Een rondreis maken door Bulgarije? Het eeuwenoude land Bulgarije staat bekend als één van de goedkoopste bestemmingen van Europa. Daarnaast is het land zeer veelzijdig: het kent grote bergpartijen met veel natuur, historische kleine stadjes, eeuwenoude kloosters, duistere grotten en een lange kuststrook aan de Zwarte Zee. Juist door die veelzijdigheid besloten wij een zelf samengestelde rondreis te maken in de zomervakantie. Ik deel graag onze route en geef je praktische tips voor een zomervakantie of rondreis door Bulgarije met kinderen.
Wil je vooral op een strandvakantie, check dan ook het aanbod van TUI naar Bulgarije.
Route rondreis door Bulgarije met kinderen
Wij trokken drie weken uit voor onze rondreis door Bulgarije met kinderen. Dat gaf ons voldoende tijd voor uitstapjes, terwijl er ook genoeg tijd was ingecalculeerd om te relaxen en om de afstanden te overbruggen met onze huurauto. Dat resulteerde in een verblijf in:
- Sofia: 3 nachten
- Veliko Tarnovo: 4 nachten
- Roese: 1 nacht (om de reis te breken)
- Nessebar: 4 nachten
- Plovdiv: 4 nachten
- Bansko: 3 nachten
- National Park Rila: 2 nachten
Hoe regel je zelf een rondreis door Bulgarije?
Er zijn diverse vliegmaatschappijen die vluchten naar de hoofdstad Sofia aanbieden (zowel rechtstreeks als met tussenstop). Vaak betaal je niet meer dan 100 tot 150 euro voor je retourvlucht, tenzij je pas laat boekt. Wij kozen voor een vlucht met Austrian Airlines met een tussenstop op Wenen.
Op het vliegveld van Sofia haalden we binnen no-time onze huurauto van Sunny Cars op. Je weet bij deze maatschappij dat alle verzekeringen altijd inclusief zijn waardoor je niet in eindeloze discussies beland bij het ophalen van je auto. Bulgarije kent een goed netwerk van wegen, bovendien is benzine vele malen goedkoper dan in Nederland waardoor een huurauto een uitstekende keuze is om het land te verkennen. Een andere optie is om met de trein te reizen; tussen de grote steden zijn goede verbindingen. Een auto kan echter praktischer zijn voor uitstapjes buiten de steden en bestaande treinverbindingen. Check hier de prijs en beschikbaarheid.
Bulgarije staat bekend als één van de goedkoopste landen in Europa. Zo kost een diner je ongeveer 15 euro (2 volwassenen + 1 kind), benzine zo’n € 0,50 per liter en is de entree van vele kerken en gebouwen gratis. Overigens kent Bulgarije nog geen Euro, je betaalt er met de Lev. Pinautomaten zijn overal te vinden.
De zomers in Bulgarije zijn enorm heet, zélfs in de bergen van Rila en het Pirin-gebergte. Plan je dagen daarom verstandig: maak in de ochtenden excursies en zorg voor verkoeling in de middag. Tijdens onze reis was de gemiddelde temperatuur 40 graden (met uitschieters naar 44 graden in de bergen), behalve aan de Zwarte Zee waar het gemiddeld 30 graden was.
Onze rondreis Bulgarije
Sofia
De hoofdstad van Bulgarije verdient een verblijf van minimaal drie dagen, er is hier zoveel te zien en te doen! In het centrum struikel je letterlijk over de oudheden. Een bezoek aan de kollossale Nevski Alexander Kathedraal, de Sveti Sofia kerk (waar je ook ónder de kerk kunt ronddwalen), de Russisch Orthodoxe Kerk Sveti Nikolay Mirlikiiski en Banya Bashi Moskee mogen zeker niet ontbreken in je reis. Hoogtepunten voor onze zesjarige zoon waren het bezoek aan het wetenschapsmuseum Muzeiko, waar hij naar hartenlust kon experimenteren met het opwekken energie, opgravingen en modder, en onze fietstocht door het groene South Park. Lees ook ons uitgebreide blog over een bezoek aan Sofia met kinderen.
Wij kozen voor een verblijf in een appartement in Sofia via AirBnB.
Route van Sofia naar Veliko Tarnovo
Onderbreek je reis van Sofia naar Veliko Tarnovo met leuke tussenstops! Wij waren van plan om te stoppen bij de bekende Kazanlak tomb en de Rozenvallei, maar kozen ter plaatse toch voor andere bezienswaardigheden. De Rozenvallei stond namelijk niet in bloei en de Kazanlak tomb blijkt een (vooralsnog) complete remake te zijn. Daarom namen we een andere route en stopten bij de Saeva Dupka grot en het Troyaanse Klooster.
