Home / Reisinformatie / Europa / Denemarken / Ontdek de kracht van de natuur in museum Naturkraft

Ontdek de kracht van de natuur in museum Naturkraft

Blijf jij staan tijdens de hoogste windkracht? Hoe werkt windenergie precies? En hoe zet je de snelste tijd neer tijdens een race op de glijbaan? Dit zijn een paar vragen waar je antwoord op krijgt tijdens een bezoek aan Naturkraft in West-Jutland. In dit doe-museum ga je zelf spelenderwijs ontdekken wat de kracht van de natuur is. Lees hier waarom Naturkraft een aanrader is voor alle nieuwsgierige onderzoekers.

Naturkraft

Wat is Naturkraft?

Naturkraft is het beste te omschrijven als een soort wetenschapsmuseum voor jong en oud. Je kunt er allerlei experimenten en belevenissen vinden rondom de kracht van de natuur, zoals met water, wind en temperatuur. Hartstikke leuk dus museum Naturkraft met kinderen.

Naturkraft

Naturkraft is gelegen in de natuur nabij Ringkøbing in West-Jutland. Het museum heeft zowel een binnen- als een buitengedeelte.

Nu al meer weten over Naturkraft? Bekijk de website.

Naturkraft

Ons bezoek aan Naturkraft met kinderen

Met onze kinderen van 6 en 4 jaar oud brengen we een dag door bij Naturkraft. We weten nog niet helemaal wat ons te wachten staat, maar wanneer we vanaf de parkeerplaats naar de entree lopen, zijn de kinderen meteen geboeid door allerlei spellen die ze onderweg tegenkomen. Onderweg naar de ingang kunnen ze bijvoorbeeld proberen verder te springen dan een kikker en dat blijkt al een behoorlijke uitdaging.

Naturkraft

Ook na deze kleine wandeling blijven de kinderen geboeid; even later trekt het speelgoed voor en na de entree (zoals frisbeegolf, een xxl versie van Mikado, zandspeelgoed en schommels) meteen hun aandacht. We merken dan ook al snel hoe kindvriendelijk dit museum is en hoe ze proberen door dit soort spellen en speelgoed de bezoekers te prikkelen.

Naturkraft

Na binnenkomst bij Naturkraft zien de kinderen al snel een paaltjespad dwars door het museum en we besluiten daarmee te starten. Onderweg nemen we de stapstenen over het riviertje en bij het volgende water nemen we de kabelpont en trekken onszelf naar de overkant. En dit is niet de enige keer dat we zo’n brug nemen, want dit transportmiddel blijft de hele dag favoriet.

Naturkraft

Vervolgens worden we bijna weggeblazen bij de Stormcabine en activeren we een waterbak, die laat zien hoe er onderstroom kan ontstaan aan de kust. We ontdekken twee glijbanen, waarbij de kinderen tegen elkaar kunnen racen. Er is ook een sleebaan, maar aan te raden is om je kind hierbij te helpen, want deze kan aardig hard gaan voor kleine kinderen. Ook kun je spelen in het zand met allerlei zandspeelgoed, kun je met elkaar “bellen” via een ondergrondse buis en kun je de kabelbaan nemen. Kortom, allerlei activiteiten waarbij natuurelementen zoals wind en water een rol spelen.

Naturkraft

In het binnengedeelte van Naturkraft vind je een restaurant met een kleine lunchkaart en een winkeltje. En ook hier is allerlei prikkelend speelgoed voor kinderen te vinden zoals Plus Plus (een minder bekend soort bouwstenen uit Denemarken) en knikkerbanen met magneten. Een deel van de binnenruimte wordt tijdens ons bezoek nog verbouwd voor een nieuwe expositie, maar we kunnen wel een bezoek brengen aan de Zee-tunnel en de ‘Tree of Life’; waarbij je in 12 minuten tijd door de 12 maanden van het jaar heen reist en je kunt zien wat dit doet met de natuur. Ook leren en zien we hier meer over het opwekken van windenergie en kun je er het zogenaamde interactieve “Climate Game” spelen, waar je je eigen stad kunt bouwen waarin het de bedoeling is om een goede balans te vinden tussen gebouwen en natuur.

