Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / Wat te doen in Tongeren, België

Wat te doen in Tongeren, België

Ben je benieuwd wat er te doen is in Tongeren, België? Wij brachten er een weekend door en vertellen je wat de leukste bezienswaardigheden in Tongeren zijn voor het hele gezin. Deze oudste stad van België is een mooie mix van nieuwe winkelstraten met oude hoekjes. Diverse moderne musea zorgen ervoor dat een dagje Tongeren met kinderen ook interessant is.

tongeren bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden in Tongeren

Dit blog is samengesteld op basis van meerdere bezoeken aan de stad Tongeren door verschillende van onze bloggers.

Gallo-Romeins museum

Gelegen in de driehoek Maastricht, Luik en Hasselt heeft Tongeren aan de ene kant stevige concurrentie, maar aan de andere kant ook volop combinatiemogelijkheden. Ons bezoek in Tongeren draaide voornamelijk om het Gallo-Romeins museum. Dit museum is een uitstekende reden voor een bezoek aan Tongeren.

Gallo- Romeins museum

Dit was mijn eerste bezoek aan Tongeren, “de oudste stad van België”, en ik begon met de permanente collectie van het Gallo-Romeins museum. Direct bij binnenkomst vallen de enorme beelden van paarden en Neanderthalers op. De collectie begint dan ook met de prehistorie en gaat door tot de Romeinse tijd. 

Gallo romeinse museum

Uit elke periode zijn gebruiksvoorwerpen te zien, zoals vuursteen en bijlen, maar ook godenbeeldjes en sieraden. Door de hele collectie is er gebruikgemaakt van grote wassen beelden, muurschilderingen en interactieve panelen om het geheel tot leven te brengen.

Gallo romeinse museum

Je merkt direct dat het Gallo-Romeins museum zich op gezinnen richt. Voor kinderen is er bijvoorbeeld een tent van dierenhuiden waarbinnen ze een tekenfilm kunnen kijken over het leven van een Neanderthaler.

Tongeren gallo romeins museum

Op een speelse manier is er veel uitleg via de panelen en dat maakt het een boeiende geschiedenisles.

Gallo romeinse museum

De antiekmarkt

Naast het Gallo-Romeins museum is de wekelijkse antiekmarkt (op zondag) een andere grote trekpleister voor toeristen. Elke zondag vanaf 7.00 uur kun je urenlang snuffelen op de grootste brocantemarkt van Europa.

Tongeren

De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek en het Teseum

Deze basiliek met stompe toren is een goed herkenningspunt in Tongeren. Het beeld van Maria neemt in deze kerk een prominente plek in. Elke 7 jaar vinden de zogenaamde kroningsfeesten plaatst en wordt het beeld in een enorme processie door de stad gedragen. Tongeren kan dan een half miljoen bezoekers verwelkomen.

De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek en het Teseum

In en onder de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek van Tongeren vind je het Teseum. Dit museum bestaat op het moment van ons bezoek uit twee onderdelen: een archeologische site en de schatkamer. Er werd hard gewerkt aan de restauratie van het derde onderdeel, de toren. Bekijk de website voor meer informatie en de geplande opening.

Tongeren

Wat gelijk opvalt, is hoe moderne technieken en uiterlijk verweven zijn in deze eeuwenoude locatie. Wij kozen ervoor om beide onderdelen te bezoeken en beginnen bij de Archeologische site. Hiervoor ontvang je een iPod met headset die vriendelijk voor ons werd ingesteld. Via een trappetje komen we aan bij de archeologische site en direct start de iPod met de tour.

De tour leidt ons door 18 verschillende ruimtes met ieder hun eigen verhaal. Zo zien we de funderingen van een Romeinse toren die nu deels de fundering is van de basiliek, maar ook de resten van muren en eerdere bouwwerken.

