Home / Voorbereiding / Tips / Reizen is geen luxe, het is een keuze en kan ook op een klein budget

Reizen is geen luxe, het is een keuze en kan ook op een klein budget

Eerder deze maand was er een discussie op Twitter over het aantal landen dat je bezocht had. Een discussie die al snel omdraaide naar dat alleen mensen met geld veel kunnen zien van de wereld. Ik heb 68 landen bezocht, dus ben ik rijk? Wel volgens degene die zeggen dat reizen luxe is. Ik geloof daar niet in.

Ik ben gewoon gek op reizen. Geef me een vliegticket en ik ga. Ja, ook als het naar een onuitspreekbare Oost-Europese stad is in plaats van een bekende bestemming is zoals Londen of Parijs. Ook als ik daar in een dorm moet slapen en alleen broodjes shoarma eet. En als je me geen vliegticket geeft, dan regel ik die zelf wel.

Boedapest_header

Is het een luxe om een huis te kopen op de max van je hypotheek? Is het een luxe om thuisblijfmoeder te zijn? Is het een luxe om jezelf en kids altijd in nieuwe kleding te steken? Volgens mij zijn het allemaal keuzes in levensstijl.

Reizen is geen luxe, het is simpelweg een keuze

Ik merkte dat de aanname werd gedaan dat als je vroeger met je ouders al veel landen hebt gezien je ouders het dan vast goed voor elkaar moesten hebben gehad. Een aanname die mij steekt.

Wij hadden thuis helemaal niet veel geld. Ik droeg meestal tweedehands of gekregen kleding en mijn moeder was het type vrouw dat als ze langs de kant van de weg een bank of tafeltje zag staan (om mee te gaan met de kraak) wat nog goed was, ze dan wat buurmannen regelde met een aanhanger en deze ophaalde. Zo hadden wij weer een ‘nieuwe’ bank thuis. Toch gingen we elk jaar op vakantie, dat vonden mijn ouders belangrijk. Kamperen, op de bonnefooi, de zon achterna. Geen camping met entertainment en die hadden we ook niet nodig.

Noorwegen

Ik geloof dat reizen, vakantie, vrije tijd, hoe je het wilt noemen een keuze is en geen luxe. Bijna elk weekend fietsten we met onze vader ergens heen. Een vogeltjesshow, een open Molendag en de opening van een museum. Er is gratis of goedkoop genoeg in de buurt te beleven en voor weinig geld kan je reizen en de wereld ontdekken, ik heb dit lange tijd zelf gedaan.

En nu, ja nu hebben Marcel en ik het goed, maar dan nog maken wij vaak keuzes die anderen niet maken. Liever meer reizen dan een nieuwe stoel. Er is zeker een groep mensen die op dit moment in hun leven niet kunnen reizen en het echt wel zou willen. Als je gezondheid het niet toelaat of als je leven is ingericht op een bepaald inkomen maar je je baan bent verloren dan is dat echt balen.

Alleen er is een veel grotere groep die roept dat ze geen geld hebben voor een goedkope zonvakantie en vervolgens een sigaretje opsteekt.

Kerstvakantie in Thailand

Hoe kan je toch op reis of vaker weg met het budget dat je hebt?

Wil je wel graag reizen maar heb je niet zoveel te besteden, hier een aantal van onze tips.

Kies je bestemming op basis van je budget

De belangrijkste manier om geld te besparen en/of vaker op vakantie te gaan is door te kiezen voor goedkope bestemmingen. Zuid-Oost Azië is één van de goedkoopste regio’s ter wereld voor een verre reis. Is het toch te duur, maar wil je wel een zonvakantie aan de Middellandse Zee dan ben je in Albanië, Montenegro of Kroatië aanzienlijk minder kwijt dan in Italië of Spanje. Londen en Tallinn zijn beide enorm leuke steden maar voor hetzelfde budget kan je in Tallinn drie keer zo lang blijven.

