Home / Reisinformatie / Europa / Italie / 5 redenen voor een roadtrip op Sardinië

5 redenen voor een roadtrip op Sardinië

In de herfstvakantie ging ik met mijn dochter naar Sardinië. Italië, maar dan net even anders. Het eiland is bij uitstek een plek om een auto te huren, want laten we eerlijk zijn met het openbaar vervoer kom je hier nergens. Alleen tussen de grotere steden gaan er regelmatig bussen en de treinroutes zijn er ook heel beperkt. We hadden maar vijf dagen maar die waren super afwisselend.

Bekijk hier alvast de prijzen van een huurauto op Sardinië met Sunny Cars.

5 reden voor een roadtrip op Sardinië

Prachtige stranden die alleen met de auto bereikbaar zijn

Op Sardinië vind je echt geweldige stranden. Meerdere keren moest ik mijzelf vertellen dat dit glasheldere water voor mijn neus echt Europa is. Ik ben niet de enige want niet voor niets heeft het strand van Cala Brandinchi bijvoorbeeld de bijnaam ‘klein Tahiti’. Het water bij dit strand is echt heel helder en blijft ook nog eens enorm lang ondiep. Ideaal met jonge kinderen die hier heerlijk kunnen spelen.

Cala Brandinchi

Net als bij veel van de andere mooie stranden in Sardinië, is de weg naar het Cala Brandinchi strand onverhard. Je hebt echt eigen vervoer nodig om hier te komen, want de dichtstbijzijnde dorpjes zijn ook een paar kilometer verderop. De wegen naar de strandjes worden druk bereden en aan het einde van de weg is vaak een parkeerplaats. Je hebt geen 4×4 nodig voor de wegen naar de stranden, maar gewoon voor het fijne zou ik voor een roadtrip op Sardinië niet kiezen voor een economy model. Want soms is de weg toch wat hobbeliger dan je zou willen, zoals ik ontdekte op de route naar Capo Coda Cavallo (alweer zo’n prachtig strand).

Capo Coda Cavallo strand sardinie

Deze stranden zochten we bewust op omdat deze bekend staan als enkele van de mooiste van Italië. Maar we volgende ook een paar keer gewoon spontaan een bordje naar een strand die niet in onze reisgids vermeld stond. Gewoon omdat we nieuwsgierig waren en omdat het zo leuk is om zonder er iets van te verwachten op ontdekking te gaan.

Stranden Sardinie
Stranden Sardinie

Leuke stadjes

Op Sardinië zijn verschillende leuke stadjes. Sfeervolle middeleeuwse plaatsjes, Italië zoals in de films. Smalle straatjes, balkonnetjes en was die hangt te wapperen over de straat. Plaatsjes zoals Castelsardo of de modernere creatie: Porto Cervo. Of het grotere Alghero waar je kunt lunchen op de stadsmuren. Tijdens onze roadtrip door Sardinië plan ik het zo dat we elke keer rond de lunch in een leuk stadje zijn. Want ze hanteren hier traditionele Italiaanse etenstijden, lunchen tussen 12:30 en 14:30 daarna gaat alles weer dicht. We eten pizza, pasta, verse vis en het is elke keer weer smullen.

Castelsardo sardinie
Castelsardo bezienswaardigheden

Het groene heuvelachtige binnenland

Sardinië is meer dan de kust en de prachtige stranden. Dit is het grootste eiland in Europa en dus kan je ook uren door het binnenland rijden. Sardinië is ontzettend groen en heuvelachtig. De wegen zijn over het algemeen goed en hier rijden is echt heel ontspannen, maar verwacht wel wat andere auto’s die komen ‘kontje kussen’. Zo noemde mijn dochter dat als een auto achter ons kwam kleven. Want die snelheidsregels, daar houden de locals zich niet aan. Waar 50 staat in het binnenland rijden ze zeker 80 en waar 80 staat 120. Bij de eerste kans halen ze ons in en dan heb ik weer alle tijd uit het raampje te kijken in plaats van in de achteruitkijkspiegel.

Sardinie roadtrip binnenland
huurauto sardinie

Nuraghi en graftombes

Sardinië is bezaaid met honderden Nuraghi. Torens gebouwd in de prehistorie, die je nergens anders dan op Sardinië tegen komt. Dezelfde cultuur liet ook een aantal, in de grond uitgehouwen, graftombes achter. Super interessant om te bezoeken en ik was echt verbaasd door de kwaliteit en de grootte van de bouwwerken. Waarom heeft dit niet dezelfde bekendheid als een Stonehenge?

De oudste van deze torens werden 4.000 jaar geleden gebouwd. En de hoogste waren bijna 20 meter hoog en zijn er over het eiland 7.000 gevonden maar er waren er mogelijk wel 10.000. Vaak stonden om de torens heen stenen huisjes. Dit is zo anders dan geschiedenis leren uit de boeken! Je loopt hier echt op een plek en in een gebouw dat er al stond in de prehistorie. Mensen die niet de middelen hadden als wij, maar dit wel konden bouwen en die, zoals bewezen is door de archeologische vondsten, handel dreven in het Middellandse Zeegebied.

We stopten gedurende onze autorondreis op Sardinië bij een aantal verschillende Nuraghi en bij een plek met meerdere graftombes. Fijne plekken om onze roadtrip op te breken even de benen strekken en een interessant bouwwerk bekijken, bij de Nuraghi waar je entree betaalt is ook een toilet en soms de mogelijkheid wat eten en drinken te kopen. De oude bouwwerken zijn met hun kruip-door-sluip-door-paden, stenen om op te klauteren en ondergrondse ruimtes ook heel interessant voor kinderen. Meestal betaalden we twee of drie euro entree maar we kwamen ook meerdere keren gewoon langs de kant van de weg een Nuraghi tegen.

Sardinie roadtrip
Sardinie roadtrip
Sardinie roadtrip

Vrijheid en spontaniteit

Het fijne van een roadtrip is de vrijheid en spontaniteit. Van tevoren wist ik alleen op welke drie verschillende plekken op het eiland we zouden overnachten. De route tussen deze plaatsen bedacht ik per dag.

Op de dagen dat er wel erg veel wind stond en het iets koeler was, koos ik een langere route en maakten we onder andere een mooie wandeling in het binnenland. Op de dagen dat het windstil en zonnig was, reden we de snelste route zodat we nog de hele middag op het strand konden spelen. Zelf eind oktober kan je nog zwemmen op Sardinië, wat een luxe.

Sardinie roadtrip
Sardinie roadtrip

Ik huurde mijn auto bij Sunny Cars. Dat is wel zo prettig omdat je hier all inclusive huurt zonder bijkomende kosten zoals een verzekering. Daarbij vergoeden ze ook je eigen risico mocht je schade hebben. In dit geval koos ik voor het premiumpakket van Sunny Cars. Dit betekent dat je van tevoren alle informatie al doorgeeft, waardoor je ter plekke niet meer in de rij hoeft te staan of allerlei formulieren in hoeft te vullen. We kwamen aan het begin van de avond aan en ik wou graag snel met mijn dochter naar ons appartement. Bij voorkeur nog met daglicht en nu kon ik de sleutel ophalen en een paar minuten later weg rijden. Met het premiumpakket heb je de garantie dat je auto jonger is dan één jaar en/of minder dan 25.000 km heeft gereden. Fijn, want nu had mijn auto handige features zoals een achteruitkijkcamera wat met de krappe parkeerplekken in Sardinië wel heel fijn was. Bekijk hier de beschikbaarheid van huurauto’s in Sardinie.

Tip lees ook onze blogs over Sicilië met kinderen.

huuarauto Sardinie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top