Home / Reisinformatie / Europa / Polen / Wroclaw met kinderen, op zoek naar kabouters

Wroclaw met kinderen, op zoek naar kabouters

Het leukste van een bezoek aan Wroclaw met kinderen? De kabouters, de elektrische stepjes, de echt goede dierentuin en het Hydropolis watermuseum. Oh en het bellenblazen in de stad vond mijn dochter ook erg leuk.

Wroclaw is zeker niet een van de bekendste steden in Polen maar wel een bestemming in opkomst. Maak je een rondreis door Polen met kinderen of zoek je een goedkope stedentrip bestemming? Dit is zeker een stad om te overwegen. Sinds de zomer van 2019 kan je er met KLM rechtstreeks naar Wroclaw vliegen vanaf Amsterdam. Wij maakten gebruik van deze dagelijks vluchten en samen met mijn dochter ontdekte ik drie dagen lang de stad. Achteraf gezien zou ik eerder hebben gekozen voor twee dagen in de stad, en een dag een auto huren en op pad gaan in de omgeving. 

Wil je trouwens goedkoop vliegen naar Wroclaw dan is Wizzair vanuit Eindhoven vaak een betere optie. Vergelijk de prijzen via Skyscanner

Wroclaw met kinderen kabouter

Familie activiteiten in Wroclaw

Dierentuin van Wroclaw

Wat mij betreft de nummer één bezienswaardigheid van Wroclaw voor gezinnen, de dierentuin. Dit is niet voor niets de beste dierentuin van Polen. De verblijven zijn ruim van opzet en voldoen zeker aan West-Europese standaarden. Wat deze plek anders maakt dan zoveel andere dierentuinen is het moderne aquarium gedeelte (het Afrykarium) dat in 2012 werd gebouwd. Omdat dit allemaal overdekt is kan je deze dierentuin ook bezoeken op een koude of regenachtige dag.

Wroclaw met kinderen
Wroclaw met kinderen

Het tropische aquarium is echt heel mooi van opzet met veel ruimte voor de vissen. Vooral de haaien en roggen maken indruk op mijn dochter. Er is ook een tunnel waar we de zeedieren boven ons hoofd zien zwemmen.

De nijlpaarden hebben een enorm bassin en we kunnen ze van boven en van onder water zien zwemmen. Zodra het nijlpaard voor het raam opduikt wordt er enthousiast gejoeld door alle kids. Echt bijzonder zijn de zeekoeien, dat zijn toch dieren die je niet snel ziet. “Waarom heten ze zeekoeien, ze lijken helemaal niet op een koe?” Mijn dochter vindt het wel wat rare dieren, maar wel schattig. Verder zijn er nog diverse tropische ruimtes met groene planten, krokodillen en vogels. Alleen voor het aquarium gedeelte van de Wraclow moet je al twee uur uit trekken.

Wroclaw met kinderen dierentuin
Wroclaw met kinderen dierentuin

Het buitengedeelte van de Wroclaw Zoo is ook ruim van opzet. Met veel verschillende dieren van bruine beren tot giraffen. Er zijn nog verschillende kleinere binnenruimtes zoals een vlinder en reptielen huis.

Mochten je kinderen het leuk vinden om een adventureparcours te doen, dat kan ook in de dierentuin van Wroclaw. Hiervoor moet je wel wat extra bij betalen. Het parcours heeft als extra veiligheid netten wat het ook voor jonge kinderen heel makkelijk maakt. 

Wroclaw met kinderen dierentuin
Wroclaw met kinderen dierentuin

Centennial Hall & Discovery center 

Tegenover die dierentuin zie je de Centennial hall, een in mijn ogen een vrij lelijk betonnen gebouw. Maar blijkbaar wel heel belangrijk want het staat op de Unesco Werelderfgoed lijst. Een deel van het gebouw is open gesteld voor bezoekers en je kunt hier ook het discovery center vinden. Een kleinschalig science museum voor kinderen. Tijdens ons bezoek waren de Centennial Hall en het museum gesloten voor renovatie.

Wroclaw met kinderen millenial hall

Fontein show & Fun Park

Het buitengedeelte van de Centennial Hall was wel open en we komen precies op het goede moment aangelopen om de fontein show op muziek te bekijken. Altijd leuk om te zien, hoewel ik mij kan voorstellen dat het in de avond een stuk indrukwekkender is.

Ook leuk voor kinderen is het naastgelegen Fun Park (alleen open bij mooi weer) met een aantal opblaaskastelen. 

