneer de zon al langzaam onder gaat is het tijd voor nog een laatste voorstelling. De Vuurorgels, een licht- en muziekshow op het water en een geweldige afsluiter van mijn dag in de Puy du Fou.

Puy du fou avondshow
Puy du fou fwater show

Belevingswerelden in Puy du Fou

Tussen de shows door of als je hoofd even helemaal vol zit, kan je op je gemak rondslenteren door de bossen, de rozentuin of de damhertenweide. Nog meer zien en doen? Ga dan naar de speeltuin of loop een rondje lopen door de verschillende belevingswerelden. De meeste zijn vergelijkbaar met een openluchtmuseum in Nederland. Oude huisjes en ambachtslieden die aan het werk zijn.

Een verschil is dat de ambachtslieden die hier werken ook echte kunstenaars zijn. Ze kunnen hier voor een werkruimte huren en de producten die ze maken ook ter plekke verkopen aan de bezoekers.

Een bijzonder belevingswereld is Les Amoureux de Verdun. Hier wandel je door de loopgraven van WOI. Dit deden we al eerder in het echt samen met onze dochter in Slovenië. Waar het daar om verlaten gangen gaat is hier zoals het toen de tijd voor de soldaten geweest moest zijn. Onder de grond met nauwelijks daglicht, altijd kil, nat en vies en het nooit stoppende gedreun van de bommen boven de grond.

Elk jaar komen er weer nieuwe shows bij. In 2019 is dit  “Le Premier Royaume”, ofwel het Eerste Koninkrijk. De show is geïnspireerd op een cruciale periode in de Franse geschiedenis en volledig geproduceerd en uitgevoerd door Puy du Fou. Bezoekers van de show volgen het lot van Koning van de Franken ‘Clovis’, in de 5e eeuw net na de val van het Romeinse rijk.

Puy du fou frankrijk
puy du fou frans dorpjes

Praktische tips en informatie Puy du Fou Frankrijk

Helaas ligt Puy du Fou niet om de hoek en met 9 a 10 uur reistijd vanaf Midden-Nederland kan je hier dus niet voor een weekendje naar toe.

Puy du Fou tent slapen

De regio Vendée aan de Franse westkust heeft nog veel meer te bieden voor gezinnen zoals andere leuke pretparken en grote brede stranden. Ideaal dus  voor een kortere of langere vakantie in Frankrijk. Maar je kunt Puy du Fou ook gebruiken als tussenstop naar het zuiden. 

Puy du Fou hotel overnachten

Het park is inmiddels zo groot geworden dat een dag echt onvoldoende is. Gelukkig zijn er diverse parkhotels waar je in historische stijl kunt logeren. Dit is een pretpark met overnachting.  Zo blijf je dus helemaal in de park beleving. Meer hierover lees in ons blog “kindvriendelijk overnachten in de Vendée“. 

Er zijn diverse soorten tickets verkrijgbaar. Onder andere interessante combinatietickets met een of meerdere overnachtingen. Voor  €12 p.p. extra kan je ook een voorrangskaart kopen. Een aanrader als je weinig tijd hebt in Puy du Fou. Hierdoor kan je ook op het laatste moment nog terecht bij voorstellingen en altijd goed zitten op de beste plekken. Dat is ook hoe ik zoveel heb kunnen zien op een dag. Ik zou je echter aanraden om twee dagen uit te trekken voor het park om het meeste uit de ervaring te halen.

Puy du Fou is voor alle leeftijden en van de meeste shows zoals De Musketiers van Richelieu en de Dans van de Spookvogels zullen jonge kinderen enorm genieten. Sommige shows vond ik echt wat (te) heftig voor kleine kinderen. Harde knallen kwamen wel vaker voor maar met name name de nieuwste show (Le Dernier Panache) was wel erg bloedig, met vrijheidsstrijders die op een groot scherm neergeschoten worden.

puy-du-fou-romeinen
puy-du-fou-romeinen
puy-du-fou-pretpark-riddershow

Afstanden zijn groot en het park is best stoffig. Tijdens diverse shows zit je in de volle zon. Zorg dus voor voldoende water en neem een buggy of drager mee voor jonge kinderen.

De shows zijn in het Frans maar als Nederlander kan je ook een audioguide krijgen met voice-over. Handig om het verhaal te volgens maar in het aantal shows was het erg moeilijk het Nederlands te verstaan doordat de Franse speaker zo hard stond. Ook zonder verhaal kan je nog enorm genieten van de show.

Zet van te voren de Puy du Fou app op je telefoon. Er zijn genoeg plattegrondjes en programma’s te krijgen in het park maar op de app zit een interactieve kaart en kan je direct zien welke show wanneer en waar begint.

Vanaf 6 april 2019 gaat Puy de Fou weer open. Voor actuele prijzen en openingstijden www.puydufou.com

Gezin op Reis bezocht de Vendee in samenwerking met het Frans Bureau voor Toerisme, zoals je van ons gewend bent delen we altijd onze eigen mening en ervaringen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top