Wij brachten een week door  in de Algarve voor 250,- euro p.p. Een lowcost-airline ticket, een hotel voor 30 euro per dag, 10,- euro p.p. voor uit eten. 10,- euro om een dag een auto te huren, heel veel natuur gratis en we gingen ook nog duiken 85,- euro p.p. Jarenlang heb ik ook heel veel super goedkope stedentrips gedaan met het vliegtuig. Een low-cost ticket en dan een bestemming zoals Belgrado, Boedapest en Tallinn waar je voor tussen de 25-50 euro per dag het geweldig kunt hebben.

Je hoeft echt niet de rest van je leven goedkope bestemmingen te kiezen. Hopelijk komt er een periode dat je meer te besteden hebt of dat er een bijzondere reden is en je alsnog naar die droombestemming kunt gaan.

Baby op reis

Wees kritisch in wat je doet

Heb je eenmaal de bestemming gekozen dan maakt het nog enorm uit wat je doet. Een fietstocht door Bangkok met 2 kids voor 75 euro. Het lijkt misschien niet veel maar je kunt ook gratis gaan lopen door deze wijken. Als je dit jaar nog vaker weg wil, dan is die 75 euro wel weer een nachtje in een hotel in Europa. Denk er ook over na waar je gaat overnachten. Moet je altijd een hotel hebben met een zwembad of zijn er ook plekken waar je goedkoper uit kunt. Neem de bus vanaf het vliegveld en niet de taxi’s. Schrijf vanaf het eerste moment alles op wat je uitgeeft en maak er een sport van dit bedrag laag te houden.

Algarve

Zelfstandig op reis is bijna altijd goedkoper dan georganiseerd

Een georganiseerde reis heeft veel voordelen, maar voor je budget kan je beter zelfstandig op reis gaan. Logisch ook want de tijd die iemand anders kwijt is aan het bedenken van je route en het boeken van je hotels moet je nu zelf maken.

beijing

Reis tegen de massa in en reis langzaam

Als je geld wil besparen, moet je langzaam reizen op momenten dat een ander dat niet doet. Ga je 3 dagen naar Rome dan wil je naar het Colosseum, het Forum Romanum en de Sint-Pieterbasiliek. Ga je 5 dagen dan wil je dezelfde dingen maar doe er wat extra bij, een dagje strand een middagje park of de dierentuin. Over het algemeen zijn de top attracties het duurst dus ben je meer dagen op 1 bestemming dan gaat je dagbudget omlaag. Bovendien kan je meer te voet doen en ontdekt je leuke goedkope restaurantjes. Een keer 3 dagen Rome en een keer 3 dagen Venetië is dus veel duurder dan 6 dagen Rome.

Reizen wanneer anderen dit niet doen bespaart je ook veel geld. Vliegtickets zijn veel goedkoper en hotels over het algemeen ook in het laagseizoen. Nou kan dat niet altijd met schoolgaande kinderen maar soms wel. Moet je een weekendje naar Duitsland in december als het overal kerstmarkt is of kan je ook in januari?

Rome met kinderen

Ben op de hoogte van nieuwsbrieven en acties

Soms wil ik me voor alles uitschrijven want mijn mailbox loopt over. Ik doe het niet want ik weet altijd direct wanneer Ryanair weer een sale heeft, tickets voor 19,95. Een Center Parcs huisje voor een week voor maar 299,- euro of een hotel met een fijne paasaanbieding voor 99,- euro. Dat zijn toch prijzen die heel goed te doen zijn.

Die-hard tips voor wie echt bijna geen geld heeft maar toch weg wil

Heb je echt weinig geld en wil je toch weg dat kan. De beste tip is huizenruil: welke van je vrienden woont in een leuke bestemming? Misschien hoef je niet eens te ruilen maar kan je tijdens hun vakantie in hun huis. Wij hebben bijvoorbeeld familie en vrienden in Maastricht, Utrecht en Amsterdam. Een week daar is ook echt een mini-vakantie en hoeft je niks meer te kosten dan de benzine en een bloemetje voor je gastvrouw.

