Home / Reisinformatie / Europa / Italie / De Romeinse stad Aquileia

De Romeinse stad Aquileia

Ooit gehoord van Rome? Vast ooit gehoord van de Romeinse stad Aquileia? Vast niet, maar in de 2e eeuw wederijverde deze stad met Rome en had het een populatie van meer dan 100.000 inwoners.

Nu is Aquileia grotendeels in de vergetelheid geraakt. Wat wel is opgegraven is echt boeiend maar deze bestemming, die toch maar anderhalf uur ten oosten van Venetië ligt, wordt alleen bezocht door de liefhebbers of door wie toch in de buurt is. In de weinige verslagen die ik kon vinden las ik over hoe fijn het was hier ongestoord rond te slenteren. We hadden dan ook niet gerekend op het Romeinse festival wat elk jaar in een weekend in juni plaats vindt.

Aquileia romeinse spelen
Aquileia
Aquileia

Maar een wandeling door de oude straten die nu gevuld waren met Romeinse soldaten, slaven, kooplieden en burgers bracht ons bezoek zeker voor onze dochter helemaal tot leven.

De Romeinse stad Aquileia, Italië

Aquileia in het oosten van Italië werd gesticht als een Romeinse kolonie in 181 voor Christus. De ligging ten oosten van de Venetiaanse vlakte, aan een bevaarbare rivier en een paar kilometer van zee maakte het ideaal als goed verdedigbare handelsstad. Vrijwel alle handel vanuit Rome met het oosten van het Rijk ging via Aquileia en dit maakte het een rijke stad.

Aquileia basiliek Santa Maria Assunta
Aquileia basiliek Santa Maria Assunta
Aquileia basiliek Santa Maria Assunta

Rond het begin van de jaartelling was het na Rome, Milaan en Capua de belangrijkste stad van het Rijk. De grote basiliek Santa Maria Assunta met enorme mozaïekvloer werd een paar honderd jaar later gebouwd.

De enorme vloer was het hoogtepunt van ons bezoek aan Aquileia. Je blijft kijken naar de figuren gevormd met de kleine stenen. Naast de enorme vloer is het ook mogelijk een stukje te lopen onder de huidige kathedraal. Hier zijn de funderingen te zien voor de verschillende onderliggende kerken en diverse andere mozaïekvloeren. Met onze dochter gingen we op zoek naar de verschillende dierenfiguren.

Aquileia basiliek Santa Maria Assunta
Aquileia basiliek Santa Maria Assunta

Tegenover de basiliek is er een doopkapel uit de vijfde eeuw, onze dame ziet het wel zitten om hier een badje te nemen.

De 73 meter hoge toren naast de kerk is enkele uren per dag open en kan je dan beklimmen voor naar het schijnt een nog beter zicht op de vele Romeinse gebouwen in en rondom Aquileia.

Helaas kon het goede leven in Aquileia niet blijven bestaan. Verschillende oorlogen, de opkomst van andere steden, het terugtrekken van de zee en het verzanden van de rivier: allemaal droegen ze bij aan het verlies van macht van Aquileia. Onder de grond moet nog veel meer liggen maar wat er nu te zien is, is bijzonder genoeg om Aquileia een plekje te geven op de Werelderfgoedlijst.

Aquileia
Aquileia romeinse spelen
Aquileia

Dit was voor ons een spontane stop op de weg terug van onze vakantie in Slovenië naar het vliegveld van Venetië dus we hadden maar 2 uurtjes. Daarom besloten we de drie musea in Aquileia waaronder het National Archeologisch museum van Aquileai vol schatten te laten en in plaats daarvan te gaan kijken bij de gladiatorenspelen.

In het Romeins kamp kunnen we zien hoe de Romeinen leefden, er wordt gegeten (BBQ), gedronken maar zo op het heetst van de dag ook veel geslapen. Onze dochter vindt het allemaal maar wat mooi om te zien. Het gebrek aan schaduw maakt het rondwandelen wel pittig. Dus wil je Aquileia in de zomer bezoeken met kinderen dan kan je het beste zorgen dat je er vroeg bent. Bekijk eerst de ruïnes in de open lucht en ga pas daarna naar de kathedraal en andere gebouwen.

Wil je meer doen in de omgeving? bezoek dan ook Palmanova de stervormige stad, Treviso of lees onze andere blogs over Italië.

Aquileia
Aquileia
Aquileia
Aquileia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top