Teseum Tongeren

Het verhaal wordt duidelijk verteld en in combinatie met verschillende filmpjes en interactieve schermen en een klein beetje fantasie zie je voor je hoe het hier geweest moet zijn. Het is indrukwekkend als je bedenkt hoe lang de funderingen al bestaan. Halverwege de tour is een klein geraamte van de basiliek te zien, waar door middel van projectie te zien is hoe de basiliek door de eeuwen gevormd is.

Teseum Tongeren

Voor kinderen vanaf 6 jaar is er een speciale audiotour waarbij Max en Tine hen rondleiden door de opgravingen. Zodra je in een nieuwe kamer aangekomen bent, krijg je van Max en Tine meer informatie over de plek door middel van verhaaltjes en filmpjes. Een leuke manier om een misschien wat saaie plek voor kinderen te ontdekken. Reken voor een bezoek aan de archeologische site met de audiotour op ongeveer 45 minuten.

Teseum Tongeren

Bij de kassa wordt onze iPod omgewisseld voor die van de Schatkamer en nemen we de lift naar de bovenste verdieping. Voordat we de lift instappen, zien we gelijk een aantal van de belangrijkste stukken van het museum: een houten Christus hoofd en een gouden gesp. Zodra de liftdeur boven opengaat, zien we gelijk de glinstering van gouden relikwie.

Verdeeld over meerdere verdiepingen zien we reliekschrijnen (de een nog mooier gedecoreerd dan de ander), rijk versierde koorkappen en beelden. Onze dochter was nog te klein voor de speurtocht, maar keek haar ogen uit bij alle glitters (in haar eigen woorden ‘mooie dingen’ met een grote glimlach wijzend op alle dingen die ze zag).

Teseum Tongeren

De schatkamer verlaat je via één van de mooiste bezienswaardigheden, een Romaanse kloostergang die voor een deel uit de 12de eeuw komt. Een overblijfsel van het vroegere kloosterdomein van de huidige basiliek. De gang met zuilen rond de binnentuin is indrukwekkend en een mooie plek om even te rusten. Zeker in de zomer lijkt ons dit een prachtige plek met uitzicht op de basiliek.

Ook hier is weer voor kinderen vanaf 6 jaar een speciale audiotour, al is dit meer een spel. Je onderneemt namelijk een reddingsoperatie met Servaas, die de schatkamer van binnen en buiten kent. Er is een brand in de Schatkamer en samen met Servaas red je kunstobjecten uit de brand. Een leuke speurtocht die ongeveer een uur duurt.

Teseum Tongeren

Al met al is het een heel mooi museum om te bezoeken, waarbij ook aan de kleinere bezoekers is gedacht. Modern wordt hier met respect gecombineerd met geschiedenis, het personeel is super vriendelijk en behulpzaam en de audiotours zijn een mooie aanvulling op de ervaring.

Het archeologische deel is niet geschikt voor kinderwagens, dus mocht je deze willen bezoeken met hele kleine kinderen, dan is een draagzak aan te raden. Voor peuters en kleuters is het lopend goed te doen, aangezien het geen grote site is. Buggy’s kunnen bij de kassa achter gelaten worden en kun je weer ophalen als je naar de schatkamer gaat die wel buggyproof is.  Na het verlaten van het Teseum kun je een bezoek brengen aan de basiliek zelf.

Teseum Tongeren

Het Begijnhof en middeleeuws Tongeren

Een groot deel van Tongeren is door de Fransen afgebrand. Dit betekent dat je in deze stad wat meer moeite moet doen om de historische sfeer en uitstraling te vinden dan in sommige andere Belgische steden.

Een goede plek om te beginnen is het Begijnhof. Dit deel werd namelijk na het betalen van een stevige afkoopsom gespaard. Het Begijnhof van Tongeren staat samen met een aantal andere Belgische begijnhoven op de Werelderfgoedlijst. Deze redelijk unieke manier van leven gaf ongehuwde vrouwen en weduwes voor die tijd veel zelfstandigheid, ondanks dat ze zich aan strenge regels moesten houden.

