Home / Reisinformatie / Europa / Kroatie / Rabac en Labin, strand en cultuur als uitvalsbasis voor een vakantie in Istrië

Rabac en Labin, strand en cultuur als uitvalsbasis voor een vakantie in Istrië

Op vakantie naar het Kroatische Istrië en zoek je een goede uitvalsbasis voor je vakantie? Het aan de westkust gelegen Rabac is een hele goede optie, vooral als je graag in wat luxere hotels verblijft. Er zijn diverse grotere hotelketens met gave zwembaden en veel faciliteiten, bijvoorbeeld het familievriendelijke TUI BLUE for families Bellevue. Hoewel je ook terechtkunt bij camping Oliva.

Rabac

Rabac wordt eigenlijk altijd genoemd in een adem met Labin. Labin is een heel sfeervol historisch heuveldorpje op 5 kilometer vanaf strandbestemming Rabac. Het is zelfs mogelijk van de ene naar de andere bestemming te lopen, waarbij je onderweg nog langs een mooie waterval komt.

Labin

Sfeervol Labin

Labin is een van de mooiste bergdorpjes van Istrië. We vinden snel een parkeerplaats voor de auto aan de rand van het dorpje. Je moet hier wel met muntjes betalen. We lopen het sfeervolle stadje binnen. Het oude centrum is klein en compact en je hebt aan een uur echt genoeg om de bezienswaardigheden van Labin te bezoeken.

Labin

Er is een oude kerktoren die je kunt beklimmen voor het uitzicht. Je vindt er ook een mooie kerkje en het stadsmuseum. Na de wandeling hebben we wel honger gekregen, maar we zien niet direct restaurantjes. Een snelle kijk op onze telefoon laat zien dat die vooral te vinden zijn bij het centrale pleintje voordat je de stadspoort door loopt. Er zijn ook twee populaire restaurants met uitzicht. Wij komen terecht bij Pizzeria Rumore met verse steenoven pizza’s.

Labin

Wandelen van Labin naar Rabac

Rabac ligt op een steile heuvel en is omgeven door veel groen. Er is een wandelpad door de bossen naar Labin. De route is niet buggyproof en ook niet zo geschikt met echt jonge kinderen. Zijn je kinderen al wat ouder, zoals onze toen achtjarige dochter, dan kun je hier prima wandelen. Neem wel voldoende water mee, zeker in de zomer. Onderweg zijn er veel interessante stops, zoals een grot, mooie beekjes en de Sentonina Staza waterval, die afhankelijk van de tijd van het jaar een klein stroompje is of een echter waterval.

Sommige mensen lopen de route liever andersom. Omhoog lopen is, zeker na regen wanneer het bospad glad is, ook een stuk makkelijker dan omlaag lopen. Je kunt je auto dan parkeren bij het voetbalveld in Rabac en daar start de route.

Sentonina staza waterval

Strandbestemming Rabac

Rabac is echt een strandbestemming. Er zijn meerdere baaien langs de kust met daaraan hotels. Een aantal stranden zijn vrij toegankelijk, ook als je niet in het hotel verblijft. Als hotelgast heb je echter voordelen, zoals de beach club of ligbedden met parasol. Net als in de rest van Istrië heb je hier kiezelstranden.

Rabac

Naast de grote stranden zijn er ook veel kleine baaitjes. Die lopen ondiep af, wat ook heel fijn is als je met jonge kinderen naar Rabac gaat.

Het water is super helder en in de verte heb je uitzicht op het voor de kust gelegen eiland Cres. Wil je graag snorkelen of activiteiten ondernemen, zoals kajakken en Suppen, dan kan dat aan de westkust van Istrië hartstikke goed. In Rabac zit niet voor niets een duikschool.

Rabac

Rabac is ook goed gelegen voor uitstapjes in de rest van Istrië. Zo is het vanuit Rabac een uur rijden naar zowel Pula, Rovinj als Porec. Ook Rijeka, de grootste stad in de omgeving, is een uur rijden. Het Učka Nature Park begint twintig minuten boven Rabac.

Je hebt in Rabac een aantal goede familiehotels en een ook bij Nederlanders populaire camping. Tui Blue Belleveau is bijvoorbeeld een fijn familiegericht hotel met meerdere zwembaden voor kinderen. Er worden ook fietsen verhuurd, er is een educatieve wandeling en meerdere speeltuinen, zoals een toffe piratenhut aan zee. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid. Een andere goede optie is het Valamar Girandella, waarbij je zowel kunt kiezen voor het hotel of voor de suites, waarbij je eigenlijk gewoon een appartement hebt voor je eigen gezin. Vergelijk hier de prijzen.

Rabac

Liever een camping? In Rabac zit camping Oliva, die ook bij Nederlanders populair is. De camping is gelegen aan een grote baai en heeft ook een zwembad. Geen eigen kampeermiddel? Je kunt hier ook een chalet huren. Bekijk hier camping Oliva.

Rabac

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top