Wroclaw met kinderen millenial hall

Japanse tuin

Tenslotte kan je in dit deel van Wroclaw nog een bezoekje brengen aan de Japanse tuin. Een mooie tuin om een rondje in te lopen. 

Japans tuin Wroclaw

Hydropolis watermuseum 

Hydropolis bevind zich ongeveer halverwege tussen het cluster van attracties rondom de dierentuin en het oude centrum van de stad. Het is het leukste en meest moderne museum voor kinderen in Wroclaw. Informatie in het museum is in het Engels en in het Pools.

Het museum gaat over water, dat merken we direct bij binnenkomst. Stralen water blokkeren onze weg naar de ingang. Patronen veranderen en dan is er een doorgang. We lopen er doorheen. “Nog een keer” en hup mijn dochter is alweer weg. Dit is een veel te leuk spelletjes. Dat moeten de makers ook bedacht hebben want er staan allemaal bankjes om de show te bekijken en natuurlijk te lachen om te waaghalzen die proberen een kleine doorgang te benuten zonder nat te worden en het niet halen. 

Wroclaw met kinderen hydropolis
Wroclaw met kinderen hydropolis

Binnen moeten onze ogen even wennen. Het is het donker en er zijn veel verschillende displays die natuurlijk gaan over water. Water in allerlei vormen, we zien ook sneeuw en stoom. Ook onze aarde en het heelal komen aan bod.

Een van onze favoriete ruimtes is de ‘relaxacation room” op fijne ligbedjes kijken we naar een sterrenhemel boven kabbelende golven. Het Hydropolis is niet heel groot en daardoor kan het wel erg druk aanvoelen binnen. Zeker bij een aantal interactieve displays was het even dringen geblazen. Voor een bezoek moet je ongeveer op een uur rekenen. 

Wroclaw met kinderen hydropolis
Wroclaw met kinderen hydropolis

Stadswandeling en op zoek naar kabouters in Wroclaw met kids

Zodra de zon begint te schijnen veranderd de hele sfeer in het oude centrum van Wroclaw. Terrasjes worden opgezet, straatartiesten zoeken een plekje en we krijgen echt een vakantiegevoel. Gewoon lekker slenteren is dan heel fijn. Het Rynek (het centrale plein) en een aantal straten eromheen zijn autovrij.

 Wroclaw met kinderen kabouters

Wat een stadswandeling echt leuk maakt zijn de kabouters van Wroclaw. Overal in de stad kom je beeldjes tegen van kabouters. Van moderne kabouters die werken op een laptop tot traditionele die een muziek instrument bespelen. Niemand weet hoeveel kabouters en precies zijn, maar volgens schattingen rond de 300.

 Wroclaw met kinderen kabouters
 Wroclaw met kinderen kabouters

Er zijn speurtochten en spellen die je kunt doen rondom de kabouters maar ik kies gewoon voor een spontane ontdekkingstocht. Wel halen we bij het tourisme office een kaart op die een aantal van de bekendste weergeeft. Mijn dochter maakt haar eigen spel waar ze bij elke kabouter kijkt of die op haar folder staat. Ook geeft het mij een beetje richting doordat ik een idee heb in welke straten er veel beeldjes zijn. Dan nog komen we veel meer kabouters tegen dan op de kaart staan. Het kabouters spotten is een constante rode draad door onze dagen in Wroclaw. 

Tijdens het wandelen door de stad stoppen we regelmatig. Bijvoorbeeld om in een kerkje te kijken. We kiezen de Magdalenakathedraal om te beklimmen vanwege het uitzicht over de stad maar er zijn nog diverse andere uitzichtpunten in Wroclaw. 

 Wroclaw met kinderen kabouters
 Wroclaw met kinderen kabouters

We komen meerdere straatartiesten tegen en plekken waar je kunt bellen blazen. Dit vind mijn dochter echt heerlijk. Ik pak een bankje en ze gaat samen met andere kindjes en een stel emmers met bellenblaas aan de slag om grote bellen te maken. Er wordt geen vast bedrag gevraagd maar staat een blik voor een bijdrage.

 Wroclaw met kinderen kabouters

Het oudste gedeelte van Wraclow beslaat meerdere gebieden. Op de kaart zijn de vormen van de oude stad nog goed te zien. Met aan een kant de rivier de oder en aan de andere kanten de stadsmuren. Ook op diverse eilanden in de Oder bevinden zich oude stadswijken. 

