Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / Wandelen in de Ardennen met kinderen, deze routes zijn top!

Wandelen in de Ardennen met kinderen, deze routes zijn top!

Wandelen met kinderen in de Ardennen? Maar ben je op zoek naar echt een leuke, niet te moeilijke route die ook kan met (jonge) kinderen? Wij zijn al een aantal keren in de Ardennen geweest in verschillende jaargetijden en hebben een aantal mooie wandelingen gemaakt. Die heb ik aangevuld met tips van onze andere vaste bloggers en een aantal lezers. Ben je niet alleen op zoek naar kindvriendelijk wandelroutes in de Ardennen, maar ook op zoek naar leuke musea, dierenparken en andere activiteiten? Lees dan ons super uitgebreide blog over de Ardennen met kinderen.

Wandelen met kinderen? Wandelsandalen of wandelschoenen zijn super handig. Dat hoeft helemaal niet duur te zijn, check hier goede maar goedkope kinderwandelschoenen. Wandelen is nog leuker met een kinderverrekijker en/of kindercamera.

Ga in de herfst eens op pad met een paddenstoelengidsje. Van april tot september heb je kans op teken, gebruik tekenspray met deet.

Ardennen met kinderen
Ardennen met kinderen

Wandelroutes Ardennen met kids

Kikkerroute op het Provinciaal Domein van Mirwart

De kikkerroute op het Het Provinciaal Domain van Mirwart nabij Saint-Hubert is een mooie wandelroute voor het hele gezin. In dit natuurgebied zijn meerdere korte en langere routes te lopen. Die kikkerroute is echt een route die leuk is met een peuter of kleuter. De wandeling loopt om een meertje waar je in de zomer ook kunt zwemmen. Onderweg kom je enkele speeltoestellen tegen en een picknickplek.

Wandelen Ardennen met kinderen

Wij kozen er hier zelf voor om een wat langere route te lopen. Daarbij kom je ook langs een voormalig ijskelder waar nu vleermuizen wonen en een aantal informatieve bordjes. De langere wandeling is niet geschikt om te lopen met een kinderwagen, omdat je best veel trappen op moet.

Wandelen Ardennen met kinderen

Betoverde park van Kaolin

Nog een leuke wandeling in de Ardennen met jonge kinderen is die in het betoverde park van Kaolin. Deze korte route (Sentier des Nutons) is zo’n anderhalve kilometer lang en loopt rondom een mooi meertje.

In het bosgebied kom je meerdere kabouters tegen, wat het natuurlijk een spannende wandeling maakt voor kids. Aan het einde is er een picknickplek waar je ook kunt barbecueën.

Ardennen met kinderen

Petit Bois van de Ardense legendes in Redu

Een andere korte wandeling in de Ardennen om met kinderen te lopen, vind je bij het dorpje Redu. In het “Petit Bois van de Ardense legendes“. De route is anderhalve kilometer en loopt door een voormalig arboretum met veel mooie oude bomen.

Onderweg loop je langs een zevental sprookjes illusies. Even uitrusten kan bij het uitkijkpunt met een bijzondere windharp die als het waait een melodietje voor je speelt. Het lijkt wel tovenarij.

Redu windgong

Tania, tussen de legenden, interactieve wandeling in Redu

Wandelen in de Ardennen met kinderen? In Redu is zelfs nog een tweede wandelroute. Deze langere route is erg leuk om te lopen met oudere kinderen. Je moet wel even van tevoren via je telefoon de bijpassende app downloaden.

Tania, tussen de legenden, interactieve wandeling

We moeten Tania helpen om weer thuis te komen en daarvoor moeten we allemaal opdrachten oplossen in het bos. Deze route is aanbevolen vanaf 6 jaar. Volg je de hele route? Dan is deze 5km, maar je hebt op een gegeven moment in de app ook de mogelijkheid een shortcut te nemen. Wil je meer weten over deze wandeling, lees dan ons uitgebreide blog over Redu met kinderen.

Tania, tussen de legenden, interactieve wandeling

Blotevoetenpad Ferme de la Planche

Niet gewoon wandelen, maar lekker vies worden? Loop dan het blotevoetenpad van Ferme de la Planche. Deze wandeling is ongeveer 3 kilometer lang. Je loopt door de modder, over boomstammen, hooi en zand.

Aan het einde is een riviertje waar je mooi de voeten schoon kunt spoelen. Ook is er een speeltuin en restaurant. Deze wandeling is niet gratis, je betaalt 5 euro per persoon.

