Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / Hierom wil je naar Redu in de Ardennen, van educatieve kunst tot wandelen met een avontuurlijk app!

Hierom wil je naar Redu in de Ardennen, van educatieve kunst tot wandelen met een avontuurlijk app!

Redu in de Ardennen staat bekend als “Het Boekendorp”. Het is maar een klein plaatsje en juist daarom extra speciaal hoe slim hier interactieve technieken zijn ingezet voor een bijzonder ervaring. MUDIA is een educatief kunstmuseum met een mix van kunstwerken en interactieve tentoonstellingen. Daarnaast zijn er toffe familiewandelingen die je kunt maken met een app op je telefoon.

Mudia Redu

Activiteiten in Redu

MUDIA Educatief kunstmuseum

MUDIA is een in 2018 geopend museum. Het belooft je kunst op een andere manier te laten beleven. Een manier die ook voor kinderen boeiend is. Ondanks dat we geen enorme kunstkenners zijn, kunnen we een goed interactief museum wel waarderen. We zijn dan ook erg benieuwd wat we hier kunnen verwachten.

Bij binnenkomst krijgen we ons entreebewijs mee terug. Hier zit een QR code op die we moeten gebruiken om de displays in het museum op te laten starten. Ook krijgen we een aanwijs pennetje. Zo hoeven we de touchscreen schermen heel hygiënisch niet met onze vingers aan te raken.

Mudia Redu

We lopen het museum in en zien een ruimte met, naast een aantal schilderijen, een station met computerscherm. Onze dochter loopt er direct heen en ontdekt “memory”, maar dan natuurlijk wel met plaatjes van kunstwerken. Het is dus direct al duidelijk dat je MUDIA met kinderen kunt bezoeken.

Ook in een aantal andere ruimtes zijn herkenbare spelletjes te spelen. Maar ook moeilijkere quizzen, kun jij bijvoorbeeld raden hoeveel geld een bepaald kunstwerk heeft gekost?

De meeste boeiende displays bevinden zich naar onze mening op de bovenste verdiepingen. Hier hangt (lijkt het) het Antonius drieluik, een schilderij van Jheronimus Bosch. Wellicht ken je het wel. Maar is het wel een schilderij? “Klik er eens op”, zeggen we tegen ons dochter. Ze kijkt verbaast, maar doet het dan toch. Ze is nog verbaasder als het schilderij tot leven komt. Dit toch al aparte schilderij vol verwarrende scenes komt echt tot leven. Heel gaaf gedaan!

Mudia Redu

Even verderop is er een schilderij met daarvoor een stip. “Ga maar staan”, door zelf een beweging te maken uit een aantal standaard poses komt het schilderij voor je neus ook tot leven. Het model op het doek danst met je mee. Na een paar keer weet onze dochter precies welke poses er zijn en kan ze er echt een voorstelling van maken.

Mudia Redu

In MUDIA zie je dus ook echte kunst. Het is niet uitsluitend een interactief museum. Voornamelijk schilderijen en enkele beeldhouwwerken. Zo’n driehonderd stukken in totaal van bekende en onbekendere schilders zoals Brueghel, Rodin, Spilliaert, Wouters, Picasso, Modigliani, Giacometti en Magritte. Er is geen bepaalde stroming of kunstenaar die in het bijzonder aan bod komt.

In plaats daarvan krijg je informatie over de ontwikkeling van elke keer weer andere stromingen. Het is een beginnerscursus in de kunst. Van de Gotische stijl tot het Kubisme en van alles daar tussenin komt aan bod. Voor wie MUDIA met kinderen bezoekt, is er ook nog een leuke korte film over de verschillende kunststromen. Je leert dus ook nog wat terwijl we ondertussen ook gewoon veel lol hebben. We zijn uiteindelijk bijna twee uur in het museum geweest.

Mudia Redu

Petit Bois van de Ardense legendes

Een korte wandeling maken in Redu? Dat doe je in het “Petit Bois van de Ardense legendes“. Door dit voormalig arboretum loopt een route van 1,5 kilometer. Op deze wandeling kom je langs een mooi uitzichtpunt en een bijzondere windharp die altijd muziek maakt. Ook wandel je langs 7 sprookjes illustraties.

Redu windgong

Tania, tussen de legenden, interactieve wandeling

Bij toeval kwam ik erachter dat er in Redu een interactieve wandeling te volgen is. Super leuk voor wie wil wandelen in de Ardennen met kinderen. Om deze wandeling te lopen, hoef je alleen de app op je telefoon te downloaden. Even zoeken op “Tania + legenden” en hij komt naar voren in de app store.

