Op zoek naar een leuk uitje voor alle leeftijden? Ga eens op C-Mine Expeditie in Genk. Geen stoffige oude mijn, maar een mooi gerestaureerd exemplaar dat het hele gezin weet te boeien.
Met je kinderen op expeditie in de C-Mine
Vandaag zijn we in Belgisch Limburg. In Genk brengen we een bezoekje aan de 19e-eeuwse mijn Winterslag. Inmiddels is deze oude steenkoolmijn gerestaureerd en omgetoverd tot C-Mine Expeditie. Het is bewolkt als we aankomen, de donkere wolken boven de oude fabrieksgebouwen en hoge schachtbokken geven de site een haast onheilspellend tintje. De ideale setting voor de expeditie die we gaan ondernemen!
Uniek belevingsparcours
In het Energiegebouw ligt een uniek belevingsparcours op ons te wachten, dat al onze zintuigen zal prikkelen, belooft C-mine. We zijn benieuwd! We kiezen voor het familiespel ‘Waar is Cyriel de krekel’ en dat begint direct goed, vinden onze kinderen. Want behalve een expeditieboekje krijgen ze een speciale riem met handige tools voor onderweg: potloodjes, een vergrootglas en een zaklamp. We gaan dus op zoek naar Cyriel, via de aanwijzingen die in de mijn verstopt zijn en de opdrachtjes in het boek.
Special effects in de mijn
Vol goede moed dalen we af tot 6 meter diepte, langs de grote ventilator die de mijngangen van frisse lucht voorziet. Daar gaan we, op zoek naar de eerste opdracht. Hoewel … we laten ons een beetje afleiden door alles wat er ondergronds te zien is. Om te beginnen vier witte kokers die in de mijngang hangen.
Als je daarin gaat staan, laten de animaties, hologrammen en speciale effecten je meer zien over de mijn. Een schattig wolkje mijngas vertelt bijvoorbeeld een beetje droevig dat ze zo eenzaam is, of wij niet met haar willen spelen? Want iedereen in de mijn is bang voor haar.
De geluiden van de mijn
Dan is er ook nog een interactieve geluidscel, waar je allemaal hendels, knoppen en wielen in beweging kunt zetten. En alles maakt geluid. Of liever gezegd, herrie! Bizar dat het vroeger zo kon klinken hier in de mijn! Onze dochter is helemaal verdiept in haar expeditieboekje en trekt af en toe aan onze mouw.
Rustig maar, die opdrachten zullen zo wel komen, nu eerst eens naar de verhalenkoker. Een soort omgekeerde telescoop waarmee je terug in de tijd kijkt. Als je de telescoop ronddraait, speelt de hele geschiedenis van de mijn zich hier voor je ogen af, erg mooi gemaakt.
De eerste aanwijzing! Of niet?
En dan ontdekt Fleur eindelijk een aanwijzing van Cyriel. Maar wat gek, die past helemaal niet bij vraag 1. Eens even kijken hoe dat zit. Ahaaaa, er staat een plattegrondje in het expeditieboekje. En daar staat op waar je de aanwijzingen ongeveer kunt vinden.
Wij hebben er al een paar gemist! Snel gaan we weer terug naar het beginpunt. En ja hoor, links van de trap hangen de aanwijzingen die bij opdracht 1 horen. Het is dus slim om af en toe even te spieken in het boekje waar je de aanwijzingen ongeveer kunt verwachten.
Af en toe roepen onze kinderen interessante weetjes uit het boekje. Dat de diepste tunnel hier 850 meter onder de grond lag bijvoorbeeld. En dat de langste tunnel wel 10 kilometer was! De mijnwerkers reisden soms wel een uur met een treintje onder de grond om bij hun werkplek te komen.
Speurtocht c-mine Genk
Nu laten de kinderen zich niet meer afleiden. Vastberaden zoeken ze alle aanwijzingen en lossen ze de opdrachten op in het boekje. Niet alle opdrachten zijn eenvoudig, maar met wat hulp is dit vast ook te doen voor kleinere kinderen.
Echt een familie-speurtocht is het. In het donkere doolhofje is het best spannend om de aanwijzingen te vinden, dat zaklampje komt goed van pas! Al sluipend en kruipend vinden ze de drie aanwijzingen. Ze zitten nu allebei helemaal in het spel en speuren vol overgave naar aanwijzingen. Tijd om de verhalen over de mijn en de avonturen van Cyriel te lezen hebben ze niet, aanwijzingen zoeken, dat moeten ze!
De speurtocht wordt eigenlijk alleen even onderbroken als we in de ruimte onder de enorme schachtbok staan. De ideale plek om de echo even flink te laten galmen! Na het doolhofje staan we in een lange, lichte gang. De witte gang, zo blijkt. Parallel aan deze gang loopt de zwarte gang. Die ziet er precies hetzelfde uit. De kinderen raden al snel de logica van de namen. Via de witte gang kwamen de mijnwerkers ’s morgens binnen. En zwart van het vuil en stof verlieten ze de mijn ’s avonds door de zwarte gang.
Cyriel gevonden!