Naturkraft

Activiteiten & expedities in Naturkraft museum

Dagelijks zijn er verschillende activiteiten waaraan je gratis kunt deelnemen. Tijdens ons bezoek zijn er twee activiteiten. We starten bij een knutselactiviteit in een tent, waarbij je met natuurlijke materialen een boot of auto kunt maken en deze vervolgens ook buiten in de wind of rivier kunt testen. Fanatiek gaan we aan de slag met houtboren, zagen, lijmpistolen en soldeertangen. Onze bouwwerken krijgen een plekje in de online gallerij van Naturkraft en zijn trots als ‘souvenir’ mee naar huis gegaan.

Naturkraft

In de middag nemen we deel aan het bakken van kruidenbrood. Hierbij kneed je je eigen deeg en kun je dit op smaak brengen door zelf een bezoek te brengen aan de kruidentuin. Vervolgens kun je zelf je brood bakken op het vuur en mag je het natuurlijk ook opeten. Na het brood eten nemen de kinderen de waterkijkers om in de rivier op zoek te gaan naar waterdieren.

Naturkraft

Ook is het mogelijk om diverse speurtochten te doen in Naturkraft. Deze expedities zijn gratis beschikbaar en voor verschillende leeftijdscategorieën. Een leuke beloning is dat je aan het einde de speurtocht zelf kunt omtoveren tot een button.

Naturkraft heeft een wisselend activiteitenprogramma gedurende het jaar. In de zomer is er een uitgebreid aanbod aan activiteiten. Zo kun je in de zomermaanden bijvoorbeeld een “insectenhelper” worden, als een echte archeoloog graven naar schatten en kijken naar een show over de wind.

Naturkraft

Praktische informatie: prijzen, openingstijden & tips

Naturkraft is gratis te bezoeken met een Ringkøbing Fjord Museer kaart. Meer informatie over deze kaart vind je hier.

Een dagkaart kopen kan natuurlijk ook. Kinderen tot 3 jaar zijn gratis en daarboven geldt een gereduceerd kindertarief.

Gedurende juni tot en met september is Naturkraft dagelijks geopend, waarbij het Naturkraft museum in juli en augustus een uurtje langer open is. In het laagseizoen is Naturkraft op maandagen gesloten en tijdens feestdagen. Bezoek voor actuele openingstijden de website.

Naturkraft

Reken voor een bezoek aan Naturkraft een halve tot een hele dag. Wij verwachten dat een bezoek aan Naturkraft het leukste is met kinderen in de basisschoolleeftijd.

Naturkraft

Veel dingen in Naturkraft zijn buiten, dus kleed je op het weer en op de grote kans dat je kinderen vies zullen worden van het buiten spelen met zand, water en wind. In geval van nood, is het handig om te weten dat er gratis een grote droger bij het restaurant te vinden is.

Op zoek naar al onze tips met kinderen in West-Jutland? Lees ons uitgebreide blog over West-Jutland met kinderen.

Naturkraft

Na een volle dag spelen en ontdekken, lopen we weer terug naar de parkeerplaats. In de verte zien we de windmolens draaien rondom het Ringkøbing Fjord. We weten nu dat dat Nederlandse molens zijn en dat op de plek van deze parkeerplaats Middeleeuwse varianten op de windmolens zijn gevonden. We nemen nog een kijkje dichtbij een enorme, losse wiek van een echte windturbine en keren dan met een voldaan gevoel terug richting ons vakantiehuis na een boeiende, leerzame en leuke dag bij Naturkraft!

Meer tips nodig? Lees ook onze andere blogs over Denemarken met kinderen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top