Andere tips:

 • Flixbus of Eurolines. Met de bus kan je heel goedkoop reizen door Europa. Rotterdam – Parijs voor maar 16,- euro om maar wat te noemen. Ook hier hebben ze actie zoals 1 euro tickets, ja echt waar!
 • Couchsurfen, slapen bij mensen thuis voor niks. er zijn echt gezinnen die gaan couchsurfen met kinderen, lees bijvoorbeeld de ervaringen van dit gezin.
 • Wildkamperen, er zijn landen zoals Zweden waar je vrijwel overal je tent neer mag zetten.
 • Veel Europese steden bieden tegenwoordig ook gratis stadswandelingen aan (een kleine fooi wordt gewaardeerd). Niet alleen een goede manier om de stad te leren kennen maar je kunt je host ook direct vragen naar de goedkoopste eetgelegenheden.
 • Bepaalde steden hebben 1 dag in de maand alle attracties gratis. Zoek dit uit en bezoek op die dag.
 • Verblijf in hostels en guesthouses of boek via Airbnb zodat je zelf kunt koken.
 • .Lees voor meer tips ook ons artikel goedkoop vliegen met kinderen.
Malta met kids

Extra geld creëren

Tot slot kan je altijd nog extra geld creëren om zo meer van de wereld te kunnen zien. Heb je nu een hobby die veel tijd kost, zoals een mamablog, wat je geen geld oplevert, dan kan je die tijd beter besteden aan een activiteit die je wel geld oplevert.  Zo kunnen wij dankzij dit blog meer reizen maar je hoeft daarvoor geen blogger te zijn. Ga iets creatiefs maken dat je wel kunt verkopen. Knap oude meubels op. Ruim je boekenkasten op en verkoop deze boeken online of op een rommelmarkt. Ga tekstschrijven. Desnoods doe je mee aan van die enquêtes tegen betaling.

Wat vind jij? Reizen, een luxe of een levensstijl? 

11 gedachten over “Reizen is geen luxe, het is een keuze en kan ook op een klein budget”

 1. Victor Decker

  Super fijn artikel! Vooral de intro vond ik leuk, omdat je vertelde over hoe je ouders vroeger elk jaar met je op vakantie gingen, ook al hadden jullie het niet super breed. Ik ben op dezelfde manier groot gebracht. Mijn ouders hechte nooit veel belang aan materiaal en trokken iedere zomer de wijde wereld in met mij. Zo heb ik samen met mijn ouders de GR 20 in Corsica gestapt en de samaria kloof in kreta. Deze reizen gebeurden uiteraard ook op een budget. We gingen niet vaak op restaurant want wij verkozen het om te gaan picnicken! Gratis musea bezoeken en wandelen door de stad in plaats van taxis te nemen, het hoorde er allemaal bij! Nu dat ik zelfstandig op reis ga verkies ook ik het om met een budget te reizen.

 2. Heel herkenbaar. Ik reis veel en krijg vaak ook de opmerking dat ik wel veel moet verdienen. Het is een kwestie van prioriteiten stellen, leg ik dan uit. De één koopt een nieuwe auto, ik ga reizen. Dat verheldert al meteen veel bij mensen. Daarnaast leg ik uit dat ik backpack en constant op mijn budget let. De vakantieganger heeft een heel ander idee van de tarieven die een maand reizen kost. Het is appels met peren vergelijken. Dus ik merk dat er gewoon vaak een verkeerd beeld bestaat van de reizigers. Maar met uitleg hoe ik het aanpak, krijg ik altijd wel leuke reacties en het verheldert veel.

  Ik vind reizen echter wel een luxe, wat betreft het feit dat ik het kan. Dan doel ik niet eens op het financiële plaatje, maar ik heb mijn gezondheid mee bijvoorbeeld. Want het is natuurlijk niet alleen het geld dat je nodig hebt. Dus ik ben dankbaar voor elke reis die ik kan maken.

 3. Beste Camping spanje

  Zeer goed verhaal. Het zal voordelig te iedereen gebruikt is het, waaronder ik . Blijven doen wat je doet – uit naar meer berichten.

