Home / Reisinformatie / Europa / Bulgarije / Ontdek de Stad van de Tsaren in Veliko Tarnovo met kinderen

Ontdek de Stad van de Tsaren in Veliko Tarnovo met kinderen

Een bezoek aan het stadje Veliko Tarnovo in het noorden van Bulgarije wordt beschouwd als één van de hoogtepunten van je vakantie naar Bulgarije met kinderen. De stad is prachtig gelegen aan de Jantra rivier en is gebouwd rondom vier heuvels. Veliko Tarnovo is maar liefst twee eeuwen lang de hoofdstad van Bulgarije geweest. Je vindt hier dus volop historische monumenten en ruïnes, zoals de prachtige citadel en allerlei kerken en kloosters. Ik raad je dan ook zeker aan om een paar dagen in Veliko Tarnovo te verblijven.

Veliko tarnovo uitzicht stad

Veliko Tarnovo ligt ten oosten van de hoofdstad Sofia. De regio is het makkelijkst bereikbaar met een huurauto. Je rijdt er dan in 1,5 uur (ongeveer 220 kilometer) zelf naartoe. De wegen zijn goed en de route is prachtig. Je kunt er ook voor kiezen om met de bus te reizen. De regio rondom Veliko Tarnovo is echter ook de moeite waard (denk bijvoorbeeld aan museumstad Arbanassi), maar het reizen met het openbaar vervoer is hier wel wat lastiger.

Wat is er te doen in Veliko Tarnovo met kinderen?

Tsarevets fort

Dit gebied is al eeuwenoud, er zijn sporen gevonden van beschavingen zoals de Romeinen en de Thraciërs (de eerste sporen dateren van meer dan 5.000 jaar geleden). Het fort is meerdere keren herbouwd, onder andere door de Bulgaren en Byzantiers om uiteindelijk de hoofdstad te worden van het Tweede Bulgaarse Rijk. Helaas is het vervolgens verwoest door de Turkse invasie in de veertiende eeuw.

 Veliko Tarnovo fort

Tegenwoordig is een klein deel gerestaureerd en kun je op sommige plekken een goede voorstelling maken van de glorietijden uit het Tweede Bulgaarse Rijk. Binnen de stadsmuren bevonden zich hier namelijk maar liefst 18 kerken, 400 huizen, het koninklijke paleis en de executie rots.
Je betaalt een paar euro om het gebied te mogen betreden. Twee poorten leiden je naar een pad dat zich kronkelend omhoog leidt. Houd je kinderwagen maar thuis, want de eeuwenoude stenen, kuilen en hoogteverschillen zijn een crime met een wagen.

Veliko Tarnovo fort Tsarevets

Geschiedenisliefhebbers kunnen zich er makkelijk een hele dag vermaken, maar ik denk dat de meeste toeristen het na een halve dag voor gezien houden. Er is geen vaste route, eigenlijk dwaal je door het gebied waarbij je regelmatig stijgt en daalt. Routebordjes wijzen je naar enkele hoogtepunten, zoals het Koninklijke Paleis waar maar liefst 22 koningen regeerden en de lugubere plek van de executie rots waar gevangenen de Jantra Rivier in werden geduwd.

Veliko Tarnovo fort Tsarevets

Sommige gebouwen zijn gerestaureerd, zo beklimmen we een toren grenzend aan de stadsmuur waar we zien hoe de soldaten hier vroeger leefden en welke wapens ze gebruikten. Veel andere gebouwen zijn ruïnes waarvan soms alleen nog een paar stenen overeind staan.

Veliko Tarnovo fort Tsarevets

Binnen het gebied vind je een aantal ondernemers die koude drankjes, koffie en ijsjes verkopen. Een welkome plek om even bij te komen als je Tsarevets fort in de bloedhete zomer bezoekt.

Lichtshow op het Tsarevets fort

Elke avond is er een gave lichtshow te bewonderen op de oude stad. Afhankelijk van het seizoen, en daarmee hoe laat de zon ondergaat, start deze gratis show tussen 20.00 en 21.30 uur. Het gaat over de opkomst en val van het Tweede Bulgaarse Rijk. Een voice-over, aan het begin van de show, geeft je deze context in het Bulgaars en in het Engels. Bekijk de officiële website voor meer informatie over aankomende shows.

Veliko Tarnovo lichtshow

Hoewel de show vermakelijk en populair is, vond ik het als kritische kijker ook een beetje vergane glorie, met name door het gebruik van de laser en de panfluitmuziek. Ben je in Veliko Tarnovo met kinderen, dan hoeven ze hier dus niet per se voor op te blijven. De show is erg populair onder Bulgaarse toeristen die met flessen drinken en snacks echt een belevenis van de show maken.

ul Gurko

Dwaal rond door de wijk ul Gurko om een kijkje te nemen in de oude (nog houten!) ambachtshuizen. Hier bevindt zich ook de bekende ambachtsmarkt Samovodska Charshiya.

Veliko Tarnovo ul Gurko

Verwacht een hoop toerisme, maar wat wil je ook in zo’n mooie straat met uitzicht op de Jantra rivier en het Asenevtsi monument.

Veliko Tarnovo ul Gurko

Asenevtsi monument

Vanuit alle hoge punten in de stad kijk je uit op het Asenevtsi monument. De standbeelden representeren drie heren onder wie Bulgarije floreerde. Het leuke van deze plek is dat er ‘s avonds veel jongeren naartoe trekken en dat er vaak live muziek ten gehore wordt gebracht.

Veliko Tarnovo monument

De stad Veliko Tarnovo kent ook vele moderne bewoners. In de stad bevindt zich namelijk de tweede grootste universiteit van Bulgarije. Daarbij kent de stad ook een actieve expat scene waardoor het bruist. Zo zie je naast de traditionele oude huizen bijvoorbeeld ook veel street art en hippe restaurants.