 Wroclaw met kinderen kabouters
Wroclaw met kids

Speeltuinen in Wroclaw

Er zijn in het centrum van Wraclow bijna geen speeltuinen. Alleen in Park Staromiejski binnen de oude gracht vinden we een speeltuintje. Vlak buiten het centrum is nog wel een klein pretpark Lunapark met botsauto’s, reuzenrad en andere attracties.  

Speeltuin Lunapark Wroclaw met kids
Lunapark Wroclaw met kids

Parrot House

Het papegaaien huis in Wroclaw moet ik echt afraden. Het is een van de attracties in het centrum van Wroclaw en wordt op veel sites aangeraden voor gezinnen. Wij gingen erheen maar werden uiterst onvriendelijk ontvangen. Het meisje achter de balie snapte niet hoe de Wroclaw kaart werkte, en vervolgens lag het volgens haar aan het systeem dus ondanks dat deze activiteit erop zit moesten we maar gewoon betalen. Ik kreeg nog even een briefje onder mijn neus geschoven met wat veiligheidsregels.

wroclaw met kinderen parrot house

Van mij hoefde het al niet meer maar mijn dochter had er wel zin in dus ik betaalde toch maar en we liepen verder. Met een trap konden we naar boven en hier bleek het “parrot house” te bestaan uit een verdieping met zaagsel op de grond, veel te veel mensen en een aantal verveelde en volgevreten papegaaien. De beesten krijgen zoveel te eten dat ze het voer waar wij en andere bezoekers mee liepen gewoon negeerde. Alleen met heel veel moeite of wanneer een medewerker ingreep kwam een beest op iemands hand zitten. Om na een of twee happen ook weer te verdwijnen. Absoluut niet diervriendelijk. 

wroclaw met kinderen parrot house

Modeltrein museum

Houden je kinderen van treinen bezoek dan het modeltreinen museum Kolejkowo. Twee verdiepingen met displays. Niet alleen de treinen zijn leuk om te zien maar vooral de hele set-up met veel details. Ga je erop letten dan kom je allerlei grapjes tegen. Dit maakt het ook interessant als je niet perse een modeltreinliefhebber bent. 

Wrocla met kinderen minituurtreinenmuseum
Wrocla met kinderen minituurtreinenmuseum

Zoo Team

Ik doe de deur open en nog voor ik iets zie ruik ik een doordringend geur. Toch lopen we door, wat ik zie is een ruimte niet veel groter dan een woonhuis met allemaal terrariums. 

Een vriendelijke dame neemt ons mee en vraagt ons of we een slang willen vasthouden. Dat wil mevrouwtje wel. “Ah voel hij is helemaal glad” ze aait de slang zoals ze ook een kat of konijn zou aaien. Dan mag ze een nog grotere vasthouden en uiteindelijk zelfs een echte boa constrictor. Mijn zesjarige dochter vindt het helemaal niet eng maar alleen maar heel gaaf. 

wroclaw met kinderen zoo team

De medewerkers spreekt een beetje Engels en geeft enkele keer uitleg over het type slang. Waar ze leven, hoeveel die weegt en wat ze eten. Ze vraagt of we na de slangen nog meer dieren willen zien, ze hebben diverse hagedissen, slangen, een schildpad en ook een egeltje.  

Ik vind dit soort attracties altijd lastig. Mijn dochter vindt het super leuk en denkt dat slangen natuurlijk graag geaaid willen worden. Ik voel me toch wat onprettig bij zoveel dieren in een kleine ruimte die zelf geen keuze hebben of ze opgepakt willen worden of niet. Het is goed dat deze activiteit een educatief tintje heeft en de medewerkers wisselen de dieren die ze laten vasthouden wel af.

wroclaw met kinderen zoo team

Botanische tuin Wroclaw

In Wroclaw is een mooie grote botanische tuin. “Wow die boom is dik, hoe groot is die?” gelukkig voor mij hebben ze er een meetlint om gedaan en ik kan dus bevestigen dat de boom inderdaad heel dik en heel oud is. Er is verder niks speciaals te doen voor gezinnen in de Botanische tuin maar er zijn leuke wandelpaden met bruggetjes. In een oude kas bevinden zich heel veel cactussen en er is een gedeelte met rozen.

Wroclaw met kids
Wroclaw met kids

Natuurhistorische museum Wroclaw

Het natuurhistorisch museum van Wroclaw ligt naast de botanische tuin. Het is dan ook logisch om een bezoekje aan beiden te combineren. Check echter wel even de website van te voren want in de zomer gaat het museum vaak vroeger dicht omdat het anders te heet wordt in het gebouw.

