Heb je plannen voor een rondreis door Polen? Cindy maakte een mooie rondreis van 16 dagen en deelt deze route graag met je. Natuur, steden, geschiedenis, strand, je beleeft het allemaal tijdens deze afwisselende rondreis door Polen met kinderen.
Ze stelden zelf de route vast van hun rondreis door Polen en boekten hotels en Airbnb’s. Vind je het prettiger om te kiezen voor een vaste route? Tui heeft een leuke autorondreis Polen beschikbaar en ook bij ANWB vakanties vind je verschillende auto rondreizen door Polen.
Autorondreis Polen, onze route
Szczecin / Stettin (1 nacht)
We beginnen onze rondreis in het noordwesten van Polen, in Szczecin, net over de grens met Duitsland. Zo’n 8 uur rijden vanaf Utrecht. Het blijkt een leuke stad, met een gezellig marktplein vol restaurants en cafeetjes. De stad verkennen is erg makkelijk, je volgt een rode lijn op de grond die je langs alle bezienswaardigheden brengt. Op de belangrijke punten staan borden met een korte uitleg. Vanaf een promenade heb je een mooi zicht op de rivier de Oder die door de stad stroomt.
Gdańsk / Danzig (3 nachten)
De volgende ochtend reden we verder naar Gdańsk, een rit van zo’n 4,5 uur. Wij onderbraken de reis met een bezoekje aan Ustka, een badplaats aan de Baltische zee. Met een prachtig breed strand, waar je van die leuke strandstoelen kunt huren. Na een heerlijke middag vol zon, zee, strand reden we verder naar ons appartement midden in het centrum Gdańsk.
Gdańsk (Danzig) is een sfeervolle historische stad, die niet voor niets de ‘Parel van de Oostzee’ wordt genoemd. Je vindt hier prachtige gebouwen in allerlei kleuren en met allemaal verschillende gevels.
Omdat het centrum van de Oude Stad zo compact is, kun je de belangrijkste bezienswaardigheden van Gdańsk prima in 1 dag bezoeken. Lees dit blog voor meer tips over Gdansk met kinderen.
In de zomer is er in de straten van het oude centrum 3 weken lang de Sint Dominicus Jaarmarkt. Een gezellig lint van kraampjes met lokale lekkernijen, ambachtelijke producten, souvenirs van barnsteen, allerlei snuisterijen en zelfs antieke meubels. Tijdens dit feest zijn er ook veel culturele evenementen, zoals festivals, concerten en voorstellingen.
Even bijkomen van de gezellige drukte in Gdańsk? Ga dan een dagje naar Sopot, een statige badplaats met boulevard en brede zandstranden aan de Oostzee, op zo’n 20 minuten rijden van Gdańsk.
Mazurië (2 nachten)
Het groene heuvelachtige landschap van Mazurië is bezaaid met meren, rivieren en kanalen. Alles bij elkaar zijn het ongeveer 3.000 meren! Je kunt hier heerlijk wandelen, kanoën, zeilen, vissen, zwemmen en in alle rust genieten van de natuur. Neem dus zeker een opblaasboot of opblaasbare kajak mee.
Wij verbleven in een schattig paddenstoelhuisje in het plaatsje Kętrzyn-Czerniki, op zo’n 3 uur rijden van Gdańsk. Bij het meer van Mój hebben we ons uitstekend vermaakt met onze opblaasboot. Bij het meer vind je een zonneweide, een smal zandstrand, een speeltuin, picknicktafels, omkleedruimtes, douches en een snackkraam. Een ondiep deel van het meer is afgezet als pierenbadje voor de kleintjes. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.
De volgende dag brachten we een bezoek aan de Wolfsschanze (het wolvennest), het commandocentrum van het Duitse Oostfront in de Tweede Wereldoorlog. Op dit terrein van 18 hectare, diep verscholen in de bossen, vind je de ruïnes van zo’n 50 bunkers. Van sommige bunkers, zoals die van Hitler, die hier 800 dagen woonde, waren de muren wel 8 meter dik.
In sommige bunkers kun je ook binnenkijken, de meeste zijn gesloten vanwege instortingsgevaar. Onze tieners waren erg onder de indruk. Het was een rare gewaarwording om tussen de overwoekerde bunkers te lopen, op hetzelfde pad waar Hitler ooit zijn dagelijkse ommetje maakte. Tijdens de oorlog heeft hij hier namelijk 800 dagen gewoond. Hier vond eind juli 1944 ook de mislukte aanslag op Hitler plaats. In een van de barakken is deze aanslag nagebootst.