Het Begijnhof en middeleeuws Tongeren

Ik kan je natuurlijk van alles vertellen over de Begijnen, maar het leukst is om ter plekke een rondleiding te doen. Deze worden georganiseerd door het Begijnenmuseum in Tongeren. Een “Begijntje” neemt je mee door de wijk en vertelt je over haar leven. Als groep kun je in dit museum ook eten naar Middeleeuws recept. Dat is niet alleen voedzaam, maar ook erg lekker. Van middeleeuws Tongeren zijn ook nog enkele stukken stadsmuur en een oude stadspoort bewaard gebleven.

Het Begijnhof en middeleeuws Tongeren

Romeinse tempel en Romeinse muur

Op de plek waar vroeger een Romeinse tempel stond, is nu met wit beton een representatie neergezet. De echte tempelresten liggen hier nog onder, maar zijn helaas dus niet te zien. Ook kun je (met veel moeite) nog een klein stukje Romeinse muur zien.

Romeinse tempel en Romeinse muur

Tongeren met kinderen

Kindvriendelijk wandelen

Alle bovenstaande bezienswaardigheden zijn heel geschikt voor het hele gezin. In Tongeren zijn een drietal wandelroutes: de rode route (door het centrum), de blauwe route (verlenging op de rode) en de groene route (langs de Romeinse tempel en muur en een stuk natuur buiten de stad). Op deze routes staan speciaal voor kinderen bordje met vragen. Ook kun je bij het toerismekantoor een boekje met spelletjes kopen.

tongeren

Speeltuin

Ga je naar Tongeren met kinderen, dan kun je een grote speeltuin vinden in stadspark de Motten. Tijdens ons bezoek was het weer niet geweldig, maar bij mooi weer is er genoeg te doen. In het park zit namelijk ook een minigolf-baan. Verder is er een meer waar je een roeiboot kunt huren en zit er een restaurant.

Speeltuin tongeren

Hotels in Tongeren

In Tongeren zijn ongeveer 10 hotels, diverse B&B’s en zelfs een jeugdherberg te vinden. Wij verbleven in het Huys van Steyns, een kleinschalig hotel op loopafstand van het centrum. Met ruime kamers, en een enorme badkamer en een luxe uitstraling, een fijne plek om te verblijven.

Hotels in Tongeren

Het hotel heeft verschillende leuke arrangementen, zoals een combinatie met het Gallo-Romeins museum, maar ook een “Without the Kids arrangement” voor een weekendje met zijn tweetjes.

Hotels in Tongeren

In de omgeving van Tongeren Belgie

Vlakbij Tongeren (45 minuten met de fiets of 15 minuten met de auto) ligt het kleine plaatsje Bilzen met het kasteel Alden-Bielsen.

Het bezoekerscentrum heeft een kleine tentoonstelling over het kasteel. Je kunt een film bekijken en zo een indruk krijgen van de verschillende ruimtes. De grote beelden die ze hebben geplaatst en de interactieve tafel zijn leuk voor kinderen. Op deze tafel fladderen vlinders en blaadjes voorbij, af en toe verschijnt een handje en als je hier op klikt krijg je uitleg over een bepaald aspect van het kasteel.

kasteel Alden-Bielsen

Het kasteel zelf en de Franse tuin zijn niet altijd open voor bezoekers, alleen wanneer er een speciale tentoonstelling is of er een evenement wordt gehouden. Het kasteeldomein is wel toegankelijk en je kunt hier mooi wandelen of fietsen.

kasteel Alden-Bielsen

Op zoek naar meer ideeën om iets te doen in (de omgeving van) Tongeren?

Of bekijk onze andere bestemmingen in België:

2 gedachten over “Wat te doen in Tongeren, België”

  1. Sheila @ beineffable.com

    Leuk! Ik ben gek op musea en mijn zoontje heeft al tig musea (wereldwijd) mogen bezoeken. Als ik eens in Tongeren ben, ga ik deze tips zeker onthouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top