Dit is echt een traditioneel natuurhistorisch museum. Met heel veel opgezette dieren in een oud pand. Ik zou zelf snel uitgekeken zijn maar mijn dochter vond het wel interessant om te raden welk skelet ze naar aan het kijken was “kijk mama dat is een giraffe, dat is makkelijk”. Behalve de skeletten is er ook een verdieping met insecten. “Ah, ze hebben die vlinders allemaal dood gemaakt” mevrouwtje vind het wel mooi maar ook een beetje zielig. Uiteindelijk zijn we een ongeveer 45 minuten binnen geweest. Dit is zeker niet een van de top activiteiten om te ondernemen in Wroclaw met kids maar als je toch tijd genoeg hebt kan je zeker een kijkje nemen. Voor de entree van minder dan 3 euro hoef je het niet te laten.

Wroclaw met kids

Aquapark Wroclaw

Wroclaw heeft een groot zwemparadijs waar je kinderen absoluut blij mee maakt. Met een groot golfslagbad, aparte baden voor baby’s en peuter, een buiten gedeelte met meerdere zwembaden en bij mooi weer worden er ook nog extra attracties buiten.

Tijdens ons bezoek aan aquapark Wroclaw was het alleen zo extreem druk we in een soep van mensen moesten zwemmen. Er zijn ook meerdere gave hoge glijbanen maar de wachttijden daar waren enorm lang. Kortom wel een aanrader maar kies een ander tijdstip dan zondagmiddag in de zomervakantie. Bij dit zwembad koop je trouwens een kaartje voor 2 uur, 3 uur of voor de hele dag. 

Wroclaw met kinderen waterpark
Wroclaw met kinderen waterpark

Kindvriendelijk hotel Wroclaw

Ben je op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Wroclaw? Ik kwam er als snel achter dat het aanbod van hotels met familiekamer in Wroclaw niet enorm groot is. Er zijn wel enorm veel aanbieders van appartementen en dan krijg je meer ruimte en een goede prijs-kwaliteit verhouding.

Wij kozen zelf voor Silver Appartements. Een appartementen gebouw met een tramhalte voor de deur en een andere met meerdere routes om de hoek van het gebouw. Een modern gebouw maar wel in het hart van de stad op nog geen vijf minuten lopen vanaf het centrale plein. De kamer was niet bijzonder sfeervol maar wel schoon. Met een keuken en moderne badkamer. Ook fijn voor als je bezig bent met een langere vakantie in Polen met kinderen is dat de appartementen allemaal een wasmachine hebben. Bovendien is het echt een goede prijs voor wat je krijgt. Bekijk hier de beschikbaarheid en verschillende appartementen.

kindvriendelijk hotel wroclaw met kinderen
kindvriendelijk hotel wroclaw met kinderen

Kosten stedentrip Wroclaw

Is Wroclaw goedkoop? En krijg je er waar voor je geld? Dat is een van de dingen die ik mij van te voren afvroeg. Ik weet dat veel van de lezers van de site namelijk altijd op zoek zijn naar originele en betaalbare stedentrips met kids.

Daarom heb ik onze uitgaven precies bijgehouden zodat je zelf kunt bepalen of Wroclaw voor jou een budgetvriendelijke bestemming is.

  • 2 x Vliegtickets met KLM in de zomervakantie laat geboekt (oftewel goedkoper kan zeker) €224,40
  • 3 nachten in een ruim appartement op 5 minuten lopen van het centrale plein €155,35
  • Transport in en naar de stad (waarvan meer dan de helft voor stepjes) €18,77
  • Attracties €51,26 + Wraclow plus 2* 48h kaart €23,41 
  • Eten & drinken €94,44 (ontbijt uit de supermakt, lunch en diner in restaurantjes)
Wroclaw met kids

Wat betreft de attracties hebben we deze deels gedaan op onze Wraclow kaart en deels zelf betaald. Het duurste was de dierentuin met €18,72 voor 1 volwassene en 1 kind en het aquapark van €12,40. De meeste attracties zoals de Japanse tuin en de kerktoren kosten rond de €3 euro.

De Wroclaw kaart werkt totaal andere dan alle citypasses waarmee wij bekend zijn. Je koopt hier geen onbeperkte entree voor een aantal plekken maar krijgt een aantal punten. Die punten kan je dan weer inzetten bij musea en attracties. Los van die punten krijg je ook nog korting op een aantal plekken zoals bij de dierentuin en bij bepaalde restaurants. Ik vond het eigenlijk niet zo’n handig systeem want ik raakte wel wat aan spontaniteit kwijt doordat ik van te voren ging puzzelen waar ik de pas zouden inzetten om ook echt alle punten op te maken. Ondanks dat bespaar je wel geld met deze pas.

