Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / Wat te doen in Tongeren België

Wat te doen in Tongeren België

Benieuwd wat er te doen is in Tongeren België? Wij brachten er een weekend door en vertellen je wat de leukste bezienswaardigheden in Tongeren zijn voor het hele gezin. Deze oudste stad van België is een mooie mix van nieuwe winkelstraten met oude hoekjes.

Tongeren bezienswaardigheden

DDBezienswaardigheden Tongeren

Gallo- Romeins museum

Gelegen in de driehoek Maastricht, Luik en Hasselt heeft Tongeren aan de ene kant stevige concurrentie maar aan de andere kant volop combinatiemogelijkheden. Ons bezoek in Tongeren draaide voornamelijk om het Gallo-Romeins museum. Dit museum is een uitstekende reden voor een bezoek aan Tongeren.

Dit was mijn eerste bezoek aan Tongeren “de oudste stad van België” en ik begon met de permanente collectie van het Gallo Romeins museum. Direct bij binnenkomst vallen de enorme beelden van paarden en Neanderthalers op. De collectie begint dan ook met de prehistorie en gaat door tot de Romeinse tijd. Uit elke periode zijn gebruiksvoorwerpen zoals vuursteen en bijlen te zien maar ook godenbeeldjes en sieraden. Door de hele collectie is er gebruik gemaakt van grote wassen beelden, muurschilderingen en interactieve panelen om het geheel tot leven te brengen.

gallo romeins museum
gallo romeins museum

Je merkt direct dat het Gallo Romeins museum zich op gezinnen richt. Voor kinderen is er bijvoorbeeld een tent van dierenhuiden waarbinnen ze een tekenfilm kunnen kijken over het leven van een Neanderthaler. Op een speelse manier is er veel uitleg via de panelen en dat maakt het een boeiende lesje geschiedenis.

gallo romeins museum

De antiekmarkt

Naast het Gallo-Romeins museum is de wekelijkse antiekmarkt (op zondag) een andere grote trekpleister voor toeristen. Elke zondag vanaf 7 uur kan je urenlang snuffelen op de grootste brocantemarkt van Europa.

De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek

Deze basiliek met stompe toren is een goed herkenningspunt in Tongeren. Het beeld van Maria neemt in deze kerk een prominente plek in. Elke 7 jaar vinden de zogenaamde kroningsfeesten plaatst en wordt het beeld in een enorme processie door de stad gedragen. Tongeren kan dan een half miljoen bezoekers verwelkomen.

Op het moment van ons bezoek (oktober 2015) was het bij de basiliek horende museum “de Schatkamer” niet open. De kerk wordt namelijk deels gerestaureerd en gemoderniseerd en tegelijkertijd kunnen opgravingen plaatsvinden. Wanneer alles klaar is, zullen niet alleen de oude stukken maar ook nieuwe vondsten zoals een hele bijzondere munt tentoongesteld worden. Ook kan je dan onder de kerk kijken welke oudere kerken zich hier ooit bevonden hebben,

Tongeren kerk

Het Begijnhof en middeleeuws Tongeren

Een groot deel van Tongeren is door de Fransen afgebrand. Dit betekent dat je in deze stad wat meer moeite moet doen om de historische sfeer en uitstraling te vinden dan in sommige andere Belgische steden.

Een goede plek om te beginnen is het Begijnhof. Dit deel werd namelijk na het betalen van een stevige afkoopsom gespaard. Het Begijnhof van Tongeren staat samen met een aantal andere Belgische begijnhoven op de Werelderfgoedlijst. Deze redelijk unieke manier van leven gaf ongehuwde vrouwen en weduwes voor die tijd veel zelfstandigheid ondanks dat ze zich aan strenge regels moesten houden.

Ik kan je natuurlijk van alles vertellen over de Begijnen maar het leukst is om ter plekke een rondleiding te doen. Deze worden georganiseerd door het Begijnenmuseum in Tongeren. Een “Begijntje” neemt je mee door de wijk en vertelt je over haar leven. Als groep kan je in dit museum ook eten naar Middeleeuws recept en dat is niet alleen voedzaam maar ook erg lekker. Van middeleeuws Tongeren zijn ook nog enkele stukken stadsmuur en een  oude stadspoort bewaard gebleven.

Begijnhof tongeren
middeleeuwse muur tongeren

Romeinse tempel en Romeinse muur

Op de plek waar vroeger een Romeinse tempel stond is nu met wit beton een representatie neergezet. De echte tempelresten liggen hier nog onder maar zijn helaas dus niet te zien. Ook kan je (met veel moeite) nog een klein stukje Romeinse muur zien.

Romeinse tempel tongeren

Tongeren met kinderen

Kindvriendelijk wandelen

Alle bovenstaande bezienswaardigheden zijn heel geschikt voor het hele gezin. In Tongeren zijn een drietal wandelroutes: de rode route (door het centrum), de blauwe route (verlenging op de rode) en de groene route (langs de Romeinse tempel en muur en een stuk natuur buiten de stad). Op deze routes staan speciaal voor kinderen bordje met vragen. Ook kan je bij het toerismekantoor een boekje met spelletjes kopen.

Tongeren met kinderen

Speeltuin

Ga je naar Tongeren met kinderen dan kan je een grote speeltuin vinden in stadspark de Motten. Tijdens ons bezoek was het weer niet geweldig maar bij mooi weer is er genoeg te doen. In het park zit namelijk ook een minigolf-baan. Verder is er een meer waar je een roeiboot kunt huren en zit er een restaurant.

Tongeren met kinderen

Hotels in Tongeren

In Tongeren zijn ongeveer 10 hotels, diverse B&B’s en zelfs een jeugdherberg. Wij verbleven in het Huys van Steyns, een kleinschalig hotel op loopafstand van het centrum. Met ruime kamers, en een enorme badkamer en een luxe uitstraling een fijne plek om te verblijven. Het hotel heeft verschillende leuke arrangementen zoals een combinatie met het Gallo-Romeins museum maar ook een “Without the Kids arrangement” voor een weekendje met zijn tweetjes.

hotel in tongeren
hotel in tongeren

In de omgeving van Tongeren Belgie

Vlakbij Tongeren (45 min met de fiets of 15 min met de auto) ligt het kleine plaatsje Bilzen met het kasteel Alden-Bielsen.

Het bezoekerscentrum heeft een kleine tentoonstelling over het kasteel. Je kunt een film bekijken en zo een indruk krijgen van de verschillende ruimtes. Leuk voor kinderen zijn de grote beelden die ze hebben geplaatst en de interactieve tafel. Op deze tafel fladderen vlinders en blaadjes voorbij, af en toe verschijnt een handje en als je hier op klikt krijg je uitleg over een bepaald aspect van het kasteel.

Het kasteel zelf en de Franse tuin zijn niet altijd open voor bezoekers, alleen wanneer er een speciale tentoonstelling is of er een evenement wordt gehouden.Het kasteeldomein is wel toegankelijk en je kunt hier mooi wandelen of fietsen.

Alden-Bielsen
Alden-Bielsen
Alden-Bielsen

Op zoek naar meer ideeën wat te doen in (de omgeving van) Tongeren?

Of bekijk onze andere bestemmingen in België

2 reacties op “Wat te doen in Tongeren België”

  1. Sheila @ beineffable.com

    Leuk! Ik ben gek op musea en mijn zoontje heeft al tig musea (wereldwijd) mogen bezoeken. Als ik eens in Tongeren ben, ga ik deze tips zeker onthouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top