Het hoogtepunt van de expeditie is de beklimming van de gigantische en authentieke schachtbok op het plein. Die is meer dan 60 meter hoog! Op het eerste platform op 15 meter hoogte kun je met de verrekijker het hele terrein overzien. En eindelijk ontdekken Niels en Fleur dan waar Cyriel zich verstopt heeft. Je kunt ook nog verder omhoogklimmen. Maar wij hebben nog andere plannen, dus dalen we weer af in de mijn.
Virtueel bezoek aan de mijn
Daar wacht nog een leuke afsluiting: een virtueel bezoekje aan de mijn. We zetten allemaal een helm met VR-bril op ons hoofd en worden naar de jaren 50 gebracht, de hoogtijdagen van deze mijn. We gaan op pad met de mijnwerkers, een hele leuke ervaring. Virtueel dan, want we zijn het er alle vier over eens dat het hard werken was in de mijn.
Zelf een medaille maken na de expeditie
Weer boven leveren onze kinderen hun expeditieriem weer in. Ze hebben de expeditie volbracht en mogen nu zelf een herinneringsmedaille maken van een muntje. Heel origineel!
Geslaagde expeditie C-Mine
Onze kinderen zijn erg enthousiast over deze expeditie. Echt tof om te doen in België met kids. Juist omdat de aanwijzingen er niet duimendik bovenop liggen en je goed moet zoeken, is deze speurtocht ook voor oudere kinderen leuk om te doen. Het expeditieboekje gaat mee naar huis, want aan de verhalen en knutselopdrachten die hierin staan, zijn ze nog niet eens toegekomen.
De mijnen zijn goed gerestaureerd, dat maakt de beleving op sommige plekken wat minder authentiek. De muren zijn stoffig en geoxideerd. Maar je staat niet met de voeten in de klei of in het stof. Wel fijner voor de schoenen! De nieuwe snufjes en presentaties maken de expeditie bijzonder innovatief. Een erg geslaagde en leerzame expeditie vonden wij!
Verdwalen in het labyrinth
Na een lunch in de gezellige Bistro Bels gaan we de rest van het terrein verkennen. De kinderen rennen direct het grote labyrinth in, dat ze al zagen toen we de schachtbok beklommen. Dit doolhof is ontworpen in 2015 ontworpen voor het tienjarig bestaan van C-Mine.
Onze kinderen rennen als een dolle door het labyrinth heen en kunnen er geen genoeg van krijgen. Wij verwonderen ons over de mooie doorkijkjes. Het ene moment doemen strenge metalen wanden voor je op, om de hoek zie je ineens een grappig rond doorkijkje door de geoxideerde panelen. De kinderen zijn vooral lekker aan het rondrennen en ravotten. Heerlijk, even uitleven!
Nog meer te beleven op de C-Mine site
We nemen ook nog een kijkje bij Studio Pieter Stockmans om de prachtige porseleinen serviezen van deze ontwerper te bewonderen. Onze kinderen zijn duidelijk nog niet al hun energie kwijtgeraakt in het doolhof, dus we houden het bij een kort bezoekje. Het is dat we geen tijd meer hebben, anders zouden we zeker even naar de binnenspeeltuin Het Mijntje gaan die ook hier op de C-Mine site gevestigd is. In plaats daarvan gaan we naar Euroscoop, de grote bioscoop op het terrein. Wat een ontzettend leuke dag was dit!
Praktische informatie over Expeditie C-Mine in Genk
Expeditie C-Mine ligt in Genk, Belgisch Limburg, op zo’n 1 uur en drie kwartier rijden vanaf Utrecht. Ook bij minder goed weer is dit een hele leuke binnenactiviteit voor het hele gezin. Op het C-Mine terrein is van alles te doen. Liefhebbers van industrieel design kunnen hier hun hart ophalen. Vooral de mijnen, binnenspeeltuin en bioscoop zijn interessant met kinderen. En misschien is er ook een mooie tentoonstelling of voorstelling in het C-Mine Designcentrum. Check dat even op de website van C-Mine. Daar vind je ook de openingstijden en ticketprijzen.
Het spel “Waar is Cyriel de krekel’ is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Wij zagen ook wat jongere kinderen bezig met het spel, met wat hulp van de ouders ging dat best. Om te voorkomen dat je misgrijpt, is het slim om vooraf een gezinsticket te reserveren voor dit spel inclusief entree tot de C-mine expeditie. De ondergrondse expeditie duurt ongeveer anderhalf uur. Wij deden er wat langer over door onze extra omzwervingen. Maar verveelden ons geen minuut.
Meer te doen in de omgeving van C-Mine in Genk
Wij combineerden ons bezoek aan C-Mine met een bezoek aan het openluchtmuseum Bokrijk. Dat is maar een kwartiertje rijden vanaf C-Mine, maar voor een bezoek aan Bokrijk en de grote speeltuin die bij Bokrijk ligt, heb je zeker een dag nodig. Daarom overnachtten wij in Holiday Inn Hasselt. Meer over het geweldige openluchtmuseum Bokrijk lees je in dit blog. Of check onze tips voor andere kindvriendelijk musea in België, of de leukste dierentuinen in België.
Gezin op Reis bezocht C-Mine in samenwerking met Toerisme Vlaanderen & Brussel. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven. Kijk voor meer informatie op www.toerismevlaanderen.nl.