De wandeling beginnen we in het dorpje Redu. “Oh nee, Tania is neergestort”. Voor de Belgen die dit lezen, is Tania wellicht wel bekend als heldin uit het stripverhaal van Pierre-Emmanuel Paulis. Als je zoals wij niet bekend bent met de strips, dan is dat absoluut geen belemmering.

Tania, tussen de legenden, interactieve wandeling
Tania, tussen de legenden, interactieve wandeling

We moeten Tania helpen om weer thuis te komen. Wat blijkt, haar voertuig is betoverd en wij moeten verschillende heksen bezoeken om de betovering op te kunnen lossen. De route begint pas echt in het naastgelegen bos waar de borden met sprookjestekeningen onderdeel zijn van het spel. Elke keer luisteren we een verhaaltje en moeten we vervolgens een spelletje spelen.

Dit zijn dingen als “zoek de verschillen”, “match de dierengeluiden bij het juiste dier” en “herken de paddenstoelen”. Onze, op dat moment, zeven jaar oude dochter vindt het allemaal even leuk en huppelt vrolijk van bord naar bord.

Tania, tussen de legenden, interactieve wandeling

Mocht je op een gegeven moment de weg toch even niet weten, dan zit er in de app ook een (statische) kaart. We slagen erin de betovering op te lossen, maar moeten nu Tania nog helpen brandstof te verzamelen zodat ze weer kan vertrekken. Het tweede deel van de wandeling gaat door de golvende heuvels. Er is handig gebruik gemaakt van het aanwezige landschap, zoals de schotels van het European Space Security And Education Center.

Tania, tussen de legenden, interactieve wandeling

Deze route is aanbevolen vanaf 6 jaar. Volg je de hele route dan is deze 5km, maar je hebt op een gegeven moment in de app ook de mogelijkheid een shortcut te nemen. Dan loop je eerder terug naar het dorp en niet helemaal naar het European Space Security And Education Center. Zelfs met de shortcut zijn we nog ruim twee uur aan het spelen geweest. “Ah is het voorbij”, onze dochter wil nog wel een keer terug komen voor deze toffe wandeling.

Tania, tussen de legenden, interactieve wandeling

Het dorpje Redu

Het dorpje Redu is echt maar een klein dorpje. Natuurlijk is er een enorme kerk die wel de moeite is om even binnen te kijken. Tegenover de kerk zit naar goed Bourgondisch gebruik een restaurant. Een van meerdere opties in het dorpje. Wil je alleen een snelle snack, dan kun je Boulangerie Le Millefeuille niet missen dankzij de enorme muurschilderijen. Er is ook een klein speeltuintje in het centrum van het dorp met wat bankjes voor een picknick.

Het dorpje Redu

Er zijn meerdere boekhandels in Redu waardoor het dorp de bijnaam “Boekendorp” heeft gekregen. In de ene winkel kun je terecht voor oude stripverhalen, waar een andere weer literaire werken verkoopt.

Mocht je in Redu willen overnachten, dan is er een hotel en enkele particulieren die een appartement verhuren. Bekijk hier het volledige aanbod in Redu.

Het dorpje Redu

Activiteiten in de omgeving van Redu

Benieuwd wat er nog meer te doen is in de omgeving van Redu? De grote trekpleister is natuurlijk het Euro Space Center. Een gaaf interactief museum waar je kunt leren over de ruimtevaart. Check de website voor openingstijden, aangezien het museum tijdens ons bezoek nog gesloten was in verband met een verbouwing.

park van Kaolin

Nog niet uitgewandeld of zijn je kinderen nog te jong voor 5 km? Op een kwartiertje rijden vanaf Redu vind je het betoverde park van Kaolin. Een stukje natuur rondom een mooi meertje dat extra interessant is gemaakt met een aantal kabouters op de route. De wandeling is minder dan 2 kilometer en er zijn onderweg rustplekken genoeg. Ook zijn er een aantal picknicktafels en mag je hier barbecueën.

Meer tips lees vooral ook ons uitgebreide blog over de Ardennen met kinderen of ons blog over wandelen in de Ardennen met kinderen.

park van Kaolin

Dit blog is geschreven in samenwerking met Visit Wallonië, bezoek hun website voor nog meer tips.

1 gedachte over “Hierom wil je naar Redu in de Ardennen, van educatieve kunst tot wandelen met een avontuurlijk app!”

  1. Hier ook een keer geweest, maar het is echt een heeel klein dorpje, maar de wandeling is top. Lijkt wel een uitgerekt sprookjesbos. Gecombineerd met de mooie landschappen is deze wandeling leuk voor jong en oud. Heel gaaf dat jullie dit ook hebben gedaan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top