De Saeva Dupka grot wordt ook wel de ondergrondse parel van Bulgarije genoemd. Laat je niet afschrikken door de kleine entree, de grot heeft namelijk prachtig hoge zalen met stalactieten, stalagmieten en diverse andere vormingen. Je kunt de grot alleen betreden met een gids. Helaas praten de gidsen alleen Bulgaars, toch is een bezoek echt de moeite waard. Trek wel wat warms aan (in de grot is het slechts 10 graden) en let op de gladde treden.
Eén van de andere hoogtepunten van Bulgarije is het Troyaanse klooster. Dit derde grootste klooster van Bulgarije ligt midden in het Balkangebergte, de route ernaartoe is al supergaaf. Het oudste gedeelte van dit Orthodoxe klooster is gebouwd in de 16e eeuw, de andere gebouwen zijn in de 19e eeuw bijgebouwd. Gek genoeg komen hier relatief weinig toeristen (de meeste kiezen voor het Rila Klooster), hartje zomer waren wij de enige toeristen naast de locals die hier voor religieuze doeleinden waren (zoals de doop van kinderen). Je kunt heerlijk ronddwalen op deze plek; je ziet onder andere kapellen, de kerk en een kleine begraafplaats. Voor ons was het bezoek aan het Troyaanse klooster één van de hoogtepunten van ons bezoek aan Bulgarije.
Veliko Tarnovo
Trek absoluut meerdere dagen uit voor je bezoek aan het stadje Veliko Tarnovo en de directe omgeving. Het stadje zelf is een klein dorpje in het noorden van Bulgarije en kent een rijke geschiedenis. Het gaat namelijk maar liefst 5.000 jaar terug in de tijd! Dwaal rond door de eeuwenoude (toeristische) straten en neem een kijkje in de winkels die vroeger toebehoorden aan ambachtslieden. En trek natuurlijk ook (minimaal) een halve dag uit voor je bezoek aan de oude stad genaamd Tsarevets Fort.
Vanuit Veliko Tarnovo kun je ook uitstapjes ondernemen in de directe omgeving. Ga bijvoorbeeld naar de museumstad Arbanassi of naar de dorpjes Tryavna en Bozhentsi. Wij kozen voor het welbekende Tryavna. Een minidorpje waar je heerlijk kunt ronddwalen en historische plekken kunt bezoeken zoals de Clock Tower (de oude brug), een oude school en diverse kerken.
Vanwege de enorme hitte kozen wij voor een verblijf in Hotel Premier in Veliko Tarnovo met een zwembad op het dak van het hotel. Zo konden we ’s ochtends en ’s avonds op pad en ’s middags met 40 graden uitrusten bij het koele zwembad. Lees hier ons blog over Veliko Tarnova met kinderen.
Onderweg naar Nessebar
Vanuit Veliko Tarnovo rijd je zo’n drie uur naar de Zwarte Zee. Mocht je echter via het noorden willen omrijden om nog enkele bezienswaardigheden te willen bezoeken, dan kun je denken aan de welbekende Thracische graven van Svesjtari en de Ruiter van Madara. Wij kozen met onze zesjarige zoon echter voor twee andere bezienswaardigheden, namelijk het grotklooster van Ivanovo en de Orlova grotten. Wij kozen bewust voor deze uitstapjes, omdat ze op onze route lagen én omdat onze persoonlijke interesse er ligt.
Het grotklooster van Ivanovo is fenomenaal! Vanaf de parkeerplaats loop je door een dichtbegroeid bos een route naar boven. Alhoewel de route niet lang is (ongeveer een kwartiertje lopen) is het stijgingspercentage best hoog en daarom zwaar voor kleine kinderen. Gelukkig word je onderweg getrakteerd op fenomenale vergezichten op de bergen en in het bos. Het grotklooster zelf is klein, maar enorm indrukwekkend. Een (gratis) gids vertelt je graag meer over de fresco’s op de muren en plafonds uit de 12e eeuw en die nog bijzonder goed en kleurrijk intact zijn gebleven.
Ook ons bezoek aan de tweede grootste grot van Bulgarije, genaamd Orlova Chuka Cave, is een vermelding waard. De grot is in 1941 ontdekt, maar onderzoek wijst uit dat de grot bewoond al door de Neanderthaler bewoond werd. Indrukwekkend! Vandaag de dag is de grot het woongebied geworden van diverse soorten vleermuizen, waaronder een voor Europa unieke vleermuissoort.