Uit eten gaan in Polen is echt veel goedkoper dan in Nederland. Al maakt het wel uit waar je heen gaat. Zo had mijn dochter een keer zin in pasta en gingen we naar een plek met een hoge ranking op tripadvisor. Niet alleen viel het tegen met bijna 100 PLz betaalden we het een stuk meer dan wat we elders kwijt waren voor een diner met drankjes. Dan nog hebben we het over minder dan €25 euro voor 2 hoofdgerechten en drankjes waaronder een wijn. Voor rond de €7,5-10 euro per persoon kan je in Wroclaw echt prima eten.

 Wroclaw met kinderen kabouters

Elektrische stepjes en openbaar vervoer in de stad

Het centrum van Wroclaw is redelijk compact. Je kunt dit dan ook prima te voet verkennen. Al zijn er wel meerdere eilandjes waardoor je soms wat om moet lopen om bij de juiste bruggen te komen. Een aantal leuke attracties zoals de dierentuin en Hydropolis zijn buiten het centrum en eigenlijk net wat te ver om te lopen.

Gelukkig heeft de stad een heel goed tramnetwerk. Trams en bussen zijn gratis voor kinderen tot en met zes jaar. Kaartjes zijn te koop in tram of bus en bij diverse automaten. Kaartjes zijn ook nog eens heel goedkoop voor een ritje betaal je 50-80 cent. Voor korte afstanden kies je het beste een kaartje dat 15 minuten geldig is (incl eventuele overstap). Voor langere afstanden zoals naar het vliegveld kies je hebt beste een 1 rit kaartje (zonder overstap) die is net iets duurder.

Er gaat naast reguliere bus 106 (en nachtbus 206) ook nog een snellere bus naar het vliegveld de airport express. Doet er een kwartiertje korter over maar hier moest mijn dochter wel betalen, betaal je zelf ook 3x meer en de bus gaat maar een keer per uur gemiddeld in plaats van elke kwartier. Dus dit zou ik alleen doen als je haast hebt.

Wroclaw met kids

De leukste manier om door Wroclaw te reizen is niet de tram of de bus maar met een elektrische stepjes. “Wat is dat?” We zijn nog maar net in de stad en we zien mensen al vrolijk voorbij rijden. Op heel veel plekken staan de stepjes ook gewoon op de stoep. We zien ze van drie verschillende merken. De meeste met een volwassene maar ook regelmatig met twee volwassene of een kind en ouder. Dat willen we ook proberen!. Ik scan een van de stepjes en maak een LIME account. Gewoon via de app store en dan je creditkaart eraan koppelen. Het meenemen van een stepje werkt echt super makkelijker, scannen en hij onlocked. Ben in de app aangeven “stoppen” die vraagt je vervolgens een foto te maken van waar de step staat en klaar. Lees ook onze blog “hoe werkt de Lime Electrische step

Wroclaw met kids

De eerste paar keer is het wel even spannend en gaan we niet al te hard. Je kunt en echt mee sjeezen maar wij vonden 15km per uur leuk genoeg. De stepjes zijn echt hartstikke tof en een leuke manier om door de stad te reizen. Vooral als je een route neemt waarbij je de fietspaden kunt volgen. Zoals van de dierentuin, langs de rivier, naar de kabelbaan, die nemen en dan nog een heel klein stukje lopen naar Hydropolis. Lopend zou dit ruim een half uur zijn nu is het nog geen kwartiertje alles bij elkaar. Echt een super relaxte manier om door de stad te bewegen. We vinden het zo leuk dat we ook gewoon voor de lol rondjes rijden.

De stepjes zijn trouwens niet de beste keuze voor je portomonnee. De tram is aanzienlijk goedkoper. Voor een ritje van een kwartier betaalden we ongeveer €2 euro, maar hoe langer je onderweg bent hoe goedkoper omdat je maar een keer een starttarief betaald.

De stepjes zijn minder ideaal in het oude centrum zelf, het is hier autovrij maar de wegen bestaan voornamelijk uit kinderkopjes. Zelfs de stoepen bestaan vaak uit stenen. Dat rijdt niet lekker maar maakt ook dat Wroclaw niet zo heel geschikt is met een goedkoper buggy met kleine wieltjes. Ga je met een baby naar Wroclaw dan zou ik zeker kiezen voor een goede kinderwagen of babydrager.

Wroclaw met kids

Lees ook onze andere blogs over bestemmingen in Polen met kids. Zoals Gdansk, Krakau en Warschau.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top