Check van tevoren de website voor de openingstijden. Normaal gesproken gaat dit blotevoetenpad in de Ardennen ergens in april open en in september weer dicht.

Belevingspad Parc Chlorophylle

Nog een aanrader om wandelen door mooie natuur en spelen te combineren, is Parc Chlorophylle. Hier leer je tijdens een korte wandeling meer over de flora en fauna van België. Onderweg zijn leuke, educatieve stops.

Hoogtepunt is het houten pad waar je over bruggen, langs uitkijkpunten en huisjes komt, waar je meer leert over vogels en insecten. Beloning voor de kinderen zijn de twee grote speeltuinen.

Ardennen met kinderen

Wat fijn is dat er een apart gedeelte is voor peuters en kleuters, maar dat er ook aan oudere kinderen is gedacht. Die hebben ook genoeg hoge klim- en klautertoestellen om zich op te vermaken.

Ardennen met kinderen

Wandeling van Ninglinspo

Bij Aywaille kan je ook een leuke wandeling maken. Deze wandeling van 6 km is een van de bekendere van de Ardennen. Populair vanwege de mooie natuur en het bergriviertje waar je langs loopt. Bij mooi weer kunnen kinderen op verschillende plekken spelen met het water.

Lekker spetteren of een dam bouwen. Ook bij minder mooi weer is het natuurlijk heel leuk om van steen op steen te springen, maar zorg dus wel voor goede waterdichte schoenen.

wandeling ninglinspo

Je loopt over diverse houten bruggetjes tijdens deze afwisselende wandeling. Vanwege de lengte en het hoogteverschil is het alleen minder geschikt met jonge kinderen. Deze wandeling is ook niet buggyvriendelijk. Wij zouden zeggen voor kinderen vanaf zes jaar.

wandeling ninglinspo

Wandelen langs heel veel speeltuinen op Provinciaal Domein Chevetogne

Een wandeling in de Ardennen combineren met heel veel speeltuinen? Kies dan voor Provinciaal Domein Chevetogne in de buurt van Rochefort. Wel even goed om te weten, je betaalt hiervoor entree. Hoeveel precies is afhankelijk van de periode van het jaar. Zo zijn is in de zomermaanden het openluchtzwembad open (neem een badmuts mee) net als de diverse educatieve musea op het terrein.

Chevetogne Provincial Domain

Toen wij er waren in de winter moesten we het hebben van de natuur en de speeltuinen. Dat was helemaal niet verkeerd. Op het terrein zijn meer dan tien speeltuinen.

Chevetogne Provincial Domain speeltuin

Sommige zijn leuk voor jonge kinderen, maar ook voor mijn op dat moment bijna tien jaar oude dochter waren er genoeg grote avontuurlijke klauteropties. Een van haar favoriete was bijvoorbeeld een soort houten paard van Troje met diverse glijbanen.

Chevetogne Provincial Domain speeltuin

Je kan kiezen uit diverse wandelroutes, vrijwel allemaal onder de 5 kilometer. Het is een mooi aangelegd domein met veel waterpartijen, bos en een kasteeltje. Bij de ingang is een kaart te halen van het hele domein en hier kunnen ze je ook meer vertellen over de wandelroutes. Bekijk de website voor de openingstijden en entree prijzen.

Chevetogne Provincial Domain wandeling

Route du tram

Vanuit La Roche en Ardenne kan je de “route du tram” lopen. Deze route is wel heuvelachtig, dus voor wat grotere kinderen. Je hebt mooie uitzichten en in het bos en loopt over een rustig bergweggetje.

Ardennen met kinderen Route du Tram

Cynthia liep deze wandeling met een kinderwagen maar dat zou ze door het hoogteverschil en het pad achteraf niet nog een tweede keer doen. Je kunt dan beter gaan wandelen met een kinderdrager.

Ardennen met kinderen Route du Tram

Bosleerpad St Vith

Wandelen in de Ardennen met kinderen combineren met een lekker Belgisch biertje? Deze wandeling start vanuit het biermuseum net buiten St Vith. Het bosleerpad is ongeveer 2,5 km lang en kun je ook lopen met een kinderwagen omdat je op een verhard pad loopt. Onderweg zijn er tweetalige borden die uitleg geven over de natuur om je heen.

Ardennen met kinderen

Heb jij nog een tip voor een kindvriendelijke wandeling in de Ardennnen? We horen het graag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top