Elk uur kun je de grot betreden met een gids (in ons geval sprak de gids geen Engels, maar wel perfect Frans en Spaans). Onze gids maakte er een feestje van met onze zoon. Zo werd er mondharmonica gespeeld en zochten we naar rotsformaties die leken op dinosaurussen en schildpadden.
Aan de Zwarte Zee, Nessebar
Natuurlijk is het leuk om je rondreis door Bulgarije te combineren met een bezoek aan de Zwarte Zee. Stel wel direct je verwachtingen bij: overal is het ontzettend druk (enkel in de zomer) en het strand is niet per se mooi te noemen. Toch gingen wij vol voor deze ervaring: we boekten een verblijf van vier nachten in een all-inclusive verblijf in één van de enorme hotels in Nessebar. Het was een ‘eens maar nooit meer ervaring’ voor ons. Ondanks dat we ons probeerden over te geven aan de drukte, de buffetten en de zwembaden was het voor ons een vakantiesoort die we niet prefereren. Onze zesjarige zoon dacht daar anders over: het luie leven van zonnen, zwemmen en ongezond eten kon hem niet lang genoeg duren!
Wij verbleven vier nachten in het Sol Nessebar Bay Resort & Aquapark.
Naar de culturele hoofdstad Plovdiv
De stad Plovdiv mag absoluut niet ontbreken in je reisschema naar Bulgarije. De stad is gebouwd op zeven heuvels en kent een geschiedenis van meer dan 8.000 jaar. Het is dan ook niet gek dat je werkelijk struikelt over de opgravingen en dat het zich met recht één van de oudste steden van Europa noemt.
Het centrum van Plovdiv is redelijk klein, de historische ruïnes, opgravingen en kerkjes worden omringd door moderne muurschilderingen, cafeetjes en kunstgalerijen. Een bezoek aan het Romeins amfitheater, de Saints Konstantin en Elena kerk en Nebet Tepe mogen zeker niet ontbreken in je stadsbezoek. Lees ons uitgebreide blog over Plovdiv met kinderen voor meer informatie over de stad.
Wij kozen voor een verblijf in een appartement in Plovdiv. Een hotel of appartement met airco én parkeergelegenheid is bovendien aan te raden, aangezien er in de oude stad weinig toegankelijke parkeerplaatsen zijn.
Bansko
Bulgarije kent diverse bergketens. Sommige bergen zijn zo hoog dat je er in de winter kunt skiën (hoogste punt is 2.914 meter). Bansko is dan ook de ideale uitvalsbasis voor je bezoek aan National Park Pirin. Neem de gondola van maar liefst 6 km naar de bergtop. Vanuit hier kun je diverse wandelingen ondernemen, denk bijvoorbeeld aan de klim naar de Vihrenberghut of naar Baikousheva Mura (Bulgarije’s oudste dennenboom van maar liefst 1.300 jaar oud). Het schijnen geen gemakkelijke wandelingen te zijn. Dit feit heeft ons, samen met de enorme hitte (40 graden), doen besluiten om te blijven op het eindpunt van de gondola. Er zijn daar diverse activiteiten voor kinderen, zoals een lange waterglijbaan (neem een zwembroek mee!), midgetgolfen, steppen, en met een band van de berg af roetsjen. Met oudere kinderen kun je ook gaan mountainbiken, raften en kajakken.
Wij kozen voor een verblijf in Green Life Resort Bansko, een hotel met uitzicht op de bergen en een ijskoud zwembad(je) voor de deur. Het enige nadeel van dit hotel was de missende airconditioning in de kamers.
Nationaal Park Rila
We sloten onze rondreis door Bulgarije met kinderen af in National Park Rila. Deze plek staat bekend om de Zeven Meren wandeling en het Rila Klooster. De wandeling biedt een standaard wandelroute van zo’n 10 kilometer langs zeven gletsjer meren. Aangezien de wandeling een beste onderneming is met kinderen adviseer ik je het blog over de Zeven Meren wandeling te lezen.
Sla ook zeker het Rila Klooster niet over als je in de buurt bent, het is immers het bekendste en meest indrukwekkendste klooster van heel Bulgarije. Opgericht door een kluizenaar in de 10e eeuw en na een brand in de 19e eeuw is het herbouwd tot kloostercomplex. Het zal je dan waarschijnlijk ook niet verbazen dat het complex is opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst. Houd trouwens rekening met je kledingkeuze: schouders moeten bedekt zijn en shorts of korte jurkjes zijn niet toegestaan.
Wij kozen voor een verblijf van twee nachten in Asya Guest House, een kleinschalig familiehotel met verwarmd zwembad. Check hier de prijs en beschikbaarheid.
Lees ook onze andere blogs over Bulgarije met kinderen.