Warschau (2 nachten)
Onderweg naar Warschau maakten we een kleine omweg, in de buurt van Ukta zijn verschillende kajakverhuurders. Een mooie onderbreking van de 4 uur reistijd. We maakten een prachtige tocht over het riviertje Krutynia. Je bent midden in de natuur, het is hier heerlijk rustig, je bent actief bezig en komt helemaal tot rust. Een aanrader!
Warschau is de grootste stad van Polen. Hier vind je bijvoorbeeld de Barbacane van Warschau, een verdedigingsmuur met torens die de Oude Stad van de nieuwe scheidt, oorspronkelijk uit de 16e eeuw. Na de vernieling in de Tweede Wereldoorlog is deze muur heropgebouwd. Neem ook zeker een kijkje bij het Koninklijk Paleis en het grote plein Stare Miasto, het hart van de Oude Stad waar het altijd gezellig is.
Een verborgen pareltje is de openbare daktuin van de universitaire bibliotheek van Warschau. Dit ligt vlak bij het Copernicus Science Center, dat een leuk kindermuseum moet zijn. Wij konden helaas geen tickets meer reserveren, dus boek op tijd als je dit museum wil bezoeken.
Zakopane (2 nachten)
Onze volgende stop ligt weer midden in de natuur, in een mooie vallei aan de voet van het Tatra-gebergte. We verblijven op zo’n 30 km van Zakopane, de winterhoofdstad van Polen die ook in de zomer veel te bieden heeft, zoals prachtige wandelroutes. Wij namen de kabelbaan bij Kuznice die ons naar de top van de Kasprowy Wierch (1987m boven zeeniveau) bracht. Reserveer de tickets voor de kabelbaan online, dan reserveer je een bepaald tijdslot en hoef je niet in de lange wachtrij te staan.
De eerste helft van de groene route loop je over een steil pad met rotsblokken en stenen van verschillende grootte naar beneden, het tweede deel loop je over een makkelijk begaanbaar breed wandelpad. Wij vonden het heel goed te doen met 2 tieners.
Verder kun je in de omgeving nog vlotvaren over de Dunajec rivier op een houten vlot, een toeristische traditie die dateert uit de 19e eeuw. Of zoals wij lekker pootjebaden en dammetjes bouwen in een van de smalle zijrivieren.
Krakau / Kraków (3 nachten)
Veel toeristen verblijven in Krakau om het nabijgelegen concentratiekamp Auschwitz te bezoeken. De adviesleeftijd is vanaf 14 jaar, maar het ligt natuurlijk ook aan je kind. Onze zoon van bijna 14 wilde hier absoluut niet naartoe, hij sliep al slecht bij het idee. Dus zijn we opgesplitst en bezocht mijn man Auschwitz samen met onze dochter van 11, zij waren allebei erg onder de indruk. Met zijn vieren bezochten we het Oskar Schindler’s museum en het ghetto in Krakau.
Net buiten Krakau, in Wieliczka, bezochten we een van de grootste zoutmijnen ter wereld. Diep onder de grond ligt een complete stad verborgen met kerken, kapellen, kunstwerken en zelfs ondergrondse meren. De zoutmijn in Wieliczka staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Wij vonden het inderdaad heel bijzonder, we hebben nog nooit zoiets gezien. De mijngangen zijn in totaal ruim 300 kilometer lang en liggen zo’n 350 meter onder de grond.
Lees hier meer over een bezoek aan Krakau met kinderen.
Wroclaw (1 nacht)
Onze laatste bestemming van onze rondreis door Polen. Een vriendelijke stad met een kleurrijk centrum. De stad ligt aan de rivier de Oder en bestaat uit meer dan 12 eilanden die met meer dan 100 bruggen met elkaar verbonden zijn. Daarom wordt de stad ook wel het ‘Venetië van Polen” genoemd.
Terwijl mijn dochter en ik in het centrum speurden naar kabouters, toerden mijn man en zoon op een elektrisch stepje door de stad. Verder hebben wij op onze laatste vakantiedag vooral op een terras in het zonnetje genoten, terwijl de kinderen speelden in de grote fontein op de markt. Maar er is veel meer voor kinderen te doen in Wroclaw, lees meer tips in dit blog over Wroclaw met kinderen.
Vanaf Wroclaw reden wij in 10 uur terug naar Den Bosch. Heb je meer tijd, maak dan op terugweg een tussenstop in Duitsland, wat dacht je van Berlijn?