Veliko Tarnovo streetart

Wat te doen in de omgeving van Veliko Tarnovo?

Ook de omgeving van Veliko Tarnovo is de moeite waard om te gaan verkennen. Je vindt er tal van bijzondere oude kloosters en kerken. Zo ligt museumstad Arbanasi bijvoorbeeld op 10 kilometer afstand, het Preobrazhenski klooster op 20 minuten afstand en Tryavna op 45 minuten afstand.

Veliko Tarnovo uitzicht rivier

Wij kozen voor een bezoek aan het kleine dorpje Tryavna. Bezoek ook de officiële website van het toeristencentrum Veliko Tarnovo voor meer informatie over museums en ticketprijzen.

Tryavna

Een weg vol bochten leidt je van Veliko Tarnovo naar het prachtige dorpje Tryavna. In tijden van het Bulgaarse Rijk stond dit dorpje bekend om z’n houtsnijwerk.

Veliko Tarnovo tryavna

Ambachtslieden vanuit hier werden ingehuurd voor de versieringen in onder andere Rila en Arbanasi, maar ook in andere landen zoals Turkije en Iran. Tijdens hoogtijdagen in de 19e eeuw waren er meer dan 40 winkels in Tryavna die houtsnijwerken produceerden.

Veliko Tarnovo tryavna rivier
Veliko Tarnovo tryavna wandelen

Het minidorpje nodigt je uit om te dwalen door de oude straatjes. Neem zeker een kijkje in de kerk waar je mooi houtsnijwerk kunt vinden. Wij vermaakten ons bovendien ook uren bij de rivier waar we steentjes gooien en dammen bouwden in de rivierbedding omdat deze deels droog stond.

Veliko Tarnovo tryavna

Aan de rivier kun je ook heerlijk lunchen in de schaduw met uitzicht over de eeuwenoude brug.

Tips om te stoppen tijdens de reis van Sofia naar Veliko Tarnovo met kinderen

Besluit je met de auto vanuit Sofia naar Veliko Tarnovo te reizen? Ik raad je dan aan om een tussenstop te maken bij de Sueva Dupka grot en het Trojaanse klooster.

Veliko Tarnovo sueva dupka grot

De Sueva Dupka grot wordt ook wel de ondergrondse parel van Bulgarije genoemd. Je mag de grot helaas niet zelf betreden, maar elk uur start er een rondleiding. Hoewel deze alleen in het Bulgaars gegeven wordt, keken wij onze ogen uit. Laat je niet afschrikken door de kleine entree, de grot heeft namelijk prachtig hoge zalen met stalactieten, stalagmieten en diverse andere vormingen. Neem wel een trui mee, want binnen is het maar 10 graden.

Veliko Tarnovo Troyan Monastery

Een van de andere hoogtepunten van Bulgarije is het Trojaanse klooster. Dit derde grootste klooster van Bulgarije ligt midden in het Balkangebergte. Het oudste gedeelte van dit Orthodoxe klooster is gebouwd in de 16e eeuw, de andere gebouwen zijn in de 19e eeuw bijgebouwd.

Veliko Tarnovo Troyan Monastery

Gek genoeg komen hier relatief weinig toeristen (de meeste kiezen voor het Rila klooster). Hartje zomer waren wij de enige toeristen naast de locals die hier voor religieuze doeleinden waren (zoals de doop van kinderen).

Veliko Tarnovo Troyan Monastery

Je kunt heerlijk ronddwalen op deze plek. Je ziet onder andere kapellen, de kerk en een kleine begraafplaats. Voor ons was het bezoek aan het Trojaanse klooster één van de hoogtepunten van ons bezoek aan Bulgarije.

Veliko Tarnovo Troyan Monastery

Reis je verder naar het noorden van Bulgarije na je bezoek aan Veliko Tarnovo? Op zo’n 100 kilometer afstand, vlak aan de grens bij Roemenië, vind je een klooster in een grot, genaamd Ivanovo.

Veliko Tarnovo Ivanovo
Veliko Tarnovo Ivanovo

Je klimt er in zo’n 15 minuten naartoe vanaf de parkeerplaats (met prachtige vergezichten op de bossen). Je klim wordt beloond met prachtige fresco’s uit de dertiende eeuw van onder andere Het Laatste Avondmaal.

Veliko Tarnovo Ivanovo

Overnachten in Veliko Tarnavo

Wij kozen voor een verblijf in het centrum van Veliko Tarnovo. Zo wandelden we makkelijk het centrum (en de oude stad) in. Hotel Premier is wat gedateerd, maar het beschikt over ruime kamers. Wij kozen voor een kamer met daarin zowel een woongedeelte (met slaapbank) als een slaapkamer. De badkamer was onwijs ruim met een hoekbad en privésauna.

Veliko Tarnovo hotel premier

De echte reden waarom we voor dit hotel kozen was echter het (kleine) zwembad op het dak. Afkoelen met 35 graden en prachtig uitzicht over de vallei, wow! Een laatste pluspunt van dit hotel is dat ze beschikken over een (krappe) parkeergarage. In Veliko Tarnovo vind je geen parkeerplaatsen, dus een hotel met parkeergarage is een must als je met een huurauto reist. Bekijk hier meer informatie over beschikbaarheid en prijzen voor Hotel Premier.

Veliko Tarnovo hotel premier

Wij hebben enorm genoten van een bezoek aan Veliko Tarnovo met kinderen. Ik wens je veel plezier. Meer tips nodig? Lees ook onze andere blogs over Bulgarije met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top