 4. Ik ben het volledig met je eens. Onze reizen zijn een keuze, iemand anders kiest voor een duur huis of een dure auto. We hebben vrienden die regelmatig uit eten gaan, iets wat wij bijna nooit doen. Daar praat niemand over, maar als wij ‘weer eens’ op reis gaan, krijgen we het te horen. We werken er beiden hard voor, maar net als ieder ander, kunnen wij ons geld maar een keer uit geven. Waaraan we dat doen, tja dat is onze keuze. En dus is reizen geen luxe, maar een keuze!

 5. Het is zeker een keuze daar ben ik het mee eens, maar wel een luxe keuze. Wij hebben het niet zo goed momenteel wat erin resulteert dat ik al een jaar geen kleding voor mezelf heb gekocht, we onze dochter een derdehands bed gaven en met haar verjaardag alleen cadeaus die ik gewonnen had. Maar we gaan wel op vakantie een weekje, naar Duitsland. Van het oppasgeld. Dat is inderdaad een keuze… Wel een luxe.

 6. Reizen is een luxe! Zoals Jenny al zegt: veel mensen leven onder de armoedegrens en hun eerste zorg is om te overleven, eten te hebben… vanavond, straks, nu… Maar roken, elke week nieuwe kleding voor de kinderen, een mooi en duur huis en uit eten zijn andere keuzes, maar ook allemaal luxe keuzes.

  Gelukkig wonen we in Europa, waar een groot percentage mensen de keuze heeft om te kunnen reizen. In die zin ben ik het helemaal met je eens: het is een keuze waaraan we ons geld uitgeven en daar heeft een ander niks over te vinden.

  En ook met een klein budget kun je heel prima de wereld rond komen. Zo kostte onze laatste 6 dagen Valencia minder dan 600 euro, voor 4 personen, incl de tickets en parkeren op de luchthaven. Ga je niet vliegen dan kun je met nog veel minder toe.

 7. Zo mee eens, ik had dit kunnen schrijven! Veel mensen willen en en en, alles is een keuze. De keuze kan (zwaar) beperkt worden door geld, tijd en of gezondheid. Ik stel ook altijd zelf mijn reizen met 2 dochters samen en slaap niet in luxe resorts.

 8. Ik ben het helemaal met je eens Tikva! Mijn moeder, zusje en ik hadden vroeger ook heel weinig te besteden, maar we gingen wél elk jaar naar Zuid-Europa. Omdat mijn moeder dat belangrijk vond. Ook ik heb als single parent nu heel weinig te besteden, maar ik ga nog altijd liever weg dan dat ik een nieuwe trui koop. Ik heb bijna alleen maar meubels van de Kringloop, loop al jaren in dezelfde winterjas en al 2 jaar op dezelfde laarzen, en ja natuurlijk zou ik dat graag anders zien, maar ik moet kiezen, en als ik dan voor een paar tientjes naar de Middellandse Zee kan vliegen dan doe ik dat. En toch zijn er dan nog mensen die vanuit hun luxe leventje (met hulp in de huishouding, frequente kappersbezoeken, dure kleding en weet ik wat allemaal) zeggen: ‘Kijk daar gaat ze weer!’ (en je hoort ze er bij denken: waar doet ze het van). Ik heb me er zelfs afgelopen vrijdag in de rechtbank voor moeten verantwoorden; het moet niet gekker worden!

 9. Helemaal mee eens! Mij wordt vaak gevraagd hoe ik aan ‘al dat geld’ kom, maar het is deels een kwestie van keuzes maken. Niet roken, bijna niet drinken of uit eten, geen dure meubels etc. Het is bewust de keuze maken om al dat geld aan reizen uit te geven. Voor sommigen helaas onbegrijpbaar, maar voor mij niet meer dan logisch. Als je er zelf maar gelukkig van wordt toch 😉

 10. Ik heb een hele lage hypotheek, rook en drink niet en ga bijna nooit uit eten. Zo creëer ik budget om te reizen.

  Natuurlijk is dit een levensstijl, maar ook een beetje luxe. Er zijn genoeg mensen die onder de armoede grens leven en niet kunnen reizen. Maar de meeste mensen zouden het wél kunnen